Teemu Leminen on lisännyt 36 reseptiä.
Linkitetty 165 keittokirjaan.

Reseptin salainen ainesosa on kastike, jonka nimeä kukaan ei osaa lausua.

Suhteeni broilerin koipireisiin on kaksijakoinen. Toisaalta rakastan niiden maukkautta, mehukkuutta ja muunneltavuutta mutta toisaalta vihaan niiden perkausta, etenkin nälkäisenä. Mielestäni koipireisien perkaaminen käsin on ihan hauskaa hommaa (esimerkiksi salaattia tai keittoa varten), mutta lihapalan närppiminen ruokapöydässä haarukan ja veitsen kanssa vie itseltäni hermot.

Törmäsin kuitenkin Gimme Some Oven -sivustolla niin herkulliseen broileriohjeeseen, että päätin unohtaa koipireisiangstini. Limen, valkosipulin ja korianterin yhdistelmä oli juuri se annos vihreää, jota kaipasin maaliskuun loppuun ja ulkona möyrivään takatalveen.

Alkuperäisessä ohjeessa kehotetaan käyttämään broilerin reisipaloja, mutta koska niiden saatavuus on Suomessa kehnohko, päätin paistaa reidet koipineen.

Broilerillahan tuppaa olemaan sellainen ongelma, että vaikka lintua marinoisi miten tymäkässä marinadissa maailman tappiin asti, kaikki maku tahtoo jäädä nahkaan, eikä lihaan imeydy juuri mitään makua. Tässä reseptissä riitti puolen tunnin marinoituminen, mutta silti broilerissa oli häivähdys limeä ja valkosipulia ihan lihassa asti. Uskoisin, että koipireisien viiltely ja marinoiminen yön yli tekisi maulle ihmeitä.

Noudatin alkuperäistä reseptiä melko orjallisesti, mutta lisäsin valkosipulin määrän kolmeen kynteen ja Worcestershire-kastiketta laitoin kaksi ruokalusikallista. Kyseessähän on SE soosi, jonka nimeä kukaan ei osaa sanoa ja jota lähes jokaisen jääkaapissa on, vaikka sitä tulee käytettyä harmillisen harvoin. (Pitänee alkaa juoda useammin Bloody Maryja.)

Worcestershire-kastike on marinadin olennainen osa. Älä jätä sitä pois. Se toimii broilerin kanssa samalla tavalla kuin pihvin kanssa eli korostaa maun "lihaisuutta" ja antaa samalla kivaa kipakkuutta.

Ja koska kanassa lähes kaikki maku on nahassa, siitä pitää tulla rapea. Tähän on pari kikkaa: voi, valelu ja pitkä paistoaika. Laita siis suosiolla voinokareet kanojen päälle, kun tuuppaat ne uuniin. (Alkuperäisohjeessa kana valellaan voisulalla, mutta se olisi ollut maanantai-iltaan vähän liikaa.)

Muista myös kipata loput marinadista kanojen päälle, kun kypsennys on puolivälissä. Tämä pitää lihan mehevänä ja rapeuttaa samalla nahkaa.

Ja tosiaan, paista pitkään. Niin kauan, että kana vähän nuupahtaa. Silloin liha irtoaa luista heittämällä!

Söin broilerin ihan perinteisesti keitetyn riisin kera, mutta couscous ja kvinoa toimisivat varmasti myös. Koin ilmeisesti jonkinasteista pakkomiellettä vihreästä väristä, sillä oli aivan pakko saada kylkeen myös kurkkua ja avokadoa.

Viimeistele annos raastetulla limenkuorella, puristetulla limemehulla ja saksitulla korianterilla.

AI NIIN, uskoisin, että tämä marinadi toimii hyvin myös grillatun broilerin, possun, jopa kalan kanssa. Kannattaa siis panna se muistiin kesän grillikautta varten.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
1 t + marinadi
Vaikeustaso
Helppo

Vihreä limekana

Ainekset

2
broilerin koipireittä
1
dl
limemehua
2
valkosipulinkynttä raastettuna/silputtuna
1
rkl
Worcestershire-kastiketta
1
tl
suolaa
1
tl
mustapippuria
2
rkl
voita
tuoretta korianteria
limen kuorta

Työvaiheet

  1. Sekoita limemehu, raastettu valkosipuli, Worcestershire-kastike, suola ja mustapippuri. Kaada marinadi broilerin päälle ja sekoita, jotta se tarttuu kaikkialle. Anna marinoitua puolesta tunnista yön yli.
  2. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Nosta broilerit uunivuokaan. Laita koipireisien päälle voinokareet ja lisää halutessasi suolaa ja pippuria. Säästä marinadi!
  3. Kypsennä koipireisiä 20 minuuttia. Kaada sitten broilereille loput marinadista ja kypsennä vielä toiset 20-30 minuuttia. Itse kypsennän aina kauan, koska mielestäni koipireisien pitää olla niin kypsiä, että liha irtoaa luista kanapalaa heilauttamalla.
  4. Tarjoa esimerkiksi riisin, couscousin tai kvinoan kera. Raasta annoksen päälle limenkuorta ja silppua tuoretta korianteria. Itse lisäsin vielä avokadoa, kurkkua ja simppeliä jogurttikastiketta (turkkilaista jogurttia, limemehua, suolaa, pippuria ja valkosipulia).

Kommentit (2)

Kcrimso
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Mainio ja helppo resepti! Yön yli marinointi kannattaa ehdottomasti :)

Vierailija

Se sanotaan  yksinkertaisesti "wustö" :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Jennyfer1980 on lisännyt 18 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
Hedelmäbroileri
Hedelmäbroileri

Tämä ruoka on aika erikoinen, sillä en muista, että olisin ainakaan itse valmistanut koskaan mitään vastaavaa. Olen perinyt tämän reseptin äidiltäni. En osaa laskea tätä arkiruuaksi, vaan hienon makunsa vuoksi sopii ennemmin viikonloppuun, kuten sunnuntaiksi.

Hedelmäbroilerin maku on hedelmäinen ja sehän sopii broilerin kaveriksi erinomaisesti. Kastike maistuu niin riisin kuin keitetyn perunankin kanssa. Minulle tässä ruuassa on jotain hienoa, vähän niin kuin juhlan tuntua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 h broilerien kypsennys + 15 muu valmistus
Vaikeustaso
Helppo

Hedelmäbroileri

Ainekset

3
kpl
broilerin koipia
1
prk
persikoita
15
kpl
kivettömiä luumuja
2
dl
kermaa
currya
maun mukaan

Työvaiheet

1. Kypsennä ja putsaa broilerin koivet
2. Laita kattilaan 2 dl vettä, persikat, luumut ja curry. Keitä kypsiksi.
3. Ota kattila sivuun ja soseuta hedelmät sauvasekottimella
4. Lisää kerma ja broilerit
5. Kuumenna

Tarjoa riisi tai keitettyjen perunoiden kera.

Kommentit (0)

Jennyfer1980 on lisännyt 18 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
Broilerivuoka
Broilerivuoka

Erittäin helppo valmistaa ja kypsyy uunissa tunnissa itsekseen. Kaikenlisäksi myös edullinen ja erittäin hyvää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
15 min valmistus 1 h uunissa
Vaikeustaso
Helppo

Broilerivuoka

Ainekset

2
pss
hernemaissipaprikaa
1
kpl
purjoa
2
prk
kermaa
1
pkt
broilerinsuikaleita
curryä
suolaa
valkosipulijauhetta

Työvaiheet

Lämmitä uuni 175 asteeseen

1. Laita hernemaissipaprikat, silputtu purjo ja broilerit voideltuun uunivuokaan
2. Sekoita curry, suola ja valkosipulijauhe kermaan ja kaada vuokaan muiden aineiden joukkoon

Paiseta 175 asteessa tunti ja tarjoa riisin kanssa.

Kommentit (0)

Sport on lisännyt 81 reseptiä.
Linkitetty 38 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Mikko Hannula

Retroklassikko, lämmin voileipä, taipuu intialaiseen tunnelmaan, kun naanleivän päälle pyöräyttää nopean broilericurryn.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
Valmistusaika 15 min + uunissa 8 min
Vaikeustaso
Helppo

Naanleivät intialaisittain

Ainekset

1
pieni sipuli
1
keltainen paprika
200
g
broilerin fileesuikaleita
1
tl
öljyä
2
tl
punaista currytahnaa
1
tl
tomaattipyreetä
2
tl
raastettua inkivääriä
1
dl
turkkilaista jogurttia
1
dl
vettä
ripaus
suolaa ja mustapippuria
5
dl
babypinaattia
100
g
leipäjuustoa (rasvaa 17 %)
2
pientä naanleipää (Santa Maria)
2
rkl
turkkilaista jogurttia

Työvaiheet

  1. Hienonna sipuli ja kuutioi paprika. Paista broilerisuikaleita öljyssä noin 5 minuuttia. Lisää sipuli, paprika, currytahna ja tomaattipyree pannulle. Jatka paistamista vielä pari minuuttia. Raasta inkivääri ja lisää pannulle yhdessä jogurtin ja veden kanssa. Mausta broilerimuhennos suolalla ja pippurilla. Lisää pinaatti joukkoon. Nosta pannu syrjään liedeltä.

  2. Halkaise naanleivät pellille. Jaa muhennos puolikkaille. Suikaloi leipäjuusto ja lado päälle. Kypsennä leipiä uunissa 225 asteessa noin 8 minuutin ajan. Lusikoi päälle turkkilaista jogurttia.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1108 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Piia Arnould

Tee aikamatka moderniin mummolaan: keitä perunat ja hauduta sillä aikaa kasvisnakkikastike! Kun maustat kastikkeen piparjuurella, klassikosta tulee entistä herkullisempi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Vegenakkikastike

Ainekset

1
sipuli
300
g
soijanakkeja (esim. Hälsan Kök)
2
rkl
öljyä
2
tl
tomaattipyreetä
2
tl
(kokojyväista) dijoninsinappia
2
dl
kaurakermaa
½
dl
vettä
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
1 ½
tl
piparjuuritahnaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipuli. Paloittele nakit. Jos käytät pakastettuja, sulata ne keittämällä tai pakkauksen ohjeen mukaan.

  2. Kuumenna öljy paistinpannulla. Paista nakkeja ja sipulia muutama minuutti. Pyöräytä tomaattipyree ja sinappi joukkoon. Lisää kaurakerma ja vesi ja hauduta noin 10 minuuttia. Mausta suolalla, pippurilla ja piparjuuritahnalla.

  3. Tarjoa keitinperunoiden kanssa.

Kommentit (0)