Teemu Leminen on lisännyt 36 reseptiä.
Linkitetty 172 keittokirjaan.

Reseptin salainen ainesosa on kastike, jonka nimeä kukaan ei osaa lausua.

Suhteeni broilerin koipireisiin on kaksijakoinen. Toisaalta rakastan niiden maukkautta, mehukkuutta ja muunneltavuutta mutta toisaalta vihaan niiden perkausta, etenkin nälkäisenä. Mielestäni koipireisien perkaaminen käsin on ihan hauskaa hommaa (esimerkiksi salaattia tai keittoa varten), mutta lihapalan närppiminen ruokapöydässä haarukan ja veitsen kanssa vie itseltäni hermot.

Törmäsin kuitenkin Gimme Some Oven -sivustolla niin herkulliseen broileriohjeeseen, että päätin unohtaa koipireisiangstini. Limen, valkosipulin ja korianterin yhdistelmä oli juuri se annos vihreää, jota kaipasin maaliskuun loppuun ja ulkona möyrivään takatalveen.

Alkuperäisessä ohjeessa kehotetaan käyttämään broilerin reisipaloja, mutta koska niiden saatavuus on Suomessa kehnohko, päätin paistaa reidet koipineen.

Broilerillahan tuppaa olemaan sellainen ongelma, että vaikka lintua marinoisi miten tymäkässä marinadissa maailman tappiin asti, kaikki maku tahtoo jäädä nahkaan, eikä lihaan imeydy juuri mitään makua. Tässä reseptissä riitti puolen tunnin marinoituminen, mutta silti broilerissa oli häivähdys limeä ja valkosipulia ihan lihassa asti. Uskoisin, että koipireisien viiltely ja marinoiminen yön yli tekisi maulle ihmeitä.

Noudatin alkuperäistä reseptiä melko orjallisesti, mutta lisäsin valkosipulin määrän kolmeen kynteen ja Worcestershire-kastiketta laitoin kaksi ruokalusikallista. Kyseessähän on SE soosi, jonka nimeä kukaan ei osaa sanoa ja jota lähes jokaisen jääkaapissa on, vaikka sitä tulee käytettyä harmillisen harvoin. (Pitänee alkaa juoda useammin Bloody Maryja.)

Worcestershire-kastike on marinadin olennainen osa. Älä jätä sitä pois. Se toimii broilerin kanssa samalla tavalla kuin pihvin kanssa eli korostaa maun "lihaisuutta" ja antaa samalla kivaa kipakkuutta.

Ja koska kanassa lähes kaikki maku on nahassa, siitä pitää tulla rapea. Tähän on pari kikkaa: voi, valelu ja pitkä paistoaika. Laita siis suosiolla voinokareet kanojen päälle, kun tuuppaat ne uuniin. (Alkuperäisohjeessa kana valellaan voisulalla, mutta se olisi ollut maanantai-iltaan vähän liikaa.)

Muista myös kipata loput marinadista kanojen päälle, kun kypsennys on puolivälissä. Tämä pitää lihan mehevänä ja rapeuttaa samalla nahkaa.

Ja tosiaan, paista pitkään. Niin kauan, että kana vähän nuupahtaa. Silloin liha irtoaa luista heittämällä!

Söin broilerin ihan perinteisesti keitetyn riisin kera, mutta couscous ja kvinoa toimisivat varmasti myös. Koin ilmeisesti jonkinasteista pakkomiellettä vihreästä väristä, sillä oli aivan pakko saada kylkeen myös kurkkua ja avokadoa.

Viimeistele annos raastetulla limenkuorella, puristetulla limemehulla ja saksitulla korianterilla.

AI NIIN, uskoisin, että tämä marinadi toimii hyvin myös grillatun broilerin, possun, jopa kalan kanssa. Kannattaa siis panna se muistiin kesän grillikautta varten.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
1 t + marinadi
Vaikeustaso
Helppo

Vihreä limekana

Ainekset

2
broilerin koipireittä
1
dl
limemehua
2
valkosipulinkynttä raastettuna/silputtuna
1
rkl
Worcestershire-kastiketta
1
tl
suolaa
1
tl
mustapippuria
2
rkl
voita
tuoretta korianteria
limen kuorta

Työvaiheet

  1. Sekoita limemehu, raastettu valkosipuli, Worcestershire-kastike, suola ja mustapippuri. Kaada marinadi broilerin päälle ja sekoita, jotta se tarttuu kaikkialle. Anna marinoitua puolesta tunnista yön yli.
  2. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Nosta broilerit uunivuokaan. Laita koipireisien päälle voinokareet ja lisää halutessasi suolaa ja pippuria. Säästä marinadi!
  3. Kypsennä koipireisiä 20 minuuttia. Kaada sitten broilereille loput marinadista ja kypsennä vielä toiset 20-30 minuuttia. Itse kypsennän aina kauan, koska mielestäni koipireisien pitää olla niin kypsiä, että liha irtoaa luista kanapalaa heilauttamalla.
  4. Tarjoa esimerkiksi riisin, couscousin tai kvinoan kera. Raasta annoksen päälle limenkuorta ja silppua tuoretta korianteria. Itse lisäsin vielä avokadoa, kurkkua ja simppeliä jogurttikastiketta (turkkilaista jogurttia, limemehua, suolaa, pippuria ja valkosipulia).

Kommentit (2)

Kcrimso
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Mainio ja helppo resepti! Yön yli marinointi kannattaa ehdottomasti :)

Vierailija

Se sanotaan  yksinkertaisesti "wustö" :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1539 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
Ohje Krista Kupariharju Kuva Panu Pälviä

Leivän päälle kuuluu muutakin kuin ylähuuli. Herkkupatongit täytetään kaikella ihanalla ja hyvää tekevällä. Tomaattisalsa, jogurttibroileri ja rapeat omenat ovat yllättävän toimiva yhdistelmä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Brasilialaiset kanapatongit

Ainekset

4
tomaattia
1
limetin mehu ja kuoriraaste
½
punasipulia
½
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
2
tl
oliiviöljyä
KANATÄYTE
300
g
(paistopisteen) valmista grillikanaa
3
rkl
turkkilaista jogurttia
3
rkl
majoneesia
1
dl
mustia oliiveja
3
rkl
rusinoita
LISÄKSI
1
omena
2
isoa maalaispatonkia tai 4 pientä esipaistettua

Työvaiheet

  1. Kuutioi tomaatit. Kuori ja hienonna punasipuli joukkoon. Purista sekaan puolet limetin mehusta, lisää myös suola, pippuri ja öljy.

  2. Poista kanasta nahka ja suikaloi hienoksi. Sekoita joukkoon jogurtti, majoneesi ja limetin kuoriraaste. Valuta ja hienonna oliivit joukkoon, lisää sekaan myös rusinat.

  3. (Kuori ja) viipaloi omena ja lorauta loput limetin mehusta päälle.

  4. Täytä patongit tomaatti-punasipuliseoksella, kanatäytteellä ja omena- viipaleilla. Puolita tarjolle.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1539 reseptiä.
Linkitetty 120 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Lämmittävä ja maistuva ruoka voi olla myös piristävää väriterapiaa pimenevässä syksyssä. Tähän kasvis-kanapataan etsitään keltaisia kasviksia 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Keltainen juures-kurpitsa-kanapata

Ainekset

500
g
keltaisia juureksia (esimerkiksi porkkanaa, keltajuurta ym.)
400
g
myskikurpitsaa
3
rkl
öljyä
1
tl
suolaa
300
g
kanan paistileikkeitä
½
tl
suolaa
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
5
cm pala
inkivääriä
2
rkl
öljyä
1
tl
curryjauhetta
1
tl
korianterin siemeniä
½
tl
fenkolin siemeniä
½
tl
sinapinsiemeniä
½
tl
rouhittua mustapippuria
1
rs (250 g)
kirsikkatomaatteja (tai tölkillinen)
1
tlk
ananaspaloja mehussa
1
tlk (400 ml)
kookosmaitoa
1
tlk
kikherneitä
noin 1
tl
suolaa
LISÄKSI
keitettyä riisiä ja korianteria

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen.

  2. Kuori ja paloittele juurekset, kurpitsa, sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja raasta inkivääri. Paloittele kanan paistileikkeet.

  3. Levitä juurekset ja kurpitsa leivinpaperin päälle uunipellille, lorauta päälle öljyä ja ripottele suolaa ja pippuria. Lisää paistileikkeet viereen ja ripottele päälle suolaa. Paahda noin 20 minuuttia palojen koosta riippuen, kunnes juurekset ja kurpitsat ovat pehmeitä ja karamellisoituneita.

  4. Kuumenna öljy padassa ja paista sipulia, valkosipulia, inkivääriä ja mausteita noin 5 minuutin ajan.

  5. Lisää tomaatit ja ananaspalat mehuineen ja keitä silloin tällöin sekoittaen 10 minuuttia. Lisää kookosmaito ja soseuta kastike.

  6. Kumoa kikherneet joukkoon liemineen ja kiehauta. Lisää paistileikkeet, juurekset, kurpitsa ja suola. Suurusta tarvittaessa.

  7. Hienonna päälle korianteria ja tarjoa riisin kanssa.

Kommentit (6)

Guest

Miksi nyt, kun pitäisi säästää energiaa, kehotetaan monissa ohjeissa lämmittämään uuni ja vielä käyttämään liettäkin? Monet ohjeet ovat myös aikamoisia kolesterolipaukkuja, kaukana terveellisistä. Ja monesti myös kehotetaan talvellakin käyttämään tuoreita yrttejä, kun kuivatut ovat ekologisempia. Olisi kiva, jos ohjeet räätälöitäisiin olosuhteiden mukaan.

Vierailija

Juuri tuota, mitä edellinen kommentoija kirjoitti, tulin tänne itsekin ihmettelemään. Eikö riittäisi, jos kaikki ainekset hauduttaisi padassa, kun kerran kyseessä on arkipäivän piristys eikä mikään juhlaruoka? Paahdettu maistuu vielä paremmalta, tiedän, mutta  kovin överiltä resepti tuntuu näinä päivinä. Samaa mieltä kolesterolista, tarvitaanko tähän oikeasti kookosmaitoa? Tarvitaanko purkkiananastakaan? Pientä makeutta saisi vaikka hunajasta tai kotimaisesta omenasoseesta tai hedelmäkulhon jämähedelmistä. Eikä tuoreita yrttejä kannata suosia  keskellä talvea arkiruoassa.

Vierailija

Ihan samaa minäkin kuin edellisetkin. Hirveä määrä aineksia! Hinnat kaupoissa ihan pilvissä jo muutenkin, nyt pitäisi tehdä yksinkertaisia ja energiaa säästävästi valmistuvia resptejä.

Vierailija

Maistuvan oloinen resepti, eikä noita varsinaisia aineita  nyt niin paljon ole.

Mausteet minulta löytyvät kyllä kaapista.  Ja näköjään kaikki muukin :)

Itse nautin uusista makuelämyksistä ja niin nauttii perhekin...

ps helppoja ohjeita on lehdet (Pirkat yms) ja keittokirjat täynnä, äiditkin varmaan neuvovat mielellään.

Vierailija

Tosi herkullista. Jokainen voi käyttää omaa mielikuvitustaan ainesten vähentämiseen tai vaihtamiseen toisiin. Näen usein reseptit inspiraationa ja käytän niitä aineksia jotka opivat päivän tilanteeseen.

Vierailija

vieraialija 22.11.  klo  12:21

Tein, koin ja maistoin perheeni kanssa. Syötyä kyllä tuli, mutta ei tästä meidän perheen lempparia tullut.

Vaikka kuinka nautinkin uusien reseptien testaamisesta

Me Naiset on lisännyt 1539 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Vuonna 1955 suomalaiset tutustutettiin Italian makuihin, ja paistettu kananpoika perunoiden kanssa edusti saapasmaata. Alkuperäisessä ohjeessa kananpoika oli kokonainen ja tomaattimurska oli ”mehua purkista”.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1h 30min
Vaikeustaso
Helppo

Persiljavoilla täytetty broileri

Ainekset

4
kpl
broilerin reisikoipia
50
g
pehmeää voita
½
ruukkua persiljaa
1
tl
suolaa
1
tl
rouhittua mustapippuria
1
tl
paprikaa
PAISTAMISEEN
voita ja öljyä
LISÄKSI
1
tlk
tomaattimurskaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

  2. Sekoita voi ja hienonnettu persilja keskenään. Viillä broilerin reisikoipiin veitsellä muutamia viiltoja. Hiero persiljavoita kaikkialle. Sekoita mausteet keskenään ja pyörittele reisikoivet vielä mausteissa.

  3. Kuumenna rasva padassa ja ruskista reisikoivet kauttaaltaan padassa. Kaada tomaattimurska päälle ja kypsennä vielä uunissa kannen alla noin tunnin verran.

  4. Tarjoa uusien perunoiden ja tillin kanssa.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 414 reseptiä.
Linkitetty 43 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Tuomas Kolehmainen

Broileri-nuudelikeiton liemi muodostuu pikanuudeleiden mausteista ja kookoskermasta. Valmistusta voit nopeuttaa vielä tuoreilla valmiiksi pilkotuilla kasviksilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Nopea broileri-nuudelikeitto

Ainekset

500
g
kasviksia (esimerkiksi kaalia, porkkanaa, herkkusieniä)
1
prk (250 g)
kookoskermaa
noin 1
l
vettä
4
pkt (à 55 g)
pikanuudeleita, esimerkiksi tom yum -maku
300
g
kypsää broilerinlihaa, esimerkiksi grillibroilerin rintafileetä
1
tl
fariinisokeria
2–4
tl
thaimaalaista kalakastiketta
korianteria tai thaibasilikaa, limettilohkoja

Työvaiheet

  1. Leikkaa kasvikset ohuiksi tikuiksi tai viipaleiksi.

  2. Kiehauta kookoskerma ja vesi kattilassa. Lisää kasvikset. Keitä muutama minuutti.

  3. Lisää pikanuudelit ja nuudelipakkauksen sisällä olevat maustepussit. Keitä muutama minuutti, kunnes nuudelit ovat kypsiä.

  4. Irrottele kypsä broileri pieniksi paloiksi. Lisää broileri keittoon sokerin ja kalakastikkeen kanssa. Viimeistele halutessasi yrteillä ja purista päälle limettimehua.

Kommentit (0)