Talven lämmittävin ja helpoin ruoka syntyy kanaliemessä keitetyistä pelmeneistä.
Pelmenit kanaliemessä
Ainekset
Työvaiheet
-
Valmista ensin kanaliemi (ks. ohje).
-
Valmista rapea sipuli. Kuori ja leikkaa salottisipulit ohuiksi viipaleiksi veitsellä tai mandoliinileikkurilla. Kuumenna öljy teräskattilassa 170asteiseksi. Öljy on sopivan kuumaa, kun sipulit ruskistuvat öljyssä tasaisesti poreillen. Paista sipulit rapeiksi kahdessa erässä, noin 5 minuuttia. Nosta sipulit reikäkauhalla talouspaperin päälle lautaselle. Ripottele pinnalle suolaa.
-
Kuumenna liemi kattilassa kiehuvaksi. Lisää suola ja pelmenit. Keitä 5–7 minuuttia, kunnes pelmenit ovat sulaneet.
-
Tarjoa rapean sipulin ja smetanan kanssa.
Mausteinen kanaliemi
Ainekset
Työvaiheet
-
Huuhtele broilerinsiivet kylmällä vedellä ja laita isoon kattilaan. Paloittele broileri muutamaan palaan.
-
Leikkaa sipuli kuorineen lohkoiksi. Paloittele porkkana muutamaan palaan. Leikkaa lehtiselleri pituussuunnassa puoliksi. Halkaise valkosipuli vaakasuunnassa.
-
Laita kaikki ainekset etikkaa lukuunottamatta isoon kattilaan. Lisää vettä niin, että kaikki ainekset ovat veden peitossa.
-
Kuumenna kiehuvaksi. Laske lämpöä niin, että liemi poreilee.
-
Kuori pinnalle kertynyt vaahto pois reikäkauhalla tai siivilällä. Lisää etikka. Anna kiehua kannen alla hiljaa poreillen 3 tuntia. Tarkkaile nesteen määrää ja liemen makua. Lisää vettä tarvittaessa.
-
Siivilöi liemi ja anna jäähtyä. Kerää pois pinnalle noussut rasva.
Vinkki Nypi kypsistä siivistä lihat ja lisää ne salaatteihin tai pastakastikkeen joukkoon.
Meillä syödään kotitekoisia pelmennejä miehen perheen ohjeen mukaan tehtyinä. Eivät ole niin suuritöisiä kuin luulisi ja yleensä teemme niitä isomman määrän pakasteeseen. Kaupan pelmennit eivät maistu miltään näihin verrattuina.