Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3248 reseptiä.
Linkitetty 72 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Kokonainen broileri kypsyy grillissä erityismehukkaaksi. Se maustetaan tuhdisti paprikalla, valkosipulilla ja sitruksilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 15 min + suolaaminen
Vaikeustaso
Helppo

Litteä kana grillistä

Ainekset

1
luomukana (1,4 kg) tai iso broileri (1 kg)
1–2
rkl
suolaa
Marinadi
4
oksaa rosmariinia
2
solo-valkosipulia
1
rkl
appelsiininkuorta raastettuna
2
rkl
appelsiinimehua
2
tl
valkoviinietikkaa
1
dl
oliiviöljyä
1
tl
savupaprikajauhetta
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
lisäksi
kesäkurpitsaa tai padron-paprikoita

Työvaiheet

  1. Hiero suola kanan pintaan ja laita se muovipussiin. Suolaa saa olla aika reilusti, sillä vain osa siitä imeytyy. Suola takaa lihan mureuden ja mehevyyden. Anna maustua jääkaapissa 6–12 tuntia. Ota lintu jääkaapista 30 minuuttia ennen grillausta. Pyyhi pinta kuivaksi talouspaperilla.
  2. Tee marinadi valmiiksi. Nypi rosmariinin lehdet. Kuori ja viipaloi valkosipulit. Sekoita kaikki marinadin aineet keskenään.
  3. Laita kana selkäpuoli ylöspäin leikkuulaudalle. Leikkaa kana litteäksi ”perhoseksi” leikkaamalla selkäranka irti molemmilta puolilta. Tarvitset tähän vahvat keittiö- tai kalasakset. Pyyhkäise leikkuukohta talouspaperilla. Käännä lintu toisin päin ja paina sitä molemmin käsin leikkuulautaa vasten, että kanasta tulee litteä. Leikkaa lopuksi pienet viillot siipien kainaloihin, niin siivet taittuvat täysin auki.
  4. Paista kanaa keskilämpöisessä kaasugrillissä noin 45 minuuttia. Käännä kana muutaman kerran kypsymisen aikana. Broileri kypsyy nopeammin kuin kana. Sivele marinadia kanan pintaan, kun käännät sen. Nosta grillin lämpö kypsennyksen loppuvaiheessa, niin kana saa rapean pinnan. Paahda kasvikset grillaamisen loppuvaiheessa.
  5. Anna kypsän kanan levähtää folion alla 10 minuuttia ennen tarjoilua. Tarjoa kasvisten ja vihreän tai punaisen chimichurrin kanssa.

Vinkki Voit myös kypsentää kanan uunissa: ruskista kana grillissä ja jatka kypsentämistä 175-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Kana on kypsää, kun lihaan tehdystä viillosta valuva neste on kirkasta. Jos käytät digitaalista lämpömittaria, työnnä se kanan reiden paksuimpaan kohtaan niin, että se ei osu luuhun. Sopiva sisälämpötila on 74 astetta.

Kommentit (1)

Vierailija

Ohje s. 40 😁

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3248 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström

Parmesaanin ja pankojauhon yhdistelmä tuottaa broilerille rapeimman ja maukkaimman leivityksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Rapeat broilerinleikkeet ja basilikapavut

Ainekset

1
dl
parmesaanijuustoa raastettuna
1
dl
pankojauhoja
2
kananmunaa
600
g
maustamattomia broilerin ohutleikkeitä
KAPRISMAJONEESI
1
rkl
kapriksia
2
dl
majoneesia
BASILIKAÖLJY
1
ruukku basilikaa
½
dl
oliiviöljyä
1
tl
valkoviinietikkaa
½
tl
suolaa
LISÄKSI
2
rkl
voita paistamiseen
600
g
vihreitä papuja (pakaste)

Työvaiheet

  1. Valmista ensin kastikkeet. Hienonna kaprikset ja sekoita ne majoneesiin. Soseuta basilikaöljyn ainekset sauvasekoittimella.

  2. Raasta parmesaani syvälle lautaselle ja sekoita joukkoon pankojauhot. Riko munat toiselle lautaselle ja vatkaa niiden rakenne rikki haarukalla.

  3. Kasta broilerinleikkeet yksi kerrallaan ensin kananmunaan ja sitten pankojauhoseokseen. Paista voissa ruskeiksi noin 2 minuuttia molemmin puolin.

  4. Kun leikkeet paistuvat, keitä jäisiä papuja kiehuvassa vedessä 1–2 minuuttia. Kaada keitinvesi pois ja sekoita basilikaöljy kuumien papujen joukkoon.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3248 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl, 4–6 annosta
Valmistusaika
20 min + kypsennys 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Karitsapizza

Ainekset

1
ps (26 g)
nopeaa pizzahiivaa (sisältää leivinjauhetta)
9
dl
00-pizzajauhoja
1
tl
sokeria
1
tl
suolaa
3
rkl
oliiviöljyä
3
dl
kylmää vettä
TÄYTE
400
g
karitsanjauhelihaa
2
valkosipulinkynttä
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
1
prk (400 g)
kuorittuja tomaatteja
1
rkl
vaaleaa balsamiviinietikkaa
2
palloa buffalamozzarellaa
½
ruukku minttua
CHILIÖLJY
noin 1
dl
oliiviöljyä
1
punainen chlili

Työvaiheet

  1. Halkaise chili, älä poista siemeniä. Laita öljy pieneen purkkiin, upota siihen chili ja anna sen uuttua pizzan valmistumisen ajan.

  2. Paista jauheliha pannulla kauniin ruskeaksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet joukkoon. Lisää mausteet. Kumoa joukkoon säilyketomaatit ja riko niiden rakenne lastalla muutamaan osaan. Kiehauta, lisää etikka ja ota pannu liedeltä.

  3. Sekoita nopea pizzahiiva, jauhot, sokeri ja suola kulhossa. Lisää öljy ja vesi ja vaivaa nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Jaa taikina kahtia, pyöritä palloiksi ja kauli ohuiksi pizzapohjiksi kahdelle leivinpaperille.

  4. Levitä puolet täytteestä toiselle pohjalle. Valuta ja viipaloi mozzarella, ja lisää täytteen päälle. Paista pizzaa 250-asteisessa uunissa 8–10 minuuttia. Ripottele minttua ja chiliöljyä kuuman pizzan päälle. Valmista toinen pizza samoin.

Vinkki Pizzahiivan tilalla voi käyttää tavallista kuivahiivaa reilun puolikkaan pussillisen, mutta taikinan täytyy tällöin antaa kohota normaaliin tapaan ennen kaulimista.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3248 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Lammas kääritään italia­laiseen tyyliin herkulliseksi karitsarullaksi. Täytteessä mais­tuvat pähkinät, rusinat ja yrtit.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6–8
Valmistusaika
20 min + 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Italialainen karitsarulla

Ainekset

1
kg
karitsan ulkofileitä
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
TÄYTE
4
valkosipulinkynttä
3
rkl
oliiviöljyä
2
dl
saksanpähkinöitä rouhittuna
1
dl
(keltaisia) rusinoita
2
dl
tuoreita yrttejä hienonnettuna, esim. lehtipersiljaa, timjamia ja rosmariinia
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
½
tl
kuivattua chiliä myllystä
1
dl
parmesaania hienoksi raastettuna
3
rkl
voita huoneenlämpöisenä
PAISTAMISEEN
oliiviöljyä ja voita
PÄÄLLE
(luomu)sitruunan kuorta raastettuna
lehtipersiljaa
TARJOILUUN
toscanalaisia herneitä, punaviinikastiketta (ks. ohjeet)

Työvaiheet

  1. Ota fileet huoneenlämpöön noin 30 minuuttia ennen paistamista. Leikkaa kuhunkin fileeseen syvä viilto siten, että saat avattua ne levyiksi. Nuiji levyt ohuemmiksi. Mausta suolalla ja pippurilla.

  2. Tee täyte. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuullota ne pannulla öljyssä. Rouhi pähkinät ja lisää ne pannulle. Lisää myös rusinat. Paista noin minuutti sekoitellen. Ota pannu liedeltä.

  3. Hienonna yrtit ja lisää ne pannulle. Mausta suolalla, pippurilla ja chilillä. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Raasta parmesaani ja kääntele se voin kanssa täytteen joukkoon.

  4. Asettele fileelevyt vierekkäin siten, että niiden reunat menevät hieman limittäin. Levitä päälle täyte. Kierrä levyt tiiviiksi rullaksi. Sido rulla paistinarulla tai kiinnitä cocktailtikuilla.

  5. Paista rullaan kaunis väri pannulla öljy-voiseoksessa. Nosta rulla uunivuokaan. Kypsennä 150-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes lihan sisälämpö on 58 astetta. Anna vetäytyä noin 15 minuuttia folioon käärittynä.

  6. Poista fileerullasta lanka tai tikut. Raasta tai suikaloi pinnalle sitruunankuorta. Viimeistele lehtipersiljan lehdillä. Tarjoa toscanalaisten herneiden ja punaviinikastikkeen kanssa.

Punaviinikastike

Ainekset

2
isoa salottisipulia
2
rkl
öljyä
1
valkosipulinkynsi
3
rosmariininoksaa
½
tl
mustapippuria myllystä
¾
dl
balsamiviinietikkaa
2
rkl
sokeria
4
dl
punaviiniä
4
dl
valmista lihalientä
2
rkl
voita

Työvaiheet

  1. Kuori ja viipaloi salottisipulit. Paista niitä öljyssä laakeassa kattilassa, kunnes sipulit saavat hieman väriä.

  2. Murskaa valkosipulinkynsi veitsen lappeella ja lisää kattilaan. Lisää rosmariininoksa ja pippuri. Jatka paistamista 2–3 minuuttia. Lisää etikka ja sokeri. Keitä hetki ilman kantta, kunnes seos on siirappimaista. Lisää viini ja anna kiehua ilman kantta, kunnes seosta on jäljellä kolmannes.

  3. Kaada lihaliemi joukkoon ja kuumenna kiehuvaksi. Laske lieden lämpöä ja anna kastikkeen kiehua hiljalleen ilman kantta 7–10 minuuttia, kunnes jäljellä on noin 3 dl.

  4. Ota valkosipulinkynsi ja rosmariinit pois. Siivilöi kastike halutessasi toiseen kattilaan.

  5. Vatkaa voi kastikkeen joukkoon parissa erässä.

Toscanalaiset herneet

Ainekset

4
viipaletta pekonia tai pancettaa
3
valkosipulinkynttä
3
rkl
oliiviöljyä
2
ps (à 200 g)
herneitä (pakaste)
1
dl
kasvis- tai kanalientä
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
2
tl
(luomu)sitruunan kuorta hienoksi raastettuna
3
rkl
lehtipersiljaa hienonnettuna
2
tl
vaaleaa balsamicoa
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Kuutioi pekoni ja paista pannulla rapeaksi. Nosta pekonit talouspaperin päälle lautaselle.

  2. Kuori valkosipulinkynnet. Paista niitä kokonaisina pannulla öljyssä noin minuutti. Lisää herneet ja jatka paistamista hetki sekoitellen. Kaada joukkoon liemi. Anna porista miedolla lämmöllä noin 3–5 minuuttia, kunnes herneet ovat kypsiä. Poista valkosipulinkynnet. Valuta keitinliemi pois. Mausta suolalla ja pippurilla.

  3. Raasta sitruunankuori ja hienonna lehtipersilja. Nosta herneet tarjoiluvadille. Viimeistele pekonilla, sitruunan kuoriraasteella ja yrteillä. Pirskottele päälle balsamicoa ja oliiviöljyä.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3248 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström

Pohjois- ja Keski-Italiassa kani on yleisesti käytetty raaka-aine. Sen tilalla voi käyttää broileria.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Rosa dei Ventin kanipata

Ainekset

1
kokonainen kani tai broileri
2
lehtisellerin vartta
1
porkkana
1
sipuli
2–3
valkosipulinkynttä
2
meiraminoksaa
1
rosmariininoksa
1
ruukku lehtipersiljaa
1
dl
oliiviöljyä
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
½
dl
valkoviiniä
2–3
dl
tomaattimurskaa

Työvaiheet

  1. Paloittele kani tai broileri luineen noin tulitikkurasian kokoisiksi paloiksi.

  2. Leikkaa sellerit noin 1 cm:n paloiksi ja lohko porkkana 5–6 palaan. Kuori ja lohko sipuli. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet veitsen lappeella. Nypi meiramista ja rosmariinista lehdet. Hienonna lehtipersilja.

  3. Laita uunivuokaan 3 rkl oliiviöljyä ja kaikki ainekset viiniä ja tomaattimurskaa lukuun ottamatta. Sekoita hyvin ja kaada vuokaan loput öljystä.

  4. Kypsennä 200-asteisessa uunissa välillä sekoitellen, kunnes lihat ovat melkein kypsiä, noin 20 minuuttia. Kypsennysaika riippuu valitsemastasi lihasta.

  5. Kun liha on kullanruskeaa, ota vuoka uunista ja lisää viini. Jatka kypsentämistä uunissa vielä 10 minuuttia.

  6. Tee kuuman vuoan pohjalle tilaa, johon kaadat tomaattimurskan. Anna murskan kypsyä hetki ennen sekoittamista.

  7. Laita vuoka takaisin uuniin ja kypsennä, kunnes tomaattimurska kiehahtaa kunnolla. Tarjoa ruoka esimerkiksi vihreiden papujen tai varsiparsakaalien kera.