Hyvä terveys on lisännyt 127 reseptiä.
Linkitetty 119 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Lasse Lecklin

Kiusaus saa mehevyyttä ja proteiinia, kun teet sen vaihteeksi kurpitsasta ja broilerinjauhelihasta.

Annoksia
4
Valmistusaika
20 min + kypsennys 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Broilerikiusaus

Ainekset

600
g
kurpitsaa
400
g
broilerinjauhelihaa
1
rkl
öljyä
1
tl
juustokuminaa
1
tl
paprikajauhetta
1
tl
kuivattua rakuunaa
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria
500
g
peruna-sipulisekoitusta (pakaste)
200
g
herkkusieniä
2
dl
kanalientä
2
dl
laktoositonta ruokakermaa (10 %)
Lisäksi
voiteluun margariinia

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Kuori ja raasta kurpitsa karkeaksi raasteeksi.
  2. Paista jauheliha öljyssä paistinpannulla. Lisää pannulle kurpitsaraaste ja mausteet. Jatka paistamista noin 5 minuuttia. oitele uunivuoka. Lado vuokaan kurpitsajauhelihasekoitusta ja peruna-sipulisekoitusta niin, että kaikki ainekset sekoittuvat.
  3. Viipaloi herkkusienet ja laita viipaleet riviin kiusauksen pinnalle.
  4. Sekoita keskenään kanaliemi ja ruokakerma ja kaada liemi kiusauksen päälle.
  5. Kypsennä uunissa noin 1 tunti. Peitä kiusaus tarvittaessa loppuvaiheessa foliolla, jotta pinta ei ruskistu liikaa.

Kommentit (2)

Vierailija

Mitä kurpitsaa ohjeessa on käytetty?

Vierailija

Kurpitsa on samaa lajia mitä Muumitkin viljelee.

Ihan maidotonta on lisännyt 21 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
Herkullinen poropiiras näkkäripohjalla.
Herkullinen poropiiras näkkäripohjalla.
Poropiiraan täyte syntyy maidottomista ja soijattomista aineksista.
Poropiiraan täyte syntyy maidottomista ja soijattomista aineksista.

Herkullisen poropiiraan salaisuus piilee sen maukkaassa näkkileipäpohjassa. Reseptissä käytetään gluteenitonta ja laktoositonta seesaminäkkäriä, joka antaa kivan pikantin lisän piirakkaan. Sekä piiraan pohja että täyte ovat todella nopeat ja helpot valmistaa. Piiraan reseptiin on valittu...

Haasteena hyvä gluteeniton ja maidoton piiraspohja

Olen kokeillut monenlaisia gluteenittomia ja maidottomia piiraspohjaohjeita ja olen usein pettynyt niiden epämääräiseen lopputulokseen. Pohja jää mitättömän makuiseksi ja tuntuu etten saa sitä sopivan kypsäksi. Niinkuin...

Gluteeniton poropiiras näkkileipäpohjalla

Ainekset

Pohja
150
g
näkkileipää (Wasa gluteeniton, laktoositon Sesam & havsalt)
100
g
maidotonta leivontamargariinia
(1
rkl
vettä)
Täyte
200
g
Oatly Fraiche
3
dl
kaurakermaa
4
kpl
kananmunaa
1
dl
kasvijuustoraastetta (Violife Grated, mozzarella flavour)
150
g
kylmäsavu pororouhetta tai kylmäsavu porosiivuja
100
g
purjoa
3
rkl
ruokaöljyä
0,5
tl
mustapippurirouhetta
0,5
tl
hienoa suolaa
0,5
tl
kuivattua timjamia
Koristeluun
Tuoretta persiljaa ja miniluumutomaatteja

Työvaiheet

Valmista ensin pohja ja varaa käyttöön halkaisijaltaan noin 23 cm irtopohjavuoka ja leivinpaperia:

1. Pingota leivinpaperia irtopohjavuoan pohjalle ja sulje vuoan rengas kiinni. Voit joko voidella tai suojata leivinpaperisuikaleilla vuoan reunat. (Vinkki: leivinpaperisuikaleet pysyvät hyvin paikoillaan reunoilla kun käytät apuna puisia pyykkipoikia. Puiset pyykkipojat kestävät myös 200 C asteen paistoa.)

2. Hienonna näkkärit monitoimikoneessa mahdollisimman hienoksi. Jos et omista konetta, murskaa näkkileivät käsin: Laita näkkärit puhtaan ja tukevan elintarvikemuovipussin sisään ja murskaa painelemalla voimakkaasti kaulimella tai puisella perunasurvimella.

3. Sulata margariini ja lisää hienonnetun näkkileivän joukkoon. Sekoita tasaiseksi ja anna seoksen levätä pari minuuttia. Jos seos tuntuu liian kuivalta, voit lisätä joukkoon ruokalusikallisen vettä.

4. Kaada näkkäriseos irtopohjavuoan pohjalle ja tasoita. Painele lusikalla hyvin tiiviiksi ja tasaiseksi piiraspohjaksi koko pohjan alueelle (ei reunoille).

5. Esipaista uunin keskitasolla 200 C asteessa 8-10 minuuttia.

Porotäyte piirakkaan:

1. Yhdistä kulhossa Oatly Fraiche, kaurakerma, kananmunat, kasvijuustoraaste ja pororouhe tai hienonnetut porosiivut. Lisää joukkoon suola, timjami ja mustapippuri ja sekoita.

2. Hienonna purjo (vihreä osa) ja kuullota muutama minuutti ruokaöljyssä. Kaada purjosilppu täyteseoksen joukkoon ja sekoita tasaiseksi massaksi.

Vinkki herkkävatsaisille! FODMAP-ruokavalion avulla voit helpottaa herkästi oireilevaa vatsaa jättämällä ruoastasi pois kaikki sipulit. Ruohosipuli ja purjon vihreä osa sulavat hyvin ja eivät aiheuta toiminnalisia vatsavaivoja kuten sipuli. Käytä siis kokatessa ruohosipulia tai purjon vihreää osaa, siitä vatsa tykkää.

3. Kaada porotäyte esipaistetun pohjan päälle ja tasoita pinta. Paista 200 C asteessa uunin keskitasolla ensin 30 minuuttia (ja poista viimeistään tässä kohdassa pyykkipojat, jos käytit niitä) ja paista vielä sen jälkeen noin 10 minuuttia foliolla peitettynä.

Täyte saattaa näyttää lämpimänä hieman ”tutisevalta”, mutta se kuuluu asiaan. Jäähdytä piiras kunnolla (vähintään huoneenlämpöiseksi) ennen tarjoilua, niin piiraan täyte muuttuu kiinteämmäksi ja se leikkautuu paremmin.

Koristele jäähtynyt piiras miniluumutomaatin renkailla ja tuoreella persiljalla. Tarjoa raikkaan vihersalaatin kera.

Kommentit (1)

Vierailija

Oatley fraiche ei ole gluteenitonta!  Eli gluteeniton poropiirakkanne sisältää gluteenia.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1822 reseptiä.
Linkitetty 38 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

Jos saat käsiisi hirvipaistia, käsittele sitä arvonsa mukaan ja hauduta herkullinen hirvipata. Hajoavan pehmeä liha ja maustuneet juurekset ovat käsittämättömän hyvät yhdessä.

Annoksia
6
Valmistusaika
1 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Hidas hirvipata

Ainekset

1
kg
hirvenpaistia
3
rkl
karkeaa merisuolaa
1
l
vettä
2
pientä sipulia
2
valkosipulinkynttä
3
porkkanaa
200
g
palsternakkaa
25
g
voita
1
l
kotikaljaa
½
rkl
hienoa merisuolaa
1
tl
mustapippuria
3
rosmariininoksaa
50
g
voita

Työvaiheet

  1. Poista hirvenlihasta näkyvät kalvot ja leikkaa liha noin 5 x 5 cm paloiksi.
  2. Valmista suolaliemi. Sekoita suola veteen, kunnes se on liuennut. Laita lihapalat suolaliemeen ja sulje kansi. Säilytä yön yli jääkaapissa.
  3. Kaada suolaliemi pois ja anna lihan lämmetä noin tunnin verran huoneenlämmössä.
  4. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuori ja paloittele porkkanat. Kuori ja viipaloi palsternakka ohueksi.
  5. Kuumenna uuni 100 asteeseen. Kuumenna valurautapata. Sulata voi padassa. Kuullota sipuleita ja porkkanoita 5 minuuttia. Kaada joukkoon kotikalja. Mausta suolalla, pippurilla ja rosmariininoksilla. Tarkista maku. Kaada liemi kasviksineen toiseen kulhoon.
  6. Lämmitä valurautapata uudelleen kuumaksi ja sulata voi. Ruskista lihat erissä. Kaada kotikalja-kasvisliemi joukkoon. Lusikoi palsternakkaviipaleet pinnalle.
  7. Laita kansi padan päälle. Kypsennä uunissa 7 tuntia. Tarjoile peruna-bataattimuusin ja uunipaahdettujen ruusukaalien kera.

Kommentit (0)

Ihan maidotonta on lisännyt 21 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
Kauniisti koristeltu lohifilee on ruokapöydän herkullisin koriste
Kauniisti koristeltu lohifilee on ruokapöydän herkullisin koriste

Juhlavasti retiisillä koristelu ja viherpippurilla maustettu lohifilee valmistetaan ilman maitotuotteita, soijaa ja gluteenia. Kun syöjiä on enemmän, valmistan lohen aina uunissa. Silloin lohi kypsyy nopeasti meheväksi ja ilman turhaa käristystä, mikä on myös herkälle vatsalle parempi vaihtoehto...

Helppo ja kaunis kalan koristelu

Lohifileen koristelu "suomumaiseen" tyyliin on helppoa ja hyvin näyttävää. Voit käyttää "suomuina" renkaiksi viipaloitua retiisiä tai tuorekurkkua. Lado renkaat rivissä limittäin kalan pyrstöstä aloittaen, kunnes koko kalan pinta on...

Vaikeustaso
Helppo

Juhlava uunilohi

Ainekset

600 -800
g
lohifileetä
1-2
tl
suolaa (myllysuolaa)
1-2
tl
kokonaisia viherpippureita
1
dl
tuoretta tilliä hienonnettuna
250
g
retiisejä

Työvaiheet

1. Laita uuni lämpiämään 200 C asteeseen, tasalämmölle.

2. Pyyhkäise kalan pinta puhtaaksi ja laita lohifilee joko sopivan kokoiselle uunivuoalle tai leivinpaperilla suojatulle uunipellille nahkapuoli ylöspäin. (Nahka otetaan pois seuraavassa vaiheessa, paiston aikana.)

3. Laita kala astiassaan uunin keskitasolle ja paista noin 9-10 minuuttia. Ota kala uunista ja poista nahka: nosta haarukalla pyrstöpäästä kalan nahkaa ja kiepata haarukan ympärille. Rullaa koko nahka pois. Jäljelle jää kaunis fileen pinta. Huom: Ihan maidotonta -verkkosivulla voit katsoa  reseptin vinkkikuvasta kuinka nahka rullaataan haarukalla.

4. Mausta nahaton lohifilee suolalla ja murskatulla viherpippurilla oman maun mukaan ja jatka kalan paistamista uunin keskitasolla noin 8-10 minuuttia, uunin tehosta ja kalan paksuudesta riippuen.

Koristele kypsän kalan pinta:

1. Silppua tilliä ja ripottele lohen päälle.

2. Huuhtele retiisit ja leikkaa ohuiksi renkaiksi. Lado retiisin renkaat limittäin, ”suomumaisesti”, aloittaen kalan pyrstöpäästä. Halutessasi voit ripotella tilliä myös retiisirenkaiden päälle.

Tarjoa maukas ja mehukas viherpippurinen uunilohi salaatin sekä perunoiden tai riisin kera.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1822 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Drinkki kuin aurinko! Margarita saa raikkaan makunsa mangosorbetista.

Annoksia
4
Valmistusaika
5 min
Vaikeustaso
Helppo

Mangosorbettimargaritat

Ainekset

1 1/2
dl
tequilaa
1/2
dl
sitruslikööriä
1/2
dl
limettimehua
1/2
dl
appelsiinimehua
4
isoa palloa mangosorbettia
jäitä

Työvaiheet

  1. Mittaa kaikki aineet tehosekoittimeen.
  2. Soseuta kuohkeaksi juomaksi, kaada laseihin ja tarjoa heti.

Vinkki Tee laseihin sokerireunus. Kostuta reunus kuljettamalla limettilohkoa reunaa pitkin ja kasta sitten sokeriin.

Kommentit (0)