Hansin reseptit on lisännyt 33 reseptiä.
Linkitetty 76 keittokirjaan.
Ohje ja kuva Hans Välimäki

Kanacurryn maku perustuu itse tehtyyn punaiseen currytahnaan. Tahnaan tarvitaan monta ainesta, mutta sen valmistus on helppoa. Kun maustetahna on valmis, curry syntyy käden käänteessä. Lisukkeeksi sopii kookosriisi.

Resepti on peräisin huippukokki Hans Välimäen ja käsikirjoittaja Santtu Palmin podcastista Eiku se on just näin, joka yhdistää hyvän ruuan ja kärkevät mielipiteet. Kolmannessa jaksossa puhutaan siitä, mitä Suomi nykyisin syö, ja Hans valmistaa kanacurrya ja bolognesea. Voit kuunnella jakson Suplasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Punainen kanacurry

Ainekset

400
g
broilerin rintafileetä
1–2
sipulia
1–2
valkosipulinkynttä
100
g
vihreää parsaa
1–2
paksoita
3–4
rkl
öljyä
3–4
rkl
punaista currytahnaa (ks. resepti alla)
4–5
rkl
hyvää kookosmaitoa
3–4
rkl
kalakastiketta
2–3
rkl
tummaa sokeria tai palmusokeria
limetin mehua maun mukaan
4–5
rkl
tuoretta basilikaa tai thaibasilikaa hienonnettuna
3–4
rkl
tuoretta korianteria hienonnettuna

Työvaiheet

  1. Ota broileri huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen ruoanvalmistusta. Paloittele fileet.
  2. Kuori ja leikkaa sipulit siivuiksi. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Kuori parsat ja kiehauta ne nopeasti suolalla maustetussa vedessä. Pilko parsat. Huuhdo ja pilko paksoit.
  3. Kuumenna öljy isossa pannussa. Lisää öljyn joukkoon sipuli, valkosipuli, vihreä parsa ja currytahna. Kypsennä 1–2 minuuttia. Lisää broilerit ja kypsennä palojen koosta riippuen 1–2 minuuttia tai kunnes broilerit ovat kypsiä..
  4. Lisää kookosmaito, kalakastike ja sokeri. Kuumenna. Purista joukkoon limetin mehua oman maun mukaan. Lisää tarvittaessa tilkka vettä, jos seos on liian sakeaa.
  5. Tarkista maku. Lisää lopuksi curryn pinnalle yrtit. Tarjoile kookosriisin kera.

Punainen currytahna

Ainekset

1
punasipuli
1
sitruunaruoho
2–3
punaista chiliä
4–5
valkosipulinkynttä
1
rkl
tuoretta inkivääriä raastettuna
3–4
rkl
tomaattipyreetä
2–3
rkl
ketsuppia
½–1
tl
kuminaa hienonnettuna
5–6
rkl
tuoretta korianteria hienonnettuna
ripaus
valkopippuria
3–4
rkl
kalakastiketta
2–3
rkl
hp-kastiketta tai katkaraputahnaa
2–3
rkl
tummaa sokeria
4–5
rkl
kookosmaitoa
2–3
limetin mehu

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna punasipuli. Paloittele sitruunaruoho. Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna chili. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Raasta inkivääri.
  2. Sekoita ainekset joko morttelissa tai tahosekoittimessa tasaiseksi massaksi.

Kookosriisi

Ainekset

8
dl
jasmiiniriisiä
8
dl
vettä
2
dl
kookosmaitoa
2
tl
suolaa
3
tl
sokeria
1–2
limetin kuori hienoksi raastettuna
seesaminsiemeniä paahdettuna

Työvaiheet

  1. Mittaa riisi tiheään siivilään ja huuhdo se huolellisesti juoksevan veden alla siten, että ylimääräinen tärkkelys irtoaa.
  2. Kaada riisit kattilaan. Lisää vesi, kookosmaito ja suola sekä sokeri. Keitä riisi kypsäksi kannen alla. Pidä lämpimänä, kunnes curry on valmista. Mausta limetinkuoriraasteella ja paahdetuilla seesaminsiemenillä.

Kommentit (1)

Vierailija

Huhhuh, currytahnaan kalakastiketta ja katkaraputahnaa, eipä oo tullu mieleen, että semmoistakin vois kanacurryssa olla. Hengenlähtö ois ollu lähellä mulla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Laura Kaapro KUVA Panu Pälviä
Upean appelsiininen yrttimarinadi maustaa niin kesäkurpitsat, munakoisot, herkkusienet kuin paprikatkin. Voit käyttää marinadia joko ennen tai jälkeen grillauksen.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Välimeren yrttimarinadi

Ainekset

4
tuoretta rosmariininoksaa
1
(luomu)sitruuna (kuori ja mehu)
1
dl
omenamehua
1
dl
rypsiöljyä
2
rkl
vaahterasiirappia
2
tl
dijoninsinappia

Työvaiheet

  1. Nypi ja hienonna basilikanlehdet. Hienonna timjami varsineen. Purista appelsiinista mehu.
  2. Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa. Käytä marinadina.


Vinkki Käytä kasvisten ja kasvisvartaiden marinointiin. Marinadi riittää noin 800–1000 g:lle munakoisoa, kesäkurpitsaa, paprikaa, herkkusieniä, tomaattia ja/tai sipulia.

 

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Perhosbroileri leikataan halki, maustetaan ja grillataan mahtavan mehukkaaksi. Ota avuksi lihalämpömittari: kypsä kana on 75-asteista. Hedelmäinen kirsikkakastike maistuu kanan ja kasvisten kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t + 4–24 t
Vaikeustaso
Helppo

Perhosbroileri

Ainekset

1
(n. 1,5 kg)
broileri
Marinadi
1
sitruunan mehu
4
valkosipulinkynttä
1
dl
rypsiöljyä
2
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
Glaseerauskastike
1
sitruunan mehu
½
dl
rypsiöljyä
3
rkl
hunajaa
2
tl
chipotlechilijauhetta (esim. Santa Maria)

Työvaiheet

  1. Leikkaa broileri perhoseksi: Laita lintu rintapuoli alaspäin leikkuu- laudalle. Leikkaa keittiösaksilla pyrstön kumminkin puolin selkäranka irti koko matkalta, jotta broileri avautuu litteäksi.
  2. Purista sitruunan mehu paksuun suljettavaan muovipussiin. Kuori valkosipulit ja raasta ne mehuun. Lisää öljy ja mausteet. Laita broileri marinadiin ja anna maustua kylmässä 4–24 tuntia.
  3. Ota kana marinadista ja kuivaa liha talouspaperilla. Levitä broileri työalustalle. Paina lihan läpi ristikkäin muutama iso grillitikku, jotta sitä on helpompi kääntää.
  4. Yhdistä pienessä kattilassa glaseerauskastikkeen ainekset. Keitä viisi minuuttia, kunnes neste on haihtunut puoleen.
  5. Kuumenna grilli noin 175 asteeseen. Laita liha suoralle lämmölle. Grillaa kumpaakin puolta noin 10 minuuttia niin, että broileri saa kunnolla väriä. Sivele välillä pintaan glaseerauskastiketta.
  6. Siirrä broileri epäsuoralle lämmölle. Grillaa 30–40 minuuttia, kunnes lihan sisälämpötila on 75 astetta. Kääntele broileria usein, jotta liha kypsyy tasaisesti. Sivele välillä pintaan kastiketta.

Vinkki! Voit testata kypsyyden pistämällä veitsellä tai terävällä tikulla reiden paksuun osaan. Kypsästä broilerista tihkuu kirkasta nestettä.

Purjotapakset

Ainekset

4
purjoa
1
pss (200 g)
padron-paprikoita
2
rkl
oliiviöljyä
½
tl
suolaa
Kastike
2
dl
pakastettuja kirsikoita
1
salottisipuli
1
dl
rypsiöljyä
3
rkl
punaviinietikkaa
1
rkl
hunajaa
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Tee ensin kastike maustumaan. Sulata kirsikat mikrossa ja pilko ne kulhoon. Kuori ja hienonna sipuli. Sekoita kirsikoiden joukkoon sipulit ja loput kastikkeen ainekset.
  2. Lämmitä grilli tai kuumenna hiillos. Levitä hiilet grillin toiselle laidalle.
  3. Grillaa purjoja suoralla lämmöllä 10 minuuttia. Kun pinta on tummunut, siirrä purjot epäsuoraan lämpöön ja kypsennä pehmeiksi eli noin 10 minuuttia.
  4. Grillaa paprikat nopeasti kuumalla lämmöllä molemmin puolin.
  5. Poista purjojen uloin kerros ja leikkaa sisus muutamaan osaan. Laita purjot ja paprikat kulhoon, lisää tilkka öljyä ja suolaa. Tarjoile kirsikkakastikkeen kanssa.
Hyvä terveys on lisännyt 315 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Anna Huovinen

Pho-keitto on tunnetuin vietnamilainen ruoka. Liemipohjainen nuudelikeitto on täynnä soluja suojaavia antioksidantteja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
2 t (liemi) + 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kana-pho

Ainekset

LIEMI
l
vettä
1
pkt (800 g)
broilerinkoipia
2
keltasipulia
50
g
inkivääriä
5
neilikkaa
4
kardemumman kotaa
1
kanelitanko
1
tl
kokonaisia mustapippureita
4
tähtianista
1
rkl
sokeria
1
rkl
suolaa
3
rkl
kalakastiketta
LISUKKEET
lihat liemeen käytetyistä broilerinkoivista
125
g
riisinuudelia
2
kevätsipulinvartta
1
iso tai 4 pientä paksoita
1
ps (150 g)
sokeriherneitä
1
ruukku korianteria
1
ruukku minttua
1
ruukku herneenversoja
1
limetti
+ paahdettuja sipuleita

Työvaiheet

  1. Mittaa vesi kattilaan ja laita broilerinkoivet veteen. Kuumenna kiehuvaksi. Halkaise sipulit kuorineen, viipaloi inkivääri isoiksi paloiksi ja lisää veteen.

  2. Paahda mausteita kuivalla kuumalla pannulla parin minuutin ajan ja lisää ne liemeen. Sekoita joukkoon sokeri ja suola. Keitä lientä pienellä lämmöllä 30–40 minuuttia, kunnes liha irtoaa luista. Kuori vaahto pois tarpeen mukaan.

  3. Nosta koivet liemestä. Anna jäähtyä hetki ja riivi liha irti luista. Laita lihat sivuun odottamaan annosten kokoamista ja laita luut takaisin liemeen porisemaan vielä tunniksi.

  4. Kun liemi on kiehunut ja keittynyt kasaan, siivilöi se ja laita takaisin kattilaan kananlihan kanssa. Mausta kalakastikkeella ja kuumenna.

  5. Kypsennä riisinuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Pilko kevätsipuli, paksoit ja sokeriherneet. Hienonna yrtit. Lohko lime neljään osaan.

  6. Kasaa annokset: jaa nuudelit neljään kulhoon. Ripottele päälle kevätsipuleita, paksoita, reilusti yrttejä ja herneenversoja. Kaada päälle kiehuvan kuumaa lientä ja jaa kananlihapalat kulhoihin.

  7. Koristele keitto muutamilla yrttilehdillä, limetinlohkolla ja paahdetuilla sipuleilla. Tarjoile heti höyryävän kuumana.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 19 keittokirjaan.
OHJE Laura Kaapro KUVA Panu Pälviä
Rosmariinilla ja sitruunalla maustettu marinadi sopii erityisen hyvin broilerille. Sekoita marinadi kulhossa, lisää maustamattomat broilerinleikkeet ja anna maustua viileässä ainakin muutama tunti ennen grillausta.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10
Vaikeustaso
Helppo

Rosmariini-sitruunamarinadi

Ainekset

4
tuoretta rosmariininoksaa
1
(luomu)sitruuna (kuori ja mehu)
1
dl
omenamehua
1
dl
rypsiöljyä
2
rkl
vaahterasiirappia
2
tl
dijoninsinappia

Työvaiheet

  1. Nypi ja hienonna rosmariininlehdet. Pese sitruuna ja raasta sen keltainen kuoriosa hienoksi. Purista mehu.
  2. Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa. Käytä marinadina.

Vinkki Rosmariini-sitruunamarinadi sopii erityisen hyvin broilerille. Se riittää 600–800 g:lle broilerinrintafileitä tai -paistileikkeitä.