Käännä katse Kaukoitään ja kokkaa viikonlopuksi tai arki-illaksi Suomi-ruokien modernit aasialaiset vastineet.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
4
15 min + maustuminen
Vaikea
Bo ssäm -kana
Ainesosat
1
kokonainen (luomu)kana
2
rkl
sokeria
2
rkl
karkeaa suolaa
Lisäksi
2
tl
karkeaa suolaa
2
rkl
fariinisokeria
Lisäksi
pikkelöityjä kasviksia (ks. ohje alla)
kimchiä (ks. ohje alla)
inkivääri-ruohosipulikastiketta (ks. ohje alla)
srirachamajoneesia (ks. ohje alla)
keitettyä riisiä
salaatinlehtiä
Vaiheet
- Taputtele kokonainen kana kuivaksi talouspaperilla. Halkaise se rintalastan puolelta ja avaa toisissaan kiinni olevat puolikkaat ”perhoseksi”. Hiero 2 rkl sokeria ja 2 rkl suolaa kanan pintaan. Laita kana uunivuokaan ja peitä tuorekelmulla. Anna maustua jääkaapissa vähintään 6 tuntia.
- Valmista lisukkeeksi tulevat pikkelöidyt kasvikset ja pikakimchi kanan maustuessa.
- Kaada vuokaan kertynyt neste pois. Kypsennä kana 125-asteisessa uunissa noin 4 tuntia. Valele paiston aikana muutaman kerran kanasta irtoavalla nesteellä.
- Kun paistoaikaa on jäljellä noin 30 minuuttia, laita riisi kiehumaan ja tee majoneesi ja inkivääri-ruohosipulikastike.
- Ota kana pois uunista. Nosta uunin lämpö 250 asteeseen.
- Irrota liha luista. Laita liha takaisin uunivuokaan. Ripottele 2 tl suolaa ja 2 tl sokeria päälle. Paahda noin 10 minuuttia, kunnes sokeri karamellisoituu. Sekoita.
- Tarjoa kana salaatinlehdissä. Lisää kääröihin pikkelöityjä kasviksia, inkivääri-ruohosipulikastiketta, srirachamajoneesia ja keitettyä riisiä. Tarjoa kimchin kanssa.
Pikkelöidyt kasvikset
Ainesosat
4
porkkanaa
300
g
retikkaa
1
pieni kurkku
1
punainen chili
Marinadi
4
valkosipulinkynttä
4 1/2
dl
sokeritonta riisiviinietikkaa
1 1/2
dl
vettä
3
rkl
sokeria
3
tl
suolaa
Vaiheet
- Kuori porkkana ja retikka. Leikkaa kasvikset tulitikunohuiksi suikaleiksi. Laita kukin laji omaan kulhoonsa.
- Poista chilistä siemenet ja kanta. Viipaloi chili ja laita se porkkanakulhoon.
- Tee marinadi. Kuori ja viipaloi valkosipulit. Yhdistä muut marinadin ainekset ja sekoittele, kunnes sokeri sulaa. Jaa seos kasvisten päälle. Peitä tuorekelmulla ja marinoi jääkaapissa vähintään 4 tuntia.
- Valuta marinadi pois ja tarjoa kasvikset bo ssäm -kanan kanssa.
(4 annosta, valmistusaika 20 min + 4 t)
Kiireisen kimchi
Ainesosat
500
g
kiinankaalia
2
tl
suolaa
2
rkl
seesaminsiemeniä
1
valkosipulinkynsi
2
tl
hienonnettua inkivääriä
1
rkl
kalakastiketta
1
tl
riisiviinietikkaa
2
tl
sokeria
2
tl
kuivattua chiliä lastuina
1
dl
ohutpillistä kevätsipulia hienonnettuna
Vaiheet
- Huuhtele ja suikaloi kiinankaali. Laita suikaleet siivilään, ripottele suola päälle ja sekoita. Anna maustua siivilässä noin 2 tuntia välillä sekoitellen.
- Paahda seesaminsiemeniä kuivassa pannussa pari minuuttia koko ajan sekoitellen. Kaada paahtuneet siemenet pois kuumasta pannusta, etteivät ne pala.
- Huuhtele kiinankaali huolellisesti. Puristele ylimääräinen vesi pois.
- Kuori ja hienonna valkosipuli ja inkivääri mahdollisimman pieneksi. Yhdistä ne kalakastikkeen, etikan ja sokerin kanssa. Lisää chili, ruohosipuli ja seesaminsiemenet joukkoon. Sekoita kaalin kanssa. Anna maustua vähintään 1 tunti.
(3–4 annosta, valmistusaika 10 min + 3 t)
Inkivääri-ruohosipulikastike
Ainesosat
1/2
dl
hienonnettua tuoretta ruohosipulia
1
rkl
raastettua inkivääriä
1/2
dl
rypsiöljyä
1
tl
soijaa
1/2
tl
sherryviinietikkaa
Vaiheet
- Hienonna ruohosipuli. Kuori ja raasta inkivääri. Sekoita kaikki ainekset keskenään.
(1 dl, valmistusaika 5 min)
Srirachamajoneesi
Ainesosat
1
kananmunankeltuainen
1/3
tl
sormisuolaa
n. 1
tl
sriracha-chiliä tai goghujang-chilitahnaa
1
rkl
limettimehua
3-4
kierrosta valkopippuria myllystä
1 1/2
dl
rypsiöljyä
Vaiheet
- Käytä majoneesiin huoneenlämpöisiä aineksia. Mittaa keltuainen, mausteet ja limettimehu kulhoon.
- Vatkaa seosta koko ajan samalla, kun lisäät öljyä, aluksi tipoittain, sitten ohuena nauhana, kunnes majoneesista tulee paksua ja sakeaa.
- Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.
(2 dl, valmistusaika 5 min)