Soppa365 on lisännyt 287 reseptiä.
Linkitetty 31 keittokirjaan.
OHJE Riikka Kaila KUVA Ninna Lindström

Broilerinkoivet voi valmistaa pikaversiona mikrossa kypsentäen.

Mikrokoivet nopeuttavat erityisesti yhden tai kahden hengen talouden ruoanlaittoa. Ohjeen mukaan koivet valmistuvat neljälle, mutta voit marinoida ja kypsentää samaan tapaan myös yhden tai kaksi koipea.

Maukkaimmat koivet saat itse marinoiden, mutta myös valmiiksi marinoidut koivet valmistuvat samalla mikromenetelmällä.  Liha kypsyy jo mikrossa, mutta jos haluat lihan pintaan väriä, käytä kovet vielä nopeasti uunin grillivastuksien alla tai grillissä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 kpl
Vaikeustaso
Helppo

Broilerinkoivet mikrossa

Ainekset

4
maustamatonta broilerinkoipi-reittä
Marinadi
1
sitruuna
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
rypsiöljyä
2
rkl
soijakastiketta
1
rkl
juoksevaa hunajaa
½
tl
suolaa
ripaus
mustapippuria rouhittuna

Työvaiheet

  1.  Raasta sitruunan kuoren keltainen osa isoon ja tukevaan pakastuspussiin. Purista pussiin myös hedelmästä mehu. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja sekoita ne sitruunan joukkoon pussiin. Lisää myös muut marinadin ainekset pussiin.
  2. Pane broilerinkoivet pussiin, sulje pussi ja hölskytä marinadi lihaan. Anna maustua kylmässä seuraavaan päivään. Kääntele koipia välillä.
  3. Kypsennä yksi tai  kaksi koipea kerrallaan mikrossa viisi minuuttia täydellä teholla, niin että liha on kypsää. Tarkista kypsyys ja lisää tarvittaessa mikrokypsytysaikaa.
  4. Siirrä koivet grilliin tai grillivastuksen alle uuniin ja pariloi pintaan herkullinen väri. Nosta tarjolle.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2924 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Meri-Tuuli Väntsi KUVA Tuomas Kolehmainen ja Mikko Hannula

Tasaisen suolauksen ja lihan mehevyyden saa aikaan liottamalla kokonaista broileria valkoviinillä maustetussa suolaliemessä ennen kypsennystä. Mangoldin sesonki alkaa lähempänä elokuuta, mutta sen voi korvata musta- tai lehtikaalilla. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
2 t + 24 t liottaminen
Vaikeustaso
Helppo

Suolakylpykana ja mangoldia

Ainekset

1
kokonainen kana tai broileri
SUOLAKYLPY
1
l
vettä
6–7
rkl
karkeaa merisuolaa
2
sipulia
4
valkosipulinkynttä
1
sitruuna
5
laakerinlehteä
1
tl
mustapippureita
6
dl
kuivaa valkoviiniä (jääkaappikylmää)
BROILERIN SIVELYYN
50
g
voita huoneenlämpöisenä
1
tl
suolaa
2
valkosipulin kynttä
sitruunan mehu
sitruunan mehu
KERMASSA MUHENNETTU MANGOLDI
1
nippu (n. 250 g)
mangoldia tai mustakaalia
2
rkl
oliiviöljyä
valkoviiniä
dl
valkoviiniä
2
dl
kuohukermaa
4
valkosipulinkynttä
n. 2
tl
suolaa
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Laita broileri suolaliemeen maustumaan ruoanvalmistusta edeltävänä päivänä. Laita vesi ja suola kattilaan, pilko sekaan sipuli kuorineen ja lisää muutamaan osaan pilkotut valkosipulin kynnet, viipaloitu sitruuna sekä laakerinlehdet ja mustapippurit. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä minuutti. Nosta liedeltä ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

  2. Huuhtele broileri sisältä ja ulkoa kylmällä vedellä. Taputtele pinta kuivaksi talouspaperilla. Laita se isoon metalliseen tai keraamiseen kulhoon.

  3. Kaada kylmä viini kattilaan suolaliemen sekaan ja liemi broilerin päälle. Laita broilerin päälle lautanen painoksi jotta se pysyy nesteen pinnan alla ja nosta astia jääkaappiin vuorokauden ajaksi (24 t).

  4. Nosta broileri suolaliemestä ja kaada liemi pois. Taputtele broilerin pinta talouspaperilla kuivaksi. Leikkaa broileri keittiösaksilla vatsapuolelta halki ja levitä auki. Jätä huoneenlämpöön grillin valmistelun ajaksi.

  5. Yhdistä broilerin sivelyvoin ainekset pienessä kulhossa. Hienonna mangoldi ja valkosipulinkynnet.

  6. Laita broileri ensin suoraan lämpöön nahkapuoli alaspäin. Pyörittele broileria grillissä niin, että nahka ruskistuu kaikkialta. Käännä broileri ja sivele juuri ruskistetulle nahkalle voiseosta. Grillaa muutama minuutti niin, että linnun ontelopuoli myös ruskistuu hiukan.

  7. Käännä taas broileri nahkapuoli alaspäin, sivele juuri grillatulle pinnalle voiseosta ja siirrä broileri grilliin epäsuoraan lämpöön jatkamaan kypsymistä. Käännä broileri muutaman minuutin välein ja sivele aina esiin käännetty puoli voiseoksella.

  8. Valmista broilerin kypsyessä mangoldi joko suoraan grillissä tulenkestävässä pannussa tai kaasugrillin sivupolttimolla. Kuumenna laakeassa, korkeareunaisessa pannussa oliiviöljyä ja täytä pannu mangoldilla. Paistele nostellen mangoldia pihdeillä, kunnes se alkaa pehmetä ja kutistua. Lisää mangoldia sitä mukaa, kun pannuun mahtuu lisää. Kun yli puolet mangoldista on pannussa, kaada joukkoon valkoviini ja kerma. Kiehauta ja jatka paistamista ja kääntelyä. Lisää samalla loputkin mangoldista. Hienonna valkosipuli ja lisää lopuksi joukkoon. Mausta suolalla ja mustapippurilla ja anna kypsyä hiljaa. Mangoldin voi syödä joko rapsakkana tai täysin pehmeäksi haudutettuna, se on makuasia.

  9. Grillaa kokonaista broileria n. 30 minuuttia. Se on kypsää, kun reisipalan sisälämpötila on paksuimmasta kohdasta 75 astetta. Peitä broileri foliolla ja anna levätä 10 minuuttia (lepuutuksen aikana sisälämpötila nousee vielä muutaman asteen). Paloittele lintu ja asettele vadille, muhennetun mangoldin päälle.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2924 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Meri-Tuuli Väntsi KUVA Tuomas Kolehmainen ja Mikko Hannula

Situunaruohosta aromia saava kana viimeistellään polttavalla karamellisoidulla sipulilla, jota maustavat chili, kalakastike sekä kaffirlimetinlehti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
2 t + 4 t marinointi
Vaikeustaso
Helppo

Sitruunaruohokana

Ainekset

1
kg
luullisia ja nahallisia broilerin paistileikkeitä (reisipaloja)
MARINADI
2
sitruunaruohoa
6
valkosipulinkynttä
4
cm:n pala
tuoretta inkivääriä
1
limetin mehu
1/2
dl
kalakastiketta
1/2
dl
osterikastiketta
2
rkl
fariinisokeria
KARAMELLISOITU SIPULI
400
g
salottisipuleita
5
cm:n pala
tuoretta inkivääriä
1
punainen chili
1
dl
rypsiöljyä
5
kaffirlimetinlehteä (kuivattua)
1
rkl
kalakastiketta
2
rkl
vettä
TARJOILUUN
riisiä
limettiä

Työvaiheet

  1. Tee ensin marinadi: poista sitruunaruohoista kuivat kannat ja latvoista muutama senttimetri, sekä tarvittaessa uloin kuorikerros, jos sitruunaruoho on kuivaa. Aseta sitruunaruohot leikkuulaudalle ja mäiski niitä muutaman kerran veitsen hamarapuolella, jotta sitruunaruoho hieman pehmenee ja sen aromit irtoavat helpommin. Paloittele sitruunaruoho muutamaan osaan ja laita tehosekoittimeen.

  2. Paloittele kuoritut valkosipulinkynnet ja inkivääri muutamaan osaan ja lisää sitruunaruohojen kanssa tehosekoittimeen. Purista limetin mehu. Laita kaikki ainekset sekoittimeen ja soseuta karkeaksi marinadiksi.

  3. Kaada marinadi kulhoon kanan kanssa. Pyörittele kanoja marinadissa ja laita kylmään marinoitumaan 4–10 tunniksi. Sekoita paloja muutaman kerran marinoinnin aikana.

  4. Valmista karamellisoitu sipuli. Kuori ja leikkaa salottisipulit ohuiksi renkaiksi. Kuori ja hienonna inkivääri. Leikkaa chili ohuiksi renkaiksi, laita sivuun myöhempää käyttöä varten.

  5. Kuumenna öljy korkeareunaisessa pannussa keskilämmöllä, laita sipulit ja inkivääri öljyyn kuullottumaan. (Jos sipulit alkavat ruskistua, alenna lämpöä.) Murskaa kaffirlimetinlehdet kämmenissä ja ripottele sipuleiden joukkoon. Kuullota noin 20 minuuttia rauhassa sekoitellen välillä, kunnes sipulit ovat ihan pehmeitä ja alkavat muuttua läpinäkyviksi.

  6. Lisää chilirenkaat, kalakastike ja tilkka vettä sipuleihin, nosta hieman lämpöä ja odota että sipulit alkavat muuttua kullanruskeiksi, noin 10 minuuttia. Sekoittele seosta välillä. Kun sipuli on tahmeaa ja ruskistunut kauniisti, kumoa kulhoon ja pidä huoneen lämmössä grillaamiseen saakka.

  7. Valmistele grilli. Ota lihat huoneenlämpöön odottamaan grillin lämpenemistä. Nosta ne marinadista suoraan grilliin, grillaa suorassa lämmössä noin 10 minuuttia ahkerasti käännellen. Kun broilereissa on ruskistunut pinta, siirrä ne tarvittaessa epäsuoraan lämpöön kypsymään loppuun.

  8. Nosta lihat lopuksi grillistä, peitä foliolla ja anna hetken vetäytyä ennen tarjoamista. Lusikoi päälle karamellisoitua sipulia ja tarjoile riisin ja limetin kanssa.

Vinkki Sitruunaruohoja myydään vihannesosastolla yleensä neljän kappaleen paketeissa. Voit pakastaa ylimääräiset sitruunaruohot myöhempää käyttöä varten.

Kommentit (2)

Vierailija

Paljonko tähän tulee osteri- ja kalakastiketta? Ohjeessa lienee kirjoitusvirhe

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2924 reseptiä.
Linkitetty 34 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Kreikkalainen jyväpasta orzo toimii mainiosti yhden padan ruoissa. Se imee itseensä ihanasti makua kypsyessään eikä kärsi hieman venähtäneestä keittoajastakaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + kypsennys 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Yhden padan kalkkunaorzo

Ainekset

400
g
kalkkunan rintafileetä
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
voita
2
tl
kurkumaa
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
4
dl
jyväpastaa (orzo)
6
dl
kanalientä fondista
2
dl
turkkilaista jogurttia
1
l
salaattipinaattia
2
dl
parmesaania raasteena

Työvaiheet

  1.  Leikkaa kalkkunan rintafilee reilunkokoisiksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli.
  2. Paista kalkkunakuutioita pari minuuttia voissa kannellisessa padassa tai kasarissa. Lisää joukkoon sipulit ja mausteet, ja jatka paistamista toiset pari minuuttia. Lisää orzo ja kanaliemi. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta keskilämmöllä kannen alla 12–15 minuuttia, kunnes pasta on juuri ja juuri kypsää. Sekoita pataa muutaman kerran kypsennyksen aikana.

  3. Lisää padan joukkoon jogurtti ja pinaatti. Kuumenna nopeasti. Nosta liedeltä ja lisää parmesaani.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2924 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Ankka-annokseen tarvitaan vain muutama aines. Mehustuneet raparprit ja punaviini luovat tasapainoisen kokonaisuuden ankanrinnan ympärille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Ankanrinta ja pinot noir -raparperi

Ainekset

2
(n. 700 g)
ankan rintafileetä
tl
sormisuolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
PINOT NOIR -RAPARPERI
8
(800 g)
raparperinvartta
dl
pinot noir -viiniä
¼
dl
sokeria
2
tähtianista

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Viillä ankan rasvaan veitsellä ristikkokuvio, älä viillä lihaan saakka. Jätä liha odottamaan.

  2. Leikkaa raparperit 7 cm:n paloiksi. Laita ne uunivuokaan. Lisää viini, sokeri ja tähtianikset ja kypsennä uunissa 20–25 minuuttia.

  3. Paista sillä aikaa ankanrinnat. Laita ne rasvapuoli alaspäin kylmään paistinpannuun. Kuumenna liedellä, kunnes rasva on lähes kokonaan sulanut ja pinta on kauniin ruskea, noin 10 minuuttia. Ota lihat pannusta ja valuta rasva toiseen astiaan. Laita ankanrinnat takaisin pannuun lihapuoli alaspäin, työnnä paistolämpömittari lihapalan keskelle ja paista noin 5 minuuttia, kunnes mittari näyttää 53–55 astetta. Voit myös kypsentää fileet loppuun 175-asteisessa uunissa, noin 7 minuuttia.

  4. Mausta liha suolalla ja pippurilla ja anna vetäytyä 10 minuuttia. Leikkaa fileet paksuiksi viipaleiksi ja ripottele niille hieman suolaa. Tarjoa pinot noir -raparperien kanssa.

Vinkki Ankanrasva säilyy kylmässä. Käytä se esimerkiksi perunoiden paistamiseen.

Kommentit (0)