Kanaviillokki on Meri-Tuuli Väntsin lapsuuden suosikkiruokia, joten sen reseptiä ei sovi liiaksi modernisoida. Mutta lisukeriisi saa mennä: nyt viillokin kanssa nautitaan upeaa piimämuusia.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
6
2 t
Keskivaikea
Kanaviillokki ja piimämuusi
Ainesosat
1
kokonainen broileri
1
sellerinvarsi
20
cm
purjon vaaleaa osaa
2-3
persiljanoksaa
2-3
timjaminoksaa
Kastike
6
dl
broilerin keitinlientä
2
rkl
voita
2
rkl
vehnäjauhoja
1/2
sitruunan mehu
1
tl
väkiviinaetikkaa
1
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä
pieni ripaus kurkumaa
Piimämuusi
800
g
perunoita (jauhoinen lajike)
75
g
huoneenlämpöistä voita
3
dl
AB-piimää
1
tl
suolaa
1
tl
karkeaa dijoninsinappia
100
g
babypinaattia
Vaiheet
- Avaa broilerin sidotut koivet. Huuhtele broileri kylmällä vedellä sisältä ja päältä. Taputtele kuivaksi talouspaperilla. Laita broileri isoon kattilaan ja peitä kylmällä vedellä. Kiehauta ja laske lämpöä niin, että vesi poreilee kevyesti. Keitä 15 minuuttia ja kuori vaahto keitinliemen pinnasta.
- Paloittele sellerinvarsi ja purjo. Lisää ne ja yrtit kattilaan, peitä kannella ja anna kiehua rauhallisesti 30 minuuttia. Anna broilerin jäähtyä liemessä 1 tunti.
- Nosta broileri liemestä leikkuulaudalle ja jatka jäähdyttämistä. Siivilöi liemi. Ota 6 dl lientä talteen viillokkia varten. Voit pakastaa loput muuta käyttöä varten.
- Poista jäähtyneestä broilerista nahka ja riivi lihat. Käy lintu läpi huolellisesti, hyviä paloja löytyy myös siivistä ja selkäpuolelta nahan alta. Leikkaa isoimmat lihapalat suupaloiksi. Jos jatkat ruuanvalmistusta seuraavana päivänä, säilytä lihat ja liemi jääkaapissa.
- Tee muusi. Kuori perunat ja keitä ne kypsiksi. Valuta vesi pois. Lisää voi ja piimä perunoihin ja soseuta karkeasti. Sekoita sinappi muusiin. Jätä muusi odottamaan viimeistelyä.
- Tee kastike. Sulata voi korkeareunaisessa paistinpannussa. Ripottele vehnäjauhot joukkoon ja kääntele, kunnes seos alkaa kuplia – älä ruskista! Lisää kanaliemi koko ajan vatkaten. Vispaa kastike sileäksi samalla kun se kiehahtaa. Siirrä pannu pois liedeltä. Purista sitruuna kastikkeeseen. Mausta väkiviinaetikalla, suolalla ja pippurilla. Lisää ihan vähän kurkumaa ja sekoita, jotta mauste värjää kastikkeen vaaleankeltaiseksi. Tarkista maku ja lisää halutessasi sitruunaa tai suolaa. Kääntele broilerinlihat kastikkeeseen ja kuumenna.
- Lämmitä muusi. Sekoita babypinaatit perunoihin muusinuijalla. Pinaatti saa vähän rikkoontua perunoiden joukkoon. Tarjoa viillokki muusin kera.
Vinkki Voit käyttää mausteena mustapippurin sijasta halsterikanan ohjeen ihmepippuria.