Kodin Kuvalehti on lisännyt 732 reseptiä.
Linkitetty 441 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström

Ei liene kesäruokaa, jolle ei sopisi nokare aiolia. Valkosipulimajoneesi syntyy pikana, kunhan kaikki ainekset ovat valmiiksi huoneenlämpöisiä.

Paitsi lihaa ja kalaa, grilliritilöillä paahtuu yhä useammin myös kasviksia ja juustoja. Mikä kastike sopisi kaikille grilliherkuille?

Vastaus on aioli eli valkosipulimajoneesi. Paras mahdollinen mausta tulee, kun kastikkeen tekee kokonaan itse.

Pikamenetelmällä majoneesin valmistus ei ole lainkaan vaikeaa. Tärkeintä on, että kaikki majoneesiin käytettävät ainekset ovat huoneenlämpöisiä ja kastikkeen tekoon käyttää kapeaa ja korkeaa kulhoa. Tehokkaasti liikkuva sauvasekoittimen terä saa kananmunan emulgoimaan öljyn.  

Valkosipulisuutta on helppo säädellä oman maun ja grillattavien ainesten mukaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
5
Valmistusaika
5 min
Vaikeustaso
Helppo

Helppo aioli

Ainekset

1
muna (M-koko)
1
tl
dijoninsinappia
3
valkosipulinkynttä
2
dl
rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
1
tl
valkoviinietikkaa
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Tee aioli huoneenlämpöisistä aineksista. Riko muna sauvasekoittimen kulhoon. Lisää sinappi ja hienonnetut valkosipulinkynnet. Nosta sauvasekoitin kulhoon ja laske päälle öljy.
  2. Käynnistä sauvasekoitin. Kun näet majoneesin alkavan sakeutua, nosta sekoitinta hitaasti ylöspäin. Mausta etikalla, suolalla ja mustapippurilla.

Kommentit (10)

Majoneesi

Mistä reseptin aineesta tuo valkoinen väri tulee aioliin?
Vai onko jokin aine jäänyt pois?

MajoNasse

Ei puutu tuosta mitään, hieman kellertävän valkoinen majoneesin väri tästä ihan ilman mitään lisukkeita tulee, ei huolta.

Allioli

Miksi rypsiöljy? Eiköhän aiolin syntysijoilla käytetä oliiviöljyä. Sitä saa meillä Suomessakin.

chef sam the man

Oliiviöljystä ei tule hyvä aioli ja tämän reseptin suhteet on täysin väärät autenttiseen aioliin. Oikeita ei paljasteta kotikokeille valitettavasti.

sam the man

Ja unohtakaa tuo dijon sinappi!

sama

Eikä sillä onko huoneenlämpöinen vai ei ole mitään merkitystä!

Heikki Korhonen

Keltuainen ei valkuaista !

Vierailija

Ei näin. Aioli tehdään käsin. Keltuainen, ei valkuaista.

Vierailija

Hyvä maku mutta koostumus jotain ihan muuta kuin piti. Tässä monenlaisina versioina löytämässäni ohjeessa on jokin jippo, jota en tajunnut.

Vierailija

Tein tällä reseptillä ja tuli todella hyvä aioli ja täydellinen koostumus!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Helsingin Sanomat on lisännyt 353 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Rapeaksi paistettu valkosipuli, seesaminsiemenet ja chilihiutaleet muodostavat koukuttavan herkullisen ja polttavan mausteöljyn, jota tekisi mieli ripotella aivan kaiken päälle.

Tulinen valkosipuli-seesaminsiemenöljy on kesäpöydän monikäyttöisin maustaja. Sitä voi pirskotella niin salaattiin, grillattuihin kasviksiin, katkarapuihin, broileriin kuin pastan joukkoon. Öljy maistuu erinomaiselta myös grillimaissin tai kesäkasviksilla rikastettujen nuudelien kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 dl
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Rapea chili-valkosipuli-seesamiöljy

Ainekset

1
pieni kokonainen valkosipuli
1
rkl
rypsiöljyä
2
rkl
kuorellisia seesaminsiemeniä
1/2
d
rpsiöljyä
3
rkl
seesamiöljyä
1
rkl
soijakastiketta
2
rkl
chilihiutaleita
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
1
tl
rouhittua mustapippuria

Työvaiheet

  1. Kuori valkosipulinkynnet ja viipaloi.
  2. Kuumenna ruokalusikallinen öljyä paistinpannulla. Lisää valkosipulinkynnet ja seesaminsiemenet. Paista sekoitellen, kunnes valkosipulit ovat kullanruskeita ja rapeita. Kaada seos heti kulhoon.
  3. Mittaa joukkoon rypsiöljy, seesaminsiemenöljy, soijakastike, chilihiutaleet, suola, sokeri ja mustapippuri.

Vinkki Chili-seesaminsiemenöljy säilyy jääkaapissa 4 viikkoa.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 353 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Rub eli kuivamausteseos paistuu lihan pinnalle maustekuoreksi, ja liha pysyy kuoren sisällä kostean mehevänä. Kokeile porsaan kaslerille tai broilerin paistileikkeille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
maustaa n. 1 kg lihaa
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Cajun rub

Ainekset

4
rkl
paahdettua sipulirouhetta
4
rkl
ruoko-, kookos- tai fariinisokeria
1
rkl
kuivattua timjamia
1
rkl
kuivattua oreganoa
1
tl
tummaa kaakaojauhetta
1
tl
(savu)suolaa
1
tl
mustapippurirouhetta
1
tl
cayennepippuria

Työvaiheet

  1. Mittaa kaikki mausteseoksen ainekset isoon mortteliin ja painele sekaisin. Kaada seos lasipurkkiin.
  2. Hiero mausteseosta lihan pinnalle. Jätä maustumaan puoleksi tunniksi huoneenlämpöön ennen kypsentämistä.
  3. Kypsennä grillissä epäsuoralla lämmöllä tai öljytilkassa paistinpannulla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2924 reseptiä.
Linkitetty 91 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Umamiset retiisit maistuvat sellaisenaan pikkusuolaisena alkupalana. Ne toimivat myös paistetun broilerin ja kalan kaverina ja tuovat lautaselle kaunista väriä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
5 min + kypsennys 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Misoretiisit

Ainekset

400
g
retiisejä
50
g
voita huoneenlämpöisenä
2
rkl
misotahnaa
3–4
dl
retiisin versoja (esim. Pinoa Foods tai Mimis)

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Pese ja leikkaa retiisit puoliksi. Levitä ne leivinpaperin päälle uunipellille.

  2. Sekoita voi ja misotahna tasaiseksi. Lisää misovoi pieninä nokareina retiisien joukkoon. Kypsennä uunissa 15 minuuttia. Sekoita retiisejä kerran kypsennyksen puolivälissä.

  3. Kääntele versot kuumien retiisien joukkoon. Tarjoa naposteltavana sellaisenaan, paistetun kalan tai broilerin lisukkeena.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 353 reseptiä.
Linkitetty 21 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Tuomas Kolehmainen

Perunamuusia on helppo varioida sen mukaan, minkä kanssa sitä tarjoaa. Tämä sitruunalla maustettu muusi maistuu etenkin kalaruoan kaverina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Yrtti-sitruuna-perunamuusi

Ainekset

800
g
jauhoista perunaa
2
valkosipulinkynttä
1
prk (120 g)
ranskankermaa tai smetanaa
1
dl
hienonnettuja yrttejä, esimerkisi tilliä
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
sitruunan kuoriraastetta
loraus keitinvettä, maitoa tai kermaa
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja paloittele perunat. Kuori valkosipulit. Laita ne suolalla maustettuun kiehuvaan veteen kattilaan ja keitä perunat kypsiksi, 15–20 minuuttia.
  2. Valuta perunoista vesi pois. Lisää joukkoon ranskankerma, yrtit sekä sitruunan mehu ja kuoriraaste. Soseuta perunat. Ohenna tarvittaessa keitinvedellä tai maidolla. Mausta suolalla.

Kommentit (0)