Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3255 reseptiä.
Linkitetty 24 keittokirjaan.
OHJE Elina Jyväs KUVA Tuomas Kolehmainen

Wasabimajoneesi maistuu mainiolta kalaburgerin kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
3 dl
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Wasabi-merilevämajoneesi

Ainekset

2
kananmunankeltuaista
1
tl
(dijonin)sinappia
ripaus suolaa
ripaus valkopippuria
1 1/2
rkl
sitruunan tai limetin mehua
2 1/2–3
dl
rypsi- tai maissiöljyä
Lisäksi
1–2
rkl
hienonnettua nori-merilevää
1 1/2–2
tl
wasabitahnaa
1–2
rkl
paahdettuja seesaminsiemeniä

Työvaiheet

  1. Ota kaikki ainekset ajoissa huoneenlämpöön, jotta majoneesi ei juoksetu. Sekoita keltuaiset, sinappi, suola, pippuri ja sitruunan tai limetin mehu kierrevatkaimella pyöreäpohjaisessa kulhossa.
  2. Lisää öljyä aluksi tipottain ja koko ajan voimakkaasti vatkaten. Kun olet lisännyt öljystä jo osan, lisää loppu öljy tasaisena, ohuena nauhana, koko ajan vatkaten.
  3. Murusta leväarkki hienoksi. Mausta majoneesi levällä, wasabilla ja seesaminsiemenillä. Tarkista maku. Tarjoa esimerkiksi kalahampurilaisen kanssa.[ruutu id="1330667"]
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3255 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Kuohkea laukkabéarnaise on kaiken sen vispaamisen väärtti!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Laukkabéarnaise, valkoista parsaa ja savulohta

Ainekset

250
g
voita
4
keltuaista
¼
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
1
rkl
sitruunamehua
MAUSTELIEMI
2
salottisipulia
dl
kuivaa valkoviiniä
½
dl
valkoviinietikkaa
2
tl
kuivattua rakuunaa
¼
tl
valkopippuria
15
karhunlaukan lehteä

Työvaiheet

  1. Tee ensin mausteliemi. Hienonna sipulit ja laita ne kattilaan. Lisää viini, etikka, rakuuna ja pippuri. Anna kiehua ilman kantta, kunnes lientä on jäljellä 1 dl. Jäähdytä se huoneenlämpöiseksi ja siivilöi sauvasekoittimen kulhoon. Lisää karhunlaukka ja soseuta.

  2. Sulata voi kattilassa miedolla lämmöllä, älä sekoita. Kuori pinnalle nouseva vaahto. Anna voin jäähtyä kattilassa. Kun hera on painunut pohjalle, valuta kirkas voi kulhoon.

  3. Valitse kastikkeen valmistusta varten noin 2 litran vetoinen, kattilan päälle tiiviisti istuva teräskulho. Erottele keltuaiset kulhoon. Lisää jäähtynyt mausteliemi. Sekoita.

  4. Kuumenna kattilassa vettä sen verran, ettei kulhon pohja kosketa kiehuvaa vettä.

  5. Laita kulho poreilevan vesihauteen päälle. Sekoita koko ajan voimakkaasti ja huolellisesti. Kastike saostuu vähitellen. (Jos kananmuna vaikuttaa kokkeloituvan, ota kulho vesihauteesta, ja vatkaa hetki niin, että pidät kulhoa viileällä työtasolla. Kun työtaso lämpenee, nosta kulho uudelleen toiseen viileään kohtaan ja jatka vispaamista. Laita kulho takaisin hauteeseen.) Kun seos on paksuuntunut kiiltäväksi ja tasaiseksi kastikkeeksi noin 10 minuutin kuluttua, ota kulho vesihauteesta.

  6. Vatkaa tilkka hieman jäähtynyttä voisulaa kastikkeeseen. Lisää voita vähän kerrallaan ja vatkaa välissä tasaiseksi. Kaada loppu voi ohuena nauhana kastikkeeseen koko ajan sekoittaen.

  7. Mausta suolalla ja pippurilla. Purista joukkoon sitruunamehua ja sekoita tasaiseksi.

Vinkki Voit kokeilla béarnaisen maustepohjaan myös saksankirveliä.

Valkoista parsaa ja savulohta

Ainekset

1
nippu (500 g)
valkoista parsaa
2
l
vettä
2
rkl
valkoviinietikkaa
3
tl
suolaa
1
tl
sokeria
LISÄKSI
100
g
kylmäsavulohta
2
rkl
oliiviöljyä
1
dl
ketunleipää/vesikrassia

Työvaiheet

  1. Poista parsoista kuiva tyvi. Kuori parsat.

  2. Kuumenna vesi pannulla. Lisää etikka, suola ja sokeri. Keitä parsoja vedessä lappeellaan 5–10 minuuttia. Kokeile parsan kypsyyttä veitsenkärjellä. Valuta parsat.

  3. Leikkaa kala muruksi. Paista kalamuru nopeasti öljyssä pannulla ja siirrä sivuun.

  4. Tarjoa parsat laukkabéarnaisen (ks. ohje), savulohimurun ja ketunleipien kanssa.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3255 reseptiä.
Linkitetty 24 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Kokki Joël Robuchonin perunamuusi ei ole mikä tahansa arkimuusi. Siihen tulee uskomaton määrä voita, joka tekee koostumuksesta ja mausta ainutlaatuisen. Myös valmistusprosessi eroaa tavallisesta muusista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
55 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Joël Robuchonin voinen perunamuusi

Ainekset

1
kg
jauhoisia perunoita
2
l
kylmää vettä
1
rkl
karkeaa merisuolaa
250
g
kylmää voita
dl
täysmaitoa
¼
tl
mustapippuria
(suolaa)

Työvaiheet

  1. Pese perunat huolellisesti. Laita kokonaiset perunat, vesi ja suola isoon kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi, laske lieden lämpöä ja peitä kannella. Keitä noin 25 minuuttia tai kunnes perunat ovat kokeiltaessa kypsiä.

  2. Leikkaa voi pieniksi kuutioiksi ja laita se jääkaappiin odottamaan.

  3. Valuta ja kuori perunat kuumina. Purista perunat perunaprässin läpi isoon pinnoitettuun kattilaan tai kasariin. Voit myös soseuttaa perunat monitoimikoneessa pienintä raastinterää käyttäen.

  4. Laita kattila keskilämmölle ja sekoita lastalla reippaasti käännellen noin 5 minuuttia, jotta sose hieman kuivuu.

  5. Kuumenna samaan aikaan maito pienessä kattilassa tai mikroaaltouunissa.

  6. Laske lieden lämpöä. Lisää kylmä voi muusiin pienissä erissä voimakkaasti vatkaten. Lisää kuuma maito nauhana, edelleen sekoittaen. Jatka sekoittamista, kunnes maito on imeytynyt. Mausta pippurilla ja halutessasi suolalla.

Vinkki Jos haluat soseesta vieläkin silkkisempää, siivilöi se ennen tarjoamista.

Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 37 keittokirjaan.
OHJE Josefiina Baraka KUVA Outi Pyhäranta

Japanilaista goma-kastiketta mukaileva seesamikastike sopii loistavasti esimerkiksi kaalisalaatin kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
noin 2 dl
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Seesamikastike salaatille

Ainekset

4
rkl
paahdettuja seesaminsiemeniä
4
rkl
majoneesia
½–1
rkl
riisiviinietikkaa
3
tl
soijaa (japanilaista soijakastiketta, jos saatavilla)
2–3
tl
sokeria
4
tl
paahdettua seesamiöljyä
2
tl
tahinia
1
tl
dijon-sinappia (tuo hyvää makua, muuta ei ole täysin välttämätöntä)

Työvaiheet

  1. Jos valmiiksi paahdettuja seesaminsiemeniä ei ole saatavilla, paahde ne kuumalla ja kuivalla pannulla (ilman öljyä tai muuta rasvaa). Seesaminsiemenet paahtuvat erittäin nopeasti. Anna niiden jäähtyä hetki.
  2. Sekoita kaikki ainekset haarukalla hyvin yhteen.

  3. Maistele.

  4. Jos kaipaat vielä enemmän hapokkuutta, lisää riisiviinietikkaa varovaisesti pieniä määriä. Aloita puolikkaalla tai kokonaisella ruokalusikallisella ja lisää maun mukaan tarvittaessa lisää, mutta kerrallaan hyvin varovaisesti. Maistele välissä.

  5. Kastikkeelle tekee hyvää maustua yön yli jääkaapissa, mutta sitä voi lisätä salaattiin myös heti. Säilytä jääkaapissa.

Kommentit (1)

Vierailija

Enpäs ole näin vaikeasti onnistunut vielä koskaan kastiketta tekemään. Vielä epäonnistunutta kastiketta. :D

Me Naiset on lisännyt 1588 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Päivi Ristell

Tämä nopea kastike valmistuu lähes täysin kuivakaapin antimista. Vinkki: voit halutessasi korvata tuoreen paprikan paahdetulla purkkipaprikalla. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Kastike kuivakaapin aarteista

Ainekset

1
pieni punasipuli
3
valkosipulinkynttä
1
punainen paprika
2
rkl
öljyä
½
tl
suolaa
1
tlk
kikherneitä
1
tlk
kokonaisia tomaatteja
½
dl
tomaattipyreetä
½
kasvisliemikuutio
rkl
srirachaa
1
dl
maapähkinätahnaa
400
ml
kookosmaitoa
1
dl
vettä
(suolaa)
TARJOILUUN
korianteria tai basilikaa sekä riisiä tai höyrytettyä parsakaalia

Työvaiheet

  1. Kuori ja paloittele punasipuli ja valkosipulinkynnet. Viipaloi paprika. Paista kasviksia suolan kanssa viisi minuuttia öljyssä.

  2. Valuta ja huuhdo kikherneet ja lisää loput ainekset. Kiehauta ja keitä miedolla lämmöllä ilman kantta noin 20 minuuttia. (Mausta tarvittaessa suolalla.)

  3. Hienonna päälle yrttejä. Tarjoa riisin tai höyrytetyn parsakaalin kanssa.