Keltuaisista ja kirkastetusta voista vaahdotettu hollandaise on klassikko kastike.
Hollandaise
Ainesosat
Vaiheet
-
Kirkasta voi. Sulata voi paksupohjaisessa kasarissa miedolla lämmöllä, anna seistä hetki ja valuta kirkas osa toiseen astiaan. Vaalea sakka jää kasariin. Anna kirkastetun voin jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
-
Sekoita keltuaiset, vesi ja sitruunamehu teräskulhossa. Tee kulholle vesihaude eli mittaa kattilaan sen verran vettä, että se ei kosketa kattilan päällä olevan kulhon pohjaa. Kuumenna vesi kiehuvaksi ilman kulhoa ja vähennä lämpöä, jotta vesi poreilee lempeästi. Aseta sitten keltuaiskulho kattilan päälle. Vatkaa seos pallovatkaimella kuohkeaksi, 1–2 minuuttia. Kun kastike alkaa sakeutua, lisää siihen kirkastettua voita muutama tippa kerrallaan koko ajan vatkaten. Kastikkeen paksuuntuessa voit lisätä voita ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.
-
Mausta kastike suolalla, pippurilla ja chilillä. Purista sitruunan mehu joukkoon. Jos kastike joutuu odottamaan, pidä se lämpimänä ruokatermoksessa tai vesihauteessa kannen alla.