
Kuohkea laukkabéarnaise on kaiken sen vispaamisen väärtti!
Laukkabéarnaise, valkoista parsaa ja savulohta
Ainekset
Työvaiheet
-
Tee ensin mausteliemi. Hienonna sipulit ja laita ne kattilaan. Lisää viini, etikka, rakuuna ja pippuri. Anna kiehua ilman kantta, kunnes lientä on jäljellä 1 dl. Jäähdytä se huoneenlämpöiseksi ja siivilöi sauvasekoittimen kulhoon. Lisää karhunlaukka ja soseuta.
-
Sulata voi kattilassa miedolla lämmöllä, älä sekoita. Kuori pinnalle nouseva vaahto. Anna voin jäähtyä kattilassa. Kun hera on painunut pohjalle, valuta kirkas voi kulhoon.
-
Valitse kastikkeen valmistusta varten noin 2 litran vetoinen, kattilan päälle tiiviisti istuva teräskulho. Erottele keltuaiset kulhoon. Lisää jäähtynyt mausteliemi. Sekoita.
-
Kuumenna kattilassa vettä sen verran, ettei kulhon pohja kosketa kiehuvaa vettä.
-
Laita kulho poreilevan vesihauteen päälle. Sekoita koko ajan voimakkaasti ja huolellisesti. Kastike saostuu vähitellen. (Jos kananmuna vaikuttaa kokkeloituvan, ota kulho vesihauteesta, ja vatkaa hetki niin, että pidät kulhoa viileällä työtasolla. Kun työtaso lämpenee, nosta kulho uudelleen toiseen viileään kohtaan ja jatka vispaamista. Laita kulho takaisin hauteeseen.) Kun seos on paksuuntunut kiiltäväksi ja tasaiseksi kastikkeeksi noin 10 minuutin kuluttua, ota kulho vesihauteesta.
-
Vatkaa tilkka hieman jäähtynyttä voisulaa kastikkeeseen. Lisää voita vähän kerrallaan ja vatkaa välissä tasaiseksi. Kaada loppu voi ohuena nauhana kastikkeeseen koko ajan sekoittaen.
-
Mausta suolalla ja pippurilla. Purista joukkoon sitruunamehua ja sekoita tasaiseksi.
Vinkki Voit kokeilla béarnaisen maustepohjaan myös saksankirveliä.
Valkoista parsaa ja savulohta
Ainekset
Työvaiheet
-
Poista parsoista kuiva tyvi. Kuori parsat.
-
Kuumenna vesi pannulla. Lisää etikka, suola ja sokeri. Keitä parsoja vedessä lappeellaan 5–10 minuuttia. Kokeile parsan kypsyyttä veitsenkärjellä. Valuta parsat.
-
Leikkaa kala muruksi. Paista kalamuru nopeasti öljyssä pannulla ja siirrä sivuun.
-
Tarjoa parsat laukkabéarnaisen (ks. ohje), savulohimurun ja ketunleipien kanssa.