GRV Heini on lisännyt 78 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 dl
Valmistusaika
5 min
Vaikeustaso
Helppo

Majoneesikastike

Ainekset

1
valkosipulinkynsi
1/2
dl
kikherneiden säilöntälientä
2
rkl
omenaviinietikkaa
1
tl
dijoninsinappia
1/2
tl
suolaa
2
dl
rypsiöljyä
Lisäksi
3
dl
paksua kasvisjogurttia
1
limetti
1/2
ruukku
lehtipersiljaa

Työvaiheet

  1. Tee majoneesi. Kuori ja hienonna valko-sipulinkynsi. Laita kaikki majoneesin aineet öljyä lukuun ottamatta tehosekoittimeen ja sekoita 30 sekuntia. Lisää rypsiöljyä pienissä erissä tehosekoittimen käydessä. Jos lorautat liikaa öljyä, majoneesi juoksettuu. Koostumus muuttuu sileäksi noin minuutissa.
  2. Sekoita jogurtti majoneesiin. Purista limetin mehu ja hienonna lehtipersilja joukkoon. Tarjoa kastike pihvien kanssa.

Vinkki Vegemajoneesi säilyy jääkaapissa ainakin 2 viikkoa.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Janne Silvo on lisännyt 2 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
Konjakkisinappi
Konjakkisinappi

Astetta parempi konjakkisinappi.
Tässä ei ole käytetty kermaa eikä kananmunaa, joten säilyy jääkaapissa hyvin vähän pidemmänkin aikaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
+25
Valmistusaika
30 min. + vetäytyminen 3 vrk.
Vaikeustaso
Helppo

Konjakkisinappi Silvon tapaan

Ainekset

100
g
Colman's sinappijauhe (yksi pakkaus)
1,5
tl
Maissitärkkelys
2,5
dl
Sokeri
2
dl
Vettä
2
rkl
Vakoviinietikka
1/2
plo
Tabasco
1,5
tl
Hieno merisuola
5
cl
Konjakki (merkin voit valita makusi mukaan)

Työvaiheet

1. Sekoita sinappijauhe ja sokeri kattilassa.
2. Lisää kiehuva vesi, merisuola, valkoviinietikka, Tabasco ja konjakki.
3. Sekoita maissitärkkelys tilkkaan kylmää vettä
4. Saosta maissitärkkelyksellä ja kiehauta miedolla lämmöllä.
5. Hauduta matalalla lämmöllä n. 20 min.
6. Kaada sinappi kannelliseen lasipurkkiin ja anna vetäytyä kylmässä 2-3 vuorokautta ennen käyttöä.
7. Säilytä jääkaapissa
8. Nauti

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2861 reseptiä.
Linkitetty 193 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Velouté eli vaalea peruskastike sopii moneen. Parhaimmillaan se on vaalean lihan kanssa, kuten broilerin tai kalkkunan. Maustamisessa on vaihtoehtoja, mutta kastike toimii myös ilman lisättyjä mausteita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Kanavelouté

Ainekset

2
rkl
voita
2
rkl
vehnäjauhoja
½
l
kanalientä
(3
rkl
valkoviiniä)
½–1
tl
suolaa
(Maustamiseen
1–2
tl
curryjauhetta tai 2 tl kuivattua ranskalaista rakuunaa)

Työvaiheet

  1. Voit valmistaa kastikkeen ilman mausteita tai maustaa sen. Jos valitset curryn, lisää se jauhojen kanssa samaan aikaan.

  2. Sulata voi kattilassa. Lisää jauhot (+ curry) ja kiehauta, mutta älä ruskista. Siirrä kattila pois liedeltä.

  3. Lisää puolet kanaliemestä ja sekoita tasaiseksi. Siirrä kattila liedelle ja kuumenna, kunnes liemi vähän sakeutuu. Lisää loppu liemi (ja viini). Jos maustat kastikkeen rakuunalla, lisää se tässä vaiheessa. Anna kastikkeen kypsyä miedolla lämmöllä ilman kantta 5–10 min.

  4. Maista ja lisää tarvittava määrä suolaa.

Vinkki Tarjoa kanavelouté paistetun broilerin tai kalkkunan kanssa.

Kommentit (2)

Vierailija

Täällä maalla kastikkeen nimi on vaalea kastike (ilman valkoviiniä ja kanalientä) ja käytetään kalan tai uusien perunoiden kastikkeena. Maustetaan ruohosipulilla tai tillillä ja valkopippurilla, tippa sitruunaa.

Köksää

Bechamel eli valkokastike, käytetään esim. perinteisessä lasagnessa ja on maitopohjainen. Tässä veloutessa nesteenä ei ole maito vaan vesi/ kasvisliemi/ viini. Pieni ero, ja Suomessa kun ollaan niin voidaan puhua vain valkokastikkeesta tai vaaleasta kastikkeesta, molemmat simppeleitä eri maustein varoitavia peruskastikkeita. Maitopohjainen valkokastike oli se jouluruoka, joka jätti makumuiston lapsuudesta - lipeäkalan kanssa tarjoiltuna herkkua, kun itse lipeäkala ei maistunut juuri miltään.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2861 reseptiä.
Linkitetty 32 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Keväisen raikas yleiskastike toimii kalan, kasvisten, vaalean lihan ja broilerin kanssa. Valitse kastikkeen liemi käyttötarkoituksen mukaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min + 15 min keittäminen
Vaikeustaso
Helppo

Sitruunakastike

Ainekset

dl
kana-, kala- tai kasvislientä fondista
1
rkl
voita
1
rkl
vehnäjauhoja
¼
tl
kurkumaa
2
oksaa timjamia tai sitruunatimjamia
½
luomusitruunan kuori raastettuna
2
rkl
sitruunamehua
½
dl
kuohukermaa
LISÄKSI
200
g
vihreitä papuja
300
g
varsiparsakaaleja (broccolini)
1
rkl
voita
1
l
salaattipinaattia
4
siikafileetä
suolaa ja mustapippuria

Työvaiheet

  1. Kuumenna liemi kattilassa kiehuvaksi. Alenna lämpöä ja pidä kuumana.

  2. Sulata voi toisessa kattilassa. Sekoita joukkoon jauhot ja kurkuma. Kypsennä keskilämmöllä sekoitellen pari minuuttia. Kaada liemi kattilaan ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Lisää yrtinoksat. Anna kypsyä miedolla lämmöllä kannen alla noin 15 min.

  3. Pese sitruuna, raasta sen kuori ja purista mehu viimeistelyä varten.

  4. Valmista lisukkeet. Napsauta pavuista kovat päädyt pois. Keitä papuja noin 5 minuuttia vedessä. Valuta. Paista papuja ja varsiparsakaaleja pannulla voissa noin 5 minuuttia. Lisää pinaatti. Mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä pois pannulta.

  5. Paista kalafileitä pannulla voissa 3–4 minuuttia fileiden paksuudesta riippuen. Mausta suolalla ja pippurilla.

  6. Poista yrtit kastikepohjasta. Lisää sitruunan kuori, -mehu ja kerma. Kuumenna. Tarjoa lisukkeiden kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2861 reseptiä.
Linkitetty 36 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Perinteinen punaviinikastike sopii niin riistan kuin naudankin kanssa tarjottavaksi, hyödynnä kastikkeeseen lihasta irronneet nesteet. Valitse kastikeviiniksi pinot noir tai merlot.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Punaviinikastike

Ainekset

2
isoa salottisipulia
2
rkl
öljyä
1
valkosipulinkynsi
1
rosmariininoksa
¼
tl
mustapippuria myllystä
5
rkl
balsamiviinietikkaa
4
dl
punaviiniä
4
dl
valmista lihalientä
1–2
rkl
voita

Työvaiheet

  1. Kuori ja viipaloi salottisipulit ja paista niitä öljyssä laakeassa kattilassa, kunnes sipulit saavat hieman väriä.

  2. Murskaa valkosipulinkynsi ja lisää se kattilaan rosmariinin ja pippurin kanssa.

  3. Jatka paistamista 2–3 min. Lisää etikka ja keitä ilman kantta 1–2 min, kunnes seos on siirappimaista. Lisää viini ja keitä ilman kantta, kunnes seosta on jäljellä kolmannes.

  4. Kaada lihaliemi joukkoon ja kuumenna kiehuvaksi. Laske lieden lämpöä ja anna kastikkeen kiehua hiljalleen ilman kantta 7–10 minuuttia, kunnes jäljellä on n. 2½ dl. 5. Ota valkosipulinkynsi ja rosmariini pois. Siivilöi kastike halutessasi. Vatkaa voi kastikkeen joukkoon parissa erässä.

Vinkki Mikäli tarjoat kastikkeen paistin tai pihvien kanssa, lisää lihasta irronnut neste kastikkeeseen juuri ennen tarjoamista.

Kommentit (0)