Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 32 keittokirjaan.
OHJE Marja Samuli KUVA Sami Repo

Yllätä halloween-vieraat kurpitsa-spelttipuurolla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t + hauduttaminen 1 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Paistetut ahvenet, voi-fenkolikastike ja kurpitsa-spelttipuuro

Ainekset

600
g
nahatonta ahvenfileetä
2-3
rkl
voita
n. 1/2
tl
suolaa
1/2
tl
valkopippuria myllystä
Voi-fenkolikastike
1/2
fenkolia
1
valkosipulinkynsi
50
g
voita
1/2
dl
kuivaa valkoviiniä
3
dl
vettä
1/2
dl
kuohukermaa
1/2
tl
suolaa
1
tl
maissitarkkelystä (esim. Maizena)
2 1/2
rkl
vettä

Työvaiheet

  1. Tee ensin kurpitsapuuro (ks. ohje alla).
  2. Valmista voi-fenkolikastike. Siisti ja hienonna fenkoli. Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota kasvikset voissa kattilassa. Lisää viini ja keitä 3–5 minuuttia, kunnes viini on lähes kiehunut kokoon.
  3. Lisää vesi, kerma ja suola. Keitä kastiketta kokoon, kunnes jäljellä on noin puolet.
  4. Sekoita maissitärkkelys kylmään vesitilkkaan ja lisää seos ohuena nauhana kastikepohjaan koko ajan sekoittaen. Anna kiehua 2–3 minuuttia ja nosta sivuun, kun kastike sakenee. Pidä lämpimänä.
  5. Valmista kurkkusalaatti (ks. ohje alla).
  6. Jos haluat ahvenista erityisen maukkaat, kirkasta paistamisessa käytettävä voi. Sulata voi miedolla lämmöllä pienessä kattilassa, niin että valkoinen sakka painuu pohjalle. Valuta kirkas voisula toiseen astiaan.
  7. Paista ahvenfileet rapeiksi juuri ennen tarjoamista paistinpannussa voissa. Paista ensin siltä puolelta, josta nahka on poistettu. Käännä ja paista nopeasti toiselta puolelta. Mausta kalafileet suolalla ja pippurilla.

Kurpitsa-spelttipuuro

Ainekset

2
dl
spelttihelmiä (esim. Birkkala)
2
dl
vettä
1
l
täysmaitoa
1
kasvisliemikuutio
Lisäksi
200
g
kurpitsaa (esim. Butternut)
1-1 1/2
rkl
rypsiöljyä
1/2 + 1
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Pane spelttihelmet ja vesi paksupohjaiseen, pinnoitettuun kattilaan. Keitä noin 5 minuuttia tai kunnes vesi on haihtunut. Lisää maito ja murusta kasvisliemikuutio joukkoon. Alenna lämpöä ja anna hautua hiljalleen välillä sekoittaen noin tunti, kunnes seos on puuromaista.
  2. Leikkaa kurpitsat ohuiksi viipaleiksi, poista kuoret ja pane leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Pirskottele öljy ja ripottele 1/2 tl suolaa päälle. Paahda uunin keskitasossa noin 25 minuuttia, kunnes kurpitsa on pehmeää.
  3. Murskaa kurpitsa esimerkiksi haarukalla ja lisää spelttipuuron joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla.

(4-6 annosta)

Lämmin kurkkusalaatti

Ainekset

2
keskikokoista avomaankurkkua
1/2
pientä fenkolia
2 1/2
rkl
riisiviinietikkaa
1
rkl
suolaa
1
tl
suolaa
Lisäksi
muutama tillinoksa

Työvaiheet

  1. Pese kurkut ja höylää niistä juustohöylällä pituussuunnassa ohuita viipaleita kattilaan. Siisti ja hienonna fenkoli kattilaan. Lisää etikka, sokeri ja suola.
  2. Hauduta 2–3 minuuttia välillä sekoitellen. Viimeistele hienonnetulla tillillä ja tarjoa heti.

(4 annosta)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Laura Kaapro KUVA Panu Pälviä
Upean appelsiininen yrttimarinadi maustaa niin kesäkurpitsat, munakoisot, herkkusienet kuin paprikatkin. Voit käyttää marinadia joko ennen tai jälkeen grillauksen.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Välimeren yrttimarinadi

Ainekset

4
tuoretta rosmariininoksaa
1
(luomu)sitruuna (kuori ja mehu)
1
dl
omenamehua
1
dl
rypsiöljyä
2
rkl
vaahterasiirappia
2
tl
dijoninsinappia

Työvaiheet

  1. Nypi ja hienonna basilikanlehdet. Hienonna timjami varsineen. Purista appelsiinista mehu.
  2. Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa. Käytä marinadina.


Vinkki Käytä kasvisten ja kasvisvartaiden marinointiin. Marinadi riittää noin 800–1000 g:lle munakoisoa, kesäkurpitsaa, paprikaa, herkkusieniä, tomaattia ja/tai sipulia.

 

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 18 keittokirjaan.
OHJE Laura Kaapro KUVA Panu Pälviä
Rosmariinilla ja sitruunalla maustettu marinadi sopii erityisen hyvin broilerille. Sekoita marinadi kulhossa, lisää maustamattomat broilerinleikkeet ja anna maustua viileässä ainakin muutama tunti ennen grillausta.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10
Vaikeustaso
Helppo

Rosmariini-sitruunamarinadi

Ainekset

4
tuoretta rosmariininoksaa
1
(luomu)sitruuna (kuori ja mehu)
1
dl
omenamehua
1
dl
rypsiöljyä
2
rkl
vaahterasiirappia
2
tl
dijoninsinappia

Työvaiheet

  1. Nypi ja hienonna rosmariininlehdet. Pese sitruuna ja raasta sen keltainen kuoriosa hienoksi. Purista mehu.
  2. Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa. Käytä marinadina.

Vinkki Rosmariini-sitruunamarinadi sopii erityisen hyvin broilerille. Se riittää 600–800 g:lle broilerinrintafileitä tai -paistileikkeitä.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 19 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
On vaikea keksiä ruokaa, joka olisi muuntuvaisempi kuin pyttipannu. Kun jääkaapista löytyy eilisiä perunoita, on jo pitkällä. Vegaaninen nduja antaa pyttikseen hyvän makutujauksen.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Vegaaninen nduja-pyttipannu

Ainekset

1
l
keitettyjä varhaisperunoita
noin ½
l (200 g)
herneenpalkoja
2
kesäsipulia varsineen
180
g
revittyä tofua tai tofupaloja
¼
tl
mustapippuria
PAISTAMISEEN
2
rkl
rypsiöljyä
VEGAANINEN NDUJA
12
aurinkokuivattua tomaattia
2–3
rkl
aurinkokuivattujen tomaattien öljyä
3
valkosipulinkynttä
1–2
Chiliä
1
rkl
savupaprikajauhetta
1
rkl
punaviinietikkaa
1
tl
(vaaleaa) siirappia

Työvaiheet

  1. Valmista ensin vegaaninen nduja. Laita aurinkokuivatut tomaatit ja öljy sauvasekoittimen myllyyn. Kuori ja pilko valkosipulinkynnet. Paloittele myös chili ja poista siemenet halutessasi. Lisää valkosipulit, chilit, savupaprikajauhe, etikka ja siirappi joukkoon. Soseuta sileäksi. Lisää tomaattien öljyä tarvittaessa.
  2. Paloittele keitetyt perunat ja riivi herneet. Suikaloi sipulit ja hienonna varret.
  3. Kuumenna öljy pannulla ja paista siinä ensin tofut. Siirrä syrjään ja lisää perunat. Paista välillä käännellen, kunnes perunat ovat saaneet väriä.
  4. Lisää suikaloidut sipulit, herneet ja haluamasi määrä ndujaa. Laita tofut takaisin pannulle ja paista noin minuutti.
  5. Ripottele pinnalle sipulinvarret ja mausta mustapippurilla. Koristele halutessasi rucolalla.

 

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Laura Kaapro KUVA Panu Pälviä
Tuoreella mintulla ja runsaalla valkosipulilla maustettu marinadi sopii erityisen hyvin karitsanlihalle. Voit käyttää sitä joko ennen tai jälkeen grillauksen.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Minttu-valkosipulimarinadi

Ainekset

1
ruukku
tuoretta minttua
8
valkosipulinkynttä
1
punainen chili
2
limettiä
100
g
voita
1
rkl
ruokokidesokeria

Työvaiheet

  1. Nypi ja hienonna mintunlehdet. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Hienonna chili. Purista limeteistä mehu. Sulata voi.
  2. Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa. Käytä marinadina.

Vinkki Minttu-valkosipulimarinadi sopii erityisen hyvin karitsanlihalle. Se riittää 600–800 g:lle karitsan ulkofileetä tai kareeta.