Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1777 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Marja Samuli KUVA Sami Repo

Yllätä halloween-vieraat kurpitsa-spelttipuurolla.

Annoksia
4
Valmistusaika
1 t + hauduttaminen 1 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Paistetut ahvenet, voi-fenkolikastike ja kurpitsa-spelttipuuro

Ainekset

600
g
nahatonta ahvenfileetä
2-3
rkl
voita
n. 1/2
tl
suolaa
1/2
tl
valkopippuria myllystä
Voi-fenkolikastike
1/2
fenkolia
1
valkosipulinkynsi
50
g
voita
1/2
dl
kuivaa valkoviiniä
3
dl
vettä
1/2
dl
kuohukermaa
1/2
tl
suolaa
1
tl
maissitarkkelystä (esim. Maizena)
2 1/2
rkl
vettä

Työvaiheet

  1. Tee ensin kurpitsapuuro (ks. ohje alla).
  2. Valmista voi-fenkolikastike. Siisti ja hienonna fenkoli. Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota kasvikset voissa kattilassa. Lisää viini ja keitä 3–5 minuuttia, kunnes viini on lähes kiehunut kokoon.
  3. Lisää vesi, kerma ja suola. Keitä kastiketta kokoon, kunnes jäljellä on noin puolet.
  4. Sekoita maissitärkkelys kylmään vesitilkkaan ja lisää seos ohuena nauhana kastikepohjaan koko ajan sekoittaen. Anna kiehua 2–3 minuuttia ja nosta sivuun, kun kastike sakenee. Pidä lämpimänä.
  5. Valmista kurkkusalaatti (ks. ohje alla).
  6. Jos haluat ahvenista erityisen maukkaat, kirkasta paistamisessa käytettävä voi. Sulata voi miedolla lämmöllä pienessä kattilassa, niin että valkoinen sakka painuu pohjalle. Valuta kirkas voisula toiseen astiaan.
  7. Paista ahvenfileet rapeiksi juuri ennen tarjoamista paistinpannussa voissa. Paista ensin siltä puolelta, josta nahka on poistettu. Käännä ja paista nopeasti toiselta puolelta. Mausta kalafileet suolalla ja pippurilla.

Kurpitsa-spelttipuuro

Ainekset

2
dl
spelttihelmiä (esim. Birkkala)
2
dl
vettä
1
l
täysmaitoa
1
kasvisliemikuutio
Lisäksi
200
g
kurpitsaa (esim. Butternut)
1-1 1/2
rkl
rypsiöljyä
1/2 + 1
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Pane spelttihelmet ja vesi paksupohjaiseen, pinnoitettuun kattilaan. Keitä noin 5 minuuttia tai kunnes vesi on haihtunut. Lisää maito ja murusta kasvisliemikuutio joukkoon. Alenna lämpöä ja anna hautua hiljalleen välillä sekoittaen noin tunti, kunnes seos on puuromaista.
  2. Leikkaa kurpitsat ohuiksi viipaleiksi, poista kuoret ja pane leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Pirskottele öljy ja ripottele 1/2 tl suolaa päälle. Paahda uunin keskitasossa noin 25 minuuttia, kunnes kurpitsa on pehmeää.
  3. Murskaa kurpitsa esimerkiksi haarukalla ja lisää spelttipuuron joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla.

(4-6 annosta)

Lämmin kurkkusalaatti

Ainekset

2
keskikokoista avomaankurkkua
1/2
pientä fenkolia
2 1/2
rkl
riisiviinietikkaa
1
rkl
suolaa
1
tl
suolaa
Lisäksi
muutama tillinoksa

Työvaiheet

  1. Pese kurkut ja höylää niistä juustohöylällä pituussuunnassa ohuita viipaleita kattilaan. Siisti ja hienonna fenkoli kattilaan. Lisää etikka, sokeri ja suola.
  2. Hauduta 2–3 minuuttia välillä sekoitellen. Viimeistele hienonnetulla tillillä ja tarjoa heti.

(4 annosta)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1777 reseptiä.
Linkitetty 35 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Kokeile maustaa kantarellit ja tuore lohi vaihteeksi rosmariinilla ja kuminalla. Smetana sitoo maut herkullisesti yhteen. Kantarelli-lohitartar maistuu alkupalana tai pikkuruokana ruisleivän kanssa.   

Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Kantarelli-lohitartar

Ainekset

1
l
pieniä kantarelleja
2
rkl
öljyä
2
rkl
sitruunamehua
1/2
tl
kuminansiemeniä
1
punasipuli
1
ruukku
tilliä
1
rkl
tuoretta rosmariinia hienonnettuna
250
g
nahatonta lohifileetä
1
prk (150 g)
smetanaa
1-1 1/2
tl
suolaa
Lisäksi
4
viipaletta
ruisleipää

Työvaiheet

  1. Harjaa sienet puhtaiksi. Paista niitä öljyssä kuumassa pannussa muutama minuutti. Lisää sitruunamehu ja kumina ja kiehauta sen verran että mehu haihtuu. Laita sienet kulhoon. Sieniä ei tarvitse pilkkoa.
  2. Hienonna sipuli, tilli ja rosmariini. Lisää ne sienten joukkoon.
  3. Leikkaa lohi hyvin pieniksi kuutioiksi. Sekoita lohikuutiot ja smetana sieniseokseen. Lisää suola ja anna maustua jääkaapissa 30 minuuttia.
  4. Tarjoa tartar rapeaksi paahdetun tai grillatun ruisleivän, keitettyjen uusien perunoiden tai grillattujen kasvisten kanssa.

Kommentit (0)

Karpalokastike

3 rkl ruokosokeria
1 dl karpaloita
2 dl punaviiniä
2 dl poron paistolientä
1 sipuli
1 porkkana
tuoretta timjamia
1 rkl riistafondia

1. Sulata sokeri pannulla. Ole tarkkana. Kun sokeri on sulanut, lisää karpalot ja pyörittele...

Karpalokastike porolle

Ainekset

3
rkl
ruokosokeria
1
dl
karpaloita
2
dl
punaviiniä
2
dl
poron paistolientä
1
kpl
sipuli
tuoretta timjamia
1
rkl
riistfondia

Kommentit (0)

Tätä Mojo- kastiketta tarjoillaan Kanariansaarilla esimerkiksi ryppyperunoiden, eli Papas Arugadas kanssa. Sopii hyvin myös grillatulle lihalle.

Vaikeustaso
Helppo

Punainen Mojo- kastike (Mojo Colorado)

Ainekset

1
Kokonainen valkosipuli
1
tl
Suolaa
200
ml
Oliiviöljyä
1
Kokonainen punainen paprika
1 - 2
tl
Kuminan siemeniä
2
Paahtoleipäviipaletta ilman kuoria
50 - 100
ml
Valkoviinietikkaa
1
tl
Paprikajauhetta

Työvaiheet

1. Kuori ja pilko valkosipulin kynnet. Poista siemenet paprikasta ja pilko kuutioiksi.
2. Laita valkosipulin ja paprikan lohkot sekä kuminan siemenet, paprikajauhe, suola, paahtoleipäviipaleet ja 50 ml valkoviinietikkaa yleiskoneeseen ja hienonna tasaiseksi.
3. Lisää öljy vähitellen koneen käydessä. Lisää tarvittaessa valkoviinietikkaa.

Kommentit (0)

HannaMU on lisännyt 5 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
Viikunahillo
Viikunahillo
Aprikoosihillo
Aprikoosihillo

Kun hillohammasta kolottaa, mutta hurja sokerimäärä ei innosta... Tässä ratkaisu!

Kuivattuja viikunoita
(vettä).

Vaikeustaso
Helppo

Viikunahillo

Ainekset

150
gr
Kuivattu viikuna
1
loraus
vesi

Työvaiheet

Huom
1) tämä ei ole varsinainen resepti (?) mutta pakko jakaa, jos maailma ei vielä tiedä! :)
2) ei ole omakeksimä, vaan tutustuin tähän ihanan Saarijärven joogaopiston aamiaisella. Siitä lähtien ollut mukana! Kiitos ja terkut siis.

Kuvassa oleva määrä tuli 150 grammasta viikunoita. Tässä on hyvä puoli se, että voi soseuttaa vaikka vaan muutaman viikunan, jos on tarve pienelle määrälle.
Myös aprikooseista tulee tosi hyvää (kuva, jossa pienempi purkki).

Työvaiheet :) riippuvat siitä onko hedelmä pehmeä vai melko kova. Ihan pehmeät viikunat voi soseuttaa samantien, ne kannat vaan leikkaan pois. Jos on kuivempaa, leikkaan paloiksi ja laitan ihan pieneen vesimäärään likoamaan, niin että voin soseuttaa sitten veden kanssa. Vedellä tietty säätelet miten paksua tulee.

Huom huom, ei säily samoin kuin säilykehillo....mutta itse olen ainakin valmistanut tätä nautittavaksi, en säilytettäväksi :)

Kommentit (0)