Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 368 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Rapeaksi paistettu valkosipuli, seesaminsiemenet ja chilihiutaleet muodostavat koukuttavan herkullisen ja polttavan mausteöljyn, jota tekisi mieli ripotella aivan kaiken päälle.

Rapea, hieman polttava ja paahteinen öljy sopii pirskoteltavaksi niin salaatteihin, grilliruokiin sekä tietysti erilaisiin nuudeliannoksiin.

Öljyn valmistus on älyttömän helppoa ja siinä on vain yksi erityistä huomiota vaativa vaihe. Valkosipuli ja seesaminsiemenet paistetaan öljyssä rapeiksi ja juuri ja juuri kullanruskeiksi. Tässä vaiheessa on oltava hyvin tarkkana ja kaadettava ne heti pois pannulta, jotta ne eivät pala ja muutu kitkeräksi.

Tämän jälkeen muut ainekset sekoitetaan niiden joukkoon ja öljy on valmista. Se kannattaa kaataa puhtaaseen lasipurkkiin ja säilyttää jääkaapissa, jossa se säilyy hyvänä jopa kuukauden, jos ei tule käytetyksi ensimmäisen viikon aikana.

Tulinen valkosipuli-seesaminsiemenöljy on kesäpöydän monikäyttöisin maustaja. Sitä voi pirskotella niin salaattiin, grillattuihin kasviksiin, katkarapuihin, broileriin kuin pastan joukkoon. Öljy maistuu erinomaiselta myös grillimaissin tai kesäkasviksilla rikastettujen nuudelien kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 dl
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Rapea chili-valkosipuli-seesamiöljy

Ainekset

1
pieni kokonainen valkosipuli
1
rkl
rypsiöljyä
2
rkl
kuorellisia seesaminsiemeniä
1/2
d
rypsiöljyä
3
rkl
seesamiöljyä
1
rkl
soijakastiketta
2
rkl
chilihiutaleita
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
1
tl
rouhittua mustapippuria

Työvaiheet

  1. Kuori valkosipulinkynnet ja viipaloi.
  2. Kuumenna ruokalusikallinen öljyä paistinpannulla. Lisää valkosipulinkynnet ja seesaminsiemenet. Paista sekoitellen, kunnes valkosipulit ovat kullanruskeita ja rapeita. Kaada seos heti kulhoon.
  3. Mittaa joukkoon rypsiöljy, seesaminsiemenöljy, soijakastike, chilihiutaleet, suola, sokeri ja mustapippuri.

Vinkki Chili-seesaminsiemenöljy säilyy jääkaapissa 4 viikkoa.

Kommentit (3)

Vierailija

Aivan liian suolaista.

Jari Ilari

Ei välttämättä ole suolainen.

Mari

Täysin väärä ohje. Youtubesta löytyy paljon aitojen chiliöljyjen ohjeita, joissa kaikissa tulikuuma öljy kaadetaan kuivatun chilirouheen päälle. Öljy on ensin maustettu erilaisin maustein.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Laura Kaapro KUVA Panu Pälviä
Upean appelsiininen yrttimarinadi maustaa niin kesäkurpitsat, munakoisot, herkkusienet kuin paprikatkin. Voit käyttää marinadia joko ennen tai jälkeen grillauksen.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Välimeren yrttimarinadi

Ainekset

4
tuoretta rosmariininoksaa
1
(luomu)sitruuna (kuori ja mehu)
1
dl
omenamehua
1
dl
rypsiöljyä
2
rkl
vaahterasiirappia
2
tl
dijoninsinappia

Työvaiheet

  1. Nypi ja hienonna basilikanlehdet. Hienonna timjami varsineen. Purista appelsiinista mehu.
  2. Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa. Käytä marinadina.


Vinkki Käytä kasvisten ja kasvisvartaiden marinointiin. Marinadi riittää noin 800–1000 g:lle munakoisoa, kesäkurpitsaa, paprikaa, herkkusieniä, tomaattia ja/tai sipulia.

 

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Laura Kaapro KUVA Panu Pälviä
Rosmariinilla ja sitruunalla maustettu marinadi sopii erityisen hyvin broilerille. Sekoita marinadi kulhossa, lisää maustamattomat broilerinleikkeet ja anna maustua viileässä ainakin muutama tunti ennen grillausta.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10
Vaikeustaso
Helppo

Rosmariini-sitruunamarinadi

Ainekset

4
tuoretta rosmariininoksaa
1
(luomu)sitruuna (kuori ja mehu)
1
dl
omenamehua
1
dl
rypsiöljyä
2
rkl
vaahterasiirappia
2
tl
dijoninsinappia

Työvaiheet

  1. Nypi ja hienonna rosmariininlehdet. Pese sitruuna ja raasta sen keltainen kuoriosa hienoksi. Purista mehu.
  2. Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa. Käytä marinadina.

Vinkki Rosmariini-sitruunamarinadi sopii erityisen hyvin broilerille. Se riittää 600–800 g:lle broilerinrintafileitä tai -paistileikkeitä.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
On vaikea keksiä ruokaa, joka olisi muuntuvaisempi kuin pyttipannu. Kun jääkaapista löytyy eilisiä perunoita, on jo pitkällä. Vegaaninen nduja antaa pyttikseen hyvän makutujauksen.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Vegaaninen nduja-pyttipannu

Ainekset

1
l
keitettyjä varhaisperunoita
noin ½
l (200 g)
herneenpalkoja
2
kesäsipulia varsineen
180
g
revittyä tofua tai tofupaloja
¼
tl
mustapippuria
PAISTAMISEEN
2
rkl
rypsiöljyä
VEGAANINEN NDUJA
12
aurinkokuivattua tomaattia
2–3
rkl
aurinkokuivattujen tomaattien öljyä
3
valkosipulinkynttä
1–2
Chiliä
1
rkl
savupaprikajauhetta
1
rkl
punaviinietikkaa
1
tl
(vaaleaa) siirappia

Työvaiheet

  1. Valmista ensin vegaaninen nduja. Laita aurinkokuivatut tomaatit ja öljy sauvasekoittimen myllyyn. Kuori ja pilko valkosipulinkynnet. Paloittele myös chili ja poista siemenet halutessasi. Lisää valkosipulit, chilit, savupaprikajauhe, etikka ja siirappi joukkoon. Soseuta sileäksi. Lisää tomaattien öljyä tarvittaessa.
  2. Paloittele keitetyt perunat ja riivi herneet. Suikaloi sipulit ja hienonna varret.
  3. Kuumenna öljy pannulla ja paista siinä ensin tofut. Siirrä syrjään ja lisää perunat. Paista välillä käännellen, kunnes perunat ovat saaneet väriä.
  4. Lisää suikaloidut sipulit, herneet ja haluamasi määrä ndujaa. Laita tofut takaisin pannulle ja paista noin minuutti.
  5. Ripottele pinnalle sipulinvarret ja mausta mustapippurilla. Koristele halutessasi rucolalla.

 

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Laura Kaapro KUVA Panu Pälviä
Tuoreella mintulla ja runsaalla valkosipulilla maustettu marinadi sopii erityisen hyvin karitsanlihalle. Voit käyttää sitä joko ennen tai jälkeen grillauksen.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Minttu-valkosipulimarinadi

Ainekset

1
ruukku
tuoretta minttua
8
valkosipulinkynttä
1
punainen chili
2
limettiä
100
g
voita
1
rkl
ruokokidesokeria

Työvaiheet

  1. Nypi ja hienonna mintunlehdet. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Hienonna chili. Purista limeteistä mehu. Sulata voi.
  2. Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa. Käytä marinadina.

Vinkki Minttu-valkosipulimarinadi sopii erityisen hyvin karitsanlihalle. Se riittää 600–800 g:lle karitsan ulkofileetä tai kareeta.