Emilia Soppa365 on lisännyt 47 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
3 dl
Valmistusaika
30 min + jäähdytys 1 t

Ruskistettu voikastike

Ainekset

200
g
voita
1
salottisipuli
½
dl
valkoviinietikkaa
½
dl
kuivaa valkoviiniä
¼
tl
suolaa
ripaus
valkopippuria
¼
sitruunan mehu

Työvaiheet

  1. Sulata voi kattilassa ja anna sen ruskistua kullanruskeaksi. Kaada ruskistunut voi kulhoon ja laita jääkaappiin tunniksi jähmettymään.
  2. Kuori ja hienonna sipuli. Laita sipuli, etikka ja viini kattilaan. Keitä keskilämmöllä 10 minuuttia. Säädä lieden lämpötila alhaiseksi. Lisää ruskistettua voita pieninä nokareina koko ajan vatkaimella sekoittaen. Lisää voita kun edellinen nokare on sulanut kastikkeeseen. Mausta suolalla, pippurilla ja sitruunanmehulla. 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2453 reseptiä.
Linkitetty 28 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Sami Repo

Ruskista hyvin ja hauduta kauan. Siinä ovat avaimet kunnon bologneseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
2½ t
Vaikeustaso
Helppo

Pitkään haudutettu bolognese

Ainekset

400
g
naudanjauhelihaa tai nauta-sikajauhelihaa
4
viipaletta pekonia
4
valkosipulinkynttä
2
sipulia
2
porkkanaa
2
varsisellerinvartta
1
dl
aurinkokuivattuja tomaatteja
4
rkl
oliiviöljyä
2
tlk (à 400 g)
tomaattimurskaa
4–5
dl
vettä
3
rkl
balsamiviinietikkaa
2
laakerinlehteä
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
¼
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
120
g
parmesaania
1
ruukku persiljaa

Työvaiheet

  1. Jauha pekoni ja kuoritut valkosipulit te­hosekoittimessa murumaiseksi. Lusikoi seos kulhoon. Kuori sipulit ja porkkanat, rouhi ne varsisellerien kanssa tehosekoittimessa. Siirrä seos toiseen kulhoon ja soseuta aurinkokuiva­tut tomaatit erikseen.
  2. Kuumenna 2 rkl öljyä isossa korkeareunai­sessa uunipannussa tai kasarissa, ja paista pekoni-valkosipuliseosta 2–4 minuuttia. Lisää vihannesmuru ja paista 5–8 minuuttia. Siirrä paistos kulhoon.
  3. Lisää pannuun öljyä ja ruskista jauheli­ha rapeaksi, lihaa sekoitellen ja murentaen 5–10 minuuttia. Lisää pekoni-vihannespaistos jauhelihan joukkoon ja paista vielä 10 mi­nuuttia. Lisää aurinkokuivatuista tomaateista tehty sose, tomaattimurska ja 4 dl vettä. Se­koita etikka ja mausteet joukkoon. Kuumenna kiehuvaksi.
  4. Kuumenna uuni 180-asteiseksi. Leikkaa leivinpaperista kansi kastikkeen päälle, tee palan keskelle pieni reikä ja paina paperi kastikkeen pintaan. Hauduta uunissa 1½–2 tuntia.
  5. Raasta parmesaani ja hienonna persilja. Sekoita juusto valmiiseen kastikkeeseen ja koristele persiljalla. Tarjoa pastan tai vaikka perunamuusin kanssa.

Vinkki! Laita parmesaanin kuiva kannikka­pala hautumisen ajaksi kastikkeeseen ma­kua antamaan.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 202 reseptiä.
Linkitetty 115 keittokirjaan.
OHJE ja KUVA Laura Kaapro

Syvänmakuinen currykastike ja pehmeäksi keitetyt kananmunat ovat täydellinen yhdistelmä. Tarjoa kananmunacurry basmati- tai jasmiiniriisin kanssa.

Kananmunacurryn maku perustuu itse tehtyyn currytahnaan. Kerralla sitä tulee reilusti, joten samalla vaivalla saa tahnaa ainakin pariin ruokaan. Tahna säilyy hyvin jääkaapissa tiiviissä purkissa ja sen voi myös pakastaa kerta-annoksina.

Currytahnaan ei tarvita kovin erikoisia aineksia....

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
30 min + 30 min currytahnan valmistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Mausteinen kananmunacurry

Ainekset

8
kananmunaa
puolet currytahnasta eli noin 2–2 ½ dl currytahnaa (ks. ohje alla)
400
g
hyvää tomaattimurskaa
4
dl
kookosmaitoa
1
tl
suolaa
Tarjoiluun
keitettyä basmati- tai jasmiiniriisiä

Työvaiheet

  1. Keitä kananmunia 6 minuuttia, jolloin ne jäävät sisältä valuviksi. Upota kananmunat jääveteen tai valuta nopeasti keittovesi pois ja laske päälle mahdollisimman kylmää vettä hanasta. Vesi kannattaa jättää juoksemaan kattilan päälle joksikin aikaa, jotta kananmunien kypsyminen loppuu ja kuoret irtoavat mahdollisimman helposti. Jätä kananmunat odottamaan.
  2. Yhdistä kattilassa currytahna, tomaattimurska, kookosmaito ja suola. Kuumenna ja anna hautua hiljalleen poreillen kannen alla välillä sekoitellen 20–30 minuuttia, jotta maut sulautuvat toisiinsa.
  3. Curryn hautuessa keitä riisi.
  4. Kuori kananmunat ja lisää ne kokonaisina curryyn. Käännä lämpö pois ja anna kananmunien lämmetä hetki, mutta koeta olla kypsentämättä niitä enempää.
  5. Tarjoa mausteinen kananmunacurry keitetyn riisin kanssa.

Currytahna

Ainekset

4 isoa tai 6
pienehköä sipulia (600 g)
5
cm:n pala
tuoretta inkivääriä (30 g)
6
valkosipulinkynttä (30 g)
3
punaista chiliä
1
dl + 1 rkl
rypsiöljyä
70
g
tomaattipyreetä (pieni tlk) tai 2 rkl
2
tl
jauhettua korianteria
2
tl
jauhettua juustokuminaa
1
tl
jauhettua paprikaa
1
tl
jauhettua kurkumaa
1
tl
jauhettua garam masalaa
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja silppua sipulit, inkivääri, valkosipuli ja chilit (siemenineen). Kuumenna 1 dl rypsiöljyä pinnoitetussa kattilassa tai kannellisessa paistokasarissa. Paista sipuleita kovalla lämmöllä 5–10 minuuttia, kunnes ne saavat hieman väriä.
  2. Peitä kannella ja hauduta sipuleita miedolla lämmöllä noin 25 minuuttia välillä sekoitellen, kunnes sipulit ovat aivan pehmeitä.
  3. Lisää inkivääri-, valkosipuli- ja chilisilppu. Nosta lämpöä ja kääntele seosta viitisen minuuttia. Lisää tomaattipyree ja kääntele vielä hetki.
  4. Kaada seos kulhoon.

  5. Ota pieni kulho tai lasi ja sekoita kaikki mausteet yhteen.

  6. Mittaa 1 rkl rypsiöljyä samaan kattilaan tai paistokasariin, jota käytit sipulien hauduttamiseen.

  7. Kuumenna öljy ja lisää mausteseos.

  8. Paahda mausteita 1–2 minuuttia koko ajan sekoitellen (varo, etteivät mausteet kärähdä). Kaada mausteseos sipuliseoksen joukkoon.

  9. Lisää suola. Aja seos tasaiseksi sauvasekoittimella.

HUOM! Tämä seos riittää kahteen curryyn, joten jaa seos kahteen osaan. Pakasta ylimääräinen annos tai laita se jääkaappiin kannelliseen rasiaan, jossa se säilyy 1–2 viikkoa.

HUOM! Mausteet on mitattu tl-mitalla. Jos käytät tavallista teelusikkaa, mittaa kukkurallisia lusikallisia.

Kommentit (7)

Pannari

Mielenkiintoinen ohje. Vaihtelua shatshukalle. Ensin ajattelin että mitä? kananmunia ja tomaatteja? Mutta sitten tuli mieleen shatshuka. Se ainakin on hyvää niin miksi ei tämäkin.

Pannari

Tarkoitin shakshukaa.

Käyttäjä5418
Seuraa 
Liittynyt18.10.2017

En oikein pidä rypsiöljyn mausta, voiko sen vaihtaa oliiviöljyyn.
T. Ulla

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksestäsi, kyllä curry onnistuu muullakin öljyllä.

Vierailija

Garam masalaa?!? Sehän tuon maun määrää ja se on monimutkainen mausteseos siinä missä currytahnakin, niin eikö se tahnakin kannata ostaa suoraan kaupasta ja jättää värkkääminen muille? Tai tehdä sitten ihan oikeasti tuo tahna itse pitkän kaavan mukaan. Tää on vähän kuin Remonttireiskan hommat aikoinaan. "lyön tässä vielä tämän yhden (ja ainoan) naulan, niin tämä 300 neliöinen terassi onkin valmis".

lisää ötyä

Turhan lepsu mauste tuo curry. Maustan aina ruuat, joissa kananmuna on tärkein aines, cayennepulverilla, sillon ei suolaa tarvitse ollenkaan. Toisaalta, mitä merkitystä on sillä, että chili on punaista? Ei muuta merkitystä, kuin että se on punaista. Jos ummistaa silmät, ei erota keltaisesta chilistä. Itse olen viljellyt n 30 eri chililajia, nytkin kasvamassa kahdeksan lajia, kaikille tulee käyttöä, kun sato kypsyy. Opiskeluaikana tein seitsemän chilin chutney:a, monet opiskelijakaverit tykkäsivät ja kyselivät resepiä. Muuten, currystä on Intiassa yhtä monta reseptiä kuin on kyliä.

El Bullamullah

Itse käytän gheetä paistamisessa enkä käytä kookosmaitoa, kuten ei aitoon munacurryyn kuulukaan.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2453 reseptiä.
Linkitetty 121 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen JUOMASUOSITUS Terhi Oksanen-Alén

Vihreää vihreällä! Tämän tofu-kasviscurryn maun salaisuus on pökerryttävän hyvä itse tehty currytahna.

Tämän vihreän, ihanan mausteisen kasviscurryn maku perustuu itse tehtyyn currytahnaan. Tahnan valmistus ei ole vaikeaa: tarvittavat ainekset, sitruunaruoho, yrtit, öljy ja mausteet, vain surautetaan tehosekoittimella yhteen.

Jos päädyt kuitenkin käyttämään valmista vihreää currytahnaa,...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Curry vihreistä kasviksista

Ainekset

1
salottisipuli
1
valkosipulinkynsi
500
g
tofua
2
rkl
rypsiöljyä
4
rkl
vihreää currytahnaa (ohje alla)
1
dl
kasvislientä
1
prk (400 ml)
kookosmaitoa (ei kevyt)
200
g
broccolinia tai parsakaalia
200
g
vihreitä papuja tai parsaa
150
g
litteitä herneenpalkoja
1
rkl
palmu- tai ruokokidesokeria
Lisäksi
jasmiiniriisiä, thaibasilikaa, korianterinlehtiä ja limettilohkoja

Työvaiheet

  1. Tee ensin currytahna (ohje alla).

  2. Kuori ja viipaloi sipuli ja valkosipuli. Kuivaa ja kuutioi tofu. Kuullota sipulia ja valkosipulia öljyssä pannussa 5 minuuttia. Lisää tofu ja paista rapeaksi. Sekoita currytahna joukkoon. Ota tofut pois pannusta.

  3. Tee kasvisliemi pienessä kattilassa ja lisää se kookosmaidon kanssa pannuun, kiehauta. Lisää broccolinit ja pavut, keitä 4 minuuttia. Lisää herneet ja keitä vielä minuutti.

  4. Mausta curry sokerilla ja lisää tofupalat liemeen. Tarjoa keitetyn riisin, thaibasilikan, korianterin ja limetin kanssa.

Vihreä currytahna

Ainekset

2
mietoa vihreää chiliä
2
sitruunaruohoa
3
cm
inkivääriä
3
valkosipulinkynttä
3
kevätsipulia
1
limetti
3
kaffirlimetin lehteä
1
ruukku korianteria
1
tl
korianterinsiemeniä
2
rkl
soijakastiketta
1
rkl
palmu- tai ruokokidesokeria
½
tl
suolaa
suolaa
tl
valkopippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Poista chileistä kannat ja siemenet. Poista sitruunaruohoista kovat lehdet ja leikkaa pehmeät osat ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja raasta inkivääri. Viipaloi kevätsipulit. Laita kaikki tehosekoittimen kulhoon.

  2. Pese limetti, raasta kuoren vihreä osa ja purista mehu muiden aineiden joukkoon.

  3. Nypi korianterin lehdet ja säästä ne ruoan koristeluun. Lisää korianterin varret, korianterinsiemenet, soija, sokeri, suola ja valkopippuri tehosekoittimeen. Soseuta tahnaksi.

Vinkki Itse tehty currytahna säilyy jääkaapissa noin 4 päivää.

Kommentit (2)

Minou

Tällä ohjeella tuli hyvänmakuinen currytahna. Aina kun vain on aika, teen currytahnan itse huhmaressa. Mielestäni niistä tulee onnistuneita ja on mukava laittaa ruoat aivan alusta saakka itse, kun raaka-aineita on saatavilla. Ei ostetuissa tahnoissakaan mitään vikaa ole mutta on mukavampi tehdä itse.

Kyylä

Ei meidän kyläkaupalla ole mitään kaffirlimettiä eikä sitruunaruohoa, ruoho paljastuu sitten keväämmällä. Siskontyttö kävi kerran Thaimaassa ja kertoi että siellä on ihan hassuja ruokia. Taitaa tämäkin soppa sieltä olla lähtöisin . Eikös kanaviillokki enää kelpaa kellekään

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2453 reseptiä.
Linkitetty 30 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Meksikolainen salsa verde ihastuttaa raikkaudellaan. Vihreän salsan olennainen osa ovat tomatillot. Tomatillo on alkuperäislajike, joka on sukua ananaskirsikalle ja etäisesti myös tomaatille. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2½ dl
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Salsa verde eli tomatillosalsa

Ainekset

1
ruukku
korianteria
5–6
(500 g)
keskikokoista tomatilloa
1
makea sipuli
1
vihreä jalapeno
1
keskikokoinen limetti
2–3
tl
vettä
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Leikkaa korianteri varsineen rouheasti veitsellä.
  2. Poista tomatilloista suojalehdet. Huuhtele tomatillot ja leikkaa ne muutamaan palaan. Laita monitoimikoneen tai tehosekoittimen kulhoon. Lisää myös korianteri.
  3. Kuori ja paloittele sipuli. Poista jalapenoista kanta. Lisää jalapeno monitoimikoneen kulhoon yhdessä sipulin kanssa. Purista limetistä mehu ja lisää vesi. Mausta suolalla.
  4. Hienonna ainekset rouheaksi salsaksi. Voit myös valmistaa salsan isossa morttelissa tai hienontaa ainekset käsin.

Vinkki! Vihreän tomatillon sesonki on syksyllä. Muulloin salsan voi valmistaa säilötyistä tomatilloista. Kesällä kastikkeeseen kannattaa kokeilla tomatillon sukulaista karviaista.

Kommentit (0)