
Raikas ja kirpeän makuinen suolasitruunakastike jäljittelee marokkolaisten suolasitruunoiden makua, mutta valmistuu nopeammin. Parhaimmillaan se on jääkaappikylmänä.
Vuoden ensimmäisinä kuukausina ruoalta haetaan usein enemmän raikkautta ja värikkyyttä hetki sitten olleen joulun vastapainoksi.
Erilaiset sitrukset ovat onneksi parhaassa sesongissaan ja tuovat näitä kaivattuja ulottuvuuksia lautaselle. Tutuista sitruunoista ja limeistä saa tehtyä ihanan raikkaan ja monikäyttöisen sitruunakastikkeen.
Sellaisenaan kirpeän suolainen sitruunakastike sopii maustamaan kalaa ja lihaa. Jos siihen lisää oliiviöljyä ja hieman hunajaa, saa maukkaan salaatinkastikkeen kun taas majoneesiin tai ranskankermaan sekoittamalla kastike muuttuu helpoksi dipiksi.
Sitruunoista ja limestä käytetään kaikki paitsi kuoren ja hedelmälihan välissä oleva vaalea kitkerän makuinen kalvo. Lisäksi kastikkeeseen tarvitaan sokeria, suolaa ja yksi sitruunaruoho tuomaan lisämakua.
Suolasitruunakastike
Ainekset
Työvaiheet
- Pese sitruuna ja lime lämpimällä vedellä. Raasta kuoret. Leikkaa sitruunoista ja limestä valkoiset kalvot veitsellä pois, irrota siemenkalvoista hedelmälihat.
- Poista sitruunaruohosta kanta ja kuivahtaneet kuorikerrokset, hienonna noin 5 sentin pätkä mehevää ruohoa.
- Murskaa haarukalla kulhossa sitruunoiden ja limen hedelmälihat. Lisää kuoriraasteet, sitruunaruoho, sokeri ja suola. Sekoita ainekset.
- Kaada kastike puhtaaseen lasipurkkiin. Anna maustua jääkaapissa vuorokauden ajan.
Vinkki Suolasitruunakastike säilyy jääkaapissa 2–4 viikkoa.
Sellaisenaan kirpeän suolainen sitruunakastike sopii maustamaan kalaa ja lihaa. Jos siihen lisää oliiviöljyä ja hieman hunajaa, saa maukkaan salaatinkastikkeen kun taas majoneesiin tai ranskankermaan sekoittamalla kastike muuttuu helpoksi dipiksi.