Sport on lisännyt 90 reseptiä.
Linkitetty 43 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Mikko Hannula

Hummus on herkkua yhtä hyvin pastan kanssa kuin pitaleivän täytteenäkin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Linssi-punajuurihummus

Ainekset

2
keitettyä punajuurta
1
prk/380 g
punaisia linssejä
1
rkl
tahinia
1
rkl
sitruunamehua
1
valkosipulinkynsi
1
dl
turkkilaista jogurttia (10%)
ripaus
suolaa ja mustapippuria

Työvaiheet

  1. Paloittele punajuuret tehosekoittimen kulhoon. Valuta linssit ja lisää joukkoon yhdessä tahinin ja sitruunamehun kanssa. Anna käydä tasaiseksi.
  2. Hienonna valkosipulinkynsi ja lisää jogurtin kanssa käsin sekoittaen hummukseen. Mausta tahna suolalla ja pippurilla.

Vinkki Linssit ja pavut ovat edullista terveysruokaa. Halvimmalla pääsee toki itse liottamalla ja keittämällä, mutta käyttövalmiinakin ostettuna ne päihittävät helposti samantasoiset proteiininlähteet, kuten punaisen lihan ja kalan.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1163 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Mehevä, tuorejuustokuorrutuksella viimeistelty kesäkurpitsakakku on sukua porkkanakakulle. Taikinaan uppoaa yksi kokonainen kesäkurpitsa. Leivo loppukesän ihanin kakku!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10
Valmistusaika
1 h + kakun jäähtyminen
Vaikeustaso
Helppo

Kesäkurpitsakakku

Ainekset

1
noin 300 g
kesäkurpitsa karkeaksi raastettuna
dl
rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
dl
sokeria
3
kananmunaa (M-koko)
4
dl
vehnäjauhoja
1
tl
vaniljasokeria
1
tl
leivinjauhetta
1
tl
soodaa
1
tl
kanelia
½
tl
suolaa
1
dl
rouhittuja pekaanipähkinöitä
Kuorrutus
150
g
pehmeää voita
150
g
maustamatonta tuorejuustoa (huoneenlämpöisenä)
2
dl
tomusokeria
1
tl
vaniljasokeria
2–3
rkl
sitruunamehua
1–2
tl
luomusitruunan kuorta hienoksi raastettuna

Työvaiheet

  1. Raasta kesäkurpitsa karkeaksi raasteeksi.

  2. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Vatkaa öljy ja sokeri sähkövatkaimella keskenään. Lisää kananmuna kerrallaan ja vatkaa tasaiseksi.

  3. Sekoita kuivat aineet keskenään. Hienonna pähkinät. Kääntele kaikki vuorotellen taikinaan.

  4. Voitele ja korppujauhota noin 1,75 litran vetoinen, suorakaiteen muotoinen leipävuoka. (Voit paistaa kakun myös halkaisijaltaan noin 24 cm:n irtopohjaisessa kakkuvuoassa. Kiinnitä tällöin leivinpaperi pohjan ja reunan väliin ja voitele ja korppujauhota reunat.) 

  5. Kypsennä kakkua uunin alimmalla tasolla noin 50–55 minuuttia. Jos pinta uhkaa tummua, levitä kakun päälle leivinpaperi paistamisen loppuvaiheessa. Tarkista kypsyys tikulla: kun tikkuun tarttuu vain meheviä murusia, kakku on valmis. Anna kakun vetäytyä noin vartti, ennen kuin irrotat tai kumoat sen vuoasta vadille.

  6. Kuorruta kakku vasta täysin jäähtyneenä. Vatkaa kaikki kuorrutteen ainekset keskenään ja levitä kakun päälle. Säilytä jääkaapissa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2233 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Tiina Pekuri ja Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Ravintola Magun vegecarbonara on höystetty savunmakuisilla aurinkokuivatuilla tomaateilla. Carbonaran vegaanisessa versiossa ei ole kananmunia, mutta makua riittää jokaiseen haarukalliseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
5
Valmistusaika
20 min + marinointi 1 h
Vaikeustaso
Helppo

Magun vegaaninen carbonara

Ainekset

1
dl
aurinkokuivattuja tomaatteja
½
dl
soijakastiketta
½
dl
vettä
(1
rkl
nestemäistä savuaromia)
500
g
linguinepastaa
1
sipuli
2–3
valkosipulinkynttä
1
tl
vehnäjauhoja
1
tlk (250 ml)
kaurakermaa
½
dl
ravintohiivahiutaleita
½
tl
mustapippuria myllystä
½
ruukku
basilikaa tai oreganoa

Työvaiheet

  1. Valuta aurinkokuivatut tomaatit öljystä ja hienonna ne. Sekoita soijakastike ja vesi keskenään kulhossa. Lisää halutessasi nestemäistä savua, se tuo makuun syvyyttä. Lisää tomaatit marinadiin ja anna maustua huoneenlämmössä 1 tunti.

  2. Keitä pasta suolalla maustetussa vedessä (2 tl suolaa/1 l vettä) pakkauksen ohjeen mukaan.

  3. Pastan kiehuessa kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Ruskista sipuli öljyssä pannussa keskilämmöllä, noin 5 minuuttia. Lisää valkosipuli ja paista pari minuuttia. Lisää vehnäjauhot huolellisesti sekoittaen ja valuta kaurakerma koko ajan sekoittaen joukkoon.

  4. Ota 2 rkl tomaattien soijamarinadia ja lisää se kastikkeeseen. Valuta tomaatit siivilässä ja lisää ne sekä ravintohiivahiutaleet kastikkeeseen. Kuumenna hetki.

  5. Valuta kypsä pasta ja sekoita se kastikkeeseen. Viimeistele mustapippurilla ja suikaloidulla yrtillä.

Vinkki Tee pastan pariksi vegaanista ”parmesaania”. Paahda 200 g cashewpähkinöitä 200-asteisessa uunissa 7 minuuttia. Jauha pähkinät ja 1 dl ravintohiivahiutaleita monitoimikoneessa ja mausta suolalla.

Kommentit (2)

Vierailija

Tämä on aurinkokuivattu tomaatti-pasta, ei carbonara. Tällä ei ole mitään yhteistä carbonaran kanssa.

Asiantuntija

Samaa mieltä. Carbonara on Carbonara, eikä tällä ole sen kanssa mitään tekemistä. Ihan kelpo pastahan tuo toki voi olla, mutta tässä kritiikissä ei olekaan kyse ruuan mausta vaan klassisen ruokalajin nimen väärinkäytöstä.

En ymmärrä mikä suomalaisia vaivaa: Jatkuvasti törmään tähän samaan ilmiöön, että jokin ikoninen klassikkoresepti muunnellaan tuntemattomaksi, ja kuitenkin sitä omaa tekelettä väkisin kutsutaan sen täysin muunnellun klassikon nimellä. Minusta tämä ilmiö kertoo siitä, että toimittajilla, bloggareilla, ruokataloilla ja nähtävästi jopa joillain ravintoloitsijoilla ei ole mitään ymmärrystä eikä kunnioitusta sitä kohtaan, että minkälaisella vakavuudella esimerkiksi Carbonaran reseptiin ja valmistamiseen Italiassa suhtaudutaan. Haluaisin nähdä italialaisten ilmeitä kun heille kerrottaisiin, että suomessa tällaista viritystä kutsutaan Carbonaraksi.

Hävettää teidän puolestanne.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2233 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Tarjoa viinilehtikääryleet, falafelit, muhammara ja meheviksi paahdetut kasvikset salaatin muodossa! Tämä meze-salaatti sopii ruokailjioiden määrästä riippuen niin alku- kuin pääruoaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Mezesalaatti

Ainekset

½
pieni kukkakaali
½
pieni munakoiso
2
tl
öljyä
¼
tl
suolaa
¼
tl
chilitahnaa tai chiliä (esim. harissa)
2
dl
bulguria tai kuskusia ja kasvislientä
1
ruukku
lehtipersiljaa
1
ruukku
minttua
200
g
kirsikkatomaattia
¼
kurkku
½
dl
muhammaraa (ohje alla)
12
valmista falafelia
1
prk (280 g)
viinilehtikääryleitä
Appelsiinikastike
4
rkl
oliiviöljyä
4
rkl
appelsiinimehua
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Viipaloi kukkakaali ja munakoiso. Yhdistä öljy ja mausteet. Sivele seos viipaleille ja levitä leivinpaperille uunipellille. Paista uunissa 20–25 minuuttia tai kunnes kasvikset ovat napakan kypsiä. Valmistele sillä aikaa muut aineet.

  2. Tee muhammara (ohje alla).

  3. Kypsennä bulgur tai kuskus kasvisliemessä pakkauksen ohjeen mukaan.

  4. Tee appelsiinikastike sekoittamalla öljy, appelsiinimehu ja pippuri keskenään.

  5. Hienonna yrtit. Lisää yrtit ja kastike bulguriin. Leikkaa tomaatit ja kurkku pieniksi kuutioiksi ja sekoita nekin bulguriin.

  6. Lusikoi bulgur tarjoiluastiaan. Lisää paahdetut kasvikset, muhammara, falafelit ja viininlehtikääryleet. Tarjoa salaatti valkosipulilla maustetun turkkilaisen jogurtin ja pitaleivän kanssa.

Vinkki Lisää salaattiin murennettua fetaa tai vuohenjuustoa.

Muhammara

Ainekset

2
paprikaa
1
viipale
vaaleaa leipää
¾
dl
kuorellisia manteleita
1
valkosipulinkynsi
1
tl
chilitahnaa (esim. harissa)
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
n. 3
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Halkaise paprikat, poista kannat ja siemenet. Laita paprikat vuokaan kuoripuoli ylöspäin ja paahda uunissa noin 20 minuuttia. Voit myös grillata paprikoita, kunnes kuori tummuu. Laita paprikat kulhoon, peitä kelmulla ja anna jäähtyä noin 15 minuuttia. Irrota kuoret jäähtyneistä paprikoista.

  2. Paahda leipä ja mantelit pannussa kauniin värisiksi, pari minuuttia käännellen. Kuutioi leipä.

  3. Laita paprikat, leipä, mantelit ja kuorittu valkosipulinkynsi tehosekoittimeen. Lisää harissa, sokeri, suola ja pippuri. Soseuta ja kaada öljyä ohuena nauhana joukkoon.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2233 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Sami Repo

Hodarin ’nakit’ leikataan savutofusta ja grillataan rapeiksi. Tofupuikkojen lisämauksi tulee bbq-kastiketta, ja sämpylän väliin lipstikalla ja katajanmarjoilla maustettua kaaliraastetta. Tujakka sinappi sinetöi iltapalan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min + marinointi 2 h
Vaikeustaso
Helppo

Bbq-tofuhodarit

Ainekset

2
pkt (à 300 g)
savutofua (esim. Jalotofu)
4
hot dog -sämpylää
MARINADI
4
rkl
valmista bbq-kastiketta
1
rkl
öljyä
2
tl
tomaattipyreetä
1
tl
savupaprikajauhetta
¼
tl
mustapippuria myllystä
KAALISALAATTI
1
kesäsipuli varsineen
½
kesäkaali
½
kurkku
½
nippua
retiisejä
1
dl
tuoretta lipstikkaa tai persiljaa
4
rkl
omenaviinietikkaa
8
katajanmarjaa
2
tl
sokeria
1
tl
suolaa
LISÄKSI
1
punasipuli
1
dl
paahdettua sipulirouhetta
4
rkl
sinappia (esim. French’s Classic Yellow)

Työvaiheet

  1. Kuivaa tofut talouspaperilla ja leikkaa molemmat neljään palaan. Laita marinadin aineet uudelleensuljettavaan muovipussiin, sekoita ja lisää tofut. Sulje pussi ja anna marinoitua jääkaapissa vähintään 2 tuntia.

  2. Tee kaalisalaatti. Hienonna sipuli varsineen. Suikaloi kaali. Halkaise kurkku ja poista pehmeä keskiosa lusikalla. Leikkaa kurkku ja retiisit ohuiksi viipaleiksi. Laita vihannekset kulhoon, hienonna lipstikka joukkoon. Lisää etikka. Jauha katajanmarjat morttelissa ja lisää mausteet salaattiin. Puristele käsin muutaman minuutti, jotta kaali pehmenee ja maut tasoittuvat.

  3. Kuori punasipuli ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi.

  4. Kuumenna grilli, pannu tai parila. Ota tofut marinadista ja paahda niihin kauttaaltaan kaunis rapea pinta. Sivele paahtamisen aikana vähän marinadia pintaan.

  5. Lämmitä sämpylät grillissä. Laita kunkin sämpylän väliin salaattia, kaksi paistettua tofupalaa, punasipulia, paahdettua sipulirouhetta ja sinappia.

Kommentit (0)