Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Vaikeustaso
Helppo

Porkkana-päärynäsosekeitto + päärynä ja porkkanasipsit

Ainekset

Porkkana-päärynäsosekeitto
4
kpl
Porkkana
1
kpl
peruna
1
kpl
päärynä (1 iso tei 2 pientä)
1
rkl
sulatejuusto
1
dl
kuohukerma
n.1
tl
suolaa
n.1
l
vettä (kasvisten keittämiseen)
Päärynäsipsit
1
kpl
iso päärynä
Porkkanasipsit
2
kpl
porkkanaa
himalajan vuoristosuola

Työvaiheet

PORKKANA-PÄÄRYNÄSOSEKEITTO
Pese, kuori ja paloittele porkkanat sekä perunat. Kuullota kasviksia kattilassa. Kaada joukkoon vesi. Keitä 15-20 minuuttia, kunnes kasvikset ovat kypsiä. Kuori ja pilko pääryvä, lisää kasvisten sekaan. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää kerma, sulatejuusto ja suola. Kuumenna keitto kiehuvaksi, mutta älä keitä. Tarkista maku.

PÄÄRYNÄSIPSIT
Lämmitä uuni 100 asteeseen. Leikkaa päärynät ohuiksii viipaleiksi. Ohuita viipaleita saat käyttämällä mandoliinia, mutta hyvä lopputulos syntyy myös terävän veitsen avulla.

Mitä ohuempi siivuista teet, sitä rapeampia omenasipseistä tulee. Poista siemenet viipaleista veitsen kärkeä käyttäen.

Levittele viipaleet leivinpaperilla päällystetylle uunipellille vieri viereen.

Älä kasaa viipaleita päällekkäin. Laita uuniin.

Kuivata päärynöitä uunissa kunnes viipaleet ovat rapeita.

PORKKANASIPSIT
Pese ja kuori porkkanat. Pilko porkkanat käyttäen mandoliinia tai veistä: käännä porkkana ja leikkaa ne vinottain saadaksesi ovaalinmuotoisia paloja. Jos palat ovat liian paksuja, niistä tulee pehmeitä rouskuvien sijaan.

Asettele porkkanat yhteen kerrokseen leivinpaperille pellin päälle ripottele pintaan suolaa.

Laita pelti uuniin ja kypsennä porkkanoita 15–20 minuuttia tai kunnes porkkanat ovat kuivia ja rapeita. Tarkkaile tilannetta etenkin loppua kohden, sillä porkkanat voivat palaa nopeasti.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1279 reseptiä.
Linkitetty 18 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Ihan kuin hummusbaarissa! Lautaselle levitetty hummus höystetään tällä kertaa paahdetulla kukkakaalilla, kananmunilla ja tuoreella korianterilla.

Vinkki! Harissa ja hummus sopivat niin hyvin yhteen, että harissaa voi halutessaan sekoittaa myös itse tehdyn hummuksen joukkoon. Lisää silloin kuitenkin varoen suolaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Hummus paahdetun kukkakaalin ja munien kera

Ainekset

8
dl
hummusta
600
g
kukkakaalin kukintoja
Mausteöljy
rkl
oliiviöljyä
1
tl
jauhettua paprikaa
1
tl
jeeraa
1
tl
kuivattua oreganoa
½
tl
suolaa
¼
tl
rouhittua mustapippuria
Lisäksi
4 kananmunaa, harissaa, kuutioitua tomaattia, tuoretta korianteria

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen.

  2. Sekoita kaikki mausteöljyn ainekset keskenään ja kääntele kukkakaaleihin. Levitä leivinpaperin päälle uunipellille. Paahda noin 25 minuuttia, kukintojen koosta riippuen.

  3. Keitä kananmunia noin 4 minuuttia kiehuvassa vedessä. Jäähdytä ja kuori kylmän veden alla.

  4. Levitä hummus lautaselle. Lorauta oliiviöljyä. Nosta päälle kukkakaalia, tomaattia, harissaa, kananmunan puolikkaat ja tuoretta korianteria

Itse tehty hummus

Ainekset

2
tlk (à 230 g)
kypsiä kikherneitä
1
dl
vaaleaa tahinia
1
pienen sitruunan mehu
2
pientä (sitruunamehussa pehmennettyä) valkosipulinkynttä
1
tl
suolaa
ainakin 1
dl
kikherneiden lientä

Työvaiheet

  1. Valuta kikherneet mutta säästä liemi eli aqua faba.

  2. Mittaa tehosekoittimeen muut ainekset. 

  3. Anna koneen käydä niin kauan, että seos on silkkistä pehmistä. Lisää lientä tarvittaessa. Hummus kiinteytyy kylmässä.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1279 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Lämmittävässä keitossa on proteiinia kanan lisäksi myös pavuissa. Voimavihannes lehtikaali keventää soppaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Toscanalainen kana-valkopapukeitto

Ainekset

1
pieni sipuli
1
rkl
öljyä
½
tl +½ tl
suolaa
½
tl +½ tl
rouhittua mustapippuria
1
tl
valkosipulijauhetta
1
pkt (250 g)
maustamattomia broilerinpaistisuikaleita
3
rkl
tomattipyreetä
1
tlk
tomaattimurskaa (+ ½ tölkillistä vettä)
1
l
kanalientä
2
tl
kuivattua basilikaa
2
tl
kuivattua oreganoa
1
tlk
isoja valkoisia papuja
100
g
lehtikaalia suikaleina
Päälle
parmesaania, (chilihiutaleita)

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipulia, suolaa ja mustapippuria 5 minuuttia. Lisää valkosipulijauhe ja jatka vielä minuutin ajan. Lisää broilerin suikaleet ja jatka paistamista 5 minuuttia. Mausta lisää suolalla ja pippurilla.

  2. Sekoita tomaattipyree joukkoon. Lisää tomaattimurska ja puoli tölkillistä vettä, kanaliemi sekä kuivatut yrtit. Valuta ja huuhtele pavut joukkoon.

  3. Keitä kannen alla 15 minuuttia. Poista lehtikaalista kovat lehtiruodit ja hienonna lehdet. Lisää keittoon lopuksi lehtikaali ja keitä vielä muutama minuutti. Raasta keittoannosten päälle parmesaania ja ripottele chiliä.

Kommentit (0)

Herkkusienistä taikoo helposti herkkua ruokapöytään. Tämä sopii hyvin esimerkiksi arkiruokapöytään, sillä ruoka valmistuu noin 15-20 minuutissa yhdellä pannulla (ja pasta siinä ohessa kattilassa, jos haluaa nauttia pastaa)!

Paras sienikastike syntyy mielestäni voista, kermasta ja...

Jos teet vain kastikkeen esimerkiksi pihveille, käytä se haluamallasi tavalla. Jos teet koko kastikkeesta pastaa, niin keitä noin 200 g pastaa al denteksi, valuta vesi pois ja sekoita syväreunaiselle pannulle (esimerkiksi wokkipannu ajaa hyvin asian).

Jos teet minun tavoin sienipastaa,...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
max 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Herkullinen herkkusienikastike

Ainekset

250
g
herkkusieniä
1
salottisipuli
250
ml
ruokakermaa/kaurakermaa
1
rkl
soijakastiketta
1
rkl
omenasiiderietikkaa
mustapippuria maun mukaan
suolaa maun mukaan
tuoretta yrttiä (basilika/timjami/persilja/oregano)

Työvaiheet

1. Laita pastavesi kiehumaan. Kuori ja silppua salottisipuli. Huuhtele ja poista tarvittaessa huonot osat herkkusienistä. Viipaloi haluamasi kokoisiksi viipaleiksi. Ei kannata välttämättä liian pieniksi, sillä sieni kutistuu paistaessa.

2. Kun pastavesi kiehuu ja laitat pastan suolattuun veteen, niin laita rasva sulamaan pannulle ja lisää sipulit. Jos käytät tuorepastaa, jossa lyhyempi keittoaika, voit aloittaa paistamisen hieman aiemmin. Kuullota sipulia keskilämmöllä.

3. Lisää sipulin joukkoon herkkusienet ja paistele edelleen keskilämmöllä muutama minuutti. Sienistä irtoaa nestettä.

4. Lisää loppuvaiheessa joukkoon kerma, soijakastike ja omenasiiderietikka sekä mausteet. Kiehauta nopeasti. Maista ja mausta tarvittaessa vielä suolalla ja pippurilla.

Jos muuten ostat tätä varten soijakastiketta, niin kokeile sienisoijakastiketta. Nyt ei varmasti puutu umamin makua!

5. Lisää joukkoon keitetty ja valutettu pasta ja kuumenna vielä hetken verran. Tai käytä kastike muuhun tarkoitukseen. :)

6. Nauti herkkukastike tuoreiden yrttien kera... ja extrana voit halutessasi lisätä annoksen päälle parmesaania tai ravintohiivahiutaleita.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 203 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström

Katalonialainen romesco-kastike saa makunsa paahdetuista paprikoista, tomaateista ja manteleista. Nyt samat ainekset maistuvat piirakan päällä.

Vinkki! Piiraspohjaan käytetään voin sijasta öljyä, jolloin pohjasta tulee teeleipämäinen. Tarjoa piirakka mieluiten uunilämpimänä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 palaa
Valmistusaika
noin 1 h
Vaikeustaso
Helppo

Paprikapiirakka

Ainekset

Pohja
2
dl
vehnäjauhoja
1
dl
täysjyvävehnä- tai täysjyväspelttijauhoja
1
dl
kaurahiutaleita
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
dl
kylmää vettä
½
dl
oliiviöljyä
Vuokaan
1
rkl
oliiviöljyä
Taputteluun
½
dl
vehnäjauhoja
Täyte
4
(à 150 g)
suippopaprikaa
1
rs (250 g)
kirsikkatomaatteja
2
valkosipulinkynttä
½
dl
oliiviöljyä
1
rkl
punaviinietikkaa
1
tl
savupaprikajauhetta
½
tl
suolaa
1
dl
kuorellisia manteleita rouhittuna
Lopuksi pinnalle
lehtipersiljaa

Työvaiheet

  1. Aloita piirakan valmistus täytteestä. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
  2. Huuhdo ja halkaise paprikat. Poista siemenet ja valkoiset kalvot. Paloittele paprikat.
  3. Puolita kirsikkatomaatit. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.
  4. Levitä kasvikset leivinpaperin päälle pellille. Pirskota päälle öljy ja punaviinietikka. Ripottele päälle mausteet. Paahda kasviksia uunin keskitasolla noin 10–15 minuuttia.
  5. Valmista sillä aikaa piiraspohja. Sekoita keskenään jauhot, kaurahiutaleet, leivinjauhe ja suola. Lisää kylmä vesi ja öljy ja sekoita nopeasti tasaiseksi.
  6. Sivele piirasvuoka (halkaisija 28 cm) kevyesti öljyllä. (Jos käytät irtopohjavuokaa, leikkaa pohjalle sopiva leivinpaperipala ja öljyä vain reunat.) Kaada taikina vuokaan ja ripottele päälle jauhoja. Taputtele taikina jauhotetuin sormin vuoan pohjalle ja reunoille. Jätä pohjalle paksumpi kerros ja tee reunoista mieluiten ohuet.
  7. Ota kasvispelti uunista.
  8. Nosta piiraspohja sellaisenaan uuniin ja esipaista uunin keskitasolla noin 10 minuuttia.
  9. Nostele esipaistetun pohjan päälle paahdetut kasvikset (jätä kasviksista irronnut liemi pellille). Rouhi mantelit veitsellä karkeaksi ja ripottele täytteen päälle. Jatka paistamista noin 10 minuuttia.
  10. Ripottele lehtipersiljaa ja pirskota kasviksista irronnut liemi piirakan päälle.

Vinkki: Tarjoa piirakka melko pian valmistuksen jälkeen, sillä pitkään odotellessaan pohja imaisee täytteen kosteuden.

 

Kommentit (0)