
Soppakokki Antti Lukkari valmistaa Soppa365-tv:ssä paahdettua kukkakaalia ja kermaista kastiketta.
Paahdettu kukkakaali ja kermainen kastike
Ainekset
Työvaiheet
- Lämmitä uuni 180-asteiseksi. Poista kukkakaalista ja parsakaalista niiden lehdet ja leikkaa kannan kuivaa päätyä pois siten, että saat kaalit uunivuoan pohjalle pystyasentoon. Hiero kaalien pintaan voita ja rouhi päälle mustapippuria ja reippaasti suolaa.
- Paahda kaaleja uunissa noin 40-60 minuuttia kaalien koosta riippuen. Isot kukkakaalit tarvitsevat pidemmän kypsennysajan kuin pienet. Valmiit kaalit ovat sisältä pehmeitä ja paahtuneet kauniin värisiksi. Parsakaali saattaa kukkakaalia nopeammin, joten ole tarkkana kypsennyksen loppuvaiheessa ja nosta se tarvittaessa uunista aiemmin.
- Tee kaalien kypsyessä kermakastike. Leikkaa paahtamattomasta kukkakaalista sen nuput talteen ja säästä jalka annoksen viimeistelyä varten. Laita nuput kattilaan maidon ja kerman kanssa. Hauduta miedolla lämmöllä noin 10-20 minuuttia, niin että kukkaakaali antaa herkullisen makunsa kerma-maidolle.
- Laita toiseen, paksupohjaiseen kattilaan 50 grammaa voita ja kiehauta, kunnes voi alkaa kuplia voimakkaasti. Jatka voin keittämistä, kunnes se muuttuu kauniin pähkinänruskeaksi. Nosta voi liedeltä heti kun voi ruskistuu, sillä voissa oleva hera ja maitosakka tummuu nopeasti. Anna jäähtyä hetki.
- Siivilöi maito-kermaseos talteen. Kaada ruskistettu voi siivilän läpi kukkakaalikastikkeeseen. Mausta kastike suolalla ja mustapippurilla. Säästä maun antaneet nuput käytettäväksi jossain toisessa ruoassa, esimerkiksi salaatissa tai sosekeitossa. Voit pakastaa nuput.
- Leikkaa raa’asta kukkakaalin jalasta juustohöylällä tai mandoliinilla ohuenohuita viipaleita. Leikkaa paahdettu kukkakaali ja parsakaali reiluksi lohkoiksi. Asettele ne ja kukkakaalin jalasta leikatut viipaleet lautasille. Tarjoa kermaisen kastikkeen kanssa ja viimeistele halutessasi tuoreella oreganolla tai krassilla.