Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1805 reseptiä.
Linkitetty 34 keittokirjaan.
Ohje Jouni Toivanen KUVA Sami Repo

Herkullisen sieniliemen keittäminen vie aikaa mutta vain vähän vaivaa. Raviolit saavat umamisesta kasvisliemestä mainion kylvyn.

 

Annoksia
4 alkuruokana
Valmistusaika
30 min + 3 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Raviolit sieniliemessä

Ainekset

600
g
herkkusieniä tai metsäsieniä
2
porkkanaa
2
punasipulia
4
l
vettä
1
ruukku
lehtipersiljaa
2
timjaminoksaa
5
mustapippuria
1
laakerinlehti
1/4
tl
suolaa
Lisää
noin 24
raviolia
4
rkl
crème fraîchea
1
dl
tuoreita yrtinlehtiä (esim. lehtipersiljaa)
1/4
tl
mustapippuria myllystä
3-4
tippaa
oliiviöljyä/annos

Työvaiheet

  1. Puhdista ja paloittele sienet. Kuori ja paloittele porkkana ja sipulit. Sekoita sienet, porkkanat ja sipulit 2 litraan vettä. Hienonna ne parissa erässä tehosekoittimella tasaiseksi. Laita seos isoon kattilaan (vetoisuus 10 l) ja lisää 2 litraa vettä. Keitä alhaisella lämmöllä 45 minuuttia.
  2. Lisää yrtit ja mausteet kattilaan ja keitä vielä 10 minuuttia.
  3. Jäähdytä lientä kattilassa vähintään 2 tuntia, mielellään yön yli. Siirrä liemi jääkaappiin, kun se on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi.
  4. Siivilöi liemi puhtaaseen kattilaan. Keitä lientä niin, että siitä on puolet jäljellä. Siivilöi liemi halutessasi vielä kerran harsokankaan läpi.
  5. Keitä raviolit suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Tarjoa raviolit kuuman sieniliemen, crème fraîchen, tuoreiden herkkusienien ja yrttien kera. Viimeistele pippurilla ja oliiviöljyllä.

Vinkki Pakasta loppu liemi ja käytä esimerkiksi risotossa tai keitoissa. Jääkaapissa liemi säilyy noin viikon.

Vinkki 600 g tuoreita sieniä on nooin 1½ litraa. Jos käytät kuivattuja sieniä, turvota 1–2 dl sienimurskaa vedessä ennen keittämistä.   

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 880 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Riikka Väliahde KUVA Mikko Hannula

Syntisen hyvän trendiherkun, halloumi-ranskalaisten, tekeminen onnistuu myös kotikeittiössä. Tarjoa uppopaistetut ranskikset heti, koska juusto on kuumana taivaallisen pehmeää.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Halloumi-ranskalaiset

Ainekset

500
g
halloumi-juustoa
1
dl
vehnäjauhoa
1
tl
chilijauhetta
1
tl
juustokuminaa
1
l
rypsiöljyä
Kastike
1
dl
jugurttia
1
rkl
tahinia
1
sitruuna
1/2
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria
1
rkl
hunajaa
1
rkl
öljyä
Lisäksi
minttua
granaattiomenaa

Työvaiheet

  1. Tee ensin kastike. Mittaa kulhoon jugurtti ja halloumi. Purista joukkoon sitruuna ja silppua tilli. Lisää suola, pippuri, tilli ja hunaja. Sekoita. Valuta päälle öljy.
  2. Kuivaa halloumin pinta. Leikkaa halloumi tikuiksi. Sekoita lautasella jauho ja mausteet. Pyöritä halloumi-tikut erissä jauhossa.
  3. Kuumenna öljy kattilassa. Vuoraa lautanen talouspaperilla. Öljy on sopivan lämmintä, kun pieni leipäpala ruskistuu noin 20 sekunnissa. Uppopaista juustotikut kolmessa erässä. Nosta paperille, jotta ylimääräinen öljy imeytyy pois. Tarjoile kastikkeen kanssa. Koristele mintunlehdillä ja granaattiomenalla.

Kommentit (0)

Ihan maidotonta on lisännyt 17 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Herkullista riisipuuroa maitelimaitoon valmistettuna
Herkullista riisipuuroa maitelimaitoon valmistettuna

Maidottoman riisipuuron valmistus helppoa, tarvitset siihen vain muutaman aineksen. Maitelimaitoa käyttämällä saat herkullisen riisipuuron maidottomana, laktoosittomana ja vegaanina. Mantelimaidon pieni makeus ja pähkinäinen aromi sopivat hyvin tähän joulun ajan suosikkiherkkuun.

Käytä puuron valmistuksessa makeuttamatonta mantelijuomaa, sillä se on jo sellaisenaan hieman makeahkon makuista. Paahdetuista manteleista valmistettu mantelijuoma antaa riisille miedon pähkinäisen vivahteen, joka sopii erittäin hyvin joulupuuroon.

Mantelimaidossa on täyteläinen maku ja...

Annoksia
4-5
Valmistusaika
10 min + 1 h
Vaikeustaso
Helppo

Riisipuuro mantelimaitoon

Ainekset

2
dl
vettä
2
dl
puuroriisiä
1
l
mantelimaitoa
0,5 - 1
tl
hienoa suolaa

Työvaiheet

1. Kiehauta vesi teflonpintaisessa kattilassa.

2. Lisää riisit kiehuvaan veteen ja anna veden imeytyä riiseihin.

3. Kaada mantelimaito kattilaan riisien päälle ja sekoita.

4. Anna kiehua hiljaisella lämmöllä hauduttaen noin tunnin verran. Sekoita puuroa kiehumisen aikana.

5. Kun puuro on valmis, mausta suolalla.

Anna puuron levähtää pari minuuttia ja tarjoa voisilmän, hillon tai kanelin ja sokerin kanssa.

Vinkki!

Riisipuuro ei ole vain joulun ajan herkkua. Tarjoa terveellistä ja vatsaa hellivää riisipuuroa erilaisten marjojen tai perinteisen marjakiisselin kanssa aamiaiseksi tai välipalaksi, vuodenajasta riippumatta!

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1805 reseptiä.
Linkitetty 18 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

Korealainen bibimbap on kulhoruokien äiti. Tällä kertaa bap eli riisi on peitelty herkullisilla kasviksilla, kimchillä, sooseilla ja paistetulla kananmunalla.  

Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Bibimbap

Ainekset

2
porkkanaa
200
g
pikkelöityjä tai paistettuja siitakesieniä
2
kevätsipulin vartta
2
rkl
seesaminsiemeniä
6
dl
bulgogia (ks. ohje alhaalla)
4
rkl
kimchiä (ks. ohje alhaalla)
4
kananmunaa
1
l
keitettyä riisiä
Lisäksi
gochujangia tai korealaista yleisdippiä (ks. ohje alhaalla)

Työvaiheet

  1. Kuori ja raasta tai suikaloi porkkanat ohueksi. Viipaloi siitakesienet ja hienonna kevätsipuli. Paahda seesaminsiemeniä kuivassa kuumassa pannussa pari minuuttia.
  2. Jaa riisi annoskulhoihin. Lusikoi päälle kasvikset, bulgogi ja kimchi.
  3. Paista kananmunat pannussa tilkassa öljyä toiselta puolelta ja nosta ne annosten päälle. Koristele annokset seesaminsiemenillä. Tarjoa ruoka gochujangin tai yleisdipin kanssa.

Vinkki Bibinpapiin käytetään usein myös pikkelöityä jättiretikkaa, eli daikonia. Myös idut, pavut ja seesamikurkut käyvät bibinpapiin.

Bulgogi

Ainekset

Marinadi
1/2
päärynä (tai nashi-hedelmä)
2
tl
tuoretta inkivääriä raastettuna
1
valkosipulinkynsi
2
rkl
soijakastiketta
1
rkl
ruokosokeria
1
rkl
seesamiöljyä
1
tl
kuivattuja chilihiutaleita
Lisäksi
400
g
naudan ulkofileetä
1
tl
sormisuolaa
Paistamiseen
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Kuori ja raasta päärynä, inkivääri ja valkosipuli. Sekoita marinadin ainekset keskenään.
  2. Leikkaa liha hyvin ohuiksi viipaleiksi. Lisää marinadi lihapalojen joukkoon ja anna maustua 30 minuuttia huoneenlämmössä tai 2 tuntia jääkaapissa.
  3. Valuta lihaviipaleet marinadista, mausta suolalla ja paista yhdeltä puolelta öljyssä kovalla lämmöllä 1 minuutti. Älä kääntele lihaa. Käännä ja paista vielä 1–2 minuuttia riippuen viipaleiden paksuudesta. Tarjoa bulgogi bibimbapissa tai ssämien sisällä.

Korelainen yleisdippi

Ainekset

2
valkosipulinkynttä
1
rkl
seesaminsiemeniä
2
rkl
gochujang-tahnaa
2
rkl
seesamiöljyä
2
rkl
ruokosokeria
1
rkl
soijakastiketta
1
rkl
riisiviinietikkaa
1
rkl
hunajaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet.
  2. Paahda seesaminsiemeniä kuumassa kuivassa pannussa, kunnes niihin tulee hiukan väriä.
  3. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Tarjoa yleisdippi esimerkiksi bibinbabin ja kevätsipulipannareiden kanssa.

Pikakimchi

Ainekset

1
kiinankaali
1
rkl
suolaa
3
valkosipulinkynttä
2
cm:n pala
inkivääriä
3
rkl
riisiviinietikkaa
2
rkl
kalakastiketta
2
rkl
gochujang-tahnaa
1
rkl
sokeria
1
ps (125 g)
retiisejä
2
porkkanaa
4
kevätsipulia

Työvaiheet

 

  1. Suikaloi kaali, sekoita joukkoon suola ja anna maustua 1 tunti. Huuhtele kaali kylmän veden alla, kuivaa huolella.
  2. Kuori ja paloittele valkosipulinkynnet ja inkivääri ohuiksi lastuiksi kulhoon. Lisää etikka, kalakastike, gochujang ja sokeri. Soseuta seos sauvasekoittimella tasaiseksi. Sekoita tahna kaalin joukkoon.
  3. Viipaloi retiisit ja hienonna kevätsipuli, lisää ne maustetun kaalin joukkoon. Tarjoa heti tai lusikoi lasipurkkiin ja anna fermentoitua vuorokauden ajan huoneenlämmössä. Kimchi säilyy jääkaapissa noin 3 viikkoa. 

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1805 reseptiä.
Linkitetty 124 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen Reetta Pasanen

Murea pohja, voimakkaan juustoinen täyte ja mehevät tomaatit. Tämä quiche on ansainnut herkullisimman kasvispiirakan tittelin.

Annoksia
n. 10 palaa
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Tomaatti-sinihomejuustoquiche

Ainekset

Pohja
3
dl
vehnäjauhoja
75
g
kylmää voita
1
kananmunankeltuainen
n. 1
rkl
kylmää vettä
Täyte
300
g
erilaisia tomaatteja
100
g
sinihomejuustoa
200
g
maukasta juustoa (esim. sinihome tai kypsytetty kova juusto)
3
kananmunaa
3
dl
kuohukermaa

Työvaiheet

  1. Nypi jauhot ja voi murumaiseksi seokseksi. Lisää keltuainen ja vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kääri taikina kelmuun. Laita jääkaappiin 15 minuutiksi.
  2. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Painele taikina jauhotetuin käsin piirakka- tai irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa uunissa 10 minuuttia.
  3. Viipaloi tomaatit. Viipaloi tai murenna sinihomejuusto. Jätä odottamaan.
  4. Raasta juusto kulhoon. Sekoita kananmunat ja kerma juustoraasteeseen. Kaada seos piiraspohjalle. Asettele sinihomejuusto ja tomaatit pinnalle.
  5. Säädä uuni 175 asteeseen ja kypsennä piirasta noin 35 minuuttia. Jos piiras tummuu liikaa, laita päälle folio.
  6. Anna quichen jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Tarjoa salaatin kanssa.

Kommentit (0)