Tajuton Kokki on lisännyt 14 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
Tajuton keittokirja testasi kukkakaalipirtelön ammattisotilaspiireissä
Tajuton keittokirja testasi kukkakaalipirtelön ammattisotilaspiireissä

Puolustusministerimme on pyytänyt selvityksen Puolustusvoimien ruokahuollon päätöksestä lisätä kasvisruokien määrää varuskuntaravintoloissa. Erityisesti ministeri on huolissaan varusmiesten proteiinin ja hiilihydraattien riittävästä saannista. Hänen mielestään ”armeija ei taistele linssikeiton ja kukkakaalipirtelön voimalla”.

Tajuton keittokirja selvitti.

Kukkakaalissa ON proteiinia ja hiilihydraatteja! Koostumus näyttää Finelin taulukoissa hyvältä, mutta ministerin mainitsemaa kukkakaalipirtelöä ei harmi kyllä moni siviilikasvissyöjäkään ole ryystänyt. Me täällä Tajuttomassa Keittokirjassa olemme kuitenkin ennakkoluulottomia ja kokeilunhaluisia! Onneksi kotonamme asuu alan asiantuntija, joka on juuri sopivasti lähdössä marssimaan. Asiantuntija on käynyt läpi useita satoja sotaharjoituksia niin alokkaana, kokelaana kuin harjoitusten johtajanakin sekä syönyt Puolustusvoimien ruokaa yli 20 vuotta.

Kehittämämme perinteinen kukkakaalipirtelö on loistava proteiini- ja energiapaketti ennen treenejä ja treenien jälkeen. Emme halunneet tehdä siitä liian herkullista, ja onnistuimmekin hyvin. Pidetään sotkun munkit ja kenttäruoka erillään! Koska kukkakaalipirtelössä ei ole lihaa eikä maitoa eikä muitakaan helposti pilaantuvia ainesosia, se säilyy repussa helposti muutaman tunnin. Kun kertoo reseptin sadalla, saa marssiruokaa koko komppanialle. Ei kauhean hyvää, jos ei kauhean pahaakaan.

Miten on, marssisitko tällä torstaina 25 kilometriä? Ilman muuta, vastaa ammattisotilas.

Asia selvä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1
Valmistusaika
5 min
Vaikeustaso
Helppo

Kukkakaalipirtelö

Ainekset

3
dl
kukkakaalia
2
kpl
varsiselleriä
1
kpl
avokado
1/2
kpl
fenkolia
2
dl
kauramaitoa
1
iso kourallinen
cashew-pähkinöitä

Työvaiheet

1.Laita kaikki ainekset blenderiin.
2. Käynnistä kone ja anna sen käydä, kunnes kukkakaalipirtelö on tasaista ja ravitsevaa. Ripaus suolaa ja pippuria voi tehdä terää, flunssakaudella tietenkin sekaan heitetään valkosipulinkynsi.
3. Nauti heti (tarvittaessa pitele nenästä kiinni) tai pakkaa mukaan sotaharjoitukseen.

Kommentit (3)

inga k

En suosittelisi ulkomaista latriinivedellä lannoitettua kukkakaalta raakana.

Käyttäjä1404
Seuraa 
Liittynyt3.5.2017

Tämä ohje on ihmisravinnoksi kelpaamatonta mössöä, kaiken voi tietysti ajaa mössöksi, näinhän tehtiin jo aikoinaan kasvien naateille , tosin nekin ensin keitettiin ja annettiin sioille ruuaksi.
Kyllä ihmisen pitää oikeeta, lämmintä ja hyvin kotona valmistettua maukasta ruokaa syödä, siihen lisäksi raikas salaatti. Tämän tyyliset pirtelöt ei toimi edes vitsinä.

Isomies

Oivallinen pirtelö, lisään vakiopirtelö listaan. Kiitos

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1064 reseptiä.
Linkitetty 22 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Katalonialainen romesco-kastike saa makunsa paahdetuista paprikoista, tomaateista ja manteleista. Samat ihanuudet maistuvat ja tuoksuvat tässä keitossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
30 min + paprikoiden jäähtyminen
Vaikeustaso
Helppo

Romesco-keitto

Ainekset

2
punaista paprikaa
dl
manteleita
4
valkosipulinkynttä
1
tlk
kuorittuja tomaatteja
4
tl
punaviinietikkaa
1
rkl
hunajaa
2
tl
harissaa
¾
tl
jauhettua savupaprikaa
½
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
Lisäksi
8
dl
kasvislientä
1
tlk
kikherneitä
Päälle
parmesaania, pinjansiemeniä

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Puolita paprikat ja poista siemenkodat. Laita kuori ylöspäin leivinpaperin päälle pellille, lisää mantelit ja valkosipulinkynnet kuorineen paprikoiden viereen. Paahda noin 10 minuuttia, kunnes mantelit ja valkosipulit saavat vähän väriä. Ota pois uunista.
  2. Lisää lämpöä 250 asteeseen ja jatka paprikoiden paahtamista vielä noin 10 minuuttia, kunnes kuoret ovat mustuneita. Laita muovipussiin ja anna jäähtyä sen verran, että saat kuorittua ne käsin. Kuori myös valkosipulinkynnet.
  3. Mittaa paprikat, valkosipuli, mantelit, kuoritut tomaatit, etikka, hunaja, harissa ja mausteet tekosekoittimeen ja anna käydä tasaiseksi.
  4. Kuumenna kasvisliemi kattilassa ja sekoita kasvissose joukkoon. Valuta ja murskaa kikherneitä hieman haarukalla. Lisää kikherneet ja keitä silloin tällöin sekoitellen 10 minuuttia.
  5. Tarjoa parmesaanin ja pinjansiementen kanssa.

Kommentit (0)

Meidän Perhe on lisännyt 37 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Prisca Leclerc KUVA Anna Huovinen

Avokado tekee juustottomasta pestosta täyteläisen makuisen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Avokadopesto

Ainekset

1
dl
pinjansiemeniä
1
ruukku
basilikaa
½
ruukkua
persiljaa
1
pieni valkosipulinkynsi
1
dl
oliiviöljyä
½
tl
suolaa
ripaus mustapippuria
2
avokadoa
1
limetti
Lisäksi
250
g
pastaa

Työvaiheet

  1. Paahda pinjansiemenet kuivalla, kuumalla paistinpannulla. Hienonna basilika ja persilja sekä valkosipulinkynsi.
  2. Mittaa oliiviöljy korkeaan kapeaan kulhoon, lisää valkosipuli, yrtit, mausteet, sekä puoli desilitraa paahdettuja pinjansiemeniä.
  3. Soseuta sauvasekoittimella hienoksi pestoksi.
  4. Lusikoi avokado lautaselle ja murskaa se haarukalla. Purista päälle puolikkaan limetin mehu. Sekoita avokado peston joukkoon. Tarjoa pesto pastan kanssa.

Kommentit (0)

Sport on lisännyt 64 reseptiä.
Linkitetty 46 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Mikko Hannula

Mehevä kasvislasagne pitää sisällään linssejä, munakoisoa ja miniluumutomaatteja. Herkullinen fetalla maustettu jogurtti korvaa klassisen valkokastikkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min + kypsennys 45 min
Vaikeustaso
Helppo

Munakoiso-linssilasagne

Ainekset

Tomaatti-linssikastike
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
2
tl
öljyä
1
rkl
tomaattipyreetä
1
prk (230 g)
vihreitä linssejä
1
prk
tomaattimurskaa
2
dl
kasvislientä
1
rkl
basilikaa hienonnettuna
ripaus
suolaa ja pippuria
Lisäksi
2
dl
kreikkalaista jogurttia (esim. Arla 6 %)
100
g
fetajuustoa (8 %)
6
kpl
lasagnelevyjä
1
iso munakoiso
12
miniluumutomaattia
Voiteluun
öljyä

Työvaiheet

  1. Hienonna sipulit ja paista silppua hetki öljyssä pannulla. Lisää tomaattipyree pannulle ja jatka paistamista vielä muutama minuutti. Valuta linssit ja lisää ne yhdessä loppujen kastikeaineiden kanssa pannulle. Kuumenna kastike.
  2. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Sekoita jogurtti ja murusteltu feta.
  3. Voitele lasagnevuoka. Lusikoi pohjalle noin kolmannes tomaattilinssikastikkeesta. Lado päälle kolme lasagnelevyä. Lusikoi levyjen päälle jogurtti-fetaseos. Viipaloi munakoiso ja lado viipaleet vuokaan. Lusikoi päälle puolet lopusta kastikkeesta. Lado toiset kolme lasagnelevyä päälle ja viimeiseksi loppu kastike.
  4. Puolita tomaatit ja laita puolikkaat lasagnen pinnalle. Kypsennä noin 45 minuuttia.

Kommentit (2)

Vierailija

Voiko olla turkkilaista jogurttia, mikä ero?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksestäsi, kumpikin jugurtti käy tähän yhtä hyvin.

Me Naiset on lisännyt 1064 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Linström

Pikana Japaniin! Nopea soppa tehdään valmiista misokeittoaineksista. Kuumassa liemessä lohi kypsyy muutamassa minuutissa, ja keitto on valmista vartissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Pikamiso lohesta

Ainekset

8
dl
vettä
4
ps
valmiita misokeittoaineksia (Miso Instant, noin 20 g pussi)
3
valkosipulinkynttä
2
rkl
riisiviinietikkaa
200
g
nahatonta lohta
150
g
varhaisparsakaalia
50
g
+ 50 g ituja
4
kevätsipulia tai ruukku vesikrassia (tai molempia)

Työvaiheet

  1. Kiehauta vesi kattilassa ja sekoita misokeittoainekset joukkoon. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Lisää ne ja etikka liemeen. Leikkaa parsakaali pieniksi nupuiksi ja hienonna varret. Hienonna kevätsipuli.
  2. Lisää lohi, parsakaali, idut ja kevätsipuli liemeen ja keitä noin 5 minuuttia, kunnes kala on kypsää. Jaa keittokulhoihin ja lisää ituja päälle.

Kommentit (1)

Vierailija

Eikös mison keittämistä tulisi välttää, koska se vaikuttaa siihen negatiivisesti, käsittääkseni tuhoaa makua tms.? Näin ainakin toimitaan etnisissä kaupoissa myytävien misokönttäpakettien misoa käytettäessä.