Tajuton Kokki on lisännyt 13 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
Tajuton keittokirja testasi kukkakaalipirtelön ammattisotilaspiireissä
Tajuton keittokirja testasi kukkakaalipirtelön ammattisotilaspiireissä

Puolustusministerimme on pyytänyt selvityksen Puolustusvoimien ruokahuollon päätöksestä lisätä kasvisruokien määrää varuskuntaravintoloissa. Erityisesti ministeri on huolissaan varusmiesten proteiinin ja hiilihydraattien riittävästä saannista. Hänen mielestään ”armeija ei taistele linssikeiton ja kukkakaalipirtelön voimalla”.

Tajuton keittokirja selvitti.

Kukkakaalissa ON proteiinia ja hiilihydraatteja! Koostumus näyttää Finelin taulukoissa hyvältä, mutta ministerin mainitsemaa kukkakaalipirtelöä ei harmi kyllä moni siviilikasvissyöjäkään ole ryystänyt. Me täällä Tajuttomassa Keittokirjassa olemme kuitenkin ennakkoluulottomia ja kokeilunhaluisia! Onneksi kotonamme asuu alan asiantuntija, joka on juuri sopivasti lähdössä marssimaan. Asiantuntija on käynyt läpi useita satoja sotaharjoituksia niin alokkaana, kokelaana kuin harjoitusten johtajanakin sekä syönyt Puolustusvoimien ruokaa yli 20 vuotta.

Kehittämämme perinteinen kukkakaalipirtelö on loistava proteiini- ja energiapaketti ennen treenejä ja treenien jälkeen. Emme halunneet tehdä siitä liian herkullista, ja onnistuimmekin hyvin. Pidetään sotkun munkit ja kenttäruoka erillään! Koska kukkakaalipirtelössä ei ole lihaa eikä maitoa eikä muitakaan helposti pilaantuvia ainesosia, se säilyy repussa helposti muutaman tunnin. Kun kertoo reseptin sadalla, saa marssiruokaa koko komppanialle. Ei kauhean hyvää, jos ei kauhean pahaakaan.

Miten on, marssisitko tällä torstaina 25 kilometriä? Ilman muuta, vastaa ammattisotilas.

Asia selvä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1
Valmistusaika
5 min
Vaikeustaso
Helppo

Kukkakaalipirtelö

Ainekset

3
dl
kukkakaalia
2
kpl
varsiselleriä
1
kpl
avokado
1/2
kpl
fenkolia
2
dl
kauramaitoa
1
iso kourallinen
cashew-pähkinöitä

Työvaiheet

1.Laita kaikki ainekset blenderiin.
2. Käynnistä kone ja anna sen käydä, kunnes kukkakaalipirtelö on tasaista ja ravitsevaa. Ripaus suolaa ja pippuria voi tehdä terää, flunssakaudella tietenkin sekaan heitetään valkosipulinkynsi.
3. Nauti heti (tarvittaessa pitele nenästä kiinni) tai pakkaa mukaan sotaharjoitukseen.

Kommentit (3)

inga k

En suosittelisi ulkomaista latriinivedellä lannoitettua kukkakaalta raakana.

Käyttäjä1404
Seuraa 
Liittynyt3.5.2017

Tämä ohje on ihmisravinnoksi kelpaamatonta mössöä, kaiken voi tietysti ajaa mössöksi, näinhän tehtiin jo aikoinaan kasvien naateille , tosin nekin ensin keitettiin ja annettiin sioille ruuaksi.
Kyllä ihmisen pitää oikeeta, lämmintä ja hyvin kotona valmistettua maukasta ruokaa syödä, siihen lisäksi raikas salaatti. Tämän tyyliset pirtelöt ei toimi edes vitsinä.

Isomies

Oivallinen pirtelö, lisään vakiopirtelö listaan. Kiitos

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hyvä terveys on lisännyt 145 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Herkkua! Lusikoi lautaselle sammettista sosekeittoa ja ripauta pinnalle mausteista broileria ja rapeita siemeniä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Bataattisosekeitto

Ainekset

1
pkt (400 g)
bataattisosetta
5
dl
maitoa tai kauramaitoa
1
tl
jauhettua inkivääriä
1
tl
suolaa
Päälle
300
g
broilerinfileesuikaleita
2
tl
öljyä
½
dl
kurpitsansiemeniä
1
tl
garam masala -mausteseosta
½
tl
suolaa
1
dl
hienonnettua persiljaa

Työvaiheet

  1. Sekoita kattilassa valmis bataattisose, maito ja inkivääri. Kuumenna kiehuvaksi. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla.
  2. Ruskista fileesuikaleet öljytilkassa. Lisää kurpitsansiemenet. Mausta garam masalalla ja suolalla. Hienonna joukkoon persilja.
  3. Annostele keittoa lautasille. Nosta päälle paistettua broilerisiemenmuruseosta.

Kommentit (0)

Krista Kupariharju on lisännyt 2 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
Ohje Krista Kupariharju Kuva Panu Pälviä

Ota suosiota kasvattaneet kasvimaidot haltuun lämmittämällä ihana mustikkalatte. Se on pohjoinen versio trendikkäästä kurkumalatesta.

Maidon myynti laskee kuin lehmänhäntä, mutta kasvimaidoilla menee lujaa. Niissä kiinnostaa paitsi uutuusarvo, myös vaikutukset hyvinvointiin. Kasvipohjaisten "maitojen" markkinat ovat suuret, ja tarjolla on soijasta, kaurasta, mantelista, kookoksesta ja erilaisista viljayhdistelmistä tehtyjä...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
5 min
Vaikeustaso
Helppo

Mustikkalatte

Ainekset

2
dl
(sulatettuja) mustikoita
5
dl
(kahviin sopivaa) kaura- tai mantelimaitoa
1/2
tl
jauhettua kardemummaa
1/4
tl
jauhettua inkivääriä
1
tl
vaniljasokeria
2
tl
vaahterasiirappia
Päälle
kanelia

Työvaiheet

  1. Painele marjoja tiheässä siivilässä, jotta niistä irtoaa mehu. Jaa mehu kahteen korkeaan lasiin.
  2. Laita kasvimaito, mausteet, vaniljasokeri ja vaahterasiirappi kattilaan ja kuumenna samalla vaahdoksi vatkaten.
  3. Kaada latte laseihin. Ripottele päälle kanelia.

Kommentit (1)

Astiat vaihtoon

Sulla on tuo lasin reuna säröllä, varo ettet halkaise huultasi.

Soppa365 Jaakko on lisännyt 3 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Jaakko Impiö KUVA Panua Pälviä

Tämä raikas, mutta mausteinen smoothie saa makeutensa aurinkokuivatuista luumuista. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Mausteinen minttu-luumusmoothie

Ainekset

2
dl
minttuteetä (esim. Lipton)
1
dl
kuivattuja luumuja
1
dl
luonnonjogurttia
1
dl
maitoa tai valitsemaasi kasvimaitoa (esim. soija- tai kauramaitoa)
1
tl
appelsiininkukkavettä
1
tl
(paahdettuja) aniksen siemeniä

Työvaiheet

  1. Keitä kaksia desiä vettä. Uuta kuumaan veteen kaksi teepussia. Laita yöksi jääkaappiin. 
  2. Juuri ennen tarjoilua soseuta kaikki ainekset blenderissä. 

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti on lisännyt 578 reseptiä.
Linkitetty 56 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Anna Huovinen

Tingi ajasta, älä mausta! Tomaattinen kalaseljanka on pikaruokaa parhaimmillaan. Liemessä maistuvat piparjuuri ja maustekurkku, smetananokare sitoo maut lempeästi yhteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20
Vaikeustaso
Helppo

Nopea kalaseljanka

Ainekset

l
kalalientä
2
laakerinlehteä
½
tl
valkopippuria
¼
tl
maustepippuria
4
rkl
tomaattipyreetä
2–3
rkl
piparjuuritahnaa
1
ps (250 g)
pakastejuuressuikaleita
1
rs (300 g)
pakastekalaa kuutioina
1
ps (180 g)
isoja katkarapuja
1
maustekurkku
1
ruukku
tilliä
1
sitruunan mehu
½–1
tl
suolaa
Lisäksi
1
tlk (120 g)
smetanaa
2
rkl
kapriksia

Työvaiheet

  1. Kuumenna kalaliemi isossa kattilassa. Lisää laakerinlehdet, pippurit, tomaattipyree ja piparjuuritahna. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää pakastekasvikset ja kalat. Keitä miedolla lämmöllä 5 minuuttia.
  2. Huuhtele katkaravut siivilässä haalealla vedellä ja valuta. Leikkaa maustekurkku pieniksi kuutioiksi, hienonna tilli ja purista sitruunan mehu. Lisää ainekset keittoon.
  3. Kuumenna keitto, mutta älä keitä.
  4. Mausta suolalla. Tarjoa smetananokareen ja halutessasi kapristen kanssa.

Kommentit (0)