Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 166 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Älä heitä pois retiisien naatteja vaan hienonna ne keittoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Kevätkeitto ja Hestonin täydelliset kananmunat

Ainekset

4
kananmunaa
2
valkosipulinkynttä
1
nippu (n. 150 g)
retiisejä naatteineen
1
nippu (250 g)
parsaa
1
porkkana
1
ps (150 g)
sokeriherneitä
2
rkl
öljyä
1
l
kana- tai kasvislientä
1/2
sitruunan kuori ja mehu
1
ruukku
minttua

Työvaiheet

  1. Keitä kananmunat Heston Blumenthalin tapaan: Laita kananmunat kattilaan ja kaada niiden päälle kylmää vettä niin, että ne juuri peittyvät. Nosta kattila liedelle ja kuumenna vesi kiehuvaksi. Kun vesi kiehuu, siirrä kattila pois liedeltä, peitä se kannella ja anna munien olla vedessä 6 minuuttia. Jälkilämpö kypsentää kananmunan hellästi. Valkuaisesta tulee silkkisen pehmeä ja keltuainen jää juuri ja juuri juoksevaksi. Huuhtele kananmunat kylmän veden alla.
  2. Kuori ja hienonna valkosipulit. Viipaloi retiisit ja huuhtele ja hienonna naatit. Katkaise parsoista pois kovat tyvet ja leikkaa parsat suu-paloiksi. Kuori porkkana ja viipaloi se ohuiksi kiekoiksi. Viipaloi sokeri-herneet.
  3. Kuumenna öljy kattilassa. Paista valkosipulia 30 sekuntia. Lisää retiisit, parsat ja porkkanat ja paista 2 minuuttia. Lisää liemi ja keitä 10 minuuttia. Lisää retiisin naatit ja herneet ja keitä vielä 2 minuuttia.
  4. Raasta sitruunan kuori ja purista mehu keittoon. Hienonna minttu ja sekoita keittoon juuri ennen tarjoilua.
  5. Kuori ja halkaise kananmunat. Lisää ne keittoannoksiin.

Kommentit (6)

50-72

Jotta tämä onnistuisi täytyy jokainen kananmuna punnita ja valikoida samanpainoiset. Munissa voi olla jopa 20 gramman painoeroja mikä luo kypsentymisaikaan lähes minuutin eron.

Vierailija

Viipaloi herneet! On liian kummallista hommaa.

Venla Soppa365
Seuraa 
Liittynyt3.4.2017

Heippa, kiitos tarkkasilmäisistä kommenteista!

Tässä tarkoitetaan kokonaisia sokeriherneen palkoja, yksittäisiä herneitä ei viipaloida :)

Ja on totta, että munien on hyvä olla samankokoisia. Mutta kaupasta ostetut munat usein kyllä ovatkin, kun ne jaotellaan koon mukaan. Sen sijaan jos munansa käy ostamassa suoraan tilalta, voi koossa ja täten myös painossa olla isoakin heittoa.

Yst. Venla / Soppa365

Janne100

Well, tässä on vähän samaa asettelua, kuin hyvässä pihvissä. Asiakkaan haluama kypsyys on aina mielestäni kokin tärkein tavoite. Itse en pidä näistä "Hestonin" munista, enkä löysistä keltuaisista, vaikka esim. nurinperinmunat ovatkin suosikkilistallani. (ja Fat Duck Cook Book on hyllyssä).
Samoin useat chefit ovat kertoneet, että lohi on oikean kypsyistä, kun se on vielä hiukan punertavaa. Itse pidän kalasta lohkeavan kypsänä, ei leikattavan kypsänä. 
Poikkeuksena mm. norjalainen keitetty turska

Vierailija

Kyllä yhden ja saman kennon munissa voi olla tosi isoja heittoja. Ostan usein "vapaan kanan L munia" ja kun niiden pitäisi olla 63-73 g painoisia, siellä voi olla muutama alle 60-grammainen (ja yleensä onkin) ja loput sitten sen painoisia että se minimi 378 grammaa tulee (melkein) täyteen. Kennon kyljessä on painoksi ilmoitettu 408 g mistä se 30 g on kennon paino. Näissäkin K kaupan L munat on yleensä keskimäärin oikean kokoisia mutta S ryhmän L munat on liian usein alipainoisia.

Tästä joku tutkiva toimittaja voisi tehdä muutamia pistokokeita eri aikoina eri oligopolin kaupoissa. Jos asiakas olettaa saavansa L koon munia, hän ei halua "keskimäärin" 62 gramman munia.

Hypersaukko

Todella kaunis annos. Vihanneskeitot ovat monesti erittäin herkullisia ja ovat mukavaa syötävää aina välillä, jos on tullut syötyä paljon liharuokia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Juhlavassa keitossa on kahta eri kalaa, maukas liemi ja nokare mätiä. Sitruunamajoneesi maustaa kirkasliemisen keiton vielä herkullisemmaksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava kahden kalan keitto

Ainekset

Liemi
1
ison tai 3–4 pienemmän kalan perkeet
1
sipuli
15
cm
purjon vihreää osaa
½
fenkoli
nokare
voita
2
dl
valkoviiniä
l
vettä
1
tl
kokonaisia valkopippureita
tl
suolaa
Lisäksi
3
porkkanaa
5
kiinteää perunaa
½
fenkoli
15
cm
purjon vaaleaa osaa
n. 600
g
lohifileetä
1
siika- tai kuhafilee
1
prk (200 g)
kirjolohen mätiä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
tuoretta tilliä
Sitruunamajoneesi
1
muna
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
raastettua sitruunankuorta
2
dl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
rouhaisu
valko- tai mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä ensin liemi. Huuhdo kalanperkeet kylmällä vedellä. Pilko sipuli, purjon vihreä osa sekä fenkoli.
  2. Kuullota sipulia, purjoa ja fenkolia voissa kattilassa. Lisää kattilaan viini. Kiehauta muutama minuutti.
  3. Lisää kattilaan kalanperkeet, vesi, pippurit ja suola. Keitä lientä puoli tuntia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto. Siivilöi liemi talteen.
  4. Kuori ja lohko porkkanat ja perunat. Viipaloi fenkoli ja purjon vaalea osa.
  5. Poista kalafileistä nahka. Paloittele fileet kuutioiksi. Valuta mäti siivilässä.
  6. Lisää kalaliemeen porkkanat, perunat, fenkoli ja purjo. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä, noin 15 minuuttia.
  7. Lisää joukkoon kalapalat. Kalat kypsyvät kuumassa liemessä viidessä minuutissa.
  8. Silppua keittoannosten päälle tilliä. Lisää lautasille lusikallinen mätiä ja sitruunamajoneesia.

Majoneesi

  1. Majoneesi onnistuu, kun kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Laita kananmuna sauvasekoittimen korkeaan kulhoon niin, että keltuainen ei hajoa.
  2. Purista sitruunasta mehu ja raasta kuori. Lisää öljy ja mausteet kulhoon. 
  3. Surauta sauvasekoittimella majoneesiksi. 
Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Thaimaalainen som tam -salaatti valmistetaan vihreästä papaijasta, kotimainen versio syntyy lantusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Som tam -lanttusalaatti

Ainekset

½
dl
maapähkinöitä
300
g
lanttua
1
(150 g)
kyssäkaalia tai naurista
100
g
vihreitä papuja
1
valkosipulinkynsi
1
punainen pieni chili
1
limetin mehu
2
rkl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Paahda maapähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes pähkinöiden kuori on kunnolla tummunut. Kaada leikkuulaudalle ja hiero pähkinöistä kuoret pois.

  2. Kuori ja raasta lanttu raastimen karkealla terällä. Kuori ja raasta kyssäkaali tai nauris. Puhdista pavut, poista kannat ja ryöppää kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Jäähdytä pavut nopeasti kylmässä vedessä, valuta ja leikkaa ne paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, hienonna.

  3. Sekoita kulhossa limetinmehu, kalakastike, ruokosokeri, valkosipuli ja chili. Lisää lanttu- ja kyssäkaaliraaste, pavut ja pähkinät. Painele kunnolla puunuijalla sekaisin.

  4. Raaste säilyy jääkaapissa pari päivää.

ET-lehti on lisännyt 339 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Tuorepuuro on kätevä välipala, sillä sen voi tehdä jääkaappiin odottamaan. Seesaminsiemenistä tehty tahini antaa puuroon ihanan maun ja hyviä ravintoaineita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
10 min + yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-tahinituorepuuro

Ainekset

1
prk (250 g)
maitorahkaa
2
dl
maitoa
2
dl
kaurahiutaleita
1
pss (200 g)
pakastettuja vadelmia
3
rkl
tahinia
2
rkl
hunajaa
2
rkl
lämmintä vettä
¼
tl
kardemummaa
(mintun lehtiä koristeeksi)

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa rahka, maito, kaurahiutaleet ja vadelmat.

  2. Yhdistä toisessa kulhossa tahini, hunaja ja lämmin vesi notkeaksi tahnaksi. Lisää ne sekä kardemumma puuroon.

  3. Anna tuorepuuron tekeytyä yön yli tai vähintään pari tuntia jääkaapissa.

VINKKI! Seesaminsiemenistä tehty tahini on maapähkinävoita muistuttava tahna, joka sisältää proteiinia ja kuitua. Purkillinen säilyy pitkään jääkaapissa.

Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Siemenistä saa reippaasti kuitua ja pehmeitä rasvoja. Hiutale-siemensekoitusta kannattaa tehdä isompi määrä valmiiksi purkkiin. Säilytä hiutalesekoitus jääkaapissa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kaura-siemenpuuro

Ainekset

3
dl
höyryttämättömiä kaurahiutaleita
1
dl
kuorittuja siemeniä murskattuna (kurpitsan- ja auringonkukansiemen)
½
dl
paahdettua pellavansiemenrouhetta
1
l
vettä tai kasvimaitoa
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Sekoita kaurahiutaleet, rouhitut siemenet ja pellavansiemenrouhe keskenään mittakannussa.

  2. Mittaa kattilaan maito ja hiutale-siemenseos. Kiehauta ja keitä 5–10 minuuttia. Mausta suolalla.

  3. Tarjoile puuron kanssa halutessasi raejuustoa, marjoja ja hunajaa.