Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1626 reseptiä.
Linkitetty 220 keittokirjaan.
OHJE Maiju Tuovinen KUVA Tuomas Kolehmaninen

Suolainen pecorino ja paahdetut pippurit muodostavat sellaisen makuparin pastalle, ettei muuta tarvita.

Cacio e pepe pongahti viime vuonna New Yorkin trendikkäimpien annosten joukkoon. Sitä versioivat muun muassa Momofukun David Chang, jonka mukaan pasta kuuluu täydellisten annosten pyhättöön. Myös Anthony Bourdain ylisti televisiosarjassaan pastan olevan ehkä hienointa maailmanhistoriassa. Suomessa annosta tarjoili ainakin ravintola Baskeri & Basso.

Pastan suosio lienee juuri sen yksinkertaisuudessa: cacio e pepe tarkoittaa juustoa ja pippuria.

Lampaanmaidosta valmistettu suolainen pecorino romano ja mustapippuri muodostavat sellaisen makuparin pastalle, ettei muuta tarvita.

Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Cacio e pepe

Ainekset

400
g
spagettia
200
g
pecorino-juustoa
1-2
tl
mustapippuria myllystä
2
rkl
voita
n. 3
dl
pastan keitinvettä

Työvaiheet

  1.  Laita pasta kiehumaan runsaaseen suolalla maustettuun veteen. Raasta juusto hienoksi raasteeksi.
  2. Kun pastan keittoaikaa on jäljellä 2 minuuttia, paahda mustapippuria kuivassa paistokasarissa miedolla lämmöllä noin 1 minuutti. Lisää voi.
  3. Valuta pasta, ota 3 dl keitinvettä talteen. Lisää 1 dl keitinvedestä ja valutettu pasta kasariin. Lisää juustoraaste vähitellen ja sekoita voimakkaasti, jotta se sulaa ja muodostaa veden kanssa kastikkeen. Lisää keitinvettä tarpeen mukaan niin, että pastasta tulee kosteaa mutta ei vetistä.
  4. Tarjoa heti. Lisää halutessasi mustapippuria ja raastettua juustoa.

Kommentit (1)

Vierailija

Tätä on tehty jo monta kertaa: niin hyvää ja helppoa!

HannaMU on lisännyt 1 reseptin.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
Kaali kavereineen
Kaali kavereineen

Kaali, kurkuma, kumina - loistavat yhdessä! Neljäs K on kookosöljy.

Jostain tännepäin olevasta annoksesta tuli tämä idea mieleen, kirjoitin paperille muistiin...ja myöhemmin totesin, että kyllä, toimi!

Tässä laitoin mukaan pähkinöitä, parapähkinät olisivat varmaankin parhaita.
Seuraavaksi kokeilen kauralla.

Mutta siis oleellisuus on tuo 4:...

Annoksia
1
Valmistusaika
5 min + haudutus
Vaikeustaso
Helppo

Kaali ja kolme muuta

Ainekset

1
Rkl
Kookosöljy
1
Rkl
Kuminansiemenet
1
Tl
Jauhettu kurkuma
1
Sipuli
Pala
Valkokaalia

Työvaiheet

Määrät reseptissä ovat sinnepäin, ei mitattuja :)
Kookosöljyä pannulle, siihen kuminansiemeniä ja jauhettua kurkumaa. Anna näiden pyöriä hetken keskenään miedolla lämmöllä. Pilko sillä aikaa kaali ihan ohuiksi suikaleiksi ja halutessasi sipuli. Laita ne pannulle, ja lisää vielä aavistus vettä (vain niin, että tuo hieman kosteutta). Jätä kannen alle miedolle lämmölle joksikin aikaa. Ehkä 15 min? Mausta suolalla/herbamarella/maun mukaan.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1626 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Tämä vegaaninen versio kaalilaatikosta valmistuu kattilassa jopa 25 minuutissa. Maukas makuyhdistelmä syntyy kikherneistä, kaurarouheesta ja kahdesta eri kaalista.

Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Kaura-kaalilaatikko

Ainekset

200
g
lehtikaalia
200
g
kiinankaalia
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
rkl öljyä
4
dl
kasvislientä
dl
kaurarouhetta (esim. Myllärin gluteeniton)
½
dl
rusinoita
1
prk (300 g)
kikherneitä
2
rkl
siirappia
½–1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria
2
rkl
meiramia hienonnettuna
Puolukkaketsuppi
1
ps (200 g)
pakastepuolukoita
1/2
dl
sokeria
2
tl
valkoviinietikkaa
1/2
tl
suolaa

Työvaiheet

1. Ota ketsuppiin tulevat puolukat sulamaan.

2. Poista lehtikaalista kova keskiruoti. Suikaloi lehti- ja kiinankaalit. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Paista kaaleja ja sipuleita padassa öljyssä muutama minuutti. Tee kasvisliemi fondista tai kuutiosta. Lisää liemi, kaurarouhe ja rusinat pataan. Anna porista kannen alla 10–15 minuuttia tai kunnes kaura on kypsää.

3. Padan kypsyessä tee puolukkaketsuppi. Laita kaikki ketsupin aineet sauvasekoittimen kulhoon ja soseuta tasaiseksi.

4. Huuhtele kikherneet kylmällä vedellä ja lisää ne pataan. Mausta siirapilla, suolalla ja pippurilla. Anna ruuan kiehahtaa. Hienonna tuoretta meiramia valmiin ruuan joukkoon.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1626 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Ville Ranta KUVA Karoliina Paatos

Punajuuri-sienivuoka on talven lohturuokaa parhaimmillaan. Sen mehevyyden salaisuuksia ovat pitkä haudutusaika ja pieni purkillinen smetanaa.

Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Punajuuri-sienivuoka

Ainekset

700
g
punajuuria
dl
rikottuja (esikypsytettyjä) ohrasuurimoita
5
dl
kasvislientä
6
dl
sekasieniä (esim.suppilovahveroita, haaparouskuja tai herkkusieniä)
1
sipuli
3
valkosipulinkynttä
1
rkl
voita
1
rkl
rypsiöljyä
1
prk (120 g)
smetanaa
1
tl
suolaa
1/4
tl
rouhittua mustapippuria
Päälle
1/2
dl
hienonnettua lehtipersiljaa
1
prk (120 g)
smetanaa

Työvaiheet

1. Keitä punajuuret kypsäksi, noin 40 minuuttia. Kuori ja leikkaa kypsät punajuuret ranskanperunan paksuisiksi tikuiksi.

2. Keitä ohrasuurimoita kasvisliemessä 20 minuuttia. Valuta siivilässä.

3. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Hienonna sienet. Jos käytät suolasieniä, huuhdo ylimääräinen suola pois ja huomioi maustamisessa sienten suola. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulin-kynnet.

4. Haihduta sienistä neste pois kuumassa kuivassa pannussa. Lisää voi ja öljy, paista 1 minuutti. Lisää sipulit ja jatka paistamista 5 minuuttia.

5. Laita sieniseos, punajuuritikut ja smetana uunivuokaan, lisää mausteet ja sekoita. Kypsennä uunissa noin 1 tunti. Jos ruoka uhkaa tummua liikaa, peitä vuoka paistamisen loppupuolella foliolla.

6. Hienonna lehtipersilja. Tarjoa vuoka smetanan ja lehtipersiljan kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1626 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

Tarjoa hummus vaihteeksi kuumana New Yorkin trendiravintoloiden tapaan. Valitse mieluiset lisäkkeet ja tarjoile pitaleivän kanssa – tähän rakastuvat kaikki.

Annoksia
6
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kuuma hummus

Ainekset

Hummus
3
tlk (à 300 g)
kikherneitä
2
sitruunan mehu
3
valkosipulinkynttä
2
rkl
tahinia
2
tl
juustokuminaa
1 1/2
tl
suolaa
noin 1/2
dl
vettä
noin 1/2
dl
oliiviöljyä
Pinnalle
4
tl
voita
Lisukkeet
(Neitsyt)oliiviöljyä, sormisuolaa ja mustapippuria, paprikajauhetta, paahdettuja pinjansiemeniä, lehtipersiljaa, retiisiä, granaattiomenan siemeniä, persimonia, sitruunaa, pitaleipää

Työvaiheet

  1. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
  2. Kaada kikherneet lävikköön, huuhtele ja valuta.
  3. Laita hummuksen ainekset öljyä ja vettä lukuun ottamatta tehosekoittimeen ja soseuta. Lisää vettä ja öljyä sen verran, että saat sopivan paksua hummustahnaa.
  4. Kaada hummus uunivuokaan ja lusikoi voi nokareina pinnalle. Kuumenna uunin keskitasolla 10–15 minuuttia, kunnes voi sulaa ja hummus saa hiukan väriä sekä painuu hieman kuopalle. Valitse mieluiset lisukkeet ja laita niitä hummuksen päälle. Tarjoa pitaleivän kanssa.

Kommentit (0)