Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1822 reseptiä.
Linkitetty 281 keittokirjaan.
OHJE Maiju Tuovinen KUVA Tuomas Kolehmaninen

Suolainen pecorino ja paahdetut pippurit muodostavat sellaisen makuparin pastalle, ettei muuta tarvita.

Cacio e pepe pongahti viime vuonna New Yorkin trendikkäimpien annosten joukkoon. Sitä versioivat muun muassa Momofukun David Chang, jonka mukaan pasta kuuluu täydellisten annosten pyhättöön. Myös Anthony Bourdain ylisti televisiosarjassaan pastan olevan ehkä hienointa maailmanhistoriassa. Suomessa annosta tarjoili ainakin ravintola Baskeri & Basso.

Pastan suosio lienee juuri sen yksinkertaisuudessa: cacio e pepe tarkoittaa juustoa ja pippuria.

Lampaanmaidosta valmistettu suolainen pecorino romano ja mustapippuri muodostavat sellaisen makuparin pastalle, ettei muuta tarvita.

Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Cacio e pepe

Ainekset

400
g
spagettia
200
g
pecorino-juustoa
1-2
tl
mustapippuria myllystä
2
rkl
voita
n. 3
dl
pastan keitinvettä

Työvaiheet

  1.  Laita pasta kiehumaan runsaaseen suolalla maustettuun veteen. Raasta juusto hienoksi raasteeksi.
  2. Kun pastan keittoaikaa on jäljellä 2 minuuttia, paahda mustapippuria kuivassa paistokasarissa miedolla lämmöllä noin 1 minuutti. Lisää voi.
  3. Valuta pasta, ota 3 dl keitinvettä talteen. Lisää 1 dl keitinvedestä ja valutettu pasta kasariin. Lisää juustoraaste vähitellen ja sekoita voimakkaasti, jotta se sulaa ja muodostaa veden kanssa kastikkeen. Lisää keitinvettä tarpeen mukaan niin, että pastasta tulee kosteaa mutta ei vetistä.
  4. Tarjoa heti. Lisää halutessasi mustapippuria ja raastettua juustoa.

Kommentit (4)

Vierailija

Tätä on tehty jo monta kertaa: niin hyvää ja helppoa!

Naminami
Seuraa 
Liittynyt17.2.2015

Tämän herkullisen pastaruoan ystävä olen ollut jo ainakin pari vuosikymmentä. Joskus on pecorinon sijasta parmesaania tai gran padanaa. Voinokare kuuluu myös mukaan. Kuvittelin jopa itse keksineeni tämän pikaruokareseptin pippurin paahtamisineen. Ajattelin tosin että Italiassa on varmasti jo keksitty tämä ihana yhdistelmä.

Vrs77

Olin jo unohtanut tämän herkullisen reseptin. Törmäsin tähän juusto & pippuri -pastaan vuosituhannen vaihteessa. Taitaa mennä huomenna tulille 😙

Vierailija

Klimppaantui. Seuraavan kerran teen tätä jonkun kanssa kahdestaan, että toinen kaataa juustoa ja toinen sekoittaa :(

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1822 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Tässä saattaa olla elämäsi koukuttavin lihapullaresepti. Se on pikaversio tutusta kotiklassikosta eli piparjuurilihasta.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Possupyörykät ja piparjuurikermakastike

Ainekset

Pyörykät
400
g
porsaan jauhelihaa
1
kananmuna
2
rkl
korppujauhoja
1/2
dl
kuohukermaa
2
tl
kokojyväsinappia
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
1
tl
appelsiininkuorta raastettuna
1
rkl
timjamia hienonnettuna
Piparjuuri-kermakastike
2
rkl
voita
2
rkl
vehnäjauhoja
1 1/2
dl
keitinlientä
1 1/2
dl kuohukermaa
n. 2
rkl
piparjuurta raasteena
2
rkl
appelsiinimehua

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa jauheliha, kananmuna, korppujauhot, kerma, sinappi, suola ja pippuri. Raasta appelsiinin oranssi kuoriosa hienoksi raasteeksi. Hienonna timjami. Lisää appelsiininkuori ja timjami jauhelihaseokseen. Pyöritä mureketaikinasta kostutetuin käsin isoja lihapyöryköitä.
  2. Keitä pyörykät suolalla maustetussa vedessä (1 tl suolaa/1 l vettä) kypsäksi. Tähän kuluu noin 5 minuuttia. Säästä 1½ dl keitinlientä kastiketta varten ja pidä lihapyörykät lämpiminä folion alla.
  3. Sulata voi pienessä kattilassa. Vispilöi jauhot voin joukkoon ja kypsennä suurusta miedolla lämmöllä koko ajan sekoitellen pari minuuttia. Kaada kuuma keitinliemi nauhana suurukseen samalla vispaten. Lisää kerma ja keitä kastiketta, kunnes se paksuuntuu. Raasta piparjuuri. Mausta kastike piparjuurella ja appelsiinimehulla.
  4. Tarjoa kastike ja pyörykät erikseen tai upota pyörykät kastikkeeseen.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1822 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVAT Sami Repo

Ihana graavisiika ui sitruunaisessa öljymarinadissa joulupöytään. Tarjoa herkullinen graavisiika kalapöydässä pienten keitettyjen perunoiden tai saaristolaisleivän kanssa.

Annoksia
8
Valmistusaika
20 min + vähintään 1 vrk maustuminen

Graavisiika sitruunaöljyssä

Ainekset

2
(à 300 g)
siikafileetä nahkoineen
1
dl
karkeaa merisuolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
1
tl
sokeria
1
sipuli
1
dl
tilliä hienonnettuna
1
luomusitruunan raastettu kuori
1
dl
rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)

Työvaiheet

  1. Pyyhi siikafileet. Nypi selkäruodot pois. Jos fileet on suomustettu, vähennä suolan määrää kolmanneksella.
  2. Levitä puolet merisuolasta matalalle lautaselle. Laita siikafilee nahkapuoli alaspäin suolapedin päälle. Rouhi siian pinnalle pippuria ja ripottele päälle sokeria. Nosta toinen siikafilee kanneksi nahkapuoli ylöspäin. Lisää loppu suola fileen päälle. Anna maustua jääkaapissa 8-12 t.
  3. Poista fileistä nahka ja pyyhi ylimääräinen suola pois. Leikkaa fileet pieniksi annospaloiksi sillipalojen tapaan. Pilko sipuli ja hienonna tilli. Lado lasipurkkiin kerroksittain siikapaloja, tilliä ja sipulia.
  4. Raasta sitruunan keltainen osa raastimen hienolla terällä. Sekoita kuoriraaste rypsiöljyyn. Kaada öljy siikapalojen päälle niin, että öljy peittää kalat kokonaan. Sulje purkki ja anna maustua jääkaapissa vähintään 1 vrk. Marinoitu graavisiika säilyy jääkaapissa noin viikon.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1822 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Sami Repo

Katajanmarjat, gini ja sitruuna maustavat silakat klassisen tyylikkäästi. Tarjoa katajanmarjasilakat joulun kalapöydässä tai yöpalana ruisleivän päällä.

Annoksia
8-10
Valmistusaika
30 min + 2½ vrk maustuminen

Katajanmarjasilakat

Ainekset

400
g
silakkafileitä
Etikkaliemi
½
l
vettä
1
dl
väkiviinaetikkaa
1
rkl
suolaa
Mausteliemi
1
dl
rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
2
rkl
giniä
1
rkl
katajanmarjoja
1
luomusitruunan kuori
2
tl
sokeria
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Leikkaa silakkafileistä selkäevät pois. Leikkaa fileet sopiviksi annospaloiksi kulhoon.
  2. Sekoita etikkaliemi ja kaada se silakoiden päälle. Anna fileiden maustua peitettynä jääkaapissa 6 tuntia.
  3. Sekoita mausteliemi. Lisää rypsiöljyn joukkoon katajanmarjat ja gini. Leikkaa sitruunan kuori ohuiksi lastuiksi. Lisää kuoripalat, sokeri ja suola liemeen.
  4. Valuta silakat etikkaliemestä. Laita ne lasipurkkiin ja kaada mausteliemi silakoiden päälle. Sulje purkki ja anna maustua jääkaapissa pari päivää.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1822 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Sami Repo

Perinteinen rosolli on joulupöydän upea väripilkku! Tällä reseptillä valmistat herkullisen rosollin ja perinteisen vaaleanpunaisen kastikkeen.

Annoksia
8
Valmistusaika
1 t 15 min

Rosolli

Ainekset

5
keskikokoista
punajuurta
2
keskikokoista
kiinteää perunaa
3
keskikokoista
porkkanaa
1
hapokas
omena
1
sipuli
1
maustekurkku
Rosollin kastike
2
dl
kuohukermaa
1
rkl
väkiviinaetikkaa
1
rkl
etikkapunajuurien lientä
1
rkl
sokeria
1/4
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Keitä punajuuret kuorineen napakan kypsiksi. Keitä porkkanat ja perunat toisessa kattilassa napakan kypsiksi. Punajuuret kypsyvät 30-40 minuutissa riippuen koosta, perunoiden ja porkkanoiden kypsyyttä kannattaa tarkkailla 20 minuutin keittoajan jälkeen.
  2. Leikkaa lämpimistä punajuurista kanta pois ja kuori ne. Kuioret lähtevät helposti, kun hierot lämpimien punajuurien pintaa kumihansikaat kädessä.
  3. Kuori perunat. Porkkanoiden kuori lähtee helposti irti, kun leikkaat porkkanoihin viillon pitkittäin ja vedät terävällä veitsellä kuoret porkkanoiden ympäriltä.
  4. Kuutioi juurekset reiluiksi, nopan kokoisiksi kuutioiksi.
  5. Kuori omena ja sipuli ja pilko ne juureksia pienemmiksi paloiksi. Leikkaa myös maustekurkku pieniksi kuutioiksi. Yhdistä ainekset.
  6. Valmista rosollin kastike. Lisää kerman joukkoon etikka ja vatkaa kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon punajuuriliemi, sokeri ja ripaus suolaa. Säilytä rosollin kastike viileässä ja tarjoa se rosollin kanssa erillisestä kulhosta. 

Vinkki! Rosollin maku syvenee, jos sekoitat sen maustumaan jääkaappiin tarjoilua edeltävänä päivänä.

Kommentit (0)