
Kevään makuja pursuava italialainen maalaissalaatti saa pinnalleen raikkaan piimäkastikkeen.
Vihreitä parsoja ei tarvitse välttämättä keittää eikä paahtaa. Riittää kun napsauttaa kuivat tyvenpätkät pois ja huuhtelee parsat huolellisesti juoksevan veden alla.
Ideana on leikata parsa helposti syötäviksi ja kauniiksi lastuiksi. Se onnistuu parhaiten kuorimaveitsellä niin, että parsan asettaa lappeelleen leikkuulautaa vasten. Tarkoitukseen sopivat sekä kiinteä- että liikkuvateräiset kuorimaveitset. Tärkeintä on, että veitsi on terävä, jolloin se ei tee parsasta muhjua vaan vuolee se kiharamaisiksi lastuiksi.
Parsalastujen kanssa samalle lautaselle sopivat muut keväiset vihreät aina kevätsipulista minttuun. Kourallinen ketunleipiä antaa salaattiin ihanan kirpeän maun.
Vihreä panzanella
Ainekset
Työvaiheet
- Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Revi leivät suupaloiksi uunipellille ja pirskottele oliiviöljy niille. Paahda leipäpalat uunissa kullanruskeaksi, 5–7 minuuttia.
- Huuhtele parsat ja katkaise puumaiset tyvet pois. Vuole parsoista kuorimaveitsellä pitkiä suikaleita salaattivadille. Pese ja viipaloi kurkut. Leikkaa kevätsipuli ohuiksi viipaleiksi ja puolita sokeriherneet. Hienonna minttu. (Huuhtele ketunleivät tarvittaessa.) Kokoa kaikki salaatin aineet vadille.
- Hienonna valkosipulinkynsi. Sekoita kastikkeen aineet kulhossa tasaiseksi. Lusikoi kastike salaatille.
- Notkista vuohenjuusto piimätilkan kanssa ja tarjoa salaatin kera.