Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2868 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Sami Repo

Litulaukan valkosipulinen aromi on kuin luotu pes­toon. Kun kasvi kukkii, myös pieniä hentoisia kukintoja kannattaa maistaa.

Kaunis ja hentoinen litulaukka on yllätyksellinen makupommi. Maussa on miedosti valkosipulia, sipulinvartta ja sinappisuutta. Yrtin nimi onkin englanniksi garlic mustard, valkosipulisinappi.

Litulaukka kasvaa satoisana etenkin Etelä-Suomen vanhoissa lehdoissa ja puistoissa, puutarhoissa ja pensaikoissa, teiden ja peltojen varsilla. Maku on parhaimmillaan touko-kesäkuussa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Litulaukkapesto

Ainekset

1
l
litulaukkaa tiiviisti mitattuna
70
g
kuorittuja manteleita (1 dl)
1
rkl
sitruunan kuorta
½
sitruunan mehu
40
g
parmesaania
dl
öljyä
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Huuhtele ja kuivaa litulaukat.
  2. Paahda manteleita kuumassa kuivassa pannussa koko ajan sekoitellen, 1–2 mi­nuuttia. Kaada mantelit pois pannusta, etteivät ne pala.
  3. Pese sitruuna, raasta 1 rkl kuorta sauva­sekoittimen kulhoon ja purista puolikkaan sitruunan mehu joukkoon.
  4. Raasta juusto ja lisää se sitruunan jouk­koon. Lisää myös mantelit, litulaukat ja öljy ja soseuta tahnaksi. Mausta suolalla ja pippurilla.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2868 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Jos sushiriisiä on jäänyt yli, siitä on kannattaa tehdä paistetun riisin ja omeletin yhdistelmä, eli riisilettu. Tämä nopea lounas saa makua norista, sienistä ja kevätsipulista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Riisilettu

Ainekset

400
g
keitettyä sushiriisiä (keittämättömänä 1 1⁄4 dl)
100
g
siitakesieniä
100
g:n pala
suippokaalia
3–4
kevätsipulia
2–3
merilevälevyä (nori)
1
kananmuna (M-koko)
1
keltuainen
3
rkl
soijakastiketta
1
rkl
miriniä
2
rkl
seesaminsiemeniä
4
rkl
seesamiöljyä

Työvaiheet

  1. Ota keitetty riisi huoneenlämpöön.

  2. Suikaloi sienet, kaali ja kevätsipuli. Leikkaa merilevälevyt saksilla suikaleiksi.

  3. Vatkaa kulhossa muna ja keltuainen keskenään. Lisää soija, mirin ja seesaminsiemenet.

  4. Lisää munaseokseen riisi, suikaloidut kasvikset ja merilevä. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.

  5. Kuumenna pinnoitettu paistinpannu keskilämmöllä ja lisää 1 rkl seesamiöljyä. Kumoa puolet taikinasta pannulle ja tasoita lastalla paksuksi letuksi. Paista miedolla lämmöllä molemmin puolin noin 5 minuuttia. Lisää seesamiöljyä, kun käännät letun. Paista loput taikinasta samoin. Tarjoa lisäksi garia eli sushi-inkivääriä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2868 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Kirpeät voikukanvarret ja kuusenkerkät korvaavat perunasalaatissa etikkaiset kaprikset ja suolakurkut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Voikukka-perunasalaatti

Ainekset

600
g
pieniä varhaisperunoita
10
voikukan vartta
2
rkl
omenaviinietikkaa
2
tl
sokeria
½–1
tl
suolaa
½
dl
hasselpähkinöitä
2
hapanta omenaa (esim. Granny Smith)
JOGURTTIKASTIKE
8
kuusenkerkkää
dl
turkkilaista jogurttia
1
rkl
omenaviinietikkaa
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
LISÄKSI
voikukan kukintoja
8
pientä kuusenkerkkää

Työvaiheet

  1. Pese perunat ja keitä ne suolalla maustetussa vedessä (2 tl suolaa/1 l vettä) kypsiksi, 10–15 minuuttia. Anna perunoiden jäähtyä ja puolita ne tarvittaessa.

  2. Leikkaa kukanvarret noin 2 cm:n pätkiksi ja laita kulhoon. Sekoita etikka, sokeri ja suola joukkoon ja jätä varret mehustumaan.

  3. Paahda pähkinöitä kuumassa kuivassa pannussa sekoitellen noin 2 minuuttia. Kaada ne heti pois pannusta, jos ne meinaavat tummua liikaa. Rouhi pähkinät karkeasti veitsellä. Pese omenat hyvin. Poista niistä siemenkodat ja leikkaa omenat ohuiksi lohkoiksi.

  4. Huuhtele kerkät, kuivaa talouspaperilla ja hienonna veitsellä. Sekoita kaikki kastikkeen aineet keskenään.

  5. Yhdistä salaatin aineet ja ripottele pinnalle voikukkia ja kerkkiä.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1454 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje Krista Kupariharju Kuva Panu Pälviä

Ihanan raikas savulohi-jyväsalaatti saa keväisen makunsa sitruunasta, yrteistä ja herneistä. Ateriajyvät varmistavat, että salaatti jättää kylläiseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
45 min + jäähtymiset
Vaikeustaso
Helppo

Keväinen lämminsavulohi-jyväsalaatti

Ainekset

3
dl (raakoja)
ateriajyviä (esimerkiksi ruokavehnä)
2
pientä tlk (à noin 140- 150 g)
säilykemaissia
½
tl
suolaa
1
rkl
öljyä
1
ruukku
tuoretta korianteria
1
ruukku
tilliä
½
ruukkua
herneenversoja
6
kevätsipulin vartta
300
g
sokeriherneitä ja/tai salaattiherneitä
450
g
lämminsavulohta
KASTIKE
1
sitruunan mehu ja kuoriraaste
2
rkl
oliiviöljyä
½
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

  2. Keitä ateriajyvät kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan. Anna jäähtyä 30 minuuttia.

  3. Valuta maissi ja taputtele kuivaksi. Sekoita joukkoon suolaa ja öljyä. Levitä yhteen kerrokseen leivinpaperin päälle uunipellille. Paahda noin 20 minuuttia, kunnes maissi on rapeaa. Anna jäähtyä 15 minuuttia.

  4. Hienonna yrtit ja kevätsipulit. Leikkaa sokeriherneet ohuiksi suikaleiksi. Leikkaa kala paloiksi. Sekoita salaatin ainekset keskenään.

  5. Tee kastike sekoittamalla kaikki ainekset keskenään. Kääntele salaattiin.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2868 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Päivi Ristell

Parhaat jutut ovat yleensä yksinkertaisia, kuten tämä muutaman aineksen pasta. Kun valitsee vain kaksi tai kolme raaka-ainetta, saavat niiden maut tarpeeksi huomiota annoksessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Valkoviinipasta

Ainekset

2
banaanisalottisipulia
75
g
voita
1–2
tl
chilihiutaleita
2
dl
valkoviiniä
2
dl
parmesaania raastettuna
LISÄKSI
400
g
pastaa
1
l
salaattipinaattia

Työvaiheet

  1. Keitä pasta napakan kypsäksi suolalla maustetussa vedessä (2 tl suolaa/1 l vettä).

  2. Kuori ja hienonna sipulit. Sulata voi laakeassa kattilassa ja kuullota sipulia ja chiliä voissa pari minuuttia.

  3. Kaada valkoviini kattilaan ja anna seoksen kiehahtaa. Laske lämpöä ja lisää valutettu pasta. Anna pastan imeä valkoviini-voi-kastiketta itseensä pari minuuttia samalla miedolla lämmöllä keittäen.

  4. Raasta parmesaani. Siirrä kastike syrjään liedeltä ja kääntele parmesaaniraaste sekä pinaatti pastan joukkoon.

Kommentit (0)