Hyvä terveys on lisännyt 159 reseptiä.
Linkitetty 670 keittokirjaan.
Ohje: Kaisa Torkkeli Kuva: Tuomas Kolehmainen

Kikherneet tuovat punajuuripihveihin proteiinia. Halutessasi voit kypsentää pihvit myös uunissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Punajuuripihvit

Ainekset

2-3
punajuurta (400-450 g)
1
prk
kikherneitä (200-250 g)
1
dl
turkkilaista jogurttia
1
dl
korppujauhoja
2
kananmunaa
1
tl
timjamia tai salviaa
1
tl
suolaa
mustapippuria
(kasviöljyä paistamiseen)

Työvaiheet

  1. Kuori ja raasta punajuuret raastimen karkealla terällä. Jos punauuret ovat hyvin mehukkaita, valuta hieman ylimääräistä mehua pois raasteesta. Valuta ja survo kikherneet haarukalla kulhossa tai sauvasekoittimella. Yhdistä kikhernesurvos, punajuuriraaste, jogurtti, korppujauhot, kananmunat ja mausteet.
  2. Kuumenna paistinpannulla tai lettupannulla tilkka oliiviöljyä. Muotoile massasta 1 1/2 cm paksuja pihvejä suoraan kuumalle lettu- tai paistinpannulle. Paista keskilämmöllä molemmin puolin noin 5 minuuttia. Uunissa pihvit kypsyvät leivinpaperin päälle muotoiltuna 225 asteessa keskitasolla 15 minuutissa.
  3. Tarjoa pihvit kapris-jogurttikastikkeen kanssa (ohje ohessa). Lisukkeeksi sopii esimerkiksi perunamuusi, keitetyt perunat tai salaatti. Miksei burgerisämpyläkin!

Kapris-jogurttikastike

Ainekset

1
rkl
kapriksia
2
dl
turkkilaista jogurttia
2
tl
piparjuurta
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Valuta kaprikset ja hienonna niitä kevyesti veitsellä. Yhdistä kastikkeen ainekset ja tarjoa esimerkiksi punajuuripihvien kanssa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3256 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Kuohkea laukkabéarnaise on kaiken sen vispaamisen väärtti!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Laukkabéarnaise, valkoista parsaa ja savulohta

Ainekset

250
g
voita
4
keltuaista
¼
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
1
rkl
sitruunamehua
MAUSTELIEMI
2
salottisipulia
dl
kuivaa valkoviiniä
½
dl
valkoviinietikkaa
2
tl
kuivattua rakuunaa
¼
tl
valkopippuria
15
karhunlaukan lehteä

Työvaiheet

  1. Tee ensin mausteliemi. Hienonna sipulit ja laita ne kattilaan. Lisää viini, etikka, rakuuna ja pippuri. Anna kiehua ilman kantta, kunnes lientä on jäljellä 1 dl. Jäähdytä se huoneenlämpöiseksi ja siivilöi sauvasekoittimen kulhoon. Lisää karhunlaukka ja soseuta.

  2. Sulata voi kattilassa miedolla lämmöllä, älä sekoita. Kuori pinnalle nouseva vaahto. Anna voin jäähtyä kattilassa. Kun hera on painunut pohjalle, valuta kirkas voi kulhoon.

  3. Valitse kastikkeen valmistusta varten noin 2 litran vetoinen, kattilan päälle tiiviisti istuva teräskulho. Erottele keltuaiset kulhoon. Lisää jäähtynyt mausteliemi. Sekoita.

  4. Kuumenna kattilassa vettä sen verran, ettei kulhon pohja kosketa kiehuvaa vettä.

  5. Laita kulho poreilevan vesihauteen päälle. Sekoita koko ajan voimakkaasti ja huolellisesti. Kastike saostuu vähitellen. (Jos kananmuna vaikuttaa kokkeloituvan, ota kulho vesihauteesta, ja vatkaa hetki niin, että pidät kulhoa viileällä työtasolla. Kun työtaso lämpenee, nosta kulho uudelleen toiseen viileään kohtaan ja jatka vispaamista. Laita kulho takaisin hauteeseen.) Kun seos on paksuuntunut kiiltäväksi ja tasaiseksi kastikkeeksi noin 10 minuutin kuluttua, ota kulho vesihauteesta.

  6. Vatkaa tilkka hieman jäähtynyttä voisulaa kastikkeeseen. Lisää voita vähän kerrallaan ja vatkaa välissä tasaiseksi. Kaada loppu voi ohuena nauhana kastikkeeseen koko ajan sekoittaen.

  7. Mausta suolalla ja pippurilla. Purista joukkoon sitruunamehua ja sekoita tasaiseksi.

Vinkki Voit kokeilla béarnaisen maustepohjaan myös saksankirveliä.

Valkoista parsaa ja savulohta

Ainekset

1
nippu (500 g)
valkoista parsaa
2
l
vettä
2
rkl
valkoviinietikkaa
3
tl
suolaa
1
tl
sokeria
LISÄKSI
100
g
kylmäsavulohta
2
rkl
oliiviöljyä
1
dl
ketunleipää/vesikrassia

Työvaiheet

  1. Poista parsoista kuiva tyvi. Kuori parsat.

  2. Kuumenna vesi pannulla. Lisää etikka, suola ja sokeri. Keitä parsoja vedessä lappeellaan 5–10 minuuttia. Kokeile parsan kypsyyttä veitsenkärjellä. Valuta parsat.

  3. Leikkaa kala muruksi. Paista kalamuru nopeasti öljyssä pannulla ja siirrä sivuun.

  4. Tarjoa parsat laukkabéarnaisen (ks. ohje), savulohimurun ja ketunleipien kanssa.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3256 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Kevätkaali ja laukka sopivat broilerin lisukkeeksi tai nautittavaksi sellaisenaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Broileria, kevätkaalia ja karhunlaukkaa

Ainekset

20
lehteä (noin 20 g) karhunlaukkaa
4
rkl
oliiviöljyä
1
varhaiskaali
1
pieni purjo
1
l
herneenpalkoja
50
g
voita
1
dl
kuivaa valkoviiniä
1
prk (150 g)
ranskankermaa
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
LISÄKSI
4
broilerin paistileikettä
2
rkl
oliiviöljyä
½
sitruunan mehu
1
rkl
sitruunankuorta hienoksi raastettuna
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Huuhtele laukat. Soseuta sauvasekoittimen kulhossa 5 laukanlehteä ja öljy.

  2. Suikaloi kaali. Halkaise, huuhtele ja suikaloi purjo. Riivi herneet.

  3. Kuumenna iso pannu, lisää voi ja purjo. Paista purjoa 1–2 minuuttia ja lisää kaalisuikaleet. Anna kaalin kuumentua 1–2 minuuttia. Kaada joukkoon viini ja lisää herneet. Keitä kunnes viini haihtuu. Lisää ranskankerma, laukat ja mausteet. Sekoita hyvin.

  4. Paista broilerit kypsiksi kuumassa öljyssä. Raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Mausta broilerit sitruunankuoriraasteella ja -mehulla, suolalla ja pippurilla.

  5. Kokoa annokset. Höystä laukkaöljyllä.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3256 reseptiä.
Linkitetty 20 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + kypsennys 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Gremolatalohi ja -perunat

Ainekset

600
g
ruodotonta lohifileetä
800
g
pieniä kiinteitä perunoita
3
rkl
oliiviöljyä
½
tl
hienoa merisuolaa
GREMOLATA
2
ruukkua lehtipersiljaa
1–2
valkosipulinkynttä
2
tl
(luomu)sitruunan kuorta hienoksi raastettuna
1
rkl
sitruunamehua
½
tl
suolaa
1
tl
kuivattuja chilihiutaleita
1
dl
mietoa oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Leikkaa lohifilee neljäksi annospalaksi leivinpaperin päälle pellille.

  2. Pese perunat huolellisesti ja leikkaa ne pitkittäin puoliksi. Lisää perunat pellille lohipalojen ympärille. Pirskota öljy ja suola tasaisesti lohipaloille ja perunoille. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

  3. Hienonna persilja ja valkosipulinkynnet. Pese sitruuna, raasta kuori ja purista tarvittava määrä mehua. Sekoita kaikki gremolatan ainekset keskenään. Voit halutessasi murskata ainekset tahnamaiseksi morttelissa.

  4. Nosta kypsä lohi-perunapelti uunista ja lusikoi gremolata päälle.

Vinkki Gremolata on perinteisesti hakkelusta, mutta tässä se korvaa kastikkeen, joten oliiviöljyä ja sitruunamehua on reilummin.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3256 reseptiä.
Linkitetty 53 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström

Parmesaanin ja pankojauhon yhdistelmä tuottaa broilerille rapeimman ja maukkaimman leivityksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Rapeat broilerinleikkeet ja basilikapavut

Ainekset

1
dl
parmesaanijuustoa raastettuna
1
dl
pankojauhoja
2
kananmunaa
600
g
maustamattomia broilerin ohutleikkeitä
KAPRISMAJONEESI
1
rkl
kapriksia
2
dl
majoneesia
BASILIKAÖLJY
1
ruukku basilikaa
½
dl
oliiviöljyä
1
tl
valkoviinietikkaa
½
tl
suolaa
LISÄKSI
2
rkl
voita paistamiseen
600
g
vihreitä papuja (pakaste)

Työvaiheet

  1. Valmista ensin kastikkeet. Hienonna kaprikset ja sekoita ne majoneesiin. Soseuta basilikaöljyn ainekset sauvasekoittimella.

  2. Raasta parmesaani syvälle lautaselle ja sekoita joukkoon pankojauhot. Riko munat toiselle lautaselle ja vatkaa niiden rakenne rikki haarukalla.

  3. Kasta broilerinleikkeet yksi kerrallaan ensin kananmunaan ja sitten pankojauhoseokseen. Paista voissa ruskeiksi noin 2 minuuttia molemmin puolin.

  4. Kun leikkeet paistuvat, keitä jäisiä papuja kiehuvassa vedessä 1–2 minuuttia. Kaada keitinvesi pois ja sekoita basilikaöljy kuumien papujen joukkoon.