Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 365 keittokirjaan.
OHJE Selina Vienola ja Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Kuivatuista linsseistä valmistuu yksinkertainen ja herkullinen hyvän mielen keitto, joka pitää kylläisenä pitkään. Tämä perusohje sopii hyvin muunneltavaksi oman maun mukaan!

Kuivatuista linsseistä valmistettu keitto on helppoa, terveellistä ja edullista arkiruokaa. Mikä parasta, halkaistut punaiset linssit kypsyvät ja sakeuttavat liemen nopeasti.

Oheinen resepti on oikea perusohje linssikeittoon. Mausteita on hyvin vähän, tai oikeastaan ei lainkaan, ellei valkosipulia lasketa mausteeksi. Lopputuloksena on siis miedonmakuinen keitto, joka maistuu myös mausteisiin tottumattomille. Joukkoon voi halutessaan lisätä sipulien kuullotusvaiheessa esimerkiksi chiliä tai cayennenpippuria ja savupaprikajauhetta, jotka sopivat hyvin keiton makuun.

Tarvittava suola tulee kasvisliemestä. Kannattaa maistaa lopuksi, onko suola- tai maustelisäys tarpeen.

Koska keiton on tarkoitus olla täyttävä, sipulien kuullotukseen käytetään tällä kertaa runsaasti öljyä. Sen määrää voit kuitenkin halutessasi vähentää, jolloin saat keitosta kevyemmän version. Vähimmillään kuullottamiseen kannattaa varata 2–3 rkl öljyä.

 

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Hyvän mielen linssikeitto

Ainekset

1
pkt (400–500 g)
punaisia kuivattuja, halkaistuja linssejä
1
iso sipuli
4
valkosipulinkynttä
1
porkkana
2
dl
ekstra-neitsytoliiviöljyä
1
tlk (500 g)
paseerattua tomaattia
1–1½
l
vettä
2
kasviliemikuutiota

Työvaiheet

  1. Huuhtele linssit siivilässä. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Raasta porkkana.

  2. Lisää kattilaan 2 dl öljyä ja kuullota sipulit.

  3. Lisää paseerattu tomaatti ja vesi. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää kasvisliemikuutiot.

  4. Lisää linssit ja porkkanaraaste.

  5. Keitä välillä sekoitellen noin 30 minuuttia, lisää vettä tarvittaessa. Keitto saa olla koostumukseltaan paksua.

Kommentit (8)

Vierailija

Onko öljyä tosiaan 2 dl?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kommentistasi, öljyä tosiaan on alkuperäisessä ohjeessa tarkoituksella huomattavasti tavanomaista reilummin. Siksi ohjeen alussa on vinkki vähentämisestä, jos öljyä ei halua käyttää aivan näin paljon.

RiHa

Onkohan tätä kukaan lukijoista tehnyt ? On nimittäin mausteet aika minimissään, ja onko todella 8:lle hlö tämä annos. Epäilyttää niin paljon etten tätä edes yritä tehdä tätä. Mutta mielenkiinnolla odotan josko joku tästä hyvänmielen sopan pyöräyttää...

Sopan on hyvää ruokaa

Hassua että tällaisiin ruokiin tarvitaan ohjeita ja mittoja. En ole edes vanha (40-v), mutta minulle lapsuudessa opetettiin että soppaan voi laittaa mitä vaan ja kuinka paljon haluaa.

Ihmettelijä

Hassua, että joku vuonna 2021 jaksaa vielä lähetellä täysin turhia, masentavia kommenttejaan koskien vaikkapa keittojen reseptejä.

Vierailija

Tein sopan ohjeen mukaan, ja mielestäni se on oikein maukasta! Ihan hyvä mieli on :)

Vierailija

Tällä pohjalla tehnyt monta kertaa ja hyvää on. Porkkanat pilkon pieniksi paloiksi niin saa lisää suutuntumaa. Tähän voi hävittää vaikka ja mitä jääkaapin pohjalta. Chilipaprika tulee myös lisättyä tulisuutta tuomaan.

Vierailija

Todella hyvä keitto, todellinen hyvän mielen keitto! Suosikkikeittoni ja kuuluu vakioruokiini! Maku tekeytyy vielä seuraavana päivänä. Mielestäni runsas öljy on tärkeä maun suhteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Juhlavassa keitossa on kahta eri kalaa, maukas liemi ja nokare mätiä. Sitruunamajoneesi maustaa kirkasliemisen keiton vielä herkullisemmaksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava kahden kalan keitto

Ainekset

Liemi
1
ison tai 3–4 pienemmän kalan perkeet
1
sipuli
15
cm
purjon vihreää osaa
½
fenkoli
nokare
voita
2
dl
valkoviiniä
l
vettä
1
tl
kokonaisia valkopippureita
tl
suolaa
Lisäksi
3
porkkanaa
5
kiinteää perunaa
½
fenkoli
15
cm
purjon vaaleaa osaa
n. 600
g
lohifileetä
1
siika- tai kuhafilee
1
prk (200 g)
kirjolohen mätiä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
tuoretta tilliä
Sitruunamajoneesi
1
muna
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
raastettua sitruunankuorta
2
dl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
rouhaisu
valko- tai mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä ensin liemi. Huuhdo kalanperkeet kylmällä vedellä. Pilko sipuli, purjon vihreä osa sekä fenkoli.
  2. Kuullota sipulia, purjoa ja fenkolia voissa kattilassa. Lisää kattilaan viini. Kiehauta muutama minuutti.
  3. Lisää kattilaan kalanperkeet, vesi, pippurit ja suola. Keitä lientä puoli tuntia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto. Siivilöi liemi talteen.
  4. Kuori ja lohko porkkanat ja perunat. Viipaloi fenkoli ja purjon vaalea osa.
  5. Poista kalafileistä nahka. Paloittele fileet kuutioiksi. Valuta mäti siivilässä.
  6. Lisää kalaliemeen porkkanat, perunat, fenkoli ja purjo. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä, noin 15 minuuttia.
  7. Lisää joukkoon kalapalat. Kalat kypsyvät kuumassa liemessä viidessä minuutissa.
  8. Silppua keittoannosten päälle tilliä. Lisää lautasille lusikallinen mätiä ja sitruunamajoneesia.

Majoneesi

  1. Majoneesi onnistuu, kun kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Laita kananmuna sauvasekoittimen korkeaan kulhoon niin, että keltuainen ei hajoa.
  2. Purista sitruunasta mehu ja raasta kuori. Lisää öljy ja mausteet kulhoon. 
  3. Surauta sauvasekoittimella majoneesiksi. 
Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Thaimaalainen som tam -salaatti valmistetaan vihreästä papaijasta, kotimainen versio syntyy lantusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Som tam -lanttusalaatti

Ainekset

½
dl
maapähkinöitä
300
g
lanttua
1
(150 g)
kyssäkaalia tai naurista
100
g
vihreitä papuja
1
valkosipulinkynsi
1
punainen pieni chili
1
limetin mehu
2
rkl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Paahda maapähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes pähkinöiden kuori on kunnolla tummunut. Kaada leikkuulaudalle ja hiero pähkinöistä kuoret pois.

  2. Kuori ja raasta lanttu raastimen karkealla terällä. Kuori ja raasta kyssäkaali tai nauris. Puhdista pavut, poista kannat ja ryöppää kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Jäähdytä pavut nopeasti kylmässä vedessä, valuta ja leikkaa ne paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, hienonna.

  3. Sekoita kulhossa limetinmehu, kalakastike, ruokosokeri, valkosipuli ja chili. Lisää lanttu- ja kyssäkaaliraaste, pavut ja pähkinät. Painele kunnolla puunuijalla sekaisin.

  4. Raaste säilyy jääkaapissa pari päivää.

ET-lehti on lisännyt 340 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Tuorepuuro on kätevä välipala, sillä sen voi tehdä jääkaappiin odottamaan. Seesaminsiemenistä tehty tahini antaa puuroon ihanan maun ja hyviä ravintoaineita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
10 min + yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-tahinituorepuuro

Ainekset

1
prk (250 g)
maitorahkaa
2
dl
maitoa
2
dl
kaurahiutaleita
1
pss (200 g)
pakastettuja vadelmia
3
rkl
tahinia
2
rkl
hunajaa
2
rkl
lämmintä vettä
¼
tl
kardemummaa
(mintun lehtiä koristeeksi)

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa rahka, maito, kaurahiutaleet ja vadelmat.

  2. Yhdistä toisessa kulhossa tahini, hunaja ja lämmin vesi notkeaksi tahnaksi. Lisää ne sekä kardemumma puuroon.

  3. Anna tuorepuuron tekeytyä yön yli tai vähintään pari tuntia jääkaapissa.

VINKKI! Seesaminsiemenistä tehty tahini on maapähkinävoita muistuttava tahna, joka sisältää proteiinia ja kuitua. Purkillinen säilyy pitkään jääkaapissa.

Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Siemenistä saa reippaasti kuitua ja pehmeitä rasvoja. Hiutale-siemensekoitusta kannattaa tehdä isompi määrä valmiiksi purkkiin. Säilytä hiutalesekoitus jääkaapissa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kaura-siemenpuuro

Ainekset

3
dl
höyryttämättömiä kaurahiutaleita
1
dl
kuorittuja siemeniä murskattuna (kurpitsan- ja auringonkukansiemen)
½
dl
paahdettua pellavansiemenrouhetta
1
l
vettä tai kasvimaitoa
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Sekoita kaurahiutaleet, rouhitut siemenet ja pellavansiemenrouhe keskenään mittakannussa.

  2. Mittaa kattilaan maito ja hiutale-siemenseos. Kiehauta ja keitä 5–10 minuuttia. Mausta suolalla.

  3. Tarjoile puuron kanssa halutessasi raejuustoa, marjoja ja hunajaa.