Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 169 keittokirjaan.
OHJE Anna Karhu-Cormier ja Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Myskikurpitsakeitto saa ihanaa makeutta päärynöistä. Samettinen keitto inkivääripotkulla sopii mainiosti viileisiin syyspäiviin.

Helpoin tapa valmistaa kurpitsa ruoaksi on paahtaa se pehmeäksi uunissa ja soseuttaa keitoksi muiden kasvisten kanssa.

Paahtamista varten kurpitsa halkaistaan pitkittäin tukevalla veitsellä leikkuulaudan päällä. Jos haluat nopeuttaa kypsennystä, voit leikata kurpitsan tästä vielä lohkoiksi. Siemenet poistetaan, mutta kuori saa jäädä paahtamisen ajaksi. Kurpitsan malto sivellään öljyllä, päälle ripotellaan mausteita ja pelti työnnetään uuniin.

Kypsäksi paahtuneen kurpitsan voi kovertaa kuorestaan kattilaan. Oheisessa ohjeessa soppaan lisätään makeaa päärynää ja inkivääriä, jotka tekevät kurpitsasopasta erityisen hyvän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
1 h
Vaikeustaso
Helppo

Myskikurpitsa-päärynäkeitto

Ainekset

1
(n. 1 kg)
myskikurpitsa
1
rkl
oliiviöljyä
½
tl
hienoa merisuolaa
¼
tl
muskottipähkinää
3
(750 g)
kypsää päärynää
2
punasipulia
7
cm:n pala
inkivääriä
4
rkl
voita
3–4
dl
vettä
¾
tl
hienoa merisuolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
4
rkl
ranskankermaa tai kookoskermaa
¼
ruukkua lehtipersiljaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Halkaise kurpitsa tukevalla veitsellä. Kaavi siemenet lusikalla. Valuta pinnalle öljyä ja ripota mausteet. Paahda kurpitsaa uunissa 60–80 minuuttia. Anna jäähtyä.

  2. Kuori päärynät ja kuutioi hedelmäliha. Kuori ja hienonna punasipulit. Kuori ja raasta inkivääri.

  3. Kuullota sipuli voissa kattilassa, noin 6 minuuttia. Lisää päärynät ja inkivääri. Jatka kuullottamista vielä 8 minuuttia.

  4. Kaavi kurpitsanliha kattilaan ja lisää vesi. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 10 minuuttia.

  5. Soseuta keitto sauvasekoittimella ja mausta suolalla sekä pippurilla.

  6. Annostele keitto lautasille ja lisää päälle lusikallinen ranskankermaa ja persiljaa.

Kommentit (3)

soppa och sås

Mitä jos sanottaisiin  suomeksi keitto  eikä soppa ja kastike eikä soosi? Omassa murteessani soppa  tarkoittaa kokonaisista marjoista tehtyä ohutta kiisseliä  eli marjakeittoa. Soosi puolestaan  voissa ruskistetuista jauhoista tehtyä kastiketta jotta ennen (vielä 70-luvulla) tarjottiin perunoiden kanssa sellaisenaan ilman lihaa tms.  ja läskisoosi siitä tuli käyttämällä rasvaista  sianlihaa voin sijaan.

Vierailija

Voi noita ensimmäisen maailman ongelmia...

Tässä ohjeessa puhutaan vain keitosta. Missään tässä reseptissä (anteeksi vieraskielinen ilmaisu ruokaohjeelle) ei ole sanaa soppa.

Mitä tulee IS:n tekstiin tai muuten vääriin sanohin, oikea osoite moitteille on IS toimitus, ei "Soppa365"-sivusto.

Saskia Smids
Seuraa 
Liittynyt19.10.2017

Tämä on hyvin makea keitto, kurpitsa on makea ja päärynät myös.
Oikein kivan makuinen. Voisi murustella päälle sinihomejuustoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Ohueksi viipaloidut tatit tai muut kiinteät sienet kypsyvät pizzan päällä kuumassa uunissa nopeasti. Siivuta päälle myös edellisen päivän keitetyt perunat.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1–2 pizzaa
Valmistusaika
30 min + kohotus
Vaikeustaso
Helppo

Valkoinen tattipizza

Ainekset

PIZZAPOHJA
25
g
tuorehiivaa
2
dl
kädenlämpöistä vettä
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
5
dl
vehnäjauhoja
KASTIKE
2
valkosipulinkynttä
1
prk (150 g)
ranskankermaa
2
dl
raastettua mozzarellaa
4
rkl
hienonnettua basilikaa
1
tl
oreganoa
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
TÄYTE
6–8
pientä herkku- tai ruskotattia, orakasta, sikurirouskua, nokirouskua tai kantarellia
2–4
keitettyä perunaa
1
dl
hapankaalia
1
dl
mustia oliiveja
2
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva veteen, lisää öljy ja suola. Alusta jauhot taikinaan ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä liinalla peitettynä noin tunnin.

  2. Kuori ja raasta valkosipulinkynsi kulhoon. Sekoita joukkoon ranskankerma, juustoraaste, yrtit ja mausteet.

  3. Puhdista pienet, kiinteät sienet ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi. Kuori ja viipaloi keitetyt perunat. Valuta hapankaali ja oliivit.

  4. Muotoile taikinasta yksi iso tai kaksi pientä pizzapohjaa. Levitä päälle kastiketta ja pinnalle sienet, perunat, hapankaali ja oliivit. Lorauta päälle öljyä.

  5. Paista 250-asteissa uunissa 10–15 minuuttia, kunnes juusto sulaa ja reunat ovat hieman tummuneet.

VINKKI! Voit tehdä taikinan kylmään veteen edellisenä iltana ja kohottaa sen yön yli jääkaapissa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
Feta ja uuden sadon kasvikset pehmenevät uunissa puolessa tunnissa herkullisiksi.
Feta ja uuden sadon kasvikset pehmenevät uunissa puolessa tunnissa herkullisiksi.
Mehevä pasta-annos ei todellakaan kaipaa lihaa, kun se pursuaa satokauden kasviksia ja yrttejä sekä pehmeäksi paistettua fetaa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
45 minuuttia
Vaikeustaso
Helppo

Uunifeta-kasvispasta

Ainekset

1
pkt
fetaa
½
rkl
öljyä
1
munakoiso
1
sipuli
4
valkosipulinkynttä
1
rs
kirsikkatomaatteja
1
sitruuna
¾
dl
oliiviöljyä
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
2
oksaa rosmariinia
1
l
tuoretta pinaattia
Lisäksi
300
g
pastaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sipaise uunivuokaan öljyä. Laita feta vuokaan.
  2. Pilko munakoiso. Silppua sipuli ja valkosipuli. Huuhtele tomaatit. Levitä kasvikset fetan ympärille.
  3. Pese ja halkaise sitruuna. Purista puolikkaasta mehu ja viipaloi toinen puoli.
  4. Sekoita öljy, sitruunamehu, sokeri ja suola. Lorauta liemi kasvisten joukkoon. Levitä sitruunaviipaleet vuokaan.
  5. Silppua joukkoon rosmariinia ja rouhaise mustapippuria.
  6. Kypsennä fetavuokaa uunissa 25 minuuttia. Käännä uuni grillivastukselle. Nosta vuoka ylätasolle ja paista vielä 5 minuuttia.
  7. Silppua pinaatti ja pyöräytä kypsien kasvisten joukkoon. Pinaatti kypsyy pian kuumien kasvisten joukossa.
  8. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Voit sekoittaa keitetyn pastan pehmeän fetan ja kasvisten joukkoon tai tarjota erikseen.
Hyvä terveys on lisännyt 302 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Soseutetun sienikeiton maku on täyteläinen. Juureksista voimakkaan makuiset palsternakka ja juuriselleri sopivat sienten pariksi parhaiten.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Kantarellisosekeitto

Ainekset

1
l
kantarelleja
1
(250 g)
palsternakka
250
g
pala juuriselleriä
1
keltasipuli
1
rkl
öljyä
2
rkl
tomaattipyreetä
1
tl
kurkumaa
1
l
kasvislientä
1
tl
kuivattua timjamia
2
dl
kaurakermaa

Työvaiheet

  1. Puhdista ja paloittele kantarellit. Kuori ja paloittele palsternakat, juuriselleri ja sipuli.

  2. Paista kantarelleja kattilassa ilman rasvaa, kunnes sienistä irronnut neste on haihtunut. Ota muutama sieni viimeistelyä varten talteen. Lisää kattilaan öljy, tomaattipyree, kurkuma, juurekset ja sipulit. Kuullota pari minuuttia. Lisää kasvisliemi ja timjami. Kiehauta ja keitä keskilämmöllä noin 20 minuuttia, kunnes juurekset tuntuvat pehmeiltä. Soseuta keitto tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Lisää kerma ja kuumenna.

  3. Viimeistele keittoannokset siemenillä tai pähkinöillä, yrteillä ja paistetuilla kantarelleilla.

Vinkki! Keiton voi valmistaa mistä vain syötävistä metsäsienistä, ja maku muuttuu näin sienisesongin mukaan.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Jos rakastat ranskalaista sipulikeittoa, ihastut takuulla myös tähän pastaan! Spagetti kypsennetään samassa astiassa muiden ainesten kanssa, jolloin se imee mahtavasti makua itseensä. Umaminen lihaliemi sopii mainiosti sipulipastaan, mutta sen halutessaan korvata kasvisliemellä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + kypsennys 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Ranskalainen sipulipasta

Ainekset

500
g
sipulia
3
valkosipulinkynttä
2
rkl
voita
n. 7
dl
vahvaa liha- tai kasvislientä fondista
3
timjaminoksaa
2
laakerinlehteä
1
tl
sokeria
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
dl
valkoviiniä
400
g
kuivapastaa
LISÄKSI
1
viipale kuivahtanutta maalaisleipää
50
g
gruyère-juustoa

Työvaiheet

  1. Kuori ja viipaloi sipulit ohuiksi. Hienonna valkosipulit. Paista sipuleita pari minuuttia voissa kannellisessa paistokasarissa.

  2. Kiehauta liha- tai kasvisliemi kattilassa.

  3. Lisää kasariin mausteet, viini, liemi ja pasta. Anna kiehua hiljalleen kannen alla noin 15 minuuttia, kunnes pasta on napakan kypsää. Sekoita muutaman kerran kypsennyksen aikana. Lisää lientä tarvittaessa.

  4. Raasta leipä ja juusto. Yhdistä ne. Ripottele muruseosta kuuman pastan päälle.