Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3412 reseptiä.
Linkitetty 126 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Sami Repo

Keittiössä saisi aina olla nopeasti kypsyvää purjoa. Riittoisa, edullinen ja haudutettuna superherkullinen purjo säilyy pitkään. Ranskalaisen sipulikeiton variointikin käy sillä helposti.

Purjo päätyy kaupan kasvisosastolla sipuleita harvemmin ostoskoriin. Nopeasti kypsyvä ja aromikas purjo sopii kuitenkin hyvin monenlaisiin ruokiin.

Tällä kertaa purjosta valmistetaan ihana soppa ranskalaisen sipulikeiton tapaan. Itse keitto syntyy vartissa ja samalla uunissa paahtuvat lisukkeena tarjottavat leivät.

Tärkeintä purjon käsittelyssä on muistaa poistaa kerrosten väliin kertynyt hiekka. Sen voi tehdä halkaisemalla purjon ensin pitkittäin ja huuhtomalla hyvin kerrosten välistä. Oheisessa ohjeessa purjo sen sijaan suikaloidaan ensin ja huuhdotaan sitten huolellisesti siivilässä.

Tämän jälkeen purjo on valmis kuullotettavaksi keittoon.

Kirkaslieminen, kevyesti suurustettu keitto maistuu herkulliselta gratinoitujen leipien kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + leivät 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Purjokeitto ja tomaattileivät

Ainekset

1
purjo
2
valkosipulinkynttä
4
rkl
tuoretta timjamia hienonnettuna
4
rkl
voita
2
rkl
vehnäjauhoja
l
vettä
2
kasvisliemikuutiota
4
laakerinlehteä
2
rkl
dijoninsinappia
1
rkl
hunajaa
½–1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
SINAPPISET TOMAATTILEIVÄT
4
viipaletta maalaisleipää
2
rkl
dijoninsinappia
1
tomaatti
50
g
juustoa

Työvaiheet

  1. Aloita leivistä. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Voitele leivät sinapilla, viipaloi tomaatti ja raasta juusto. Lisää tomaatit ja juusto leiville. Paahda uunissa 10 minuuttia.

  2. Suikaloi purjo, huuhtele ja valuta se siivilässä. Kuori ja hienonna valkosipulit. Hienonna myös timjami. Paista purjoa ja valkosipulia voissa kattilassa 5 minuuttia. Lisää jauhot ja paista 1–2 minuuttia.

  3. Lisää vesi, liemikuutio, laakerinlehdet ja timjami kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 8 minuuttia.

  4. Mausta keitto sinapilla, hunajalla, suolalla ja pippurilla. Tarjoa keitto leipien kanssa.

Kommentit (3)

Cool Face

Jauhoja. Mitä jauhoja?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kyse on vehnäjauhoista, lisään tiedon ohjeeseen.

Vierailija

Minä teen usein ranskalaisen purjo-perunakeiton. Ei jauhoa, peruna riittää. Purjo huuhdellaan ja leikataan , keltasipuli leikataan pieneksi. Keltasipulia, purjoa, jotka keskilämmöllä haudutetaan voissa ( helposti 1/2 tuntia, kunnes pehmeitä).
Lisätään vesi ja (kana) liemikuutio 1 kpl/ 1/2 litraa vettä). Laakerinlehtiä. Kokonaisia maustepippureita maun mukaan. Maustekimppu.
Soseutetaan.
Lopuksi kermaa ja silputtua ruohosipulia, jos haluaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1193 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Muutama lusikallinen mätiä juhlistaa raikkaan ja kevyen salaatin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkku-omenasalaatti

Ainekset

1
pieni kurkku
½
fenkoli
1
omena
1
pieni punasipuli
1
dl
tilliä silputtuna
1
prk (170 g)
vegaanista mätiä, esim. Cavi-art
Kastike
½
dl
appelsiinimehua
1
tl
fenkolinsiemeniä
½
dl
oliiviöljyä
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
¼
tl
valkopippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Leikkaa kurkku renkaiksi, fenkoli ohuiksi lastuiksi sekä omena ja punasipuli ohuiksi viipaleiksi. Silppua tilli.
  2. Tee kastike. Purista appelsiinista mehu. Rouhi fenkolinsiemenet morttelissa. Yhdistä kastikkeen ainekset.
  3. Sekoita kasvikset kulhossa. Lisää joukkoon tilli ja kastike.
  4. Laita kasvikset tarjoiluvadille. Lusikoi päälle vegaanista mätiä. Koristele tillillä.

Vinkki! Merileväpohjaisen mädin voi vaihtaa kirjolohen- tai siianmätiin.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1193 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Arto Vuohelainen
Vartissa valmis kalahampurilainen päästää kokin mahtavan helpolla.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kalapurilaiset

Ainekset

4
hampurilaissämpylää
1
pkt
järvikalapihvejä (Apetit)
1
rkl
rypsiöljyä
1
pihvitomaatti
1
avokado
salaattia tai basilikaa
4
cheddarjuustoviipaletta
Kastike
dl
turkkilaista jugurttia
½
dl
ketsuppia

Työvaiheet

  1. Paista jäiset pihvit molemmin puolin kypsiksi öljyssä pannulla miedolla lämmöllä.
  2. Siivuta tomaatti ja avokado.
  3. Paahda leivät paahtimessa. Sekoita jugurtti ja ketsuppi.
  4. Laita sämpylöiden väliin kastiketta, salaattia, cheddarsiivu, kalapihvit, tomaatit ja avokado.
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1193 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström
Maustetut taatelit ovat iso hitti karkkiosastoilla, mutta niitä on helppo tehdä itsekin.
Maustetut taatelit ovat iso hitti karkkiosastoilla, mutta niitä on helppo tehdä itsekin.
Maustetut taatelit ovat iso hitti kauppojen karkkiosastoilla, mutta niitä on helppo tehdä itsekin. Nämä suklaasydämet valmistuvat vartissa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
15 min

Taatelisydämet

Ainekset

24
kivetöntä, pehmeää taatelia
100
g
suklaata
rouhittua pistaasipähkinää
pakastekuivattua vadelmaa

Työvaiheet

  1. Tee pienellä terävällä veitsellä noin sentin viilto 12 taatelin toiselle pitkälle sivulle. Työnnä toiset 12 taatelia viiltoihin, jolloin taatelit muodostavat sydämen.  Laita sydämet leivinpaperin päälle.
  2. Paloittele ja sulata suklaa mikroaaltouunissa tai liedellä vesihauteessa. Kuorruta taatelisydämet levittämällä niille suklaata rennosti pikkulusikalla.
  3. Koristele rouhitulla pistaasipähkinällä tai kuivatulla vadelmalla. Anna kovettua hetki jääkaapissa.

Kuvan helppojen riisisuklaapatukoiden ohjeen löydät täältä.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1193 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström
Tummasta suklaasta, pähkinöistä ja riisimuroista tehdyt patukat käyvät herkkuvälipalasta.
Tummasta suklaasta, pähkinöistä ja riisimuroista tehdyt patukat käyvät herkkuvälipalasta.
Kaverille kanssa! Helpot ja nopeat suklaapatukat onnistuvat myös koululaisilta.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 18 kpl
Valmistusaika
10 min + 1 tunti
Vaikeustaso
Helppo

Riisisuklaapatukat

Ainekset

150
g
tummaa suklaata
1
dl
sileää maapähkinävoita
4
dl
riisimuroja
Lisäksi
1
dl
suolapähkinöitä
50
g
tummaa suklaata

Työvaiheet

  1. Paloittele ja sulata suklaa joko mikroaaltouunissa tai liedellä vesihauteessa.
  2. Sekoita maapähkinävoi suklaan joukkoon. Lisää riisimurot ja kääntele tasaiseksi.
  3. Kaada suklaa-riisimuromassa leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (n. 25 x 20 cm). Tasoita pinta.
  4. Rouhi suolapähkinät veitsellä. Paloittele ja sulata koristelusuklaa. Painele suolapähkinärouhe riisisuklaan pinnalle. Levitä päälle suklaaraitoja pikkulusikalla.
  5. Anna kovettua jääkaapissa reilu tunti. Leikkaa tai murra riisisuklaalevystä patukoita tai ruutuja. Levy leikkaantuu siististi, kun veitsen kastaa välillä kuumaan veteen.

Kuvan taatelisydänten ohjeen löydät täältä.