
Yksinkertaisuus ja harvat raaka-aineet ovat usein japanlaisen ruoanlaiton kulmakiviä. Tähänkin alkuvuoden keittoon tulee nuudeleiden lisäksi vain kevätsipulia, pinaattia ja sieniä. Liemikään ei vaadi montaa maustetta.
Katsuobushi eli japanilaiset kuivatut ja savustetut tonnikalahiutaleet tuovat täyteläisen savukalan aromia. Voit korvata hiutaleet lisäämällä liemeen yhden savusilakan.
Uudenvuoden keitto eli toshikoshi
Ainekset
Työvaiheet
-
Aloita dashiliemestä. Laita vesi, kombu ja katsuobushi (tai savusilakka) kattilaan. Kuumenna liemi kiehuvaksi ja anna poreilla miedolla lämmöllä 15 minuuttia. Siivilöi liemi toiseen kattilaan ja mausta se soijalla ja mirinillä.
-
Keitä sobanuudelit vedessä toisessa kattilassa, 3–5 minuuttia. Kaada kypsät nuudelit lävikköön ja huuhtele niitä kylmällä vedellä noin 1 minuutti.
-
Suikaloi kevätsipulit mahdollisimman ohueksi.
-
Paista kokonaisia siitakesieniä öljyssä pannulla, kunnes sienet ovat saaneet kullanruskean värin. Lisää pinaatti ja suola joukkoon, ja anna pinaatin hieman pehmentyä.
-
Jaa nuudelit annoskulhoihin ja kaada kuuma dashi-liemi päälle. Lisää sieniseos ja kevätsipuli. Voit koristella annokset katsuobushilla. Tarjoa ruoka kuumana.