
Jos himosi kohde on mac & cheese, tässä on sen kilpailijaksi kukkis & cheese. Tämä vuoka valmistuu paahdetusta kukkakaalista ja ihanan pehmeästä juustokastikkeesta.
Mehevä kukkakaali sopii mainiosti paahdettavaksi. Uunin lämpö tiivistää kukkakaalin maut ja kypsentää kaalin tekemättä siitä liian pehmeää tai vetistä. Kun kukkakaalin leikkaa suupaloiksi ja pyöräyttää mausteöljyssä, se kypsyy kuumassa uunissa nopeasti.
Tässä ohjeessa paahdetuista kukkakaalinnupuista valmistetaan kasvisruokien klassikko eli juustoinen kukkakaaligratiini. Kukinnot kumotaan pelliltä vuokaan, päälle valutetaan täyteläinen juustokastike ja vuoka nostetaan uudelleen kuumaan uuniin.
Jos muistelet kaiholla noutopöytien kukkakaaligratiinia, joka valmistettiin pehmeiksi keitetyistä kaaleista, paahteinen maku ja napakan kypsät kaalit tekevät tästä gratiinista entistäkin parempaa.
Gratiini maistuu myös sille, joka haluaa päästä amerikkalaisen mac & cheese -vuoan makuun ilman pastaa.
Gratiini paahdetuista kukkakaaleista
Ainekset
Työvaiheet
-
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Nypi kukkakaalit pieniksi nupuiksi ja laita nuput leivinpaperille uunipellille. Kuori ja hienonna valkosipuli. Yhdistä öljy, valkosipuli, suola ja mustapippuri. Pyörittele mausteöljy kukkakaalinuppuihin ja paahda kukkakaaleja uunissa noin 10 minuuttia.
-
Tee kastike. Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa. Ripottele vehnäjauhot voihin ja kiehauta seos koko ajan sekoittaen. Kaada maito ohuena nauhana joukkoon. Keitä kastiketta koko ajan sekoittaen 3–4 minuuttia tai kunnes se sakenee. Siirrä kattila pois liedeltä.
-
Raasta juustot. Sekoita juustoraasteet kuumaan kastikkeeseen.
-
Voitele uunivuoka voilla. Siirrä kukkakaalit pelliltä vuokaan ja kaada kastike niiden päälle. Ripottele leipämurut pinnalle ja valuta oliiviöljy vuokaan. Kypsennä gratiinia uunissa noin 30 minuuttia.
Juustosta ja voista tehtyä "kasvis"ruokaa...
Tuosta ei ole kyllä mainittu, että se on kasvisruokaa vaan gratiini paahdetuista kukkakaaleista. Sitäpaitsi kyllä perinteiseen kasvisruokaan voidaan laittaa kermaa ja juustoa esimerkkinä vaikkapa kasviskiusaus, eri asia on sitten kun tehdään vegaanihörhöille vegaanista kasvisruokaa.
Paahtamisen ja paistamisen lämpötiloista en huomannut mainintaa. Ehkä joku 200 astettta?
Lukeehan siinä "laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen".
Gluteenittomana saa, kun vaihtaa vehnäjauhon esim Maizenan vaaleaan kastikesuurukseen ja korppujauhot gluteenittomiksi.
Niinpä, kyseessä on kukkakaaligratiini, ja jos kukkakaalia gratinoidaan niin kyllä siihen "pinnoitteeseen" kannattaa jotain mehevää ja rasvaista laittaa, paahdettujen kukkakaalien kuorrutus pähkinämurulla tms. ei ehkä oikein tuottaisi mehevää lopputulosta, eikä ainakaan ruokaa nimeltä gratiini enää muistuttaisi. Gratiinissa nimenomaan uunikuorrutetaan ruokaa ja siihen kuorrutteeseen monesti menee maitotuotteita tai jopa munaakin. Ei pidä sen kummemmin ihmetellä tosiaan ettei gratiini ole vegaaniruoka. Kun ei se sitä ole.
Lisäksi 3 ruokalusikallista voita kiloon kukkakaalia on kyllä aika kohtuullinen määrä, itse harkitsen tämän tekemistä ensi viikolla ja voi olla että teen tuplana suoraan ja voita tai juustoa menee vielä vähän reilummin :)
Vielä parempaa kun nuo kukkikset gratinoi juustoisella sienimuhennoksella ♥
Se "kasvisruoka" olikin tuolla IS:n otsikoinnissa: "Muistatko kukkakaaligratiinin? Kasvisruokaklassikosta saa pienellä kikalla todella herkullista"
Kaikki kasvissyöjät eivät ole vegaaneja vaan moni on kuten itsekin olen lakto-ovo-kasvissyöjä.Käytän maitotuotteita ja munia. Hyvin on toiminut 50 vuotta.