Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3415 reseptiä.
Linkitetty 229 keittokirjaan.
OHJE Saana Sipilä Olli Sallinen ja Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Vegaaninen metsäsienirisotto saa umamitujauksen parmesaanin sijaan oluthiivahiutaleista. Tähän risottoon sopivat niin sikurirouskut, suppikset kuin kantarellitkin.

Onko sinunkin sosiaalinen media alkanut täyttyä tuttujen sienikuvista? Nyt on aika lähteä etsimään loppukesän ihanimpia herkkuja lähikoivikosta.

Simppeli sienirisotto päästää hienostuneen kantarellin maun pääosaan. Sienien puhdistuksen jälkeen isoimmat paloitellaan, mutta pienet kantarellit voi jättää kokonaisiksi. Kun sienistä on kuumalla pannulla irronnut suurin osa nesteestä, jatkuu risoton valmistus tavallisen kaavan mukaan. Pannulla kuullotetaan sipulit sekä riisit, annetaan viinin kiehahtaa ja lisätään lientä pikkuhiljaa koko ajan sekoitellen.

Tämä risotto saa juuston makua oluthiivahiutaleista, joten ruoka on vegaaninen. Hiutaleet voi halutessaan korvata parmesaaniraasteella ja lisätä joukkoon nokareen voita. Oluthiivahiutaleista käytetään myös nimitystä ravintohiivahiutaleet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta alkuruoaksi
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Sienirisotto

Ainekset

5
dl
sikurirouskuja, kantarelleja tai suppilovahveroita
2
pientä sipulia
2
valkosipulinkynttä
7–8
dl
kasvislientä
2
rkl
oliiviöljyä
3
dl
risottoriisiä
2
dl
kuivaa valkoviiniä
3–4
rkl
oluthiivahiutaleita
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Puhdista ja paloittele sienet. Kuori ja hienonna sipulit. Laita kasvisliemi kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Pidä liemi kuumana.

  2. Paista sieniä miedolla lämmöllä paksupohjaisessa kattilassa, kunnes ylimääräinen neste on haihtunut. Lisää öljy ja sipulit. Kuullota miedolla lämmöllä 5 minuuttia.

  3. Nosta lieden lämpöä ja lisää riisit. Sekoita riisiä, kunnes se muuttuu läpikuultavaksi ja riisistä kuuluu ritisevä ääni.

  4. Kaada viini kattilaan, sekoita hyvin. Laske lieden lämpöä. Kun viini on haihtunut, aloita kasvisliemen lisääminen kauhallinen kerrallaan. Lisää lientä vasta, kun riisi on imenyt nesteen itseensä. Risotto kypsyy 15–20 minuutissa. Risotto saa olla löysää, joten lisää nestettä tarvittaessa.

  5. Sekoita risottoon oluthiivahiutaleet. Mausta suolalla ja pippurilla. Koristele risotto halutessasi tuoreella kirvelillä tai versoilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Thaimaalainen som tam -salaatti valmistetaan vihreästä papaijasta, kotimainen versio syntyy lantusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Som tam -lanttusalaatti

Ainekset

½
dl
maapähkinöitä
300
g
lanttua
1
(150 g)
kyssäkaalia tai naurista
100
g
vihreitä papuja
1
valkosipulinkynsi
1
punainen pieni chili
1
limetin mehu
2
rkl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Paahda maapähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes pähkinöiden kuori on kunnolla tummunut. Kaada leikkuulaudalle ja hiero pähkinöistä kuoret pois.

  2. Kuori ja raasta lanttu raastimen karkealla terällä. Kuori ja raasta kyssäkaali tai nauris. Puhdista pavut, poista kannat ja ryöppää kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Jäähdytä pavut nopeasti kylmässä vedessä, valuta ja leikkaa ne paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, hienonna.

  3. Sekoita kulhossa limetinmehu, kalakastike, ruokosokeri, valkosipuli ja chili. Lisää lanttu- ja kyssäkaaliraaste, pavut ja pähkinät. Painele kunnolla puunuijalla sekaisin.

  4. Raaste säilyy jääkaapissa pari päivää.

ET-lehti on lisännyt 337 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Tuorepuuro on kätevä välipala, sillä sen voi tehdä jääkaappiin odottamaan. Seesaminsiemenistä tehty tahini antaa puuroon ihanan maun ja hyviä ravintoaineita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
10 min + yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-tahinituorepuuro

Ainekset

1
prk (250 g)
maitorahkaa
2
dl
maitoa
2
dl
kaurahiutaleita
1
pss (200 g)
pakastettuja vadelmia
3
rkl
tahinia
2
rkl
hunajaa
2
rkl
lämmintä vettä
¼
tl
kardemummaa
(mintun lehtiä koristeeksi)

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa rahka, maito, kaurahiutaleet ja vadelmat.

  2. Yhdistä toisessa kulhossa tahini, hunaja ja lämmin vesi notkeaksi tahnaksi. Lisää ne sekä kardemumma puuroon.

  3. Anna tuorepuuron tekeytyä yön yli tai vähintään pari tuntia jääkaapissa.

VINKKI! Seesaminsiemenistä tehty tahini on maapähkinävoita muistuttava tahna, joka sisältää proteiinia ja kuitua. Purkillinen säilyy pitkään jääkaapissa.

Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Siemenistä saa reippaasti kuitua ja pehmeitä rasvoja. Hiutale-siemensekoitusta kannattaa tehdä isompi määrä valmiiksi purkkiin. Säilytä hiutalesekoitus jääkaapissa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kaura-siemenpuuro

Ainekset

3
dl
höyryttämättömiä kaurahiutaleita
1
dl
kuorittuja siemeniä murskattuna (kurpitsan- ja auringonkukansiemen)
½
dl
paahdettua pellavansiemenrouhetta
1
l
vettä tai kasvimaitoa
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Sekoita kaurahiutaleet, rouhitut siemenet ja pellavansiemenrouhe keskenään mittakannussa.

  2. Mittaa kattilaan maito ja hiutale-siemenseos. Kiehauta ja keitä 5–10 minuuttia. Mausta suolalla.

  3. Tarjoile puuron kanssa halutessasi raejuustoa, marjoja ja hunajaa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1194 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Anna Huovinen
Nopea nuudeli-kanasalaatti on helppo ottaa evääksi sillä se maistuu myös kylmänä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Teriyaki-kanasalaatti

Ainekset

2
levyä ramennuudeleita
1
pkt (300 g)
kanasuikaleita
1
rkl
öljyä
2
rkl
teriyakikastiketta
1
ps
salaattisekoitusta
1
paprika
½
kurkku
pieni pala kaalia
1
dl
suolapähkinöitä
Kastike
1
limetin mehu
1
dl
seesaminsiemeniä
1
dl
majoneesia
¾
dl
vettä
1
rkl
soijakastiketta
½–1
tl
chililastuja
½
rkl
(fariini)sokeria

Työvaiheet

  1. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan.
  2. Valuta ja pyyhi kanapalat. Ruskista palat pannulla öljyssä. Sekoita joukkoon teriyakikastike.
  3. Pilko paprika ja kurkku. Raasta kaali.
  4. Yhdistä salaattiainekset isossa kulhossa tai jaa valmiiksi neljään kannelliseen lounasrasiaan.
  5. Valmista kastike. Purista limetin mehu. Lisää ainekset kulhoon ja surauta kastike tasaiseksi sauvasekoittimella. Kaada kastiketta salaatin päälle.