Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 529 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Panu Pälviä

Kreikkalaisten mainion makuinen vastine italialaiselle lasagnelle on pastitsio. Uunissa paistettava vuokaruoka valmistetaan vaihteeksi linssikastikkeesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
25 min + 45 min
Vaikeustaso
Helppo

Kasvispastitsio eli kreikkalainen pastapaistos

Ainekset

350
g
penne- tai muuta kuviopastaa
Linssikastike
2
salottisipulia
3
valkosipulinkynttä
3
rkl + ¾ dl
oliiviöljyä
dl
kuivattuja punaisia linssejä
2
tl
punaviinietikkaa
3
laakerinlehteä
2
tl
paprikajauhetta
1
tl
jauhettua kanelia
1
tl
sormisuolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
2
prk (yhteensä 800 g)
kokonaisia tomaatteja
1
hoikka kesäkurpitsa
Valkokastike
50
g
voita
¾
dl
vehnäjauhoja
5
dl
kevyt -tai täysmaitoa
¼
tl
suolaa
½
tl
valkopippuria myllystä
1
kananmuna
100
g
fetajuustoa
Lisäksi
1
rkl
voita
1
dl
parmesaania raastettuna
100
g
fetajuustoa
(kirsikkatomaatteja, oreganoa)

Työvaiheet

  1. Tee ensin linssikastike. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Mittaa 3 rkl öljyä pannuun ja kuullota sipulit öljyssä. Lisää huuhdellut linssit, etikka, mausteet ja säilyketomaatit. Anna porista miedohkolla lämmöllä 25 minuuttia tai siihen asti, kunnes linssit ovat pehmeitä. Lisää tarvittaessa kasvislientä, jos kastike tuntuu liian paksulta.
  2. Viipaloi tai kuutioi kesäkurpitsa. Paista öljyssä pannussa muutamassa erässä kauniin värisiksi. Laita hetkeksi sivuun.
  3. Keitä pastaa pari minuuttia vähemmän kuin pakkauksen ohjeessa lukee.

  4. Tee valkokastike. Sulata voi kattilassa. Lisää jauhot, sekoita hyvin ja kypsennä alhaisella lämmöllä muutama minuutti; älä ruskista. Lisää maito vähän kerrallaan, voimakkaasti vatkaten. Sekoita, kunnes kastike paksuuntuu. Mausta suolalla ja pippurilla. Vatkaa kananmuna joukkoon. Murustele feta ja lisää se kastikkeeseen.

  5. Voitele uunivuoka voilla. Lado pastaa, linssikastiketta ja kesäkurpitsaa vuokaan. Raasta parmesaani, murustele feta ja lisää ne vuokaan. Lusikoi valkokastike päällimmäiseksi. Raasta halutessasi vielä parmesaania päälle ja nosta koristeeksi kirsikkatomaatteja.

  6. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Viimeistele halutessasi oreganolla.

Vinkki: Paista kastikkeeseen muitakin kasviksia kesäkurpitsan lisäksi. Kokeile esimerkiksi munakoisoa, porkkanaa ja lehtiselleriä. Myös sienet sopivat mainiosti linssien makuun.

Kommentit (8)

Vierailija

Voiko linssit korvata esim. jauhelihalla?

Vierailija

Tämä on suomalainen kasvis-pastapaistos, mutta ei todellakaan mikään pastitsio. Ei mitään tekemistä kreikkalaisen pastitsion kanssa. Ei pitäisi nimetä ruokia ulkomaisten ruokien mukaan jos ei ole hajuakaan miten ne tehdään.

Vierailija

1. kommentoijalle:
Aloitussivulla kerrotaan että linssien sijaan voi käyttää jauhelihaa.

Vierailija

Linssimakaronilaatikko on sopiva nimi tälle eikä mikään pastitsio. Miksi on ikäänkuin ihan pakko ottaa nimiä muiden kansojen perinneruoista? Mitä suomalaiset ajattelevat jos karjanlanpiirakkaa ja kalakukkoa ruvetaan tekemään muissa maissa niiden nimellä, mutta tekotapa poikkeaa noin 90% siitä, mikä on alkuperäinen. 

Mustelmain

Taas ovat mielensäpahoittajat kommentoimassa. Kiva kreikkalaistyyppinen pastaruoka. Koska ideana näin eläkkeellä olisi pitää pari lihatonta päivää viikossa, tämä sopii siihen hyvin. En minäkään voinut käydä kesällä uimassa, koska vesi ei ollut tarpeeksi suolaista.

Vierailija

Mutta jos haluaa siis lasagnen ystävän version eli lihasta, niin miten paljon jauheluhaa ja mitä muuta pois kuin linssit? Kesäkurpitsa?

Vierailija

Joka sekin lihaversio on useimpien kommentoijien mukaan kaikkea muuta kuin pastitsio. Siinä reseptissä kun oli munakoisoa, joka kuuluu moussakaan, ei pastitsioon. Lisäksi bechamelin määrä oli aivan liian vähäinen oikeaan pastitsioon.

Pliis, ÄLKÄÄ nimetkö reseptejä ulkomaisten ruokien mukaan, kun nämä reseptit ovat valovuosien päässä esikuvistaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä
Hellepäivän himotuin keitto valmistuu avomaankurkuista! Kurkkukeitto on sitä raikkaampaa, mitä viileämpänä se tarjotaan. Viilennä kurkut siksi jääkaapissa ennen raastamista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkkukeitto

Ainekset

3–4
avomaankurkkua (4 dl raastetta)
½
tl
suolaa
6
dl
turkkilaista jogurttia
1–2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tuoretta tilliä hienonnettuna
1
rkl
tuoretta minttua hienonnettuna
1
limetti
PINNALLE
2
rkl
hasselpähkinöitä
100
g
fetajuustoa
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
tillinoksaa

Työvaiheet

  1. Pese kurkut. Raasta ne hienoksi raasteeksi kulhoon. Sekoita suola joukkoon ja anna tekeytyä 15 minuuttia. (Älä valuta raastetta.) 
  2. Paahda keiton pinnalle tulevia pähkinöitä kuumalla kuivalla pannulla 2–3 minuuttia. Siirrä sivuun. 
  3. Lusikoi jogurtti isoon kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipuli. Hienonna yrtit. Purista limettimehu. Lisää ne jogurtin joukkoon. 
  4. Nostele kurkkuraaste puristellen jogurttiseokseen. Ohenna sopivan paksuiseksi raasteesta irronneella nesteellä. Tarkista suola. 
  5. Jaa keitto lautasille. Murustele fetaa ja rouhi pähkinöitä päälle. Viimeistele oliiviöljyllä ja tillillä.
     
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström
Pehmeä hummus tekee vegaanillekin sopivasta pasta-annoksesta herkullisen kermaisen.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Mansikka-hummuspasta

Ainekset

300
g
simpukkapastaa
Hummus
1
prk (380/230 g)
kypsiä kikherneitä
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tahinia
½
tl
suolaa
½
tl
jauhettua korianteria
¼
tl
mustapippuria myllystä
2
rkl
sitruunamehua
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
rkl
kylmää vettä
Paahdetut kikherneet
1
prk (380/230 g)
kypsiä kikherneitä
1
rkl
öljyä
1
tl
jauhettua korianteria
1
tl
jauhettua juustokuminaa
1
tl
savupaprikajauhetta
½
tl
(mietoa) chilimaustetta
½
tl
suolaa
Lisäksi
500
g
mansikoita
1
ruukku korianteria

Työvaiheet

  1. Valmista ensin hummus. Huuhdo kikherneet ja kumoa ne teholeikkuriin tai monitoimikoneen kulhoon. Kuori ja pilko valkosipulinkynnet joukkoon. Lisää tahini ja mausteet. Rouhi tasaiseksi.
  2. Lisää sitruunamehu, oliiviöljy ja tilkka vettä. Sekoita yhä. Lisää tarvittaessa vettä, kunnes hummus on sileää ja kuohkeaa. Tarkista maku.
  3. Keitä pasta kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan.
  4. Huuhdo ja valuta kikherneet paahdettaviksi. Lämmitä pannulla öljy ja mausteet. Paista kikherneet mausteöljyssä rapeiksi.
  5. Puolita mansikat. Valuta pasta ja kääntele joukkoon hummus. Lisää mansikat, korianteria ja paahdetut kikherneet. Tarjoa heti.

Vinkki! Hummusta voi nauttia myös levitteenä leivällä ja dippailla siihen kasviksia.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström
Jos rakastat kesäkeittoa, ihastut näihin pikapiiraisiin joiden päällä on kukkakaalia, herneitä ja kesäsipulia.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kukkakaalipiiraat grillissä

Ainekset

6
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
leivinjauhetta
1
tl
suolaa
4
dl
piimää (ei rasvaton)
½
dl
rypsiöljyä
Tuorejuustotäyte
1
rs (150 g)
piparjuurituorejuustoa
1
dl
piimää (ei rasvaton)
Kasvistäyte
1
pieni kukkakaali
½
l
(sokeri)herneitä
muutama ohut kesäporkkana ja retiisi
2
pientä kesäsipulia
1
rkl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Valmistele täytteet. Sekoita tuorejuusto ja desilitra piimää keskenään. Huuhdo kasvikset. Leikkaa kukkakaali ohuiksi viipaleiksi, riivi herneet (sokeriherneet voit käyttää palkoineen), puolita porkkanat, retiisit ja sipulit. Sipaise kasvikset öljyllä.
  2. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola. Lisää piimä ja öljy. Vaivaa sähkövatkaimen taikinakoukuilla 5 minuuttia.
  3. Paista kasvikset nopeasti kuumalla grilliparilalla käännellen. Mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä parilan laidalle.
  4. Kuopaise taikina kahdella lusikalla nokareiksi kuumalle grilliparilalle. Pyöräytä lusikat jauhoissa. Taputtele ja venyttele pohjat niiden avulla ohuemmiksi.
  5. Paista keskilämmöllä 5 minuuttia. Käännä pohjat ja levitä päälle tuorejuustotäytettä ja kasviksia. Kypsennä toiset 5 minuuttia. Tarjoa lämpiminä.
ET-lehti on lisännyt 310 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Kesällä grillipihvin kastike on persiljaa ja ruohosipulia tulvillaan.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min (+ 1 t)
Vaikeustaso
Helppo

Grillipihvi ja yrttikastike

Ainekset

500
g
naudan ulkofileetä
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
2
rkl
öljyä
KASTIKE
1
dl
persiljaa
1
dl
ruohosipulia
½
dl
tuoretta rakuunaa
50
g
voita
dl
vettä
½
kanaliemikuutio
2
tl
rosepippuria

Työvaiheet

  1. Ota liha huoneenlämpöön puoli tuntia ennen grillausta. Leikkaa liha neljäksi pihviksi, nuiji pihvit kevyesti. Mausta suolalla ja pippurilla.

  2. Kuumenna kaasugrilli tai valmista hiillos riittävän kuumaksi. Taputtele pihvit öljyllä ja grillaa kuumassa grillissä 2–3 minuuttia molemmilta puolilta. Nosta pihvit lautaselle ja peitä foliolla tai toisella lautasella. Anna vetäytyä 10 minuuttia.

  3. Hienonna persilja, ruohosipuli ja rakuuna monitoimikoneessa tai tehosekoittimessa. Lisää pehmeä voi ja sekoita tasaiseksi.

  4. Kiehauta vesi ja liemikuutio kattilassa ja anna kiehua, kunnes neste haihtuu puoleen. Lisää yrttivoi liemen sekaan sauvasekoittimella sekoittaen. Mausta pippurilla.

  5. Viipaloi liha ja lusikoi päälle yrttikastiketta. Herkuttele perunasalaatin kanssa.

Lipstikkapesto-perunasalaatti

Ainekset

800
g
perunoita
2
varrellista nippusipulia
1
nippu retiisiä
1
pieni kesäkurpitsa
PESTO
2
dl
lipstikkaa
2
valkosipulinkynttä
½
sitruunan kuori ja mehu
2
dl
parmesaania
1
d
auringonkukansiemeniä
2
dl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Aloita pestosta. Huuhtele lipstikat. Hienonna valkosipulinkynnet. Raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Raasta parmesaani.

  2. Paahda siemeniä kuumalla kuivalla pannulla 1–2 minuuttia.

  3. Laita kaikki peston ainekset teho- tai sauvasekoittimen kulhoon. Soseuta tasainen tahna.

  4. Harjaa perunat puhtaiksi. Kuumenna litra vettä kattilassa, mausta suolalla ja keitä perunat kypsiksi. Kaada vesi pois ja anna perunoiden jäähtyä hieman.

  5. Halkaise suurimmat perunat, jätä pienet kokonaisiksi. Hienonna sipulit, viipaloi retiisit ja kesäkurpitsat. Laita kasvikset isoon kulhoon ja sekoita joukkoon pesto.