Helsingin Sanomat on lisännyt 414 reseptiä.
Linkitetty 508 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Panu Pälviä

Kreikkalaisten mainion makuinen vastine italialaiselle lasagnelle on pastitsio. Uunissa paistettava vuokaruoka valmistetaan vaihteeksi linssikastikkeesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
25 min + 45 min
Vaikeustaso
Helppo

Kasvispastitsio eli kreikkalainen pastapaistos

Ainekset

350
g
penne- tai muuta kuviopastaa
Linssikastike
2
salottisipulia
3
valkosipulinkynttä
3
rkl + ¾ dl
oliiviöljyä
dl
kuivattuja punaisia linssejä
2
tl
punaviinietikkaa
3
laakerinlehteä
2
tl
paprikajauhetta
1
tl
jauhettua kanelia
1
tl
sormisuolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
2
prk (yhteensä 800 g)
kokonaisia tomaatteja
1
hoikka kesäkurpitsa
Valkokastike
50
g
voita
¾
dl
vehnäjauhoja
5
dl
kevyt -tai täysmaitoa
¼
tl
suolaa
½
tl
valkopippuria myllystä
1
kananmuna
100
g
fetajuustoa
Lisäksi
1
rkl
voita
1
dl
parmesaania raastettuna
100
g
fetajuustoa
(kirsikkatomaatteja, oreganoa)

Työvaiheet

  1. Tee ensin linssikastike. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Mittaa 3 rkl öljyä pannuun ja kuullota sipulit öljyssä. Lisää huuhdellut linssit, etikka, mausteet ja säilyketomaatit. Anna porista miedohkolla lämmöllä 25 minuuttia tai siihen asti, kunnes linssit ovat pehmeitä. Lisää tarvittaessa kasvislientä, jos kastike tuntuu liian paksulta.
  2. Viipaloi tai kuutioi kesäkurpitsa. Paista öljyssä pannussa muutamassa erässä kauniin värisiksi. Laita hetkeksi sivuun.
  3. Keitä pastaa pari minuuttia vähemmän kuin pakkauksen ohjeessa lukee.

  4. Tee valkokastike. Sulata voi kattilassa. Lisää jauhot, sekoita hyvin ja kypsennä alhaisella lämmöllä muutama minuutti; älä ruskista. Lisää maito vähän kerrallaan, voimakkaasti vatkaten. Sekoita, kunnes kastike paksuuntuu. Mausta suolalla ja pippurilla. Vatkaa kananmuna joukkoon. Murustele feta ja lisää se kastikkeeseen.

  5. Voitele uunivuoka voilla. Lado pastaa, linssikastiketta ja kesäkurpitsaa vuokaan. Raasta parmesaani, murustele feta ja lisää ne vuokaan. Lusikoi valkokastike päällimmäiseksi. Raasta halutessasi vielä parmesaania päälle ja nosta koristeeksi kirsikkatomaatteja.

  6. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Viimeistele halutessasi oreganolla.

Vinkki: Paista kastikkeeseen muitakin kasviksia kesäkurpitsan lisäksi. Kokeile esimerkiksi munakoisoa, porkkanaa ja lehtiselleriä. Myös sienet sopivat mainiosti linssien makuun.

Kommentit (8)

Vierailija

Voiko linssit korvata esim. jauhelihalla?

Vierailija

Tämä on suomalainen kasvis-pastapaistos, mutta ei todellakaan mikään pastitsio. Ei mitään tekemistä kreikkalaisen pastitsion kanssa. Ei pitäisi nimetä ruokia ulkomaisten ruokien mukaan jos ei ole hajuakaan miten ne tehdään.

Vierailija

1. kommentoijalle:
Aloitussivulla kerrotaan että linssien sijaan voi käyttää jauhelihaa.

Vierailija

Linssimakaronilaatikko on sopiva nimi tälle eikä mikään pastitsio. Miksi on ikäänkuin ihan pakko ottaa nimiä muiden kansojen perinneruoista? Mitä suomalaiset ajattelevat jos karjanlanpiirakkaa ja kalakukkoa ruvetaan tekemään muissa maissa niiden nimellä, mutta tekotapa poikkeaa noin 90% siitä, mikä on alkuperäinen. 

Mustelmain

Taas ovat mielensäpahoittajat kommentoimassa. Kiva kreikkalaistyyppinen pastaruoka. Koska ideana näin eläkkeellä olisi pitää pari lihatonta päivää viikossa, tämä sopii siihen hyvin. En minäkään voinut käydä kesällä uimassa, koska vesi ei ollut tarpeeksi suolaista.

Vierailija

Mutta jos haluaa siis lasagnen ystävän version eli lihasta, niin miten paljon jauheluhaa ja mitä muuta pois kuin linssit? Kesäkurpitsa?

Vierailija

Joka sekin lihaversio on useimpien kommentoijien mukaan kaikkea muuta kuin pastitsio. Siinä reseptissä kun oli munakoisoa, joka kuuluu moussakaan, ei pastitsioon. Lisäksi bechamelin määrä oli aivan liian vähäinen oikeaan pastitsioon.

Pliis, ÄLKÄÄ nimetkö reseptejä ulkomaisten ruokien mukaan, kun nämä reseptit ovat valovuosien päässä esikuvistaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Helsingin Sanomat on lisännyt 414 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Lindströminpihveissä olennaista on hienoksi hakattujen etikkapunajuurien ja lempeän makuisiksi kuullotettujen sipulien runsaus. Lisukkeeksi sopii tujakka piparjuurikastike.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10–12 kpl
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Lindströminpihvit

Ainekset

400
g
naudan tai hirven jauhelihaa
1
dl
kuohukermaa
½
dl
korppujauhoja
1
kananmuna
1
iso sipuli
1
rkl
öljyä
dl
hienonnettuja etikkapunajuuria
1
rkl
kapriksia
1
rkl
sinappia
1
tl
suolaa
ripaus mustapippuria myllystä
Paistamiseen
voita ja öljyä
Piparjuurismetana
1
prk (120 g)
smetanaa
1–2
rkl
piparjuuritahnaa tai piparjuuriraastetta
1
rkl
sinappia
1
tl
viinietikkaa
ripaus suolaa ja sokeria

Työvaiheet

  1. Ota jauheliha huoneenlämpöön vartiksi ennen valmistusta.

  2. Sekoita piparjuurismetanan ainekset kulhossa ja nosta jääkaappiin maustumaan pihvien teon ajaksi.

  3. Sekoita kulhossa kuohukerma ja korppujauhot. Anna turvota 5 minuuttia. Sekoita joukkoon jauheliha ja kananmuna.

  4. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipulia tilkassa öljyä paistinpannulla. Hienonna etikkapunajuuret pieniksi. Hienonna kaprikset. Sekoita jauhelihamassaan kaikki pihvin ainekset. Vaivaa nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Jauhelihamassan saa kätevimmin vaivattua tasaiseksi kertakäyttöhansikkaalla suojatulla kädellä. Muotoile mureketaikinasta leivinpaperille 10–12 kämmenen kokoista pihviä.

  5. Kuumenna paistipannulla ruokalusikallinen voita ja öljyä. Nosta pannulle noin 4 pihviä kerrallaan pannun koosta riippuen. Kypsennä keskilämmöllä noin 4 minuuttia molemmin puolin. Tarjoile pihvien kanssa piparjuurismetanaa.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 414 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Tuomas Kolehmainen

Makeahkot kurpitsat sopivat jälkiruokaankin. Tässä kurpitsa maustetaan appelsiinilla ja kanelilla jouluiseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + 40 min
Vaikeustaso
Helppo

Karamellisoitu kurpitsa

Ainekset

600
g
kurpitsaa ilman kuorta
1
appelsiini
1
pss (500 g)
fariinisokeria
7
dl
vettä
4
kanelitankoa
1
dl
murskattuja pekaanipähkinöitä
Tarjoiluun
kondensoitua maitoa, vaniljajäätelöä tai kermavaahtoa
(syötäviä kukkia)

Työvaiheet

  1. Leikkaa kurpitsa paloiksi.
  2. Pese appelsiini hyvin. Leikkaa kuoren ohut oranssi kerros talteen. Purista mehu. Laita kuoriviipaleet ja mehu kattilaan veden, sokerin ja kanelitankojen kanssa. Kiehauta seos.
  3. Lisää kurpitsat kattilaan. Keitä miedohkolla lämmöllä, kunnes kurpitsa on pehmeää.
  4. Ota kurpitsa pois kattilasta ja laita tarjoiluvadille. Kiehuta seosta kattilassa, kunnes se muuttuu siirappimaisen paksuksi. Huomioi, että siirappi muuttuu jäähtyessään paksummaksi.
  5. Valuta siirappia kurpitsoille. Tarjoa kondensoidun maidon tai jäätelön kanssa. Ripottele päälle pähkinää ja koristele halutessasi syötävillä kukilla.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 414 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Punajuuri on hyvä makupari monen juuston kanssa. Hyviä liittoja syntyy klassisesti vuohenjuuston, fetan ja sinihomejuuston kanssa. Tässä reseptissä risotto viimeistellään gorgonzolalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Punajuuririsottoa ja gorgonzolaa

Ainekset

2
(200 g) punajuurta
1
pieni punasipuli
1
valkosipulinkynsi
6–8
dl
kasvislientä
2
rkl
voita
2
rkl
öljyä
2
dl
risottoriisiä
2
dl
valkoviiniä
2
dl
raastettua parmesaania
1
prk (150 g)
ranskankermaa
2
rkl
sitruunamehua
3
rkl
hienonnettua salviaa
100
g
gorgonzolaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja raasta punajuuret. Kuori ja hienonna punasipuli ja valkosipulinkynsi.
  2. Kuumenna kasvisliemi kiehuvaksi.
  3. Kuumenna paistokasarissa voi ja öljy. Lisää pannulle sipulit ja riisit. Kuullota miedolla lämmöllä viitisen minuuttia, kunnes riisit ovat osittain läpikuultavia.
  4. Lisää punajuuriraaste ja valkoviini. Kun valkoviini on imeytynyt riisipaistokseen, lisää pari kauhallista kuumaa kasvislientä. Kypsennä keskilämmöllä. Jatka kasvisliemen lisäämistä pari kauhallista kerrallaan, kunnes riisi on kypsää, mutta vielä hampaissa tuntuvan pureskeltavaa. Tarvittavan kasvisliemen määrä riippuu kypsennyslämpötilasta. Kypsennysaika on noin 20 minuuttia risottoriisilajikkeesta riippuen.
  5. Sekoita risottoon parmesaaniraaste, ranskankerma, sitruunamehu ja hienonnettu salvia. Lisää lopuksi gorgonzola. Tarjoile heti.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3091 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Lämmin aasialaisten raaka-aineiden salaatti kiepsahtaa lisukkeesta omaksi ruokalajikseen, kun mukaan paistaa jättiravunpyrstöjä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Lämmin paksoi-rapusalaatti

Ainekset

4
paksoita eli pinaattikiinankaalia
1
iso kurkku
16
kuorittua jättikatkaravunpyrstöä (ASC) sulatettuna
1
rkl
rypsiöljyä
2
tl
kurkumaa
½
tl
suolaa
1
rkl
seesamiöljyä
1
limetin mehu
1
ruukku korianteria
½
ruukku minttua
n. ½
dl
rapeaa chiliöljyä (esim. Lao gan ma tai Pirkka)

Työvaiheet

  1. Leikkaa paksoit pitkittäin puoliksi ja edelleen muutamaan osaan suupaloiksi. Pienet paksoit voit jättää puolikkaiksi. Puolita kurkku pitkittäin, kaavi siemenet lusikalla pois, ja leikkaa kurkunpuolikkaat noin puolen sentin viipaleiksi.

  2. Kuivaa ravut talouspaperilla painellen. Kuumenna rypsiöljy pannulla. Lisää ravut ja kurkuma ja paista rapuja noin minuutti molemmin puolin. Mausta ripauksella suolaa. Siirrä ravut pannulta folion alle.

  3. Lisää seesamiöljy, paksoi ja kurkkuviipaleet kuumalle pannulle ja paista 2–3 minuuttia, muutaman kerran käännellen.

  4. Ota pannu liedeltä ja lisää ravut. Purista limetin mehu ja revi yrtit salaatin joukkoon. Lusikoi chiliöljy päälle tai tarjoa erikseen.

Kommentit (0)