Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2672 reseptiä.
Linkitetty 206 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Tämä risotto on todiste siitä, ettei risottoon aina tarvita viiniä ja parmesaania. Nyt hapokkuutta antaa sitruuna ja juuston työt tekee ricotta, joka sopii hienosti kesäkurpitsan mietoon makuun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Kesäkurpitsarisotto

Ainekset

2
(n. 450 g)
kesäkurpitsaa
1
(luomu)sitruuna
1
l
vettä
2
kasvisliemikuutiota
3
rkl
oliiviöljyä
3
dl
risottoriisiä
1
rs (250 g)
ricottajuustoa
½–1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Viipaloi toinen kesäkurpitsa. Kuori ja raasta toinen. Pese sitruuna, raasta sen keltainen kuoriosa ja purista mehu.

  2. Kiehauta vesi kattilassa ja liuota liemikuutiot joukkoon. Pidä liemi kuumana.

  3. Kuumenna öljy korkeareunaisessa isossa pannussa ja kuullota riisiä öljyssä pari minuuttia. Lisää kesäkurpitsaraaste ja paista muutama minuutti, kunnes raaste pehmenee. Lisää kauhallinen lientä ja keitä riisiä sekoittaen. Lisää lientä kauhallinen kerrallaan, kunnes koko liemimäärä on imeytynyt riisiin. Kypsennä risottoa sekoitellen ja lientä lisäten yhteensä noin 15 minuuttia.

  4. Lisää kurpitsaviipaleet, juusto, sitruunan mehu ja kuori lopuksi risoton joukkoon. Lämmitä risottoa sen verran, että juusto sulaa. Mausta suolalla ja pippurilla.

Kommentit (10)

Italiano

Kyllä viini kuuluu risottoon ja se kannattaa lisätä kahdessa osassa, heti alkuun ja lähellä kypsennyksen loppua. Kesäkurpitsa on kyllä kiva raaka-aine, mutta hieman yksiulotteinen.

Vierailija

Huhhuh mikä suolamäärä! Yleensä yksi kasvisliemikuutio sisältää vähintään 5g suolaa, eli tässäkin ruoassa olisi jo ainakin 15g suolaa (2 kuutiota  + teelusikallinen) ja tähän lisäksi ricotasta tuleva suola. Päivittäinen suositus olisi enintään 5g päivässä ja tästä se tulee kyllä melkeinpä jo yhdestä annoksesta. Ihmekään, että suomalaisten verenpaineet pilvissä... 

Vierailija

Siis tällä ei ole mitään tekemistä risoton kanssa. Aivan järkyttävä resepti.

Janesky

Kokeilen. Hmm, erikoinen oli.
Kyllä aito on aito.

Vierailija

Outo. "Ei tarvita juustoa" - mitäs ricotta sitten on?

O tempora..

Yhtä lailla risotto kuin ne kouluruokailujen uunissa tehdyt risotot. Nykyään kaikki somekokit luulevat olevansa oikeutettuja vaihtamaan pääkomponentit ruokalajeista ja kutsumaan silti niiden nimilläään. Häpeä.

Vierailija

Risotto, kesäkurpitsarisotto ei ole tuollaista. Miksi kutsutaan risotoksi? Riisikohellus parempi nimi. 

Vierailija

Yhdelle kommentoijalle tiedoksi että yhdessä kasvisliemikuutiossa on suolaa 1,85g ei viittä grammaa.
Sitruunaa oli omaan makuun liikaa, muuten ihan hyvä!

Hyvää on

Hyvää. Ja raikasta uutta kokeilua. Hän joka valitti suolaisuudesta, voi toki itse laittaa mitä haluaa.
Minä olen aina käyttänyt ja käytän reippaasti suolaa. Verenpaine matala, samoin kolesterolit. Eiköhän liene yksilökohtaista lähes kaikessa, mikä kullekin sopii. Ja ennenkaikkea maistuu.
Tämä jää ruokalistalleni :)

Leojohannes

Aivan loistavat maut. Rucolan ja sitruunan liitto. Ei tosiaan tarvitse viiniä eikä parmesania

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2672 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Italialainen munakoiso-tomaattivuoka, melanzane, tehdään perinteisesti uunissa. Pannuversio syntyy puolta nopeammin ja maistuu herkulliselta.

Tähän ruokaan käytetään japanilaisia munakoisoja, mutta pannu onnistuu myös tavallisilla munakoisoilla. Ne kannattaa leikata tuhdeiksi lanteiksi.

Vinkki! Melanzanen kaveriksi kannattaa varata rapeakuorista leipää, joka imee itseensä mahtavasti makua kasvisten maustamasta liemestä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Pannumelanzane

Ainekset

4
(600–700 g)
japanilaista munakoisoa
1
dl
vehnäjauhoja
½
kg
kypsiä tomaatteja
3
valkosipulinkynttä
2
rkl
oliiviöljyä
1
dl
valkoviiniä
1
tlk
tomaattimurskaa
½
tl
suolaa
2
tl
sokeria
¼
tl
mustapippuria
½
ruukkua
basilikaa
Parmesaani-mozzarellakerma
1
dl
parmesaania raastettuna
1
pallo
bufalamozzarellaa
1
prk (200 g)
ranskankermaa
Lisäksi
2
rkl
oliiviöljyä
1–2
tl
kuivattuja chilihiutaleita
½
ruukkua
basilikaa

Työvaiheet

  1. Leikkaa munakoisojen kova kanta pois ja leikkaa munakoisot pitkittäin puoliksi. Leikkaa puolikkaat vielä kahteen osaan, noin 15 cm:n pätkiksi.
  2. Kaada jauhot matalalle lautaselle ja kasta munakoisojen leikkuupinnat jauhoihin.
  3. Leikkaa tomaatit suupaloiksi ja hienonna valkosipulinkynnet. Paista munakoisoja keskilämmöllä laakeassa paistinpannussa oliiviöljyssä noin 5 minuuttia tai kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Lisää pannuun tomaatit ja valkosipulit. Jatka paistamista pari minuuttia. Nosta lämpöä ja kaada valkoviini pannuun. Anna kiehua noin 1 minuutti ja lisää sen jälkeen joukkoon tomaattimurska ja mausteet. Hienonna basilika ja lisää se pannuun. Anna melanzanen kypsyä miedolla lämmöllä hiljalleen kiehuen noin 10 minuuttia.
  4. Raasta parmesaani. Valuta ja revi mozzarella pieniksi paloiksi. Sekoita juustot ranskankerman joukkoon. Sekoita keskenään öljy ja chili. Lusikoi melanzanen pinnalle mozzarella-ranskankerma, pirskottele päälle chiliöljyä ja viimeistele basilikalla. 

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2672 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Öljyssä uuttunut valkosipuli antaa raikkaan tomaattiselle pastalle kivan säväyksen. Tämä ihana pasta on vartissa valmis pöytään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Paras tomaattipasta

Ainekset

5–6
eriväristä tomaattia
2
rkl
punaviinietikkaa
1
prk (50 g)
kapriksia
2
pkt
bufalamozzarellaa
4
valkosipulinkynttä
1
dl
oliiviöljyä
tl
sormisuolaa
½
tl
mustapippuria
3–4
basilikanoksaa
Lisäksi
400
g
spagettia

Työvaiheet

  1. Laita pasta kiehumaan suolalla maustettuun veteen (1 tl suolaa/1 l vettä).

  2. Lohko tomaatit erikokoisiksi paloiksi isoon kulhoon ja mausta ne etikalla. Valuta kaprikset ja lisää ne tomaattien joukkoon. Ota mozzarellat pois pakkauksistaan ja laita lautaselle odottamaan.

  3. Hienonna valkosipulinkynnet. Lämmitä öljy pannussa ja lisää valkosipuli. Lieden lämpö saa olla matala, ettei valkosipuli ruskistu.

  4. Valuta pasta ja lisää valkosipuliöljy kuuman pastan joukkoon. Kaada pasta tomaattikulhoon ja sekoita huolellisesti.

  5. Mausta pasta sormisuolalla ja mustapippurilla. Viimeistele ruoka revityillä basilikanlehdillä ja mozzarellalla.

Vinkki Paista halutessasi kaprikset öljyssä rapeiksi. Kuivaa ne ensin huolellisesti talouspaperin välissä, laita pannuun kuumaan öljyyn ja paista, kunnes kaprikset ovat rapeita.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2672 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Höyryttämällä pavut kypsyvät juuri sopiviksi eivätkä lötkisty kuten usein vedessä keitettäessä. Lämminsavulohi tuo salaattiin ruokaisuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Savulohi-papusalaatti

Ainekset

500
g
vihreitä papuja
½
dl
auringonkukansiemeniä
400
g
lämminsavulohta
Rakuuna-sinappikastike
½
ruukkua
ranskalaista rakuunaa
½
sitruuna
½
dl
oliiviöljyä
1
rkl
Dijon-kokojyväsinappia
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Huuhtele pavut ja siisti kannat. Leikkaa isoimmat pavut halutessasi pituussuunnassa puoliksi.

  2. Kuumenna 1 litra vettä kattilassa ja höyrytä pavut kypsiksi siivilässä tai bambuhöyryttimessä, noin 4 minuuttia.

  3. Paahda auringonkukansiemeniä kuivassa pannussa pari minuuttia. Poista lohesta nahka ja murra lohi annospaloiksi

  4. Valmista kastike. Hienonna rakuuna ja purista sitruunasta mehu. Sekoita ne öljyn joukkoon. Lisää sinappi, suola ja pippuri. Sekoita haarukalla voimakkaasti vatkaten.

  5. Kääntele kastike papujen joukkoon. Lisää paloiteltu lohi ja paahdetut auringonkukansiemenet. Tarjoa salaatti paahdetun leivän kanssa.

Vinkki Voit korvata tuoreen ranskalaisen rakuunan teelusikallisella kuivattua rakuunaa.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 260 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Kypsien tomaattien pehmeän makea hapokkuus synkkaa kantarellien maun kanssa. Tämä sieniliemeen valmistettu ja tomaateilla höystetty kantarellikeitto on kepeä, mutta täynnä makua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
2 h
Vaikeustaso
Helppo

Kantarellikeitto sieniliemestä

Ainekset

Sieniliemi
1
l (noin 300 g)
tuoreita sieniä (kantarelleja ja tatteja/suppilovahveroita)
1
sipuli
1
porkkana
150
g:n pala
juuriselleriä
4
rkl
rypsiöljyä
l
vettä
1
laakerinlehti
1
tillinvarsi
1
tl
suolaa
Keitto
2
tomaattia
1
l (noin 300 g)
kantarelleja
1
punasipuli
1
fenkoli
1
rs (200 g)
kirsikkatomaatteja
1
dl
tilliä
4
rkl
voita

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen.
  2. Puhdista sieniliemen sienet. Halkaise sipuli, kuori ja pilko porkkana ja selleri isoiksi paloiksi. Laita sienet ja kasvikset pellille, lisää öljy ja paahda uunissa noin 30–40 minuuttia, sienien kosteudesta riippuen.
  3. Kuumenna vesi kattilassa, lisää laakerinlehti, tilli, paahdetut sienet ja kasvikset. Keitä noin 40 minuuttia miedolla lämmöllä niin, että vesi hiljalleen poreilee.
  4. Siivilöi liemi, mausta suolalla. Halkaise tomaatit ja raasta ne soseeksi raastimen isolla terällä niin, että vain kuori jää raastamatta. Laita raastetut tomaatit sieniliemeen ja keitä 10 minuuttia. Pidä liemi lämpimänä.
  5. Puhdista loput kantarellit, pilko isommat muutamaan osaan, jätä pienet kokonaisiksi. Kuori ja suikaloi sipuli, hienonna fenkoli. Halkaise kirsikkatomaatit. Hienonna tilli.
  6. Sulata voi pannulla. Paista sieniä kuumalla pannulla niin, että ne hieman ruskistuvat. Lisää sipulit ja fenkolit. Paista noin 10 minuuttia. Jaa paistos kulhoihin ja lisää tomaatit ja tilli. Kaada kuuma liemi annoksiin ennen tarjoilua. Jos haluat kirkkaan liemen, siivilöi liemi vielä kerran ennen tarjoilua.

Vinkki: Lisää keittoon pieniä ahvenfileitä, katkarapuja tai ravunlihaa. Jos teet liemen kuivatuista sienistä, käytä niitä liemeen 3 dl.

Kommentit (0)