
Nuori horsma muistuttaa parsaa mutta on silti omanlaisensa. Parsan lailla horsmakin toimii kevätrisotossa.
Maitohorsman tanakat varret puskevat esiin heti, kun kevätsäät sallivat. Hehkuvan viininpunaiset alut ovat maukkaimmillaan ja rapeimmillaan 10–15-senttisinä.
Keväällä voit kerätä kokonaiset varret, kesä-heinäkuussa lehdet ja heinä-elokuussa punaiset kukinnot. Horsman juurta voi kaivaa ruuaksi keväällä ja syksyllä.
Huuhdo horsmat hyvin, koska myös pienet hyönteiset pitävät niistä.
Maitohorsmarisotto
Ainekset
Työvaiheet
- Huuhtele horsmat. Pilko pidemmät varret pariin osaan. Kuori ja hienonna sipulit.
- Valmista kasvisliemi vedestä ja liemikuu-tiosta ja pidä liemi kuumana.
- Kuullota sipulia öljyssä korkeareunaisessa pannussa 1–2 minuuttia. Lisää horsmat ja riisi, kuullota noin minuutti. Lisää noin desilitra kuumaa lientä, sekoita koko ajan ja anna nesteen haihtua. Lisää nestettä noin desilitra kerrallaan ja kypsennä risottoa sekoitellen, yhteensä noin 20 minuuttia, kunnes riisi on kypsää, mutta siinä on edelleen pieni purutuntuma.
-
Raasta juusto risottoon juuri ennen tarjoilua, lisää ranskankerma ja voi. Sekoita hyvin.