Sanna Soppa365 on lisännyt 6 reseptiä.
Linkitetty 40 keittokirjaan.
OHJE ja KUVA Sanna Maskulin

Maailman parhaan kokin Massimo  Botturan pesto ei sisällä pinjansiemeniä, vaan leivänmuruja. Minttu antaa perinteiselle basilikapestolle kivan makusäväyksen.

Kun italialainen irrottelee klassisella pestosoosilla, se tarkoittaa, että 80 prosenttia aineksista ja työvaiheista on tuttuja, 20 prosenttia uutta. Tällä kaavalla syntyy genovalaisen peston versio, jossa pinjansiemenet korvataan leivänmuruilla. Parhaan makuiset murut tulevat vaaleasta juureen leivotusta kuivahtaneesta leivästä tai maalaisleivästä. Paahtoleivät kannattaa tässä reseptissä unohtaa.

Muuten peston selkäranka-ainekset ovat melko tutut: basilika, oliiviöljy ja parmesaani. Basilikan lisäksi mukaan tulee minttua, ja jos haluat, myös lehtipersiljaa. Sitä on alkuperäisessä reseptissä, mutta hyvää tulee ilmankin. Ideanahan tässä soosissa ei ole tuottaa hävikkiä vaan välttää sitä. Yrttien suhteita voi muunnella sen mukaan mitä on saatavilla ja miten vahvaa minttu on.

Olennainen työvaihe on pastan keitinveden käyttäminen kastikkeen osana. Menetelmä on tuttu monista klassisista pastaresepteistä, kuten cacio e pepestä. Kun peston vatkaa pastan keitinveden kanssa, paksusta pestosta syntyy ihanan emulsiomainen soosi.

Botturan reseptissä pastana on fusillia, jonka uurteisiin kastike uppoaa mahtavasti. Mutta kun ollaan Suomessa, kyllä pennekin käy, tai oikeastaan mikä tahansa pasta.

Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Massimo Botturan pesto

Ainekset

400
g
fusilli- tai pennepastaa
2
isoa (4 pientä) valkosipulinkynttä
2 1/2
dl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
1-2
rkl
jäävettä
1
tuuhea ruukku (4-5 dl)
basilikaa
1
pieni ruukku (2 dl)
minttua
(1 dl lehtipersiljaa)
1 1/2
dl
leivänmuruja
100
g (4 dl)
hienoksi raastettua parmesaania
suolaa
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Laita pastavesi kiehumaan ja keitä pasta suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan.
  2. Kuori valkosipulit ja hienonna ne tehosekoittimessa. Lisää öljy vähitellen joukkoon koneen käydessä, kunnes saat tasaisen öljyn.
  3. Irrota yrttien lehdet ja halutessasi hienonna myös varret. Hienonna leivänmurut. Tarvitset noin 7-8 dl yrttejä Lisää yrtit, leivänmurut ja 1 rkl  jäävettä tehosekoittimeen ja soseuta tasaiseksi. Jos pestosta tulee liian paksua, lisää toinen ruokalusikallinen jäävettä. Lisää lopuksi juustoraaste ja soseuta paksuksi pestoksi.  Mausta suolalla ja pippurilla.
  4. Valuta pasta. Ota 2 dl pastan keitinvettä talteen. Kiehauta kuuma pastavesi laakeassa pannussa, lisää ¾ pestosta pannuun ja vatkaa, kunnes kastike on tasaista. Lisää pasta pannuun ja sekoita. Lisää loppu pesto sellaisenaan pastan joukkoon. Tarjoa heti.

 

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1805 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Meri-Tuuli Väntsi KUVA Reetta Pasanen

Yhden kattilan potkapasta on superhelppo mutta uskomattoman rehevän makuinen! Lusikoi ricotta joukkoon suurpiirteisiksi sattumiksi vasta pöydässä.

Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Yhden kattilan potkapasta

Ainekset

1
l
vettä
200
g
savupotkaa
5
dl
orecchiettea tai muuta pientä pastaa
1
tl
kuivattua oreganoa
1
tl
suolaa
100
g
pensaspapuja
70
g
babypinaattia
1/4
tl
mustapippuria myllystä
1
dl
ricottajuustoa

Työvaiheet

  1. Mittaa vesi vedenkeittimeen ja keitä kiehuvaksi. (Laita liesi kuumenemaan.)
  2. Kuutioi savupotka ja laita se pastan, oreganon ja suolan kanssa kattilaan. Lisää kuuma vesi ja laita kuumalle liedelle. Keitä 10 minuuttia.
  3. Huuhtele pavut ja nypi niistä kannat. Leikkaa pavut muutamaan osaan. Huuhtele ja kuivaa pinaatti. Kun potkapasta on kiehunut 10 minuuttia, lisää pavut ja keitä vielä 2 minuuttia. Siirrä kattila pois liedeltä ja sekoita pinaatit joukkoon. Mausta mustapippurilla. Lisää ricotta ruuan päälle juuri ennen tarjoamista.

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti on lisännyt 569 reseptiä.
Linkitetty 29 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Tuomas Kolehmainen

Broilericurry yhdistää ihanat mausteet ja herkullisen kookosliemen. Helppo curry on täydellinen vaihtoehto silloin, kun haluat ruuan lautaselle mahdollisimman nopeasti.

Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Broilericurry

Ainekset

1
rs (500 g)
broilerin fileepihvejä
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
(400 g)
kukkakaali
1
vihreä paprika
1
rkl
öljyä
2
rkl
vihreää tai punaista currytahnaa
1
tl
kurkumaa
1
prk (200 g)
kookoskermaa
2
rkl
kalakastiketta
2
tl
sokeria
1–2
limetin mehu
Lisäksi
1
dl
suolapähkinöitä
tuoretta korianteria

Työvaiheet

  1. Ota broileri huoneenlämpöön vajaa tunti ennen ruuanvalmistusta. Leikkaa fileet reiluiksi paloiksi.
  2. Kuori ja viipaloi sipuli. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Puolita kukkakaali ja irrottele reiluiksi paloiksi. Paloittele varsi. Poista paprikasta siemenet ja viipaloi.
  3. Kiehauta öljy ja currytahna pannulla. Paista broilerit mausteöljyssä kauniin värisiksi. Kuullota niiden joukossa sipulit. Pyöräytä joukkoon kukkakaalit ja paprikat. Kaada pannulle kookoskerma.
  4. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta kannen alla 5 minuuttia. Älä hauduta kauemmin, jotta kukkakaali ei pehmene liikaa ja broileri säilyttää mehevyytensä.
  5. Mausta kalakastikkeella, sokerilla ja limetin mehulla. Pyöräytä sekaisin, jotta kukkakaalit maustuvat kauttaaltaan. Viimeistele suolapähkinöillä ja korianterilla.
  6. Tarjoa keitettyjen nuudeleiden tai riisin kanssa.

Vinkki! Valitse currytahnan väri sen mukaan, kuinka vahvaa haluat. Punainen on tulisempaa kuin vihreä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1805 reseptiä.
Linkitetty 26 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Panu Pälviä

Salsiccia-makkaraa, perunoita ja mangoldia. Valkosipulinen ja kermainen Zuppa Toscana on täsmäruoka kylmyyttä vastaan.

Annoksia
4-6
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Zuppa Toscana

Ainekset

1
ps (300 g)
mangoldia (2 l hienonnettuna)
4
valkosipulinkynttä
2
isoa perunaa
1
sipuli
1
pkt (260 g)
salsiccia-raakamakkaraa
1
l
vettä
2
kanaliemikuutiota
2
rkl
öljyä
2
dl
kermaa
1
tl
kuivattua oreganoa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
4
viipaletta pekonia

Työvaiheet

  1. Huuhtele ja hienonna mangoldit. Kuori ja hienonna valkosipulit. Kuori ja kuutioi perunat ja sipuli isoiksi paloiksi. Viipaloi makkarat.
  2. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja tee kanaliemi kuutioista. Jätä odottamaan.
  3. Kuumenna öljy isossa kattilassa. Ruskista makkarapalat, sipuli ja valkosipulit. Lisää perunat ja kanaliemi. Keitä miedolla lämmöllä 15–20 minuuttia.
  4. Paahda pekoniviipaleita uunipellillä 200-asteisessa uunissa 15 minuuttia.
  5. Lisää kerma keittoon ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää mangoldit ja hauduta vielä 5 minuuttia. Mausta keitto oreganolla ja pippurilla. Murenna rapeat pekonit sopan pinnalle.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1805 reseptiä.
Linkitetty 34 keittokirjaan.
Ohje Jouni Toivanen KUVA Sami Repo

Herkullisen sieniliemen keittäminen vie aikaa mutta vain vähän vaivaa. Raviolit saavat umamisesta kasvisliemestä mainion kylvyn.

 

Annoksia
4 alkuruokana
Valmistusaika
30 min + 3 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Raviolit sieniliemessä

Ainekset

600
g
herkkusieniä tai metsäsieniä
2
porkkanaa
2
punasipulia
4
l
vettä
1
ruukku
lehtipersiljaa
2
timjaminoksaa
5
mustapippuria
1
laakerinlehti
1/4
tl
suolaa
Lisää
noin 24
raviolia
4
rkl
crème fraîchea
1
dl
tuoreita yrtinlehtiä (esim. lehtipersiljaa)
1/4
tl
mustapippuria myllystä
3-4
tippaa
oliiviöljyä/annos

Työvaiheet

  1. Puhdista ja paloittele sienet. Kuori ja paloittele porkkana ja sipulit. Sekoita sienet, porkkanat ja sipulit 2 litraan vettä. Hienonna ne parissa erässä tehosekoittimella tasaiseksi. Laita seos isoon kattilaan (vetoisuus 10 l) ja lisää 2 litraa vettä. Keitä alhaisella lämmöllä 45 minuuttia.
  2. Lisää yrtit ja mausteet kattilaan ja keitä vielä 10 minuuttia.
  3. Jäähdytä lientä kattilassa vähintään 2 tuntia, mielellään yön yli. Siirrä liemi jääkaappiin, kun se on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi.
  4. Siivilöi liemi puhtaaseen kattilaan. Keitä lientä niin, että siitä on puolet jäljellä. Siivilöi liemi halutessasi vielä kerran harsokankaan läpi.
  5. Keitä raviolit suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Tarjoa raviolit kuuman sieniliemen, crème fraîchen, tuoreiden herkkusienien ja yrttien kera. Viimeistele pippurilla ja oliiviöljyllä.

Vinkki Pakasta loppu liemi ja käytä esimerkiksi risotossa tai keitoissa. Jääkaapissa liemi säilyy noin viikon.

Vinkki 600 g tuoreita sieniä on nooin 1½ litraa. Jos käytät kuivattuja sieniä, turvota 1–2 dl sienimurskaa vedessä ennen keittämistä.   

Kommentit (0)