Sanna Soppa365 on lisännyt 8 reseptiä.
Linkitetty 49 keittokirjaan.
OHJE ja KUVA Sanna Maskulin

Maailman parhaan kokin Massimo  Botturan pesto ei sisällä pinjansiemeniä, vaan leivänmuruja. Minttu antaa perinteiselle basilikapestolle kivan makusäväyksen.

Kun italialainen irrottelee klassisella pestosoosilla, se tarkoittaa, että 80 prosenttia aineksista ja työvaiheista on tuttuja, 20 prosenttia uutta. Tällä kaavalla syntyy genovalaisen peston versio, jossa pinjansiemenet korvataan leivänmuruilla. Parhaan makuiset murut tulevat vaaleasta juureen leivotusta kuivahtaneesta leivästä tai maalaisleivästä. Paahtoleivät kannattaa tässä reseptissä unohtaa.

Muuten peston selkäranka-ainekset ovat melko tutut: basilika, oliiviöljy ja parmesaani. Basilikan lisäksi mukaan tulee minttua, ja jos haluat, myös lehtipersiljaa. Sitä on alkuperäisessä reseptissä, mutta hyvää tulee ilmankin. Ideanahan tässä soosissa ei ole tuottaa hävikkiä vaan välttää sitä. Yrttien suhteita voi muunnella sen mukaan mitä on saatavilla ja miten vahvaa minttu on.

Olennainen työvaihe on pastan keitinveden käyttäminen kastikkeen osana. Menetelmä on tuttu monista klassisista pastaresepteistä, kuten cacio e pepestä. Kun peston vatkaa pastan keitinveden kanssa, paksusta pestosta syntyy ihanan emulsiomainen soosi.

Botturan reseptissä pastana on fusillia, jonka uurteisiin kastike uppoaa mahtavasti. Mutta kun ollaan Suomessa, kyllä pennekin käy, tai oikeastaan mikä tahansa pasta.

Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Massimo Botturan pesto

Ainekset

400
g
fusilli- tai pennepastaa
2
isoa (4 pientä) valkosipulinkynttä
2 1/2
dl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
1-2
rkl
jäävettä
1
tuuhea ruukku (4-5 dl)
basilikaa
1
pieni ruukku (2 dl)
minttua
(1 dl lehtipersiljaa)
1 1/2
dl
leivänmuruja
100
g (4 dl)
hienoksi raastettua parmesaania
suolaa
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Laita pastavesi kiehumaan ja keitä pasta suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan.
  2. Kuori valkosipulit ja hienonna ne tehosekoittimessa. Lisää öljy vähitellen joukkoon koneen käydessä, kunnes saat tasaisen öljyn.
  3. Irrota yrttien lehdet ja halutessasi hienonna myös varret. Hienonna leivänmurut. Tarvitset noin 7-8 dl yrttejä Lisää yrtit, leivänmurut ja 1 rkl  jäävettä tehosekoittimeen ja soseuta tasaiseksi. Jos pestosta tulee liian paksua, lisää toinen ruokalusikallinen jäävettä. Lisää lopuksi juustoraaste ja soseuta paksuksi pestoksi.  Mausta suolalla ja pippurilla.
  4. Valuta pasta. Ota 2 dl pastan keitinvettä talteen. Kiehauta kuuma pastavesi laakeassa pannussa, lisää ¾ pestosta pannuun ja vatkaa, kunnes kastike on tasaista. Lisää pasta pannuun ja sekoita. Lisää loppu pesto sellaisenaan pastan joukkoon. Tarjoa heti.

 

Kommentit (0)

Hyvä terveys on lisännyt 136 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Anna Huovinen

Helpompaa ei voisi olla! Kalapihvit kypsyvät ilman käryä uunipellillä. Lusikoi 8 kasaa leivinpaperin päälle ja paina lusikalla keot pihveiksi. 

Annoksia
8-10 pihviä
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Lohi-perunapihvit

Ainekset

400
g
kirjolohifileetä
100
g
kylmäsavulohta
1
peruna raastettuna
2
rkl
hienonnettua tilliä
½
tl
suolaa
1
kananmuna
(sitruunaa)

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Leikkaa lohifilee nahattomaksi ja kuutioi filee pieneksi. Hienonna kylmäsavulohi.
  2. Kuori peruna ja raasta raastimen isolla terällä. Hienonna tilli.
  3. Sekoita kulhossa lohikuutiot, kylmäsavulohi, perunaraaste, tilli ja suola. Riko joukkoon kananmuna ja lisää lohiseoksen joukkoon. Sekoita.
  4. Nosta 8 kekoa pihvitaikinaa leivinpaperin päälle uunipellille. Muotoile taikinakeot 2 cm paksuisiksi pihveiksi.
  5. Kypsennä uunin keskitasolla 15 minuuttia. Tarjoile lisukkeeksi vihreää salaattia ja raejuustoa. Purista lohipihveille sitruunanmehua ennen tarjoilua.

Kommentit (0)

Hyvä terveys on lisännyt 136 reseptiä.
Linkitetty 23 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Anna Huovinen

Takuutuore kalapata syntyy edullisesta pakastekalasta 

Kalapannun hitain vaihe on pakastekalan sulattaminen. Ota kala sulamaan aamulla jääkaappiin ja fileet ovat pannuvalmiita, kun on aika tehdä päivällinen. Nopea kalapata valmistuu 20 minuutissa. Makua tulee runsaasti tomaattiliemestä, juustokuminasta, chilistä ja tuoreista yrteistä.

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
kalan sulatus 6-8 t, valmistus 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Kalapannu

Ainekset

400
g
pakasteturskaa- tai seitifileetä
3
valkosipulinkynttä
2
tl
savupaprikajauhetta
1
tl
jauhettua juustokuminaa
½
tl
kuivattua chilirouhetta
1
rkl
oliiviöljyä
2
prk (á 400 g)
tomaattimurskaa
1
sitruunan mehu
1
rkl
sokeria
1
tl
suolaa
½
dl
oliiveja
1
dl
hienonnettua minttua
1
dl
hienonnettua lehtipersiljaa
rouhittua mustapippuria

Työvaiheet

  1. Ota kala jääkaappiin sulamaan 6-8 tuntia ennen valmistusta. Pyyhi sulanut kalanpinta kuivaksi talouspaperilla. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet.
  2. Mittaa huhmareeseen savupaprikajauhe, kuminansiemenet ja pieni chili. Hiero jauheeksi.
  3. Kuumenna öljy paistokasarissa. Lisää valkosipulit ja mausteet. Paista keskilämmöllä minuutti sekoitellen. 
  4. Kaada pannulle tomaattimurska, sitruunamehu, sokeri ja suola. Kiehauta ja anna kiehua hiljalleen 10 minuuttia. Lisää joukkoon oliivit ja kala. Anna kypsyä 5-10 minuuttia. Mausta tarvittaessa suolalla ja sokerilla. Lisää lopuksi minttu, persilja ja mustapippuria. Tarjoile täysjyväriisin tai maalaisleivän kanssa.   

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1849 reseptiä.
Linkitetty 18 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Panu Pälviä

Kermainen mätirisotto raikastetaan fenkolilla ja rikastetaan kermalla. Jos pidät mädistä, tämä on uusi luottoreseptisi.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Mätirisotto

Ainekset

200
g
muikun tai silakan mätiä
3
rkl
voita
3
rkl
kermaa
1
l
vettä
2
kasvisliemikuutiota
2
salottisipulia
2
valkosipulinkynttä
1
fenkoli
2
rkl
öljyä
2
dl
risottoriisiä
2
dl
valkoviiniä
1
sitruunan mehu
1/2-1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllsytä
Lisäksi
8 viiriäisenmunaa tai 4 kananmunaa

Työvaiheet

  1. Valuta mäti tiheässä siivilässä. Ota 4 rkl mätiä ja siirrä se sivuun koristelua varten. Sulata voi. Yhdistä mäti, voisula ja kerma tehosekoittimen tai sauvasekoittimen kulhossa ja soseuta.
  2. Kuumenna vesi kattilassa ja lisää liemikuutiot.
  3. Kuori ja hienonna sipulit. Leikkaa fenkoli ohuiksi suikaleiksi. Kuumenna öljy pannussa ja paista sipuleita ja fenkolia 2–3 minuuttia. Lisää riisi ja kuullota 1 minuutti. Kaada viini pannuun ja anna kiehahtaa niin, että neste haihtuu. Lisää 1 dl kasvislientä ja sekoita kunnes neste on imeytynyt riisiin. Lisää 1 dl lientä kerrallaan ja kypsennä risottoa yhteensä noin 18 minuuttia, koko ajan sekoittaen, kunnes koko nestemäärä on imeytynyt riisiin ja riisi on kypsynyt al denteksi.
  4. Lisää mätisose risottoon. Lämmitä risotto ja purista sitruunanmehu joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla.
  5. Jaa risotto lautasille. Erottele viiriäisenmunista keltuaiset ja laita kaksi keltuaista kunkin annoksen päälle.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1849 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Meri-Tuuli Väntsi KUVA Panu Pälviä

Kun suikaloit ruusukaalit, kuumennat ne pikaisesti ohran kanssa ja viimeistelet piparjuurikastikkeella, saat ylellisen talvisalaatin.

Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Lämmin ruusukaalisalaatti ja piparjuurikastike

Ainekset

1 dl rikottuja ohrasuurimoita
dl
vettä
½
+ ½ tl suolaa
1
granaattiomena
2
kotimaista omenaa
400
g
ruusukaalia
½
sitruunan mehu
1–2
tl
oliiviöljyä
Kastike
2
dl
kermaviiliä
1–3
tl
piparjuurta raastettuna
¼
tl
mustapippuria myllystä
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

 

  1. Huuhtele ohrasuurimot kylmällä vedellä. Laita ne kattilaan, lisää vesi ja ½ tl suolaa, kiehauta ja laske lämpöä. Hauduta kannen alla 20 minuuttia.
  2. Notkista kermaviili sekoittamalla sitä haarukalla. Raasta piparjuurta joukkoon maun mukaan. Mausta pippurilla ja suolalla. Anna vetäytyä kylmässä.
  3. Irrota granaattiomenasta siemenet naputtelemalla ne halkaistusta kuoresta kulhoon. Puolita omenat, poista siemenkota ja leikkaa hedelmä ohuiksi viipaleiksi.
  4. Poista ruusukaaleista kanta ja kellastuneet lehdet. Leikkaa ruusukaalit noin 3 mm:n levyisiksi suikaleiksi. Kypsennä niitä höyryssä 3 minuuttia ja kaada kulhoon granaattiomenansiementen päälle. Mausta suolalla, sitruunamehulla ja oliiviöljyllä.
  5. Kun ohrasuurimot ovat kypsiä, valuta ja huuhtele ne nopeasti, ravista ylimääräinen vesi pois ja sekoita salaattiin. Kääntele omenaviipaleet joukkoon ja tarjoa lämmin salaatti heti piparjuurikastikkeen kera.

Kommentit (0)