Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 179 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Panu Pälviä

Upean värinen risotto saa syvyttä vuohenjuustosta ja rosmariinista, ja se viimeistellään tummilla rypäleillä ja pistaaseilla.

Risotto on melko helppo viikonlopun hemmotteluruoka, jonka peruskaava taipuu hyvin moneen. Näin alkusyksystä maanläheinen vuohenjuustolla rikastettu punaviinirisotto maistuu taivaalliselta.

Sipulin, mausteiden ja riisin kuullottaminen öljyssä aloittaa risoton valmistamisen. Kun riisi muuttuu läpikuultavaksi, on pannulle aika lisätä viini. Oheisessa ohjeessa käytetään punaviiniä, mutta valkoviini on useimmissa risotoissa oikea valinta.

Viinin kiehautuksen jälkeen pannulle lisätään kuumaa lientä vähän kerrallaan. Tässä vaiheessa hellan ääreltä ei kannata poistua pitkäksi aikaa. Jotta risotto saa oikeanlaisen tarpeeksi löysän mutta yhtenäisen koostumuksensa, sitä tulee hämmentää lähes koko kypsymisen ajan.

Tällöin riisin tärkkelys irtoaa tasaisesti ja suurustaa liemen. Lopuksi risottoon lisätään parmesaaniraastetta, joskus voita, sekä muut tarvittaessa erikseen kypsennetyt ainekset. Oheinen risotto viimeistellään vuohenjuustolla, viinirypäleillä sekä pistaasipähkinöillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Vuohenjuusto-punaviinirisotto

Ainekset

1
pieni punajuuri (½ dl raastettuna)
1
l
kasvislientä
2–3
valkosipulinkynttä
2
rkl
rosmariinia hienonnettuna
2
rkl
oliiviöljyä
3
dl
risottoriisiä
2
dl
punaviiniä
1
dl (40 g)
parmesaania raastettuna
Lisäksi
1
pkt (200 g)
pehmeää vuohenjuustoa
2
dl
tummia rypäleitä
1
dl
pistaasipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Kuori ja raasta punajuuri. Kuumenna kasvisliemi ja lisää punajuuriraaste siihen. Pidä liemi lämpimänä.
  2. Kuori ja hienonna valkopulit. Hienonna rosmariini. Kuullota valkosipulia öljyssä 1 minuutti, lisää riisi ja rosmariini. Kuullota muutama minuutti, kunnes riisi muuttuu hieman kuultavaksi.
  3. Lisää viini ja sekoita voimakkaasti. Kun viini on kiehunut ja imeytynyt riisiin, lisää kauhallinen punajuuri-kasvislientä koko ajan sekoittaen. Lisää lientä kauhallinen kerrallaan, kunnes koko määrä on imeytynyt riisiin. Kypsennä risottoa yhteensä noin 20 minuuttia. Jätä risotto hieman löysäksi.
  4. Raasta parmesaanijuusto ja sekoita se risottoon. Murenna vuohenjuusto, halkaise viinirypäleet ja rouhi pistaasit. Laita vuohenjuusto, rypäleet ja pistaasit risoton pinnalle.

Kommentit (7)

Vierailija

Onko tuo 1 l kasvisliemi litra vai mikä? Litran merkki on L, vähän hämäävää.

Okeido71

Voisi vielä mainita, että riisiksi valitaan Carnaroli tai vähintään Arborio. Muista lajikkeista ei saa syömäkelpoista risottoa.

Vierailija

Litran merkki on l, pieni l-kirjain. Vastaavasti desilitra on dl jne.

TuuliSoppa365
Seuraa 
Liittynyt7.2.2022

Heippa,

Litrasta voidaan käyttää joko isoa tai pientä L-kirjainta. Eli ohjeessa on kyseessä on siis 1 litra kasvislientä. 

Ciao

Italiassa 15 vuotta asuneena en ole koskaan nähnyt valkosipulia risotossa 🤷. Punajuuri meillä keitetään kypsäksi ja soseutetaan ja lisätään risottoon 5 min ennen kuin se on kypsä 👍

Pulu1964

1 dl kuorittuja vai kuorimattomia pähkinöitä?

Roosa Soppa365
Seuraa 
Liittynyt8.11.2021

Hei!

Annoksen viimeistelyyn voi käyttää 1 dl kuorimattomia pistaasipähkinöitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä
Hellepäivän himotuin keitto valmistuu avomaankurkuista! Kurkkukeitto on sitä raikkaampaa, mitä viileämpänä se tarjotaan. Viilennä kurkut siksi jääkaapissa ennen raastamista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkkukeitto

Ainekset

3–4
avomaankurkkua (4 dl raastetta)
½
tl
suolaa
6
dl
turkkilaista jogurttia
1–2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tuoretta tilliä hienonnettuna
1
rkl
tuoretta minttua hienonnettuna
1
limetti
PINNALLE
2
rkl
hasselpähkinöitä
100
g
fetajuustoa
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
tillinoksaa

Työvaiheet

  1. Pese kurkut. Raasta ne hienoksi raasteeksi kulhoon. Sekoita suola joukkoon ja anna tekeytyä 15 minuuttia. (Älä valuta raastetta.) 
  2. Paahda keiton pinnalle tulevia pähkinöitä kuumalla kuivalla pannulla 2–3 minuuttia. Siirrä sivuun. 
  3. Lusikoi jogurtti isoon kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipuli. Hienonna yrtit. Purista limettimehu. Lisää ne jogurtin joukkoon. 
  4. Nostele kurkkuraaste puristellen jogurttiseokseen. Ohenna sopivan paksuiseksi raasteesta irronneella nesteellä. Tarkista suola. 
  5. Jaa keitto lautasille. Murustele fetaa ja rouhi pähkinöitä päälle. Viimeistele oliiviöljyllä ja tillillä.
     
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström
Pehmeä hummus tekee vegaanillekin sopivasta pasta-annoksesta herkullisen kermaisen.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Mansikka-hummuspasta

Ainekset

300
g
simpukkapastaa
Hummus
1
prk (380/230 g)
kypsiä kikherneitä
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tahinia
½
tl
suolaa
½
tl
jauhettua korianteria
¼
tl
mustapippuria myllystä
2
rkl
sitruunamehua
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
rkl
kylmää vettä
Paahdetut kikherneet
1
prk (380/230 g)
kypsiä kikherneitä
1
rkl
öljyä
1
tl
jauhettua korianteria
1
tl
jauhettua juustokuminaa
1
tl
savupaprikajauhetta
½
tl
(mietoa) chilimaustetta
½
tl
suolaa
Lisäksi
500
g
mansikoita
1
ruukku korianteria

Työvaiheet

  1. Valmista ensin hummus. Huuhdo kikherneet ja kumoa ne teholeikkuriin tai monitoimikoneen kulhoon. Kuori ja pilko valkosipulinkynnet joukkoon. Lisää tahini ja mausteet. Rouhi tasaiseksi.
  2. Lisää sitruunamehu, oliiviöljy ja tilkka vettä. Sekoita yhä. Lisää tarvittaessa vettä, kunnes hummus on sileää ja kuohkeaa. Tarkista maku.
  3. Keitä pasta kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan.
  4. Huuhdo ja valuta kikherneet paahdettaviksi. Lämmitä pannulla öljy ja mausteet. Paista kikherneet mausteöljyssä rapeiksi.
  5. Puolita mansikat. Valuta pasta ja kääntele joukkoon hummus. Lisää mansikat, korianteria ja paahdetut kikherneet. Tarjoa heti.

Vinkki! Hummusta voi nauttia myös levitteenä leivällä ja dippailla siihen kasviksia.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström
Jos rakastat kesäkeittoa, ihastut näihin pikapiiraisiin joiden päällä on kukkakaalia, herneitä ja kesäsipulia.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kukkakaalipiiraat grillissä

Ainekset

6
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
leivinjauhetta
1
tl
suolaa
4
dl
piimää (ei rasvaton)
½
dl
rypsiöljyä
Tuorejuustotäyte
1
rs (150 g)
piparjuurituorejuustoa
1
dl
piimää (ei rasvaton)
Kasvistäyte
1
pieni kukkakaali
½
l
(sokeri)herneitä
muutama ohut kesäporkkana ja retiisi
2
pientä kesäsipulia
1
rkl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Valmistele täytteet. Sekoita tuorejuusto ja desilitra piimää keskenään. Huuhdo kasvikset. Leikkaa kukkakaali ohuiksi viipaleiksi, riivi herneet (sokeriherneet voit käyttää palkoineen), puolita porkkanat, retiisit ja sipulit. Sipaise kasvikset öljyllä.
  2. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola. Lisää piimä ja öljy. Vaivaa sähkövatkaimen taikinakoukuilla 5 minuuttia.
  3. Paista kasvikset nopeasti kuumalla grilliparilalla käännellen. Mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä parilan laidalle.
  4. Kuopaise taikina kahdella lusikalla nokareiksi kuumalle grilliparilalle. Pyöräytä lusikat jauhoissa. Taputtele ja venyttele pohjat niiden avulla ohuemmiksi.
  5. Paista keskilämmöllä 5 minuuttia. Käännä pohjat ja levitä päälle tuorejuustotäytettä ja kasviksia. Kypsennä toiset 5 minuuttia. Tarjoa lämpiminä.
ET-lehti on lisännyt 310 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Kesällä grillipihvin kastike on persiljaa ja ruohosipulia tulvillaan.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min (+ 1 t)
Vaikeustaso
Helppo

Grillipihvi ja yrttikastike

Ainekset

500
g
naudan ulkofileetä
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
2
rkl
öljyä
KASTIKE
1
dl
persiljaa
1
dl
ruohosipulia
½
dl
tuoretta rakuunaa
50
g
voita
dl
vettä
½
kanaliemikuutio
2
tl
rosepippuria

Työvaiheet

  1. Ota liha huoneenlämpöön puoli tuntia ennen grillausta. Leikkaa liha neljäksi pihviksi, nuiji pihvit kevyesti. Mausta suolalla ja pippurilla.

  2. Kuumenna kaasugrilli tai valmista hiillos riittävän kuumaksi. Taputtele pihvit öljyllä ja grillaa kuumassa grillissä 2–3 minuuttia molemmilta puolilta. Nosta pihvit lautaselle ja peitä foliolla tai toisella lautasella. Anna vetäytyä 10 minuuttia.

  3. Hienonna persilja, ruohosipuli ja rakuuna monitoimikoneessa tai tehosekoittimessa. Lisää pehmeä voi ja sekoita tasaiseksi.

  4. Kiehauta vesi ja liemikuutio kattilassa ja anna kiehua, kunnes neste haihtuu puoleen. Lisää yrttivoi liemen sekaan sauvasekoittimella sekoittaen. Mausta pippurilla.

  5. Viipaloi liha ja lusikoi päälle yrttikastiketta. Herkuttele perunasalaatin kanssa.

Lipstikkapesto-perunasalaatti

Ainekset

800
g
perunoita
2
varrellista nippusipulia
1
nippu retiisiä
1
pieni kesäkurpitsa
PESTO
2
dl
lipstikkaa
2
valkosipulinkynttä
½
sitruunan kuori ja mehu
2
dl
parmesaania
1
d
auringonkukansiemeniä
2
dl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Aloita pestosta. Huuhtele lipstikat. Hienonna valkosipulinkynnet. Raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Raasta parmesaani.

  2. Paahda siemeniä kuumalla kuivalla pannulla 1–2 minuuttia.

  3. Laita kaikki peston ainekset teho- tai sauvasekoittimen kulhoon. Soseuta tasainen tahna.

  4. Harjaa perunat puhtaiksi. Kuumenna litra vettä kattilassa, mausta suolalla ja keitä perunat kypsiksi. Kaada vesi pois ja anna perunoiden jäähtyä hieman.

  5. Halkaise suurimmat perunat, jätä pienet kokonaisiksi. Hienonna sipulit, viipaloi retiisit ja kesäkurpitsat. Laita kasvikset isoon kulhoon ja sekoita joukkoon pesto.