Teemu Leminen on lisännyt 36 reseptiä.
Linkitetty 1197 keittokirjaan.

Tähän ruokaan iskee himo. Onneksi se on niin helppotekoinen, että himoon saa helpotuksen vaivaisessa vartissa.

Ruokaihmiset tietävät sen tunteen, kun reseptipakkomielle iskee.

Se alkaa kuin varkain. Huomaat reseptin, jossa on "sitä jotain". Et välttämättä reagoi sen ihmeemmin, vilkaiset ehkä kiinnostavaa raaka-aineluetteloa, jännittävää valmistusmenetelmää tai upeaa ruokakuvaa. Sitten mukamas unohdat koko ohjeen.

Paitsi että et unohda. Se jää jonnekin takaraivoon jyskyttämään. Ja siellä se ryskii, kunnes edessäsi on lautasellinen pakkomielleruokaa.

Minun tuorein pakkomielleruokani on Nigellan couscous-halloumisalaatti. Näin sen ensi kertaa parisen viikkoa takaperin mainion Kulinaarimuruja-Jaanan blogissa. Tiedän, että Jaanalla on hyvä maku (samanlainen kuin omani), joten kun hän vuolaasti kehui couscoussalaattia "hullunhelpoksi" ja "taivaallisen hyväksi", olin niin sanotusti myytyä miestä.

Olin hankkinut raaka-aineet (tai siis ostanut paketin halloumia, loput aineet tuppaavat olemaan meillä kaapin peruskamaa) jo aiemmin viikolla, mutten ollut vielä saanut aikaiseksi pyöräyttää itse salaattia.

Kun reseptin äiti Nigella Lawson sitten pamahti humalaisten silmieni eteen Euroviisujen pisteidenlaskun yhteydessä, tiesin, että pakkomielteen kutsuun on vain vastattava.

Ja olenpa iloinen, että vastasin! Tämä couscoussalaatti nimittäin olikin todella helppo ja aivan täydellisen hyvä eväs vähän väsyneemmälle päivälle. Sen valmistamiseen menee noin vartin verran ja työläin vaihe on halloumikuutioiden paistelu.

Alkuperäisessä ohjeessa vesi kiehautetaan vedenkeittimessä, mutta halusin turvottaa couscousryynit kasvisliemessä, joten kuumensin veden ja kasvisfondikuution kattilassa. Lisäksi tiristin salaatin sekaan vähän limen mehua, koska mielestäni pieni hapokkuus ja kostutus teki sille hyvää. Muuten noudatin reseptiä orjallisesti.

Couscoussalaattiin voi varmasti pilkkoa sekaan muitakin kasviksia, ehkä jopa paahtaa ne ensin uunissa. Uskoisin, että yrteistä toimisivat persiljan ohella minttu, korianteri ja ruohosipuli. Kevätsipuli olisi tässä salaatissa varmasti ihan fantastista!

Vaihtelunvaraa siis riittää, mutta älä tingi savupaprikasta. Se on tämän salaatin juttu ja sen savuisuus komppaa ihan täydellisesti halloumin täyteläisyyttä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Nigellan couscous-halloumisalaatti

Ainekset

2
dl
couscousia
1-2
tl
savupaprikaa (valitse tulisuusaste sietokyvyn mukaan)
2
dl
kasvislientä
1
pkt
halloumia
15
kirsikkatomaattia
1
pieni sipuli
persiljaa
oliiviöljyä
limen mehua

Työvaiheet

  1. Mittaa cousous kulhoon. Sekoita kuiviin ryyneihin savupaprikajauhe. (Ja ripaus suolaa, jos turvotat ryynit kasvisliemen sijaan vedessä.)
  2. Kuumenna kasvisliemi (tai vastaava vesimäärä vedenkeittimessä). Kaada couscousin sekaan, sekoita ja peitä kelmulla. Anna turvota 10-15 minuuttia.
  3. Kuutioi tai viipaloi halloumi. Paista juusto ruskeaksi oliiviöljyssä.
  4. Kuutioi sipuli, puolita kirsikkatomaatit ja silppua persilja.
  5. Pöyhi kypsä couscous haarukalla irtonaiseksi. Lisää ruskistetut halloumikuutiot, sipulit, tomaatit ja persilja. Valuta päälle oliiviöljyä ja limen mehua.

Huom: Tässä ohjeessa käytetty savupaprika oli La Chinatan Sweet-versiota. Sitä pystyi käyttämään huoletta tuon kaksi teelusikallista. Samalla valmistajalla on tulisempiakin versioita, niitä annostelisin varovaisemmin. Kannattaa kuunnella omaa sietokykyään.

Kommentit (9)

Päivi Vuorimies
Seuraa 
Liittynyt7.2.2015

Meidän tän kesän hitti. Grilliruualle maittava lisuke. Suosittelen.

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Hauska kuulla, Päivi! Mukavaa kesän jatkoa :)

Tuula Karhi
Seuraa 
Liittynyt7.7.2015

Kerrassaan ihana tuoreilla mansikoilla höystettynä!

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Mansikoita! Onpa hyvä idea :)

Mari Pöysti_2
Seuraa 
Liittynyt21.7.2015

Tämä on hyvää! Erinomaista myös kalan kanssa ja ihan sellaisenaan. Sen verran iisiä tehdä että tänäänkin mukana lounasboksissa kun loman jälkeen teki mieli jotain hyvää, helppoa ja itsetehtyä. Minäkin lisäsin mansikoita, johtuneeko siitä että katsoin ensin tuon kuvan tomaattien olevan mansikoita.

Vierailija

Voinko tehdä tämän edellisenä päivänä valmiiksi?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Tämä salaatti on parasta tuoreeltaan! Onneksi se valmistuu nopeasti :)

Vierailija

Lisäsin vesimäärään kokonaisen kasvisliemikuution ( geleemäisen) sillä seurauksella, että lopputulos oli suolaisuudessaan fiasko - onhan myös halloumissa suolaa. Lisäsuolaa en todellakaan lisännyt päinvastoin kuin ohjeessa kehotettiin. Pilalle mennyt ruoka siis itselläni, herkullisuudesta ei voinut puhua.

Vierailija

Todella hyvää, kulkenut meidän matkassa jo pitkään. Lisää tärppejä tulemaan Teemu, kiitos!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1360 reseptiä.
Linkitetty 30 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Piia Arnould

Pilko sienet pieneksi muruksi, paista kunnolla jauhelihan tapaan ja muhita vielä tomaattien kanssa ihanan umamiseksi kastikkeeksi. Tämä kastike sopii sille, joka haluaa päästä bolognesen makuun ilman lihaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
2 t
Vaikeustaso
Helppo

Bolognesen ystävän sienikastike

Ainekset

½
dl
kuivattuja herkkutatteja
4
dl
kuumaa vettä
500
g
tuoreita tatteja, suppilovahveroita tai herkkusieniä
4
valkosipulinkynttä
2
porkkana
2
varsisellerinvartta
4
rkl
oliiviöljyä
2
tlk (à 400 g)
tomaattimurskaa
2
rkl
balsamiviinietikkaa
2
laakerinlehteä
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
¼
tl
mustapippuria
Lisäksi
2
dl
raastettua parmesaania
1
dl
persiljaa pastaa neljälle hengelle

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 180 asteeseen.

  2. Laita kuivatut sienet 15 minuutiksi likoamaan kuumaan veteen.

  3. Puhdista tuoreet sienet. Jauha sienet ja valkosipulinkynnet tehosekoittimessa murumaiseksi. Ota sivuun ja tee samoin sipulille, porkkanalle ja sellerille. Valuta kuivatut sienet, ota liotusliemi talteen.

  4. Kuumenna 2 rkl öljyä isolla, korkeareunaisella uuninkestävällä pannulla tai kasarilla, ja paista sieni-valkosipuliseosta 4 minuuttia. Lisää joukkoon kuivatut sienet ja vihannesmuru ja paista vielä 10 minuuttia. Lisää tomaattimurskat ja sienien liotusvesi. Sekoita joukkoon etikka ja mausteet. Kuumenna kiehuvaksi.

  5. Leikkaa padan päälle leivinpaperista pyöreä kansi ja palan keskelle pieni reikä. Paina leivinpaperikansi kastikkeen pinnalle. Hauduta kastiketta uunissa 1½ tuntia. Sekoita valmiiseen kastikkeeseen juustoraaste ja koristele annokset hienonnetulla persiljalla. Tarjoile pastan kanssa.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1360 reseptiä.
Linkitetty 55 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Piia Arnould

Tämä moussakan tyylinen munakoisovuoka valmistetaan ilman lihaa. Rouskut sopivat jauhelihan tilalle niin loistavasti, että eroa hädin tuskin huomaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
1½ t
Vaikeustaso
Helppo

Metsäsienimoussaka

Ainekset

3 (600 g)
munakoisoa
3
rkl
oliiviöljyä
1–2
tl
suolaa
Sienikastike
1
tlk (530/350 g)
haaparouskukuutioita (esimerkiksi Pirkka) (tai esikäsiteltyjä, kevyesti suolattuja rouskuja)
2
valkosipulinkynttä
1
sipuli
4
rkl
oliiviöljyä
1
dl
punaviiniä
1
tlk (400 g)
säilöttyjä kirsikkatomaatteja
2–4
dl
vettä
2
rkl
tuoretta oreganoa
1
tl
kanelia
½
tl
mustapippuria
suolaa tarvittaessa
Valkokastike
75
g
voita
dl
vehnäjauhoja
7
dl
täysmaitoa
1
pkt (200 g)
fetaa
1
tl
jauhettua muskottipähkinää
½
tl
mustapippuria
¼
tl
jauhettua muskottipähkinää

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Leikkaa munakoisot noin sentin paksuisiksi viipaleiksi ja levitä uunipellille leivinpaperin päälle. Sivele öljyllä ja ripottele pinnalle suolaa. Paahda munakoisoja noin 20 minuuttia, kunnes ne pehmenevät ja ruskistuvat kevyesti.

  2. Valuta säilötyt sienet siivilässä. Jos sienet ovat hyvin suolaisia, huuhtele niitä juoksevalla vedellä.

  3. Kuori ja hienonna sipulit. Kuumenna puolet öljystä paistinpannulla ja paista sieniä hetki. Lisää loppu öljy, sipulit ja valkosipuli, paista 5 minuuttia. Kaada paistokseen viini ja kiehauta neste kasaan. Lisää säilyketomaatit, vesi ja mausteet. Hauduta kastiketta noin tunti. Maista ja lisää suolaa tarvittaessa.

  4. Sulata voi kattilassa. Lisää jauhot ja paista 3–5 minuuttia vispilällä koko ajan sekoittaen. Vispaa joukkoon maito muutamassa erässä ja sekoita hyvin kattilan pohjaa myöten, ettei kastike paakkuunnu. Hauduta kastiketta miedolla lämmöllä välillä sekoittaen noin 15 minuuttia.

  5. Murenna feta, ota vähän sivuun ruoan pinnalle ja laita loput kastikkeeseen. Lämmitä, kunnes juusto sulaa. Mausta pippurilla ja muskotilla.

  6. Kokoa moussaka korkeareunaiseen uunivuokaan. Laita vuoan pohjalle kerros munakoisosiivuja, sen päälle puolet sienikastikkeesta ja valkokastiketta. Lado toinen kerros munakoisoja, sienikastiketta ja valkokastiketta vuokaan, ja viimeiseksi loput munakoisot ja valkokastike. Ripottele pinnalle loppu feta.

  7. Kypsennä moussakaa 200-asteisen uunin keskitasolla noin 40 minuuttia. Jos pinta alkaa ruskistua liikaa, peitä vuoka foliolla. Anna vetäytyä vähintään puoli tuntia ennen tarjoilua.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1360 reseptiä.
Linkitetty 115 keittokirjaan.
Ohje Krista Kupariharju Kuva Panu Pälviä

Sumppia sienikastikkeeseen? Kyllä vain! Tuo salainen ainesosa korostaa sienten umamisuutta ja sopii kaikenlaisista sienistä valmistettuihin kastikkeisiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Maailman paras sienikastike

Ainekset

400
g
tuoreita kantarelleja, suppilovahveroita tai muita esikäsiteltyjä metsäsieniä
noin 1
rkl
kahvia
50
g
voita
1
valkosipulinkynsi
2
rkl
kantarellifondia
2
rkl
valkoviinietikkaa (tai valkoista balsamiviinietikkaa)
1
rkl
hunajaa
1⁄2
ruukkua tuoretta timjamia
2
dl
kuohukermaa
(1⁄4
tl
suolaa)

Työvaiheet

  1. Puhdista sienet ja kuivaa ne liinalla. Paloittele suurimmat. Paista sieniä hetken aikaa kuivalla pannulla, niin että neste haihtuu hieman. Lorauta (kuuma) kahvi pannulle ja anna sihistä kunnolla. Haihduta kaikki neste.

  2. Lisää voi pannulle ja paista sieniä voissa, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä.

  3. Kuori ja murskaa sillä aikaa valkosipulinkynsi ja lisää joukkoon. Kuullota muutaman minuutin ajan. Lisää joukkoon fondi, etikka ja hunaja ja pyörittele pannulla. Hienonna timjamin lehdet joukkoon.

  4. Lisää lopuksi kerma ja keitä kokoon keskilämmöllä, kunnes kastike sakenee.

  5. Tarkista maku ja mausta suolalla tarvittaessa. Tarjoa esimerkiksi paistetun kalan kanssa.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1360 reseptiä.
Linkitetty 25 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Piia Arnould

Täyteläisen kermaista, mutta vegaanista. Tässä supervuoassa loistavat lehtikaali ja puolukka.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min + pähkinöiden liotus 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Vegaaninen lehtikaalivuoka

Ainekset

1
ps (80 g)
cashew-pähkinöitä
dl
kasvikermaa
2 + 2
rkl
oliiviöljyä
1
ps (150 g)
lehtikaalia
1
(300 g)
purjo
4
rkl
tuoretta rosmariinia
4
rkl
kuivattua nokkosta
2
rkl
siirappia
1
tl
suolaa
4
dl
puolukoita

Työvaiheet

  1. Ota muutama pähkinä pussista sivuun ja laita loput pähkinät ja kerma kulhoon. Anna liota vähintään 1 tunti. Lisää 2 rkl öljyä ja soseuta.

  2. Huuhtele nokkoset ja laita ne kiehuvaan veteen 1–2 minuutiksi. Siivilöi ja huuhtele.

  3. Hienonna kaalit. Halkaise, huuhtele ja suikaloi purjo. Kuumenna 2 rkl öljyä isolla pannulla. Paista kaalia ja purjoa 5 minuuttia. Sekoita joukkoon hienonnettu rosmariini ja nokkonen, siirappi ja suola.

  4. Laita kaalipaistos vuokaan, kaada joukkoon kermaseos, lisää puolukat ja sekoita. Laita loput pähkinät pinnalle. Paista vuokaa 180-asteissa uunissa noin 30 minuuttia.

Kommentit (0)