Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2208 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Tästä salaatista löytyy voikukkaa kahdella tavalla! Voikukan luonteikkaat lehdet silputaan salaattiin ja kirpeät kukat paistetaan tempurataikinan suojaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + voikukkatempurat 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Voikukkasalaatti

Ainekset

200
g
varhaiskaalia
½
tl
suolaa
10
voikukanlehteä
2
kiiviä
1
ruukku
vesikrassia
1
ruukku
rucolaa
½
ruukkua
tilliä
Kastike
½
dl
rypsiöljyä
4
rkl
juoksevaa hunajaa
2
rkl
kokojyväsinappia
2
rkl
omenaviinietikkaa
½
tl
suolaa
Lisäksi
20
voikukkatempuraa (ks. ohje alempaa)

Työvaiheet

  1. Leikkaa kaalit ohuiksi suikaleiksi ja laita ne kulhoon. Lisää suola ja puristele kaali käsin pehmeämmäksi.
  2. Huuhtele voikukanlehdet, poista keskiruoti ja hienonna lehdet. Kuori ja viipaloi kiivit. Irrota yrttien lehdet. Lisää salaatin aineet kaalin joukkoon.
  3. Yhdistä kulhossa kastikkeen aineet ja sekoita ne salaattiin. Jaa salaatti lautasille ja lisää voikukkatempurat juuri ennen tarjoilua.

Voikukkatempura

Ainekset

20
voikukan kukintoa
1
kananmuna
2
dl
maitoa
1
dl
vehnäjauhoja
1
dl
maissijauhoja
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
¼
tl
cayennepippuria
Lisäksi
dl
ruokaöljyä

Työvaiheet

  1. Ravistele kukat puhtaaksi, älä huuhtele.
  2. Vatkaa kananmunan rakenne kulhossa. Sekoita maito, jauhot, leivinjauhe ja mausteet joukkoon. Sekoita taikina tasaiseksi.
  3. Kuumenna öljy 180-asteiseksi. Jos sinulla ei ole mittaria, kokeile öljyn lämpötilaa pienellä taikinanokareella. Jos öljy alkaa heti poreilla taikinanokareen ympärillä, öljy on tarpeeksi kuumaa.
  4. Dippaa kukinnot taikinassa ja valuta ylimääräinen taikina pois. Paista noin viisi kukintoa kerrallaan kuumassa öljyssä kullanruskeiksi. Valuta talouspaperilla ja tarjoa heti esimerkiksi salaatissa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2208 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta alkuruokana tai 2 pääruokana
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Simpukat vinho verdessä

Ainekset

1
kg
sinisimpukoita
3
valkosipulinkynttä
2
chilipalkoa
3
rkl
oliiviöljyä
dl
vinho verdeä tai muuta kuivaa valkoviiniä
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
1
ruukku
korianteria
1
sitruuna

Työvaiheet

  1. Huuhtele simpukat kylmällä vedellä siivilässä. Vedä tai raaputa kuoren välistä ”parrat” pois. Poista joukosta simpukat, joiden kuori on rikkoutunut. Kopauta raollaan olevia simpukoita työtasoa vasten. Jos simpukka ei sulkeudu, heitä se pois.
  2. Kuori ja hienonna valkosipulit. Kuutioi chilit. Kuullota valkosipulia ja chiliä öljyssä kattilassa sekoitellen muutama minuutti. Lisää simpukat, viini, suola ja pippuri, peitä kattila kannella ja keitä noin 5 minuuttia välillä kattilaa ravistellen.
  3. Poimi avautuneet simpukat tarjoiluastiaan ja peitä foliolla. Heitä avautumattomat simpukat pois.
  4. Siivilöi liemi talteen ja kaada takaisin kattilaan. Keitä ilman kantta noin 5 minuuttia tai kunnes liemi on tiivistynyt puoleen. Hienonna korianteri ja lohko sitruuna.
  5. Kaada kuuma liemi simpukoille. Viimeistele korianterilla ja sitruunamehulla. Tarjoa sellaisenaan tai leivän ja aiolin kanssa.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2208 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Paahdetut kesäkasvikset ja vuohenjuustodippi ovat loistava aloitus rapujuhliin. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdetut kesäkasvikset ja vuohenjuustodippi

Ainekset

800
g
kasviksia (esim. pikkuporkkanaa, broccoliinia, herneenpalkoja ja retiisiä)
VUOHENJUUSTODIPPI
300
g
vuohenjuusto
3
rkl
mascarponea tai maustamatonta tuorejuustoa
2
valkosipulinkynttä
1
sitruunan kuori
(1
rkl
ruokaöljyä)
2
rkl
pistaasipähkinöitä kuorittuina
tl
sumakkia)
2
tl
mustia seesaminsiemeniä

Työvaiheet

  1. Mittaa vuohenjuusto ja mascarpone tehosekoittimeen. Kuori valkosipulinkynnet, lisää ne juuston joukkoon ja pyöritä konetta noin 30 sekuntia kerrallaan. Pysäytä kone ja kaavi tahnaa reunoilta kohti leikkuuterää. Jatka soseuttamista 30 sekunnin pätkissä, kunnes dippi on tasaista. Pese sitruuna, raasta kuoren keltainen osa ja sekoita se juustodippiin.

  2. Jos haluat, voit esikeittää porkkanoita ja broccoliinia vedessä 2 minuuttia sekä herneenpalkoja 1 minuutin.

  3. Paahda kasviksia grillissä tai öljyssä pannussa 5–10 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin värisiä mutta vielä rapeita.

  4. Kuori ja rouhi pistaasipähkinät.

  5. Levitä dippi tarjoiluvadille ja asettele kasvikset dipin päälle. Viimeistele ripottelemalla päälle sumakkia, siemeniä ja pistaasia.

Vinkki! Kiepauta porkkanoiden ympärille bresaolaa tai ilmakuivattua kinkkua ennen grillaamista.

Helsingin Sanomat on lisännyt 111 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Tuomas Kolehmainen

Nämä mehevät kalatacot kootaan lettusten sijaan salaatinlehdille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

”Kalatacot” salaatinlehdillä

Ainekset

4
baby gem -salaattia
2
avokadoa
250
g
kirsikkatomaatteja
1
rkl
limettimehua
hiutalesuolaa, mustapippuria myllystä
1
prk
tex mex -salsakastiketta
2
prk
säilöttyä kalaa, esimerkiksi lohta tai tonnikalaa (yhteensä noin 370 g)
100
g
cheddaria raastettuna
1
ruukku
korianteria

Työvaiheet

  1. Huuhtaise ja kuivaa salaatinlehdet. Laita ne tarjoiluvadille.
  2. Halkaise avokadot, lusikoi avokadonliha kuorista ja painele haarukalla soseeksi. Mausta limetillä, suolalla ja pippurilla. Viipaloi kirsikkatomaatit.
  3. Anna jokaisen syöjän koota omat taconsa nostamalla salaatinlehdelle avokadoa, tomaattia, salsakastiketta, kalaa, juustoa ja korianteria.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2208 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Panu Pälviä

Vatkattu feta on mukavan hapanta, ilmavan paksua ja helppo tehdä. Se sopii loistavasti grillattujen sienivartaiden kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Sieni-persikkavartaat ja vatkattu sitruunafeta

Ainekset

1
rs (200 g)
herkkusieniä tai kantarelleja
4
litteää persikkaa (paraguayos)
4
kesäsipulia varsineen
MARINADI
2
valkosipulinkynttä
½
sitruunan mehu
½
dl
worcesterkastiketta
½
dl
öljyä
1
tl
chilihiutaleita
1
tl
suolaa
LISÄKSI
8
grillitikkua
4
viipaletta
vaaleaa maalaisleipää
vatkattua sitruunafetaa (ks. ohje)
(hienonnettua persiljaa)

Työvaiheet

  1. Laita grillitikut veteen likoamaan ja valmista vatkattu feta (ks. ohje).
  2. Tee marinadi. Kuori ja raasta valkosipulit kulhoon. Purista sitruunamehu joukkoon. Lisää worcesterkastike ja öljy. Mausta chilillä ja suolalla ja sekoita.
  3. Halkaise isot sienet, käytä pienet kokonaisina. Puolita persikat ja poista niistä kivet. Leikkaa kukin puolikas kolmeen osaan. Pätki kesäsipulit muutamaan osaan. Laita hedelmät ja vihannekset marinadiin noin 10 minuutiksi.
  4. Kuumenna grilli tai säädä uuni 220 asteeseen.Pujota marinoidut hedelmät ja vihannekset vartaisiin. Grillaa vartaita 10–12 minuuttia välillä käännellen tai kypsennä uunissa 15 minuuttia.
  5. Paahda leivät grillissä kummaltakin puolelta tai uunissa noin 3–4 minuuttia.
  6. Levitä sitruunafetaa leiville ja laita lämpimät vartaat päälle. Viimeistele hienonnetulla persiljalla.

Vatkattu sitruunafeta

Ainekset

1
pkt (200 g)
fetaa
1
dl
kermaa
1
pkt (200 g)
maustamatonta tuorejuustoa
2
rkl
oliiviöljyä
1
pieni sitruuna
½
rkl
hunajaa
1
ruukku
lehtipersiljaa

Työvaiheet

  1. Murenna feta sauvasekoittimen kulhoon. Lisää kerma ja soseuta sileäksi.
  2. Notkista tuorejuusto kulhossa sähkövatkaimella. Lisää fetasose ja öljy ja vatkaa seos pehmeäksi.
  3. Pese sitruuna. Raasta keltainen kuoriosa hienoksi raasteeksi ja purista mehu, lisää ne hunajan kanssa juustoseokseen ja vatkaa sekaisin. Hienonna persilja, säästä osa koristeluun ja sekoita loput juustoseokseen.