Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3412 reseptiä.
Linkitetty 103 keittokirjaan.
Ohje Taina Vuohelainen Kuva Arto Vuohelainen

Jos haluat ottaa lounaan matkaan, pyöräytä evääksi kreikkalainen kasvispatonki. Nerokas tapa leipoa täytteet patongin sisään vähentää sotkua!

Täytetyt leivät ja patongit ovat monen suosimia eväitä ja lounasruokia. Usein ongelmana on kuitenkin haukatessa patongin toisesta päästä syliin putoavat täytteet. Tähän on kuitenkin helppo ja nerokas ratkaisu.

Tekemällä patongin alusta asti itse, voit välttää sotkun ja harmituksen. Niksi on leipoa täytteet jo ennen uunia patongin sisään.

Tämä onnistuu niin, että taikinasta leivotaan ohut levy, kuin korvapuusteja tehdessä. Tälle levylle sitten levitetään täytteet kerroksittain, jonka jälkeen kieritetään se tiukaksi rullaksi. Täytteet jäävät taikinan sisään. Rulla leikataan kahtia ja täytetyt patongit paistetaan uunissa kypsäksi.

Tässä ohjeessa patonkeihin on laitettu kreikasta muistuttavia makuja, kuten oliivia, aurinkoivattua tomaattia sekä keitettyjä kananmunia. Kokeile omia lempitäytteitäsi, mutta pidä mielessä, että salaatti ja kurkku tuskin ovat parhaimmillaan uunissa paistettuna.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 annosta
Valmistusaika
40 min + 1 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kreikkalaiset rullapatongit

Ainekset

Taikina
2
dl
maustamatonta jogurttia
1
ps
kuivahiivaa tai 25 g tuorehiivaa
1
tl
suolaa
1 ½
dl
hiivaleipäjauhoja
2 ½
dl
vehnäjauhoja
2
rkl
oliiviöljyä
Kasvis-kananmunatäyte
2
kananmunaa
1
sipuli
1
rkl
voita
100
g
kirsikkatomaatteja
2
dl
vihreitä ja/tai mustia oliiveja
1
pieni puntti
persiljaa
3
rkl
kuivattua oreganoa
ripaus
suolaa
Lisäksi
4–5
rkl
maustamatonta jogurttia
4
rkl
siemen-pähkinäsekoitusta

Työvaiheet

  1. Lämmitä jogurtti 42 asteiseksi tai hieman viileämmäksi, jos käytät tuorehiivaa. Sekoita kuivahiiva 1 dl:aan jauhoja ja sekoita jogurttiin. Tuorehiivan voit sekoittaa suoraan jogurttiin. Lisää suola ja loput jauhot ja alusta taikina kimmoisaksi. Lisää öljy taikinaan loppuvaiheessa. Anna taikinan kohota liinan alla 30 minuuttia.
  2. Keitä kananmunat kypsiksi, 8–10 minuuttia, ja jäähdytä ne kylmässä vedessä.
  3. Hienonna sipuli ja kuullota sitä paistinpannussa voissa 5 minuuttia. Viipaloi  tomaatit ja oliivit. Hienonna persilja. Kuori ja viipaloi munat munaleikkurilla.
  4. Kauli taikina suorakaiteen (30 x 45 cm) muotoiseksi levyksi jauhotetulla työpöydällä. Levitä täytteen ainekset kerroksittain taikinalle. Mausta oreganolla ja suolalla. Rullaa levy kääretorttumaiseksi rullaksi ja leikkaa 2 osaan patongeiksi. Nosta leivät leivinpaperilla vuoratulle pellille ja anna kohota 15 minuuttia liinan alla. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  5. Voitele patongit jogurtilla ja ripottele siemensekoitus pinnalle. Paista leipiä uunissa 25–30 minuuttia. Patongit maistuvat parhaalta lämpiminä pelkän voin kanssa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hyvä terveys on lisännyt 322 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Nopeasti pannupaistetut kasvikset saavat jäädä rakenteeltaan napakoiksi. Kaupan valmiit falafel-kasvispyörykät tuovat lisää proteiinia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Nopea pannu-falafelsalaatti

Ainekset

1
munakoiso
200
g
pieniä porkkanoita
2
suippopaprikaa
2
punasipulia
1
l
pinaatinlehtiä
1
rkl
öljyä
¾
tl
suolaa
1
oksa rosmariinia tai salviaa
1
ps (210 g)
valmiita falafel-kasvispyöryköitä
2
rkl
raastettua piparjuurta
1
dl
hummusta

Työvaiheet

  1. Pese munakoiso ja porkkanat, poista kannat ja leikkaa paloiksi. Huuhtele paprikat, halkaise ja poista siemenkodat ja kanta, leikkaa viipaleiksi. Kuori punasipuli ja leikkaa lohkoiksi. Huuhtele pinaatti lävikössä.

  2. Paista kasviksia pinaattia lukuunottamatta isolla pannulla tilkassa öljyä noin 10 minuuttia. Mausta suolalla ja rosmariininlehdillä. Lisää pinaatit ja falafelit. Peitä paistos kannella tai foliolla niin, että pinaatit pehmenevät ja falafelit lämpenevät.

  3. Raasta päälle tuoretta piparjuurta. Tarjoile lisäksi hummusta.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1193 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Muutama lusikallinen mätiä juhlistaa raikkaan ja kevyen salaatin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkku-omenasalaatti

Ainekset

1
pieni kurkku
½
fenkoli
1
omena
1
pieni punasipuli
1
dl
tilliä silputtuna
1
prk (170 g)
vegaanista mätiä, esim. Cavi-art
Kastike
½
dl
appelsiinimehua
1
tl
fenkolinsiemeniä
½
dl
oliiviöljyä
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
¼
tl
valkopippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Leikkaa kurkku renkaiksi, fenkoli ohuiksi lastuiksi sekä omena ja punasipuli ohuiksi viipaleiksi. Silppua tilli.
  2. Tee kastike. Purista appelsiinista mehu. Rouhi fenkolinsiemenet morttelissa. Yhdistä kastikkeen ainekset.
  3. Sekoita kasvikset kulhossa. Lisää joukkoon tilli ja kastike.
  4. Laita kasvikset tarjoiluvadille. Lusikoi päälle vegaanista mätiä. Koristele tillillä.

Vinkki! Merileväpohjaisen mädin voi vaihtaa kirjolohen- tai siianmätiin.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1193 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Arto Vuohelainen
Vartissa valmis kalahampurilainen päästää kokin mahtavan helpolla.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kalapurilaiset

Ainekset

4
hampurilaissämpylää
1
pkt
järvikalapihvejä (Apetit)
1
rkl
rypsiöljyä
1
pihvitomaatti
1
avokado
salaattia tai basilikaa
4
cheddarjuustoviipaletta
Kastike
dl
turkkilaista jugurttia
½
dl
ketsuppia

Työvaiheet

  1. Paista jäiset pihvit molemmin puolin kypsiksi öljyssä pannulla miedolla lämmöllä.
  2. Siivuta tomaatti ja avokado.
  3. Paahda leivät paahtimessa. Sekoita jugurtti ja ketsuppi.
  4. Laita sämpylöiden väliin kastiketta, salaattia, cheddarsiivu, kalapihvit, tomaatit ja avokado.
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1193 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström
Maustetut taatelit ovat iso hitti karkkiosastoilla, mutta niitä on helppo tehdä itsekin.
Maustetut taatelit ovat iso hitti karkkiosastoilla, mutta niitä on helppo tehdä itsekin.
Maustetut taatelit ovat iso hitti kauppojen karkkiosastoilla, mutta niitä on helppo tehdä itsekin. Nämä suklaasydämet valmistuvat vartissa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
15 min

Taatelisydämet

Ainekset

24
kivetöntä, pehmeää taatelia
100
g
suklaata
rouhittua pistaasipähkinää
pakastekuivattua vadelmaa

Työvaiheet

  1. Tee pienellä terävällä veitsellä noin sentin viilto 12 taatelin toiselle pitkälle sivulle. Työnnä toiset 12 taatelia viiltoihin, jolloin taatelit muodostavat sydämen.  Laita sydämet leivinpaperin päälle.
  2. Paloittele ja sulata suklaa mikroaaltouunissa tai liedellä vesihauteessa. Kuorruta taatelisydämet levittämällä niille suklaata rennosti pikkulusikalla.
  3. Koristele rouhitulla pistaasipähkinällä tai kuivatulla vadelmalla. Anna kovettua hetki jääkaapissa.

Kuvan helppojen riisisuklaapatukoiden ohjeen löydät täältä.