Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3398 reseptiä.
Linkitetty 103 keittokirjaan.
Ohje Taina Vuohelainen Kuva Arto Vuohelainen

Jos haluat ottaa lounaan matkaan, pyöräytä evääksi kreikkalainen kasvispatonki. Nerokas tapa leipoa täytteet patongin sisään vähentää sotkua!

Täytetyt leivät ja patongit ovat monen suosimia eväitä ja lounasruokia. Usein ongelmana on kuitenkin haukatessa patongin toisesta päästä syliin putoavat täytteet. Tähän on kuitenkin helppo ja nerokas ratkaisu.

Tekemällä patongin alusta asti itse, voit välttää sotkun ja harmituksen. Niksi on leipoa täytteet jo ennen uunia patongin sisään.

Tämä onnistuu niin, että taikinasta leivotaan ohut levy, kuin korvapuusteja tehdessä. Tälle levylle sitten levitetään täytteet kerroksittain, jonka jälkeen kieritetään se tiukaksi rullaksi. Täytteet jäävät taikinan sisään. Rulla leikataan kahtia ja täytetyt patongit paistetaan uunissa kypsäksi.

Tässä ohjeessa patonkeihin on laitettu kreikasta muistuttavia makuja, kuten oliivia, aurinkoivattua tomaattia sekä keitettyjä kananmunia. Kokeile omia lempitäytteitäsi, mutta pidä mielessä, että salaatti ja kurkku tuskin ovat parhaimmillaan uunissa paistettuna.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 annosta
Valmistusaika
40 min + 1 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kreikkalaiset rullapatongit

Ainekset

Taikina
2
dl
maustamatonta jogurttia
1
ps
kuivahiivaa tai 25 g tuorehiivaa
1
tl
suolaa
1 ½
dl
hiivaleipäjauhoja
2 ½
dl
vehnäjauhoja
2
rkl
oliiviöljyä
Kasvis-kananmunatäyte
2
kananmunaa
1
sipuli
1
rkl
voita
100
g
kirsikkatomaatteja
2
dl
vihreitä ja/tai mustia oliiveja
1
pieni puntti
persiljaa
3
rkl
kuivattua oreganoa
ripaus
suolaa
Lisäksi
4–5
rkl
maustamatonta jogurttia
4
rkl
siemen-pähkinäsekoitusta

Työvaiheet

  1. Lämmitä jogurtti 42 asteiseksi tai hieman viileämmäksi, jos käytät tuorehiivaa. Sekoita kuivahiiva 1 dl:aan jauhoja ja sekoita jogurttiin. Tuorehiivan voit sekoittaa suoraan jogurttiin. Lisää suola ja loput jauhot ja alusta taikina kimmoisaksi. Lisää öljy taikinaan loppuvaiheessa. Anna taikinan kohota liinan alla 30 minuuttia.
  2. Keitä kananmunat kypsiksi, 8–10 minuuttia, ja jäähdytä ne kylmässä vedessä.
  3. Hienonna sipuli ja kuullota sitä paistinpannussa voissa 5 minuuttia. Viipaloi  tomaatit ja oliivit. Hienonna persilja. Kuori ja viipaloi munat munaleikkurilla.
  4. Kauli taikina suorakaiteen (30 x 45 cm) muotoiseksi levyksi jauhotetulla työpöydällä. Levitä täytteen ainekset kerroksittain taikinalle. Mausta oreganolla ja suolalla. Rullaa levy kääretorttumaiseksi rullaksi ja leikkaa 2 osaan patongeiksi. Nosta leivät leivinpaperilla vuoratulle pellille ja anna kohota 15 minuuttia liinan alla. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  5. Voitele patongit jogurtilla ja ripottele siemensekoitus pinnalle. Paista leipiä uunissa 25–30 minuuttia. Patongit maistuvat parhaalta lämpiminä pelkän voin kanssa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3398 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Ihanan yrttiset teeleivät onnistuvat vaikka mökkikeittiössä! Hienonna taikinaan yrttimaasta löytyvät kesän vihreät.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
10 min + paistaminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Yrtti-teeleivät

Ainekset

2
dl
tuoreita yrttejä (esim. basilikaa, lehtipersiljaa ja timjamia) hienonnettuna
3
dl
hiivaleipäjauhoja
2
dl
kaurahiutaleita
2
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
dl
vettä
½
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Hienonna yrtit veitsellä.

  2. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lisää yrtit, vesi ja öljy.

  3. Nostele taikina leivinpaperin päälle pellille kahdeksi keoksi. Taputtele ne jauhotetuin käsin kiekoiksi.

  4. Jaa leivät taikinapyörällä tai veitsellä neljään osaan. Pistele leivät haarukalla.

  5. Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3398 reseptiä.
Linkitetty 19 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä
Hellepäivän himotuin keitto valmistuu avomaankurkuista! Kurkkukeitto on sitä raikkaampaa, mitä viileämpänä se tarjotaan. Viilennä kurkut siksi jääkaapissa ennen raastamista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkkukeitto

Ainekset

3–4
avomaankurkkua (4 dl raastetta)
½
tl
suolaa
6
dl
turkkilaista jogurttia
1–2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tuoretta tilliä hienonnettuna
1
rkl
tuoretta minttua hienonnettuna
1
limetti
PINNALLE
2
rkl
hasselpähkinöitä
100
g
fetajuustoa
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
tillinoksaa

Työvaiheet

  1. Pese kurkut. Raasta ne hienoksi raasteeksi kulhoon. Sekoita suola joukkoon ja anna tekeytyä 15 minuuttia. (Älä valuta raastetta.) 
  2. Paahda keiton pinnalle tulevia pähkinöitä kuumalla kuivalla pannulla 2–3 minuuttia. Siirrä sivuun. 
  3. Lusikoi jogurtti isoon kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipuli. Hienonna yrtit. Purista limettimehu. Lisää ne jogurtin joukkoon. 
  4. Nostele kurkkuraaste puristellen jogurttiseokseen. Ohenna sopivan paksuiseksi raasteesta irronneella nesteellä. Tarkista suola. 
  5. Jaa keitto lautasille. Murustele fetaa ja rouhi pähkinöitä päälle. Viimeistele oliiviöljyllä ja tillillä.
     
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1173 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström
Pehmeä hummus tekee vegaanillekin sopivasta pasta-annoksesta herkullisen kermaisen.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Mansikka-hummuspasta

Ainekset

300
g
simpukkapastaa
Hummus
1
prk (380/230 g)
kypsiä kikherneitä
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tahinia
½
tl
suolaa
½
tl
jauhettua korianteria
¼
tl
mustapippuria myllystä
2
rkl
sitruunamehua
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
rkl
kylmää vettä
Paahdetut kikherneet
1
prk (380/230 g)
kypsiä kikherneitä
1
rkl
öljyä
1
tl
jauhettua korianteria
1
tl
jauhettua juustokuminaa
1
tl
savupaprikajauhetta
½
tl
(mietoa) chilimaustetta
½
tl
suolaa
Lisäksi
500
g
mansikoita
1
ruukku korianteria

Työvaiheet

  1. Valmista ensin hummus. Huuhdo kikherneet ja kumoa ne teholeikkuriin tai monitoimikoneen kulhoon. Kuori ja pilko valkosipulinkynnet joukkoon. Lisää tahini ja mausteet. Rouhi tasaiseksi.
  2. Lisää sitruunamehu, oliiviöljy ja tilkka vettä. Sekoita yhä. Lisää tarvittaessa vettä, kunnes hummus on sileää ja kuohkeaa. Tarkista maku.
  3. Keitä pasta kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan.
  4. Huuhdo ja valuta kikherneet paahdettaviksi. Lämmitä pannulla öljy ja mausteet. Paista kikherneet mausteöljyssä rapeiksi.
  5. Puolita mansikat. Valuta pasta ja kääntele joukkoon hummus. Lisää mansikat, korianteria ja paahdetut kikherneet. Tarjoa heti.

Vinkki! Hummusta voi nauttia myös levitteenä leivällä ja dippailla siihen kasviksia.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1173 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström
Jos rakastat kesäkeittoa, ihastut näihin pikapiiraisiin joiden päällä on kukkakaalia, herneitä ja kesäsipulia.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kukkakaalipiiraat grillissä

Ainekset

6
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
leivinjauhetta
1
tl
suolaa
4
dl
piimää (ei rasvaton)
½
dl
rypsiöljyä
Tuorejuustotäyte
1
rs (150 g)
piparjuurituorejuustoa
1
dl
piimää (ei rasvaton)
Kasvistäyte
1
pieni kukkakaali
½
l
(sokeri)herneitä
muutama ohut kesäporkkana ja retiisi
2
pientä kesäsipulia
1
rkl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Valmistele täytteet. Sekoita tuorejuusto ja desilitra piimää keskenään. Huuhdo kasvikset. Leikkaa kukkakaali ohuiksi viipaleiksi, riivi herneet (sokeriherneet voit käyttää palkoineen), puolita porkkanat, retiisit ja sipulit. Sipaise kasvikset öljyllä.
  2. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola. Lisää piimä ja öljy. Vaivaa sähkövatkaimen taikinakoukuilla 5 minuuttia.
  3. Paista kasvikset nopeasti kuumalla grilliparilalla käännellen. Mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä parilan laidalle.
  4. Kuopaise taikina kahdella lusikalla nokareiksi kuumalle grilliparilalle. Pyöräytä lusikat jauhoissa. Taputtele ja venyttele pohjat niiden avulla ohuemmiksi.
  5. Paista keskilämmöllä 5 minuuttia. Käännä pohjat ja levitä päälle tuorejuustotäytettä ja kasviksia. Kypsennä toiset 5 minuuttia. Tarjoa lämpiminä.