Spelttileipäset ovat äärettömän maukkaita, mutta nopeita ja helppoja leipäsiä. Niiden lisukkeena maistuu erinomaisesti raikas avokadohummus, joka on taivaallinen lisuke myös esimerkiksi kasvis- ja kanaruoille.👌🏻

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
7 kpl
Valmistusaika
15 min + paistaminen 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Spelttileipäset ja avokadohummus

Ainekset

Spelttileipäset:
3,5
dl
spelttijauhoja
1/2
dl
kauraleseitä
1
tl
suolaa
1
tl
leivinjauhetta
1
dl
Oatlyn iKaffea
1
rkl
oliiviöljyä
1
dl
omenasosetta
Avokadohummus:
1
tlk
kikherneitä
1
kpl
valkosipulin kynsi
1
kpl
avokado
2
rkl
sitruunanmehua
1/2
dl
oliiviöljyä
2
rkl
seesaminsiemeniä
1/2
tl
juustokuminaa
1/2
tl
mustapippuria
1/2
tl
suolaa
10
lehteä
basilikaa
(koristeluun minttua ja karhunvatukoita)

Työvaiheet

Spelttileipäset:
Sekoita kuivat aineet keskenään.
Lisää joukkoon iKaffe, oliiviöljy ja omenasose.
Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
Muotoile taikinasta jauhotetuin sormin 7 n. 1 cm paksuista leipästä.
Töki leipiin haarukalla reikiä.
Siirrä leivät pellille leivinpaperin päälle.
Paista 210-asteisessa uunissa n. 15 minuuttia.
Tarjoile hummuksen kera.

Avokadohummus:
Huuhtele ja valuta kikherneet.
Kuori ja viipaloi valkosipulin kynsi.
Halkaise avokado, poista kivi ja kuoret lusikan avulla.
Laita kaikki hummuksen ainekset kulhoon ja soseuta sauvasekoittimen avulla tasaiseksi tahnaksi.
Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita.
Siirrä hummus tarjoilukulhoon ja halutessasi koristele mintulla ja karhunvatukoilla.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Helsingin Sanomat on lisännyt 145 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Laura Kaapro KUVA Elvi Rista

Kasvisruokaillan tunnelmanluojaksi valmistuu helppo 40 kynnen juures-papupata, joka on mukaelma brittiläisen tv-kokin Nigella Lawsonin kuuluisasta 40 kynnen kanapadasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
2 h
Vaikeustaso
Helppo

40 kynnen juures-papupata

Ainekset

40
valkosipulinkynttä
300
g
palsternakkaa
4
pientä punajuurta
4
pientä keltajuurta
2
punasipulia
2
tlk (2 x 285 g)
säilöttyjä kypsiä suuria valkoisia papuja
dl
valkoviiniä
2
rkl
hunajaa tai vaahterasiirappia
6
oksaa tuoretta timjamia
2
tl
hiutalesuolaa
1
tl
mustapippuria
¾
dl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Irrota valkosipulinkynnet toisistaan. Älä kuori valkosipulinkynsiä.
  2. Pese palsternakka huolellisesti, poista kanta. Leikkaa kuorineen suupaloiksi.
  3. Kuori ja pilko punajuuret ja keltajuuret suupalan kokoisiksi lohkoiksi. Kuori ja lohko punasipulit.
  4. Kaada säilötyt valkopavut siivilään, huuhtele ja valuta.
  5. Levitä 20 valkosipulinkynttä laakeaan uunivuokaan. Levitä kasvispalat ja valutetut pavut kynsien päälle. Lisää loput 20 valkosipulinkynttä, sekä viini, hunaja tai vaahterasiirappi ja mausteet. Valuta päälle oliiviöljy.
  6. Peitä vuoka foliolla. Kypsennä 175-asteisessa uunissa 1½ tuntia. Poista folio ja kypsennä vielä 30 minuuttia.
  7. Aseta tarjolle hiutalesuolaa ja mustapippuria, joita voi rouhia annoksen päälle. Tarjoa ruoka patongin tai maalaisleivän kera. Purista syödessä valkosipulinkynsien sisukset suoraan suuhun tai leivän päälle, ja dippaile leipää maukkaaseen liemeen.

Vinkki: Kun käytät hunajan sijasta vaahterasiirappia, ruoka on vegaaninen.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2297 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Paistetut ankanrinnat ovat täydellinen pari kirsikka-timjamikastikkeen kanssa. Oheisella ankan paisto-ohjeella onnistut aina.

Vinkki! Demi-glace-kastikepohja tehdään tummasta espagnolekastikkeesta. Tiiviiksi keitetty, valmis demi-glace on hyvä pohja liharuokien kastikkeille.

Viinisuositus: Tumma kastike yhdistetään yleensä vahvoihin viineihin, mutta ankanliha vaatii viiniltä hedelmäisyyttä. Mainio  kokonaisuus...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Paistetut ankanrinnat ja kirsikka-timjamikastike

Ainekset

2
ankan rintafileetä
1
tl
suolaa
1
tl
kiinalaista viismaustetta
Kirsikka-timjamikastike
1
salottisipuli
2
tl
rypsiöljyä
2
timjaminoksaa
¾
dl
punaviiniä
2
dl
demi-glace-kastiketta
2
rkl
kirsikkahilloa
1
tl
mustapippuria myllystä
(suolaa)
1
rkl
huoneenlämpöistä voita
(16 tuoretta tai pakastettua kirsikkaa)

Työvaiheet

  1. Ota ankanrinnat huoneenlämpöön puoli tuntia ennen paistamista.

  2. Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Pyyhi ankanrinnat kuiviksi talouspaperilla. Viillä rasvaan veitsellä ristikko. Mausta suolalla ja viismausteella. Laita rinnat rasvapuoli alaspäin kylmään paistinpannuun. Kuumenna pannu. Kun rasva tirisee, voit vähentää lämpöä, jotta rasva ei ala kärytä. Paista kunnes rasvapuoli on rapea ja ruskistunut kauniisti. Käännä fileet ja paista toiselta puolelta, kunnes lihassa on kaunis väri.

  3. Työnnä paistolämpömittari lihapalan paksuimpaan kohtaan ja laita lihat uuniin 8–12 minuutiksi, tai kunnes mittari osoittaa 58 astetta. Voit kypsentää fileet myös kokonaan pannussa, noin 5 minuuttia. Kääri lihat folioon ja anna vetäytyä 15 minuuttia.

  4. Tee kastike lihan kypsyessä. Kuutioi sipuli ja kuullota se öljyssä pehmeäksi, noin 5 minuuttia. Lisää ensin viini, sitten demi-glace ja hillo. Anna kiehua ilman kantta 15 minuuttia tai kunnes kastike hieman tiivistyy. Mausta pippurilla. Maista kastiketta ja lisää tarvittaessa suolaa. Poista timjamit.

  5. Juuri ennen tarjoilua lisää voi kastikkeeseen. (Koristele voissa paistetuilla kirsikoilla.)

  6. Viipaloi ankat ja tarjoa kastikkeen kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2297 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Henrik Packalén ja Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Kahden kaalin herkku! Ravintola Ultimassa ruusukaalit tarjotaan kullanruskeiksi uppopaistettuna ja peiteltynä rapeaksi paahdettuun lehtikaaliin. 

Vinkki! Kuivaa kosteus ruusukaalien pinnalta hyvin ennen uppopaistamista, jotta öljy ei räisky. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 pientä annosta
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Ultiman ruusukaalit

Ainekset

Rapeat lehtikaalit
200
g
lehtikaalia
2
rkl
öljyä
1
tl
sormisuolaa
Uppopaistetut ruusukaalit
400
g
ruusukaaleja
1–1½
l
rypsiöljyä
2
tl
valkoviinietikkaa
tl
sormisuolaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 150-asteiseksi. Poista lehtikaaleista lehtiruodit ja revi lehdet isoiksi suupaloiksi. Huuhtele ja kuivaa lehdet hyvin, pyörittele öljyssä ja mausta suolalla. Paahda uunissa 8 minuuttia, laske uunin lämpö 100 asteeseen ja paahda rapeiksi, 10–15 minuuttia. Valmista sillä aikaa ruusukaalit.

  2. Huuhtele ruusukaalit ja kuivaa ne huolellisesti talouspaperilla. Nypi uloin lehti pois. Halkaise ruusukaalit ja laita ne talouspaperille kuivumaan leikkauspinta alaspäin.

  3. Kuumenna öljy valurautapadassa (vet. 3–5 l) tai paksupohjaisessa kattilassa 160-asteiseksi. Jos et käytä lämpömittaria, testaa öljyn lämpötila leipäpalalla: öljy on tarpeeksi kuumaa, kun leipä paistuu öljyn pinnalla poreillen. Pidä padan tai kattilan kansi saatavilla siltä varalta, että öljy kuumenee liikaa ja syttyy palamaan.

  4. Laita 6–8 ruusukaalia kerrallaan reikäkauhalla öljyyn, varo roiskeita. Paista kaaleja 4–6 minuuttia ja nosta reikäkauhalla talouspaperille lautaselle valumaan. Valuta etikkaa päälle ja mausta suolalla. Paista loput kaalit.

  5. Lämmitä tarjoilukulhot uunissa. Laita ruusukaalit lämpimiin kulhoihin ja peitä rapeilla lehtikaaleilla.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1205 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Mikko Hannula

Raikas ja eksoottinen kinilaw on Filippiinien versio cevichestä. Rasvainen nieriä sopii hyvin upotettavaksi inkiväärillä ja limetillä maustettuun riisiviinietikkaliemeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + maustuminen 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Nieriä-kinilaw

Ainekset

400
g
nieriää fileenä
pala
kurkkua
1
punasipulia
1
chili
1
limen kuori ja mehu
1–2
rkl
tuoretta inkivääriä raastettuna
1
dl
riisiviinietikkaa
1
rkl
sokeria
1
tl
suolaa
1
dl
kookoshiutaleita

Työvaiheet

  1. Poista kalafileistä ruodot ja nahka. Leikkaa kala pieniksi haarukkapaloiksi. Kuori ja viipaloi kurkku, hienonna sipuli ja chili. Raasta limen kuori isoon kulhoon ja purista mukaan mehu. Raasta mehuun inkivääriä ja lisää etikka, sokeri ja suola. Vispaa niin, että sokeri ja suola liukenevat nesteeseen.

  2. Laita kala, sipuli ja kurkku liemeen, lisää kookos ja sekoita hyvin. Anna maustua jääkaapissa 30–45 minuuttia.

Kommentit (0)