
Voit tehdä pyörykät myös punaisista linsseistä, mutta lisää taikinaan silloin vähän enemmän jauhoja.
Linssipyörykät
Ainekset
Työvaiheet
- Tee ensin tahinikastike (ks.ohje alhaalla). Jos kypsennät linssipyörykät uunissa, laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voit kypsentää pyörykät myös paistinpannussa.
- Valuta linssit. Kuori valkosipulinkynnet. Purista sitruunan mehu. Yhdistä linssit, valkosipulit, sitruunamehu, yrtit ja mausteet tehosekoittimen kulhossa. Sekoita nopeasti, älä jauha taikinaa tahnaksi. Taikina saa olla hieman karkeaa: kun painat sitä sormien välissä yhteen, se pysyy juuri ja juuri kasassa.
- Kumoa taikina kulhoon ja sekoita 3 rkl jauhoja joukkoon. Paista koepyörykkä pannussa. Jos se ei pysy kasassa, lisää taikinaan vielä 1 rkl jauhoja.
- Muotoile taikinasta öljytyin käsin 12–16 pyörykkää. Pyörittele ne seesaminsiemenissä ja nosta uunipellille. Kypsennä pyöryköitä uunissa 15–18 minuuttia tai paista pannussa öljyssä noin 10 minuuttia, kunnes ne ovat kullanruskeita ja rapeapintaisia. Tarjoa heti salaatin, herneenversojen ja tahinikastikkeen kanssa.
Tahinikastike
Ainekset
Työvaiheet
- Kuori ja raasta valkosipulinkynsi. Purista sitruunan mehu.
- Soseuta valkosipulinkynsi, sitruunamehu ja tahini sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa tasaiseksi soseeksi. Kaada vesi ohuena nauhana joukkoon samalla sekoittaen.
- Mausta suolalla ja savupaprika-jauheella.
(noin 2 dl, 5 min)