Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 684 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Elvi Rista

Bataatti ja nopeasti kypsyvä soijarouhe tekevät intialaisesta currysta ruokaisan. Soijarouhe imee maukasta kastiketta hyvin, mutta sitä ei kannata haudutella kastikkeen joukossa kuin viitisen minuuttia. Muuten kastike tukevoituu liikaa!

Mitä valmistaa bataatista? Helppokäyttöinen kullanoranssi juures päätyy suomalaisilla usein sosekeittoon tai uuniin perunoiden tapaan. Mutta bataatista saa myös mainion muhennoksen.

Oheisessa ohjeessa bataattia käytetään intialaistyyliseen, mausteiseen ja kermaisen pehmeään curryyn. Kuutioitu bataatti kypsyy kookosliemessä noin vartissa. Loppuvaiheessa joukkoon lisätään soijarouhetta tai muuta kasviproteiinivalmistetta. Kasviproteiini tekee currysta sekä paksumpaa että ruokaisampaa.

Härkis, nyhtökaura tai muu kasvisjauhis kannattaa paistaa rapeaksi ennen lisäämistä curryn joukkoon. Soijarouheen voit puolestaan käyttää sellaisenaan. Lisukkeeksi sopii basmatiriisi tai naanleipä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Bataatticurry

Ainekset

1
pieni bataatti
1
sipuli
4
valkosipulinkynttä
1
punainen tai vihreä chili
1
rkl
inkivääriä raastettuna
2
rkl
öljyä
500
g
paseerattua tomaattia
1
prk (250 g)
kookoskermaa
1
kasvisliemikuutio
2
tl
sokeria
1
tl
garam masalaa
1
tl
kurkumaa
1
dl
soijarouhetta
1
ruukku
korianteria

Työvaiheet

  1. Kuori ja kuutioi bataatti. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, viipaloi. Kuori ja raasta inkivääri.
  2. Paista sipulia ja valkosipulia öljytilkassa paistinpannulla muutama minuutti.
  3. Lisää pannulle bataattikuutiot, paseerattu tomaatti, kookoskerma, chili, inkivääri ja kasvisliemikuutio. Kiehauta.
  4. Mausta sokerilla, garam masalalla ja kurkumalla. Kypsennä keskilämmöllä 10–15 minuuttia bataattikuutioiden koosta riippuen, eli niin kauan, kunnes bataatit tuntuvat pehmeiltä ja kypsiltä.
  5. Lisää soijarouhe. Jatka kypsentämistä vielä 5 minuuttia. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla. Hienonna päälle korianteria. Tarjoa basmatiriisin tai naanleivän kanssa.

Kommentit (8)

Out of the box

Hyvä ja edullinen resepti. Koko setti alle 10 euroa. Sen verran muuttaisin sitä, että jauhetut, öljyliukoiset mausteet, kuten garam masala ja kurkuma tulisi suurustaa öljyssä, eli lisätään sipulien joukkoon kun ne ovat pehmenneet hieman. Lisäksi vielä hieman jauhettua mustapippuria joukkoon, niin saa kurkuman terveyshyödyt mukaan, jonka piperiini tuo. Kyllä köyhäkin voi syödä edullisesti ja maukkaasti, jos haluaa hieman nähdä vaivaa. Mutta se onkin toinen juttu. Iloista kevättä kaikesta huolimatta.

Ama de casa

Katsoin Ruokakeskon päivän hintoja. 

Kokonaan käytettävät tuotteet: bataatti (1,07), sipuli (0.17), chili (1,49), paseerattu tomaatti (0.79), kookoskerma (2,39), YHTEENSÄ 5,91.

Valkosipuli 0.79. Siitä kuluu noin 1/3 , eli korkeintaan 0.30.

Inkiväärinpätkä 1.05/kpl. Siitä jää raastetta ainakin puolet. Sen  voi pakastaa myöhempään käyttöön. 0,50

Rypsiöljy 1,69 /500g.  Ellei sinulla öljyä ole, suosittelen hankittavaksi ruoanvalmistukseen yleensäkin. Tarvitaan 2 rkl = alle 0,15

Garam Masalan ja kurkuman voit korvata currylla, joka on mainio maustesekoitus ihan tavallisiin suomalaisiinkin ruokiin. Itse käytän sitä esim kalakeittoon maltillisesti. 0,49/pussi. Ja tulee yksinkertaisemmaksikin resepti.

Korianteria ei kaikissa kaupoissa aina ole tuoreena. Jauhe kelpaa korvikkeeksi, 0,89/pussi. Koko pussillista en luultavasti käytä, maku on joidenkin mielestä erikoinen. Siis 0,50. 

Soijarouhe maksaa 3,35/500 g. Tuskin 1 dl painaa edes 1oog, mutta olkoon. Siis 0,70.  

Nämä LISÄOSAT YHTEENSÄ 2,64

Oletan että sinulla on sokeria ja suolaa. Jälkimmäisellä voit korvata liemikuution. 

KOKONAISHINTA 10,55. Tämä lienee neljän hengen ohje.  Eli 2,50/annos, jos ihan kaikki täytyy hankkia. 

LISÄSÄÄSTÖÄ tulee 2,46, jos soijarouheen sijaan ostat proteiinin  tölkissä kypsennettyjä kikherneitä tai papuja (0,89) Silloin KOKONAISHINNAKSI tulee  8,09 ja ANNOSHINNAKSI 2,02. 

Ja siunatuksi lopuksi: Se, että on monta eri ainesosaa, ei tee valmistuksesta monimutkaista. Nämä aasialaistyyliset ohjeet  siitä mukavia, että ainesten paloittelun ja sipulin+mausteiden kuullottamisen jälkeen ei muuta tarvitakaan kuin ”kaikki sekaan vain”.  

Naanleipää tai riisiä ei tarvita, mikä tahansa leipä käy. Yllättäen jopa ruispuikulat.  

Vierailija

Oli hyvää, kiitos reseptistä!

Vierailija

Tosi hyvä resepti, vaikkakin mausteet kannattaa avata paistamalla öljyssä ennen nesteiden lisäämistä. Olen tehnyt tätä kerran bataatilla ja toisella kerralla korvasin bataatin porkkanalla ja perunalla. Luulet että melkein mikä vaan kasvis käy reseptiin bataatin tilalle. Nam. 

Vierailija

Millä soijarouheen voisi korvata?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksestä, voit lisätä joukkoon jotain muuta kasviproteiinivalmistetta (esim. kasvisjauhista, nyhtökauraa, härkistä) pannulla rapeaksi paistettuna. Voit käyttää halutessasi koko paketillisen (noin 250 g), jolloin currysta tulee tuhdimpaa tai puolet siitä. Paras lopputulos tulee, jos kasviproteiinin lisää aivan lopuksi, jolloin se ei ehdi imaista nestettä ja säilyy mukavan rapeana.

PauliinaP

Ihan mahtava ruoka! Tosin mausteet kuullotan alussa ja laitan reilusti enemmän bataattia - ihan pieninä kuutioina! Ja käytän VegeSun Herne proteiinirouhetta. Tämä maistuu lämmitettynäkin ja siksipä teen kerralla isomman annoksen. Suosittelen 👍

Turun flikka

Mahtavan mausteinen ruoka. Tehnyt kymmeniä kertoja ja aina maistuu loistavalta. 10+ resepti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Thaimaalainen som tam -salaatti valmistetaan vihreästä papaijasta, kotimainen versio syntyy lantusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Som tam -lanttusalaatti

Ainekset

½
dl
maapähkinöitä
300
g
lanttua
1
(150 g)
kyssäkaalia tai naurista
100
g
vihreitä papuja
1
valkosipulinkynsi
1
punainen pieni chili
1
limetin mehu
2
rkl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Paahda maapähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes pähkinöiden kuori on kunnolla tummunut. Kaada leikkuulaudalle ja hiero pähkinöistä kuoret pois.

  2. Kuori ja raasta lanttu raastimen karkealla terällä. Kuori ja raasta kyssäkaali tai nauris. Puhdista pavut, poista kannat ja ryöppää kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Jäähdytä pavut nopeasti kylmässä vedessä, valuta ja leikkaa ne paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, hienonna.

  3. Sekoita kulhossa limetinmehu, kalakastike, ruokosokeri, valkosipuli ja chili. Lisää lanttu- ja kyssäkaaliraaste, pavut ja pähkinät. Painele kunnolla puunuijalla sekaisin.

  4. Raaste säilyy jääkaapissa pari päivää.

ET-lehti on lisännyt 338 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Tuorepuuro on kätevä välipala, sillä sen voi tehdä jääkaappiin odottamaan. Seesaminsiemenistä tehty tahini antaa puuroon ihanan maun ja hyviä ravintoaineita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
10 min + yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-tahinituorepuuro

Ainekset

1
prk (250 g)
maitorahkaa
2
dl
maitoa
2
dl
kaurahiutaleita
1
pss (200 g)
pakastettuja vadelmia
3
rkl
tahinia
2
rkl
hunajaa
2
rkl
lämmintä vettä
¼
tl
kardemummaa
(mintun lehtiä koristeeksi)

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa rahka, maito, kaurahiutaleet ja vadelmat.

  2. Yhdistä toisessa kulhossa tahini, hunaja ja lämmin vesi notkeaksi tahnaksi. Lisää ne sekä kardemumma puuroon.

  3. Anna tuorepuuron tekeytyä yön yli tai vähintään pari tuntia jääkaapissa.

VINKKI! Seesaminsiemenistä tehty tahini on maapähkinävoita muistuttava tahna, joka sisältää proteiinia ja kuitua. Purkillinen säilyy pitkään jääkaapissa.

Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Siemenistä saa reippaasti kuitua ja pehmeitä rasvoja. Hiutale-siemensekoitusta kannattaa tehdä isompi määrä valmiiksi purkkiin. Säilytä hiutalesekoitus jääkaapissa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kaura-siemenpuuro

Ainekset

3
dl
höyryttämättömiä kaurahiutaleita
1
dl
kuorittuja siemeniä murskattuna (kurpitsan- ja auringonkukansiemen)
½
dl
paahdettua pellavansiemenrouhetta
1
l
vettä tai kasvimaitoa
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Sekoita kaurahiutaleet, rouhitut siemenet ja pellavansiemenrouhe keskenään mittakannussa.

  2. Mittaa kattilaan maito ja hiutale-siemenseos. Kiehauta ja keitä 5–10 minuuttia. Mausta suolalla.

  3. Tarjoile puuron kanssa halutessasi raejuustoa, marjoja ja hunajaa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Anna Huovinen
Nopea nuudeli-kanasalaatti on helppo ottaa evääksi sillä se maistuu myös kylmänä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Teriyaki-kanasalaatti

Ainekset

2
levyä ramennuudeleita
1
pkt (300 g)
kanasuikaleita
1
rkl
öljyä
2
rkl
teriyakikastiketta
1
ps
salaattisekoitusta
1
paprika
½
kurkku
pieni pala kaalia
1
dl
suolapähkinöitä
Kastike
1
limetin mehu
1
dl
seesaminsiemeniä
1
dl
majoneesia
¾
dl
vettä
1
rkl
soijakastiketta
½–1
tl
chililastuja
½
rkl
(fariini)sokeria

Työvaiheet

  1. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan.
  2. Valuta ja pyyhi kanapalat. Ruskista palat pannulla öljyssä. Sekoita joukkoon teriyakikastike.
  3. Pilko paprika ja kurkku. Raasta kaali.
  4. Yhdistä salaattiainekset isossa kulhossa tai jaa valmiiksi neljään kannelliseen lounasrasiaan.
  5. Valmista kastike. Purista limetin mehu. Lisää ainekset kulhoon ja surauta kastike tasaiseksi sauvasekoittimella. Kaada kastiketta salaatin päälle.