Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 590 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Panu Pälviä

Sitruunalla ja tillillä ryyditetyt kesäkurpitsapihvit ovat helppoja yhdistettäviä muihin ruokiin. Ne ovat meze-pöydän tähtiä, mutta yhtä lailla ne sopivat myös pääruoaksi. Kokeile lisäkkeeksi esimerkiksi muusia tai riisiä.

Kesäkurpitsaa! Nyt on taas tuon useimmiten vihreän, mutta myös keltaisen, vaalean tai raidallisen, kasviksen parhain satoaika.

Mehevästä kesäkurpitsasta syntyy ihanat kreikkalaishenkiset kasvispihvit vaikka burgerin väliin tai esimerkiksi perunoiden kanssa syötäväksi. Miedon makuinen kesäkurpitsaraaste maustetaan valkosipulilla, kesäsipulilla sekä sitruunankuorella ja tuoreella tillillä.  Pihveihin murustellaan myös tietysti kreikkalaista fetaa. Pientä rapeutta ja rakennetta ne saavat pinjansiemenistä.

Pihvit voi paistaa esimerkiksi lettupannulla. Paistamisessa maltti on valttia niin ajan kuin lämpötilankin suhteen. Paistamisen ohessa ehtii hyvin valmistaa myös tsatsikin, jonka senkin voi tehdä kesäkurpitsasta kurkun sijaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
noin 20 kpl
Valmistusaika
25 min + 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Kreikkalaiset kesäkurpitsapihvit

Ainekset

500
g
kesäkurpitsaa (1 iso tai 2 pientä)
½
tl
suolaa
2
valkosipulinkynttä
1
kesäsipuli varsineen
2
rkl
oliiviöljyä
4
kananmunaa
2
dl
vehnäjauhoja
2
rkl
pinjansiemeniä
1
dl
tilliä hienonnettuna
200
g
fetajuustoa
2
tl
raastettua sitruunankuorta
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Raasta kesäkurpitsa. Sekoita joukkoon ripaus suolaa. Jätä raaste valumaan siivilään kulhon päälle noin 10 minuutiksi. Painele kesäkurpitsaraasteesta kaikki ylimääräinen neste pois.

  2. Kuori ja hienonna valkosipuli. Hienonna kesäsipuli varsineen. Kuumenna öljyä paistinpannussa ja kuullota sipulit pehmeiksi.

  3. Yhdistä sipuleihin munat, vehnäjauhot, pinjansiemenet ja hienonnettu tilli kulhossa. Murustele joukkoon fetajuusto, lisää sitruunankuoriraaste ja rouhi pippuri. Lisää kesäkurpitsaraaste pihvimassaan.

  4. Kaada lettupannun koloihin öljyä tai öljy-voiseosta. Lusikoi taikinaa pannun koloihin. Paista miedohkolla lämmöllä noin 3 minuuttia kummaltakin puolelta. Voit myös halutessasi paistaa pihveihin kauniin värin pannulla ja laittaa ne loppukypsymään 150-asteiseen uuniin noin 20 minuutiksi. Tarjoa tsatsikin ja keitetyn riisin tai perunamuusin kanssa.

Kommentit (5)

Vierailija

Nämä ohjeet, mitkä luokitellaan todella herkullisiksi, sisältävät aina juustoa tai ainakin kermaa. Jos ei osaa laittaa hyvää ruokaa ilman kermaa ja juustoa, ei ole mainitsemisen arvoinen kokki.

Vierailija

Kreikkalaistyyppiset kasvispihvit, joten fetajuusto kuuluu itsestäänselvästi raaka- aineluetteloon.
Täytyypä kokeilla, vaikka vehnäjauhojen suurehkoa määrää vähän vieroksun.

Vierailija

Olen vuosia tehnyt noita mutta käyttänyt kauraryynejä eikä vehnäjauhoa. Rapeita ja erittäin hyviä on aina tullut. 

Anneri

Joo, samat sanat vehnäjauhoista. Käytän myös kauraryynejä. Eikä kermaa  tarvitse lainkaan hyvään makuun. Olen tehnyt myös ilman kananmunaa.

Vierailija

Tosi maukkaita! Sitruuna antaa kivaa terävyyttä. Perheen kommentti: parasta, mitä kesäkurpitsasta voi valmistaa 😁

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Thaimaalainen som tam -salaatti valmistetaan vihreästä papaijasta, kotimainen versio syntyy lantusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Som tam -lanttusalaatti

Ainekset

½
dl
maapähkinöitä
300
g
lanttua
1
(150 g)
kyssäkaalia tai naurista
100
g
vihreitä papuja
1
valkosipulinkynsi
1
punainen pieni chili
1
limetin mehu
2
rkl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Paahda maapähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes pähkinöiden kuori on kunnolla tummunut. Kaada leikkuulaudalle ja hiero pähkinöistä kuoret pois.

  2. Kuori ja raasta lanttu raastimen karkealla terällä. Kuori ja raasta kyssäkaali tai nauris. Puhdista pavut, poista kannat ja ryöppää kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Jäähdytä pavut nopeasti kylmässä vedessä, valuta ja leikkaa ne paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, hienonna.

  3. Sekoita kulhossa limetinmehu, kalakastike, ruokosokeri, valkosipuli ja chili. Lisää lanttu- ja kyssäkaaliraaste, pavut ja pähkinät. Painele kunnolla puunuijalla sekaisin.

  4. Raaste säilyy jääkaapissa pari päivää.

ET-lehti on lisännyt 338 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Tuorepuuro on kätevä välipala, sillä sen voi tehdä jääkaappiin odottamaan. Seesaminsiemenistä tehty tahini antaa puuroon ihanan maun ja hyviä ravintoaineita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
10 min + yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-tahinituorepuuro

Ainekset

1
prk (250 g)
maitorahkaa
2
dl
maitoa
2
dl
kaurahiutaleita
1
pss (200 g)
pakastettuja vadelmia
3
rkl
tahinia
2
rkl
hunajaa
2
rkl
lämmintä vettä
¼
tl
kardemummaa
(mintun lehtiä koristeeksi)

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa rahka, maito, kaurahiutaleet ja vadelmat.

  2. Yhdistä toisessa kulhossa tahini, hunaja ja lämmin vesi notkeaksi tahnaksi. Lisää ne sekä kardemumma puuroon.

  3. Anna tuorepuuron tekeytyä yön yli tai vähintään pari tuntia jääkaapissa.

VINKKI! Seesaminsiemenistä tehty tahini on maapähkinävoita muistuttava tahna, joka sisältää proteiinia ja kuitua. Purkillinen säilyy pitkään jääkaapissa.

Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Siemenistä saa reippaasti kuitua ja pehmeitä rasvoja. Hiutale-siemensekoitusta kannattaa tehdä isompi määrä valmiiksi purkkiin. Säilytä hiutalesekoitus jääkaapissa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kaura-siemenpuuro

Ainekset

3
dl
höyryttämättömiä kaurahiutaleita
1
dl
kuorittuja siemeniä murskattuna (kurpitsan- ja auringonkukansiemen)
½
dl
paahdettua pellavansiemenrouhetta
1
l
vettä tai kasvimaitoa
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Sekoita kaurahiutaleet, rouhitut siemenet ja pellavansiemenrouhe keskenään mittakannussa.

  2. Mittaa kattilaan maito ja hiutale-siemenseos. Kiehauta ja keitä 5–10 minuuttia. Mausta suolalla.

  3. Tarjoile puuron kanssa halutessasi raejuustoa, marjoja ja hunajaa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Anna Huovinen
Nopea nuudeli-kanasalaatti on helppo ottaa evääksi sillä se maistuu myös kylmänä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Teriyaki-kanasalaatti

Ainekset

2
levyä ramennuudeleita
1
pkt (300 g)
kanasuikaleita
1
rkl
öljyä
2
rkl
teriyakikastiketta
1
ps
salaattisekoitusta
1
paprika
½
kurkku
pieni pala kaalia
1
dl
suolapähkinöitä
Kastike
1
limetin mehu
1
dl
seesaminsiemeniä
1
dl
majoneesia
¾
dl
vettä
1
rkl
soijakastiketta
½–1
tl
chililastuja
½
rkl
(fariini)sokeria

Työvaiheet

  1. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan.
  2. Valuta ja pyyhi kanapalat. Ruskista palat pannulla öljyssä. Sekoita joukkoon teriyakikastike.
  3. Pilko paprika ja kurkku. Raasta kaali.
  4. Yhdistä salaattiainekset isossa kulhossa tai jaa valmiiksi neljään kannelliseen lounasrasiaan.
  5. Valmista kastike. Purista limetin mehu. Lisää ainekset kulhoon ja surauta kastike tasaiseksi sauvasekoittimella. Kaada kastiketta salaatin päälle.