Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2462 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Kuuma halloumijuusto ja umamiset sienet, koukuttavan hyvä makupari! Meksikossa halloumin tilalla käytetään panela-juustoa, joka paistuu halloumin tavoin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 (3 tacoa/annos)
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Sieni-halloumitacot

Ainekset

500
g
osterivinokkaita tai portobellosieniä
2
valkosipulinkynttä
6
rkl
voita
1
tl
suolaa
3
tl
(meksikolaista) oreganoa
2
tl
anchochiliä (jauhettuna tai rouhittuna)
1
esikeitetty maissi
½
limettiä
¼
ruukkua
korianteria
2
pkt
halloumia
2
rkl
voita
Lisäksi
12
maissitortillaa
paahdettua tomaattisalsaa (ohje alla)

Työvaiheet

  1. Viipaloi sienet ja valkosipulinkynnet. Kuumenna pinnoitetussa pannussa puolet voista ja lisää puolet sienistä. Paista noin 5 minuuttia, kunnes sienet ovat saaneet väriä. Siirrä sivuun ja paista loput sienistä samoin. Yhdistä sienet pannussa, lisää mausteet ja paista vielä muutama minuutti. Peitä kannella ja pidä lämpimänä.
  2. Pyyhi maissi kuivaksi talouspaperilla. Kuumenna valurautapannu tai parilapannu ja paista maissi kauttaaltaan ruskeaksi, noin 5 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ja leikkaa maissinjyvät tukevalla veitsellä irti tähkästä. Laita maissit kulhoon ja purista päälle limetin mehua. Hienonna korianteri valmiiksi.

  3. Viipaloi halloumi noin ½ cm:n paloiksi. Kuumenna pinnoitettu pannu, lisää voi ja paista siinä halloumiviipaleita molemmin puolin, kunnes ne ovat kauniin ruskeita.

  4. Levitä lämpimille tacoille ensin kuumat halloumit, lisää sitten sienet ja maissi. Annostele päälle paahdettua tomaattisalsaa ja hienonnettua korianteria. Tarjoa heti.

Vinkki! Anchochili on hedelmäisen ja hieman makean makuinen tumma chili. Se on myös melko miedon makuinen. Anchochili on oikeastaan poblanochili, joka on saanut kasvaa, jolloin chilin väri on muuttunut vihreästä tummaksi. Poblanochilit poimitaan aina vihreinä.

Paahdettu tomaattisalsa

Ainekset

4
(400 g)
tomaattia
2
valkosipulinkynttä kuorineen
1
iso jalapenochili
1
pieni sipuli
½
limettiä
¼
ruukku
korianteria
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Paista tomaatteja, valkosipulinkynsiä ja jalapenoa valurautapannussa, kunnes kasvisten pinta on kauttaaltaan mustunut. Valkosipulit ja chili tummuvat 5–10 minuutissa, tomaatit hieman pidempään.
  2. Anna jäähtyä hetki ja kuori valkosipulinkynnet. Poista chilistä kanta.

  3. Laita valkosipulit ja chili mortteliin ja jauha tasaiseksi. Lisää tomaatit ja jauha tasaiseksi. (Voit käyttää myös sauvasekoitinta, mutta älä jauha soseeksi.)

  4. Hienonna sipuli. Purista limetistä mehu ja hienonna korianteri. Huuhtele sipulikuutiot kylmällä vedellä ja lisää salsaan yhdessä hienonnetun korianterin ja limetinmehun kanssa. Mausta suolalla. Anna vetäytyä jääkaapissa tarjoiluun saakka.

Vinkki! Meksikolaisille ruuille on tyypillistä, että kasvikset, yleensä tomaatti, sipulit ja chili, paahdetaan pannussa tummanpuhuviksi ennen ruuan valmistusta. Paahtaminen antaa tomaateille talvellakin aivan uudenlaisen syvemmän maun.

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2462 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen JUOMASUOSITUS Terhi Oksanen-Alén

Loraus kermaa tekee sipulikeitosta pehmeän, vaalean ja täyteläisen. Kuivatut sienet tuovat makuun umamisuutta.

Viinisuositus: Rhônen valkoviini on mainio valinta runsaan sipulikeiton seuraan. Kuuluisan tuottajan, Guigalin, Côtes-du-Rhône Blanc 2016, 15,99 e (tilausvalikoima) on kuuden rypäleen sekoitus. Viini on herkullinen, hieman trooppisiin hedelmiin vivahtava ja samalla keskihapokas...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Blondi sipulikeitto, soupe à l’oignon blonde

Ainekset

1
kg
sipulia
3
valkosipulinkynttä
25
g
voita
1
tl
sokeria
7
dl
kasvislientä
2
dl
valkoviiniä
3–4
timjaminoksaa
2
laakerinlehteä
2
tl
worcester- tai soijakastiketta
2
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
1
dl
kuivattuja sieniä (esim. suppilovahveroita)
1
dl
kuohukermaa
Lisäksi
4
isoa tai 8 pientä viipaletta maalaisleipää
3
rkl
pehmeää voita
150
g
gruyère-juustoa
3–4
timjaminoksaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja viipaloi sipulit ja valkosipulit. Kuullota niitä kattilassa voissa 5 minuuttia. Lisää sokeri ja hauduta miedolla lämmöllä välillä sekoitellen, noin puoli tuntia.

  2. Lisää kattilaan kasvisliemi, viini, timjami, laakerinlehdet, worcesterkastike, suola ja pippuri. Murenna kuivatut sienet liemeen ja anna keiton hautua kannen alla 20 minuuttia.

  3. Poista timjaminoksat ja laakerinlehdet liemestä. Lisää kerma ja anna lämmetä.

  4. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Paahda leipäviipaleita uunissa muutama minuutti. Ota leivät uunista ja säädä lämpötila 225 asteeseen.

  5. Raasta juusto. Jaa keitto neljään paistonkestävään kulhoon. Sipaise leiville voita ja jaa ne annosten päälle. Ripottele juustoraaste pinnalle. Gratinoi annoksia uunin ylätasolla, kunnes juusto saa väriä.

  6. Viimeistele annokset timjamilla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2462 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Janssoninkiusaus on ruot­salaista husmanskostia parhaimmillaan. Mauk­kaimman lopputuloksen saat, kun kuorit ja viipa­loit perunat itse ja maltat antaa kiusauksen hautua pehmeän kypsäksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 h 25 min
Vaikeustaso
Helppo

Janssoninkiusaus

Ainekset

n. 900
g
kiinteitä perunoita
2
sipulia
25
g
voita
½
tl
suolaa
1
rs (125/79 g)
anjoviksia
4
dl
kuohukermaa
¼
tl
mustapippuria
Pinnalle
25
g
voita

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 astee­seen. Voitele uunivuoka.
  2. Kuori ja suikaloi perunat. Kuori ja viipaloi sipulit.
  3. Sulata voi pannussa ja kuullota siinä sipulit pehmeiksi, noin 10 minuuttia.
  4. Levitä puolet perunoista vuokaan ja mausta suolalla. Lisää sipulit.
  5. Valuta anjoviksista liemi kulhoon, lisää kerma ja mustapippuri. Asettele fileet vuokaan tasaisin välein. Lisää loput perunat.
  6. Kaada kerma-liemiseos vuokaan. Lisää voi nokareina kiusauksen pinnalle.
  7. Paista uunin keskitasolla 50–60 minuuttia.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2462 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Rapea leipämuru yhdistettynä suolaisen anjoviksen puraisuun tekee pastasta astetta parempaa arkiruokaa. Anjovis hajoaa kuuman öljyn joukkoon ja antaa ruualle säväyksen, jota chili ja valkosipuli komppaavat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Anjovispasta

Ainekset

400
g
linguinepastaa tai spagettia
1
prk (125/79 g)
anjoviksia
3
valkosipulinkynttä
1–2
punaista chiliä
100
g
lehtikaalia
2
rkl
oliiviöljyä
½
sitruuna
¼
tl
mustapippuria
Leipämuru
50
g
kuivahtanutta leipää
2
rkl
oliiviöljyä
3
lehtipersiljanoksaa

Työvaiheet

  1. Laita pastavesi kiehumaan.
  2. Valuta ja hienonna anjovikset. Viipaloi valkosipulinkynnet ja hienonna chilit. Poista chileistä siemenet. Leikkaa lehtikaaleista ko­va lehtiruoti pois ja suikaloi lehdet.
  3. Tee leipämuru. Hienonna leipä veitsellä. Murua tulisi olla noin 2 dl. Lämmitä öljy paistinpannussa ja paista leipämurut rapeiksi. Hienonna lehtipersilja ja sekoita se leipämurun joukkoon. Kaada murut talouspaperin päälle valumaan. Pyyhi pannu puhtaaksi.

  4. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan.

  5. Kuumenna öljy pannussa, lisää anjovikset ja paista, kunnes kalat alkavat liueta öljyn joukkoon. Lisää valkosipulit ja chili. Paista sekoittaen minuutti ja lisää lehtikaali.

  6. Nostele kypsä pasta suoraan kattilasta pannulle pastakauhan avulla. Sekoita pasta kastikkeen joukkoon. Lisää pastan keitinvettä tarvittaessa.

  7. Purista sitruunasta mehua 1 rkl pastan joukkoon. Mausta ruoka mustapippurilla.

  8. Jaa pasta lautasille ja ripottele rapeaa leipämurua päälle.

Kommentit (0)

Keittokarhu on lisännyt 3 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
Sienisoijapestopasta
Sienisoijapestopasta

Helppo ja nopea tapa valmistaa terveellistä ja maukasta kasvisruokaa kuivasäilykkeistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1
Valmistusaika
15
Vaikeustaso
Helppo

Sienisoijapestopasta

Ainekset

3
dl
Pestopastaa (Myllyn Paras)
1
dl
Soijasuikaleita (VegeSun)
1
pss
Kanttarellikastiketta (tai muuta sienikastiketta)
2
rkl
Pestoa
Merisuolaa

Työvaiheet

1. Keitä merisuolalla maustetussa vedessä noin 10 min. pestopastaa ja soijasuikaleita eri kattiloissa.
2. Lisää 1,5 dl kiehuvaa vettä kanttarikastikkeelle. Älä keitä seosta tämän enempää.
3. Lisää keitetty pestopasta kastikkeen joukkoon.
4. Paistinpannulla paista keitettyjä soijasuikaleita öljyssä noin viisi minuuttia, kunnes ne ovat saaneet hiukan väriä pintaansa.
5. Mausta valmiit soijasuikaleet pestolla.
6. Yhdistä kaikki ainekset lautasella, älä sekoita kuitenkaan niitä yhteen.
7. Nauti!

Kommentit (0)