Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1603 reseptiä.
Linkitetty 70 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Valkoinen parsa ja pikahollandaise

Ainekset

1
nippu (500 g) valkoista parsaa
1
tl
suolaa
Kastike
115
g
voita
2
kananmunankeltuaista
1
rkl
vettä
1
rkl
sitruunan mehua
1/2-1
tl
suolaa

Työvaiheet

  • Huuhtele parsat ja leikkaa 1–2 cm puumaista osaa varren tyvestä pois. Kuori parsa noin puolesta välistä alaspäin esim. perunankuorimaveitsellä.
  • Keitä parsat suolalla maustetussa vedessä tavallisessa tai parsakattilassa. Lisää parsat kiehuvaan veteen nuput ylöspäin ja keitä 10–12 minuuttia varren paksuudesta riippuen.
  • Sulata voi ja anna sen kiehahtaa. Laita keltuaiset, vesi ja sitruunan mehu kapeaan korkeaan astiaan, johon sauvasekoitin mahtuu tiiviisti. Käynnistä sauvasekoitin ja kaada kuuma voi ohuena nauhana keltuaisten sekaan. Maista ja lisää suolaa ja sitruunan mehua tarvittaessa.

Vinkki Jos haluat alkupalasta tuhdimman, tarjoa parsan ja hollandaisen kanssa bresaolaa, italialaista ilmakuivattua naudanlihaa.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1603 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Sävytä ruoka paprikalla ja kuminalla ja herkuttele suoraan pannusta.

Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Possupihvit kerma-linssisoosissa

Ainekset

1
rs (480 g)
porsaan ohutleikkeitä (esim. Snellman)
1
sipuli
2 + 1
rkl
öljyä
1
tl
paprikajauhetta
1
tl
kuminaa
2
dl
(ruoka)kermaa
1
tlk (310 g)
käyttövalmiita linssejä
1
rs (100 g)
pinaattia
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Ota porsaanleikkeet huoneenlämpöön. Kuori ja viipaloi sipuli.
  2. Kuumenna 2 rkl öljyä pannussa. Paista leikkeitä molemmin puolin 5 minuuttia. Mausta paprikajauheella. Siirrä leikkeet pois pannusta.
  3. Lisää 1 rkl öljyä pannuun ja kuullota siinä sipuleita ja kuminaa 1 minuutti. Lisää kerma, kiehauta ja keitä 5 minuuttia. Valuta linssit. Lisää ne ja pinaatit kastikkeeseen. Kypsennä vielä 3–5 minuuttia.
  4. Lisää possunleikkeet kastikkeeseen. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoa suoraan pannusta rapean leivän tai perunoiden kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1603 reseptiä.
Linkitetty 46 keittokirjaan.
Ohje Kai Kallio ja Outi Väisänen Kuva Elvi Rista

Lukijoiden toiveohje on viiden tähden ravintolan melanzane eli munakoisovuoka. Sitä ei tehdä ihan perinteisellä tavalla. Täyteläisen maun juju on leivitetty munakoiso, ja kerrokset saadaan ryhdikkäiksi kananmunalla.

Annoksia
6
Valmistusaika
1 t 15 min + kypsennys 2 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Ravintola Sinnen melanzane

Ainekset

4
isoa munakoisoa
1
tl
suolaa
2-3
dl
vehnäjauhoa
2
dl
oliiviöljyä
3
kananmunaa
400
g
parmesaania
800
g
valmista tomaattikastiketta (esim. Barilla)

Työvaiheet

  1. Leikkaa munakoisot pitkittäin vajaan sentin paksuisiksi viipaleiksi ja ripottele suolaa viipaleiden päälle. Anna seistä 15 minuuttia.
  2. Laita jauhot laakealle lautaselle. Pyyhi munakoisojen pinta ja pyörittele viipaleet jauhoissa. Paista viipaleet pehmeiksi paistinpannussa (pienissä erissä) reilussa määrässä öljyä, noin 3 minuuttia molemmin puolin. Paistaminen käy nopeammin, kun käytät yhtä aikaa kahta pannua.
  3. Raasta parmesaani. Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen.
  4. Levitä leivinpaperi uunivuokaan (n. 25 x 30 cm). Levitä kerros tomaattikastiketta pohjalle. Lado munakoisoja päälle. Valuta yksi muna pinnalle ja ripottele parmesaania päälle. Täytä loput kerrokset samalla lailla ja vaihda munakoisoviipaleiden suunta joka kerroksessa. Päällimmäiseksi tulee kastiketta ja reilusti parmesaania.
  5. Kypsennä vuokaa uunissa noin 40 minuuttia. Pinta saa ruskistua, mutta jos se alkaa tummua liikaa, peitä vuoka uunipellillä.
  6. Voit syödä melanzanen heti tai prässätä sen, jolloin ruoka on valmis seuraavana päivänä. Anna tällöin melanzanen jäähtyä haaleaksi. Levitä toinen leivinpaperi ruoan päälle ja laita vuokaan paino. Laita melanzane jääkaappiin yöksi. Leikkaa ruoka annospaloiksi ja kuumenna uunissa ennen lämmittämistä.

Vinkki! Voit tehdä tomaattikastikkeen myös itse oman makusi mukaan.

Kommentit (2)

Kokeilija

Hei! Millä parmesaanin voi korvata, jotta olisi kokonaan vege?

Venla Soppa365
Seuraa 
Liittynyt3.4.2017

Vegaanista parmesaania voi valmistaa esimerkiksi pähkinöistä ja oluthiivahiutaleista. Ohjeessa on kuitenkin myös kananmunaa, aika olennaisessa roolissa. En usko, että tätä saa täysin vegaaniseksi muutettua, ilman että rakenne muuttuu olennaisesti.

Me Naiset on lisännyt 824 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Riikka Väliahde KUVA Panu Pälviä

Nimestään huolimatta vegaaninen herkku sopii pikkunaposteltavaksi illanistujaisiin ja television äärelle. Tämä pähkinäpötkö on oikeaa superfoodia, sillä raaka-aineita ei kypsennetä.

Annoksia
yksi pötkö
Valmistusaika
15 min + 1 t jääkaapissa
Vaikeustaso
Helppo

Vegaaninen pähkinäsalami

Ainekset

1 1/2
dl
hasselpähkinöitä
1
ps (200g)
kuivattuja taateleita
2
rosmariininoksaa
1/2
tl
suolaa
10
parapähkinää
1/2
dl
pistaasipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Rouhi hasselpähkinät hienoksi, pilko taatelit muutamaan osaan. Irrottele rosmariinista oksat. Nosta kulhoon hasselpähkinärouhe, taatelit, rosmariininlehdet. Mausta suolalla, ja soseuta seos sauvasekoittimella tahnaksi.

  2. Levitä tahna leivinpaperille noin 15 cm pituiseksi ja 10 cm levyiseksi levyksi. Levitä parapähkinät ja pistaasipähkinät levyn päälle. Rullaa pötköksi paperin avulla. Sulje rulla päistään kuin karkkipötkö. Anna kovettua jääkaapissa ainakin tunti ennen tarjoilua.

     

Kommentit (2)

Tuohtunut

Mun mielestä on kohtuutonta, kun Suomi 100v ei ole vielä edes kunnolla kuopattu niin heti ollaan hakemassa tätä "Euroopan meininkiä". Mikä vika olisi esimerkiksi nimessä "vegaaninen kannuswursti"?

Judas Iskariot

Joo'o, seuraavan kerran kun pitää tehdä pähkinäpökäleitä, ja vielä vegaanisena, niin kaivanpa tämän reseptin arkistoista. Not.

Tajuton Kokki on lisännyt 9 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
Seitsemän tunnin, puolen vuoden ikävän sipulikeitto
Seitsemän tunnin, puolen vuoden ikävän sipulikeitto

Mies palasi kotiin kuuden kuukauden ulkomaankomennukselta. Sen kunniaksi kuorittiin sipulit, tirautettiin viimeiset ikävän kyyneleet ja haudutettiin sipulikeitto. Keitto ei ehtinyt olla kannen alla ihan toista puolikasta vuotta, mutta paljon ei jäänyt puuttumaan. Kotiinpaluuruoka unohtui uuniin...

Annoksia
4
Valmistusaika
7h
Vaikeustaso
Helppo

Seitsemän tunnin, puolen vuoden ikävän sipulikeitto

Ainekset

2,5
kg
sipulia
2
tl
timjamia
3
rkl
oliiviöljyä
2
l
vettä
2
tl
merisuolaa
1
dl
samppanjaa
mustapippuria
1
pala
maalaisleipää
100
gr
emmental/kasviperäinen juusto

Työvaiheet

1. Kuori ja leikkaa sipulit ohuiksi renkaiksi. Käytä uimalaseja, jos kyynelehdit jo tässä vaiheessa ylenpalttisesti.
2. Notkista sipulit ja hauduta ne isossa, paksupohjaisessa kattilassa parikymmentä minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä ja makeita.
3. Lisää sekaan kuohuviini, timjami, suola ja vesi. Kuumenna keitto kiehuvaksi.
4. Voitele iso pata öljyllä ja kaada keitto siihen.
5. Hauduta komeutta uunissa kannen alla 150 asteessa 3 pitkää tuntia + 4 tuntia vahingossa niin että lämpö on jo mennyt itsestään pois päältä. Tilkka lisää vettä extra tuntien haudutuksen aikana saattaa olla tarpeen.
6. Nosta uunin lämpötila 250 asteeseen. Kuutioi leipäviipaleet ja paahda kuutiot kuivalla pannulla. Raasta juusto. Emmental tai gruyére käy hyvin. Vegaani valitsee juustoksi kasvipohjaisen sulavakäytöksisen asian tilalle, vaikkapa Porlammin Vege Plus -juuston raastettuna.
7. Lisää paahdetut leipäkuutiot ja juusto keiton pinnalle pataan. Gratinoi keiton pinta uunissa kauniin ruskeaksi, ilman kantta.

Kommentit (0)