Perusletut päivittyvät ruotsalaiseen tapaan sateenkaaren värisiksi punajuuren ja mustikan avulla. Taikina jaetaan neljään osaan, joihin lisätään makua ja väriä tuova seos.
Pinaattilettupäivä on odotettu päivä varsinkin monissa lapsiperheissä. Vaikka pinaattilettuja syödään usein valmisversioina, niiden tekeminen alusta alkaen on myös helppoa. Taikina valmistuu sekoittamalla ainekset yhteen ja tämän jälkeen voi jo siirtyä paistopuuhiin.
Oheisessa ohjeessa klassiset letut tehdäänkin hieman toisin. Peruslettutaikina jaetaan neljään osaan, joista vain yhteen lisätään soseutettua pinaattia. Toinen värjätään puolestaan pakastemustikoilla ja kolmas punajuurisoseella. Yksi osa taikinaa käytetään ihan sellaisenaan.
Ideana on, että erilaisia taikinoita lorautellaan paistovaiheessa pannulle toistensa lomaan. Näin letuista tulee sateenkaarenvärisiä.
Taikinasta onnistuvat niin pienet kuin isotkin letut. Jos teet oikein ohuita lettuja, voit paistaa ne vain yhdeltä puoleltaan, jolloin värit säilyvät kirkkaina.
Värikkäät pinaattiletut
Ainekset
Työvaiheet
- Mittaa munat, maito, jauhot ja suola kulhoon. Sekoita sauvasekoittimella sekaisin. Jaa taikina kolmeen osaan. Helpointa lettujen paistaminen on silloin, kun kaikki taikinat ovat kannuissa.
- Lisää ensimmäiseen osaan soseutettua punajuurta ja maissitärkkelystä, toiseen osaan pinaattia ja maissitärkkelystä. Ota kolmannesta osasta muutama lusikallinen taikinaa erikseen ja lisää siihen soseutettu mustikka ja maissitärkkelys. Tarkista, että kaikki taikinat ovat suunnilleen samanpaksuisia. Anna taikinoiden turvota hetki.
- Lämmitä lettupannu. Lisää voisulaa lettupannun koloihin. Kaada kaikenvärisiä taikinoita pannulle. Paista kypsiksi. Tarjoa pinaattiletut sellaisenaan tai puolukkahillon ja raejuuston kanssa.
Vinkki: Jos haluat värien säilyvän kirkkaina, niin paista letut vain toiselta puolelta.
Sateenkaaren värisiä ?
Kiva idea tehdä erivärisiä lettuja! Tuotahan voi vielä muunnella: hienoa porkkanaraastetta yhteen lettutaikinaan, jotta saadaan oransseja lettuja tai pinaatin tilalle vaikka lehtikaalia tai kesäkurpitsaa soseutettuna. Ja jos punajuuri tuntuu liian räväkältä tai sotkevalta, niin raitajuuri käy myös, tulee vain vähemmän väriä.
Ja pitääkin kokeilla lettuja, joissa on sipulia. Sipulin voi joko paistaa tai hauduttaa pehmeäksi tai vain kuoria ja pilkkoa pieneksi ja lisätä taikinaan. Punasipulista saa kivaa väriä. Ja suippopaprikaa hienonnettuna voisi kokeilla taikinaan. Taas tulisi värivaihtelua. Eikä varmaan kukaan estä laittamasta tavallista paprikaa punaisena, keltaisena, oranssina, vihreänä. Ja jos oikein intoutuu, voisi taikinan tehdä gluteenittomana.
Että sateenkaarilettuja....
Mielenkiintoista, että tälle ruokatoimittajalle sallitaan vain kehuvat kommentit ja kaikki kritiikki (niitä taisi olla 4 tai 5) siivotaan äkkiä pois (kuten varmaan kohta tämäkin kommentti).
Kiva idea. En ymmärrä mitä kritiikin aihetta tästä ohjeesta voi löytää.