Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 42 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Panu Pälviä

Perusletut päivittyvät ruotsalaiseen tapaan sateenkaaren värisiksi punajuuren ja mustikan avulla. Taikina jaetaan neljään osaan, joihin lisätään makua ja väriä tuova seos.

Pinaattilettupäivä on odotettu päivä varsinkin monissa lapsiperheissä. Vaikka pinaattilettuja syödään usein valmisversioina, niiden tekeminen alusta alkaen on myös helppoa. Taikina valmistuu sekoittamalla ainekset yhteen ja tämän jälkeen voi jo siirtyä paistopuuhiin.

Oheisessa ohjeessa klassiset letut tehdäänkin hieman toisin. Peruslettutaikina jaetaan neljään osaan, joista vain yhteen lisätään soseutettua pinaattia. Toinen värjätään puolestaan pakastemustikoilla ja kolmas punajuurisoseella. Yksi osa taikinaa käytetään ihan sellaisenaan.

Ideana on, että erilaisia taikinoita lorautellaan paistovaiheessa pannulle toistensa lomaan. Näin letuista tulee sateenkaarenvärisiä.

Taikinasta onnistuvat niin pienet kuin isotkin letut. Jos teet oikein ohuita lettuja, voit paistaa ne vain yhdeltä puoleltaan, jolloin värit säilyvät kirkkaina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Värikkäät pinaattiletut

Ainekset

5
kananmunaa
5
dl
kaura- tai kevytmaitoa
dl
vehnäjauhoja
1
tl
suolaa
Punaiseen taikinaan
1
pieni kypsä punajuuri soseutettuna
1
rkl
maissitärkkelystä
Vihreään taikinaan
2
dl
salaattipinaattia (babypinaatti) soseutettuna
noin. 2
tl
maissitärkkelystä
Lilaan taikinaan
2
rkl
pakastemustikoita soseutettuna
1
rkl
maissitärkkelystä
Paistamiseen
voisulaa

Työvaiheet

  1. Mittaa munat, maito, jauhot ja suola kulhoon. Sekoita sauvasekoittimella sekaisin. Jaa taikina kolmeen osaan. Helpointa lettujen paistaminen on silloin, kun kaikki taikinat ovat kannuissa.
  2. Lisää ensimmäiseen osaan soseutettua punajuurta ja maissitärkkelystä, toiseen osaan pinaattia ja maissitärkkelystä. Ota kolmannesta osasta muutama lusikallinen taikinaa erikseen ja lisää siihen soseutettu mustikka ja maissitärkkelys. Tarkista, että kaikki taikinat ovat suunnilleen samanpaksuisia. Anna taikinoiden turvota hetki.
  3. Lämmitä lettupannu. Lisää voisulaa lettupannun koloihin. Kaada kaikenvärisiä taikinoita pannulle. Paista kypsiksi. Tarjoa pinaattiletut sellaisenaan tai puolukkahillon ja raejuuston kanssa.

Vinkki: Jos haluat värien säilyvän kirkkaina, niin paista letut vain toiselta puolelta.

Kommentit (6)

Vierailija

Sateenkaaren värisiä ?

Zinnianna

Kiva idea tehdä erivärisiä lettuja! Tuotahan voi vielä muunnella: hienoa porkkanaraastetta yhteen lettutaikinaan, jotta saadaan oransseja lettuja tai pinaatin tilalle vaikka lehtikaalia tai kesäkurpitsaa soseutettuna. Ja jos punajuuri tuntuu liian räväkältä tai sotkevalta, niin raitajuuri käy myös, tulee vain vähemmän väriä.

Zinnianna

Ja pitääkin kokeilla lettuja, joissa on sipulia. Sipulin voi joko paistaa tai hauduttaa pehmeäksi tai vain kuoria ja pilkkoa pieneksi ja lisätä taikinaan. Punasipulista saa kivaa väriä. Ja suippopaprikaa hienonnettuna voisi kokeilla taikinaan. Taas tulisi värivaihtelua. Eikä varmaan kukaan estä laittamasta tavallista paprikaa punaisena, keltaisena, oranssina, vihreänä. Ja jos oikein intoutuu, voisi taikinan tehdä gluteenittomana.

Kaarimalja

Että sateenkaarilettuja....

Vierailija

Mielenkiintoista, että tälle ruokatoimittajalle sallitaan vain kehuvat kommentit ja kaikki kritiikki (niitä taisi olla 4 tai 5) siivotaan äkkiä pois (kuten varmaan kohta tämäkin kommentti).

Vierailija

Kiva idea. En ymmärrä mitä kritiikin aihetta tästä ohjeesta voi löytää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 19 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä
Hellepäivän himotuin keitto valmistuu avomaankurkuista! Kurkkukeitto on sitä raikkaampaa, mitä viileämpänä se tarjotaan. Viilennä kurkut siksi jääkaapissa ennen raastamista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkkukeitto

Ainekset

3–4
avomaankurkkua (4 dl raastetta)
½
tl
suolaa
6
dl
turkkilaista jogurttia
1–2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tuoretta tilliä hienonnettuna
1
rkl
tuoretta minttua hienonnettuna
1
limetti
PINNALLE
2
rkl
hasselpähkinöitä
100
g
fetajuustoa
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
tillinoksaa

Työvaiheet

  1. Pese kurkut. Raasta ne hienoksi raasteeksi kulhoon. Sekoita suola joukkoon ja anna tekeytyä 15 minuuttia. (Älä valuta raastetta.) 
  2. Paahda keiton pinnalle tulevia pähkinöitä kuumalla kuivalla pannulla 2–3 minuuttia. Siirrä sivuun. 
  3. Lusikoi jogurtti isoon kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipuli. Hienonna yrtit. Purista limettimehu. Lisää ne jogurtin joukkoon. 
  4. Nostele kurkkuraaste puristellen jogurttiseokseen. Ohenna sopivan paksuiseksi raasteesta irronneella nesteellä. Tarkista suola. 
  5. Jaa keitto lautasille. Murustele fetaa ja rouhi pähkinöitä päälle. Viimeistele oliiviöljyllä ja tillillä.
     
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström
Pehmeä hummus tekee vegaanillekin sopivasta pasta-annoksesta herkullisen kermaisen.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Mansikka-hummuspasta

Ainekset

300
g
simpukkapastaa
Hummus
1
prk (380/230 g)
kypsiä kikherneitä
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tahinia
½
tl
suolaa
½
tl
jauhettua korianteria
¼
tl
mustapippuria myllystä
2
rkl
sitruunamehua
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
rkl
kylmää vettä
Paahdetut kikherneet
1
prk (380/230 g)
kypsiä kikherneitä
1
rkl
öljyä
1
tl
jauhettua korianteria
1
tl
jauhettua juustokuminaa
1
tl
savupaprikajauhetta
½
tl
(mietoa) chilimaustetta
½
tl
suolaa
Lisäksi
500
g
mansikoita
1
ruukku korianteria

Työvaiheet

  1. Valmista ensin hummus. Huuhdo kikherneet ja kumoa ne teholeikkuriin tai monitoimikoneen kulhoon. Kuori ja pilko valkosipulinkynnet joukkoon. Lisää tahini ja mausteet. Rouhi tasaiseksi.
  2. Lisää sitruunamehu, oliiviöljy ja tilkka vettä. Sekoita yhä. Lisää tarvittaessa vettä, kunnes hummus on sileää ja kuohkeaa. Tarkista maku.
  3. Keitä pasta kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan.
  4. Huuhdo ja valuta kikherneet paahdettaviksi. Lämmitä pannulla öljy ja mausteet. Paista kikherneet mausteöljyssä rapeiksi.
  5. Puolita mansikat. Valuta pasta ja kääntele joukkoon hummus. Lisää mansikat, korianteria ja paahdetut kikherneet. Tarjoa heti.

Vinkki! Hummusta voi nauttia myös levitteenä leivällä ja dippailla siihen kasviksia.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström
Jos rakastat kesäkeittoa, ihastut näihin pikapiiraisiin joiden päällä on kukkakaalia, herneitä ja kesäsipulia.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kukkakaalipiiraat grillissä

Ainekset

6
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
leivinjauhetta
1
tl
suolaa
4
dl
piimää (ei rasvaton)
½
dl
rypsiöljyä
Tuorejuustotäyte
1
rs (150 g)
piparjuurituorejuustoa
1
dl
piimää (ei rasvaton)
Kasvistäyte
1
pieni kukkakaali
½
l
(sokeri)herneitä
muutama ohut kesäporkkana ja retiisi
2
pientä kesäsipulia
1
rkl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Valmistele täytteet. Sekoita tuorejuusto ja desilitra piimää keskenään. Huuhdo kasvikset. Leikkaa kukkakaali ohuiksi viipaleiksi, riivi herneet (sokeriherneet voit käyttää palkoineen), puolita porkkanat, retiisit ja sipulit. Sipaise kasvikset öljyllä.
  2. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola. Lisää piimä ja öljy. Vaivaa sähkövatkaimen taikinakoukuilla 5 minuuttia.
  3. Paista kasvikset nopeasti kuumalla grilliparilalla käännellen. Mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä parilan laidalle.
  4. Kuopaise taikina kahdella lusikalla nokareiksi kuumalle grilliparilalle. Pyöräytä lusikat jauhoissa. Taputtele ja venyttele pohjat niiden avulla ohuemmiksi.
  5. Paista keskilämmöllä 5 minuuttia. Käännä pohjat ja levitä päälle tuorejuustotäytettä ja kasviksia. Kypsennä toiset 5 minuuttia. Tarjoa lämpiminä.
ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Kesällä grillipihvin kastike on persiljaa ja ruohosipulia tulvillaan.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min (+ 1 t)
Vaikeustaso
Helppo

Grillipihvi ja yrttikastike

Ainekset

500
g
naudan ulkofileetä
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
2
rkl
öljyä
KASTIKE
1
dl
persiljaa
1
dl
ruohosipulia
½
dl
tuoretta rakuunaa
50
g
voita
dl
vettä
½
kanaliemikuutio
2
tl
rosepippuria

Työvaiheet

  1. Ota liha huoneenlämpöön puoli tuntia ennen grillausta. Leikkaa liha neljäksi pihviksi, nuiji pihvit kevyesti. Mausta suolalla ja pippurilla.

  2. Kuumenna kaasugrilli tai valmista hiillos riittävän kuumaksi. Taputtele pihvit öljyllä ja grillaa kuumassa grillissä 2–3 minuuttia molemmilta puolilta. Nosta pihvit lautaselle ja peitä foliolla tai toisella lautasella. Anna vetäytyä 10 minuuttia.

  3. Hienonna persilja, ruohosipuli ja rakuuna monitoimikoneessa tai tehosekoittimessa. Lisää pehmeä voi ja sekoita tasaiseksi.

  4. Kiehauta vesi ja liemikuutio kattilassa ja anna kiehua, kunnes neste haihtuu puoleen. Lisää yrttivoi liemen sekaan sauvasekoittimella sekoittaen. Mausta pippurilla.

  5. Viipaloi liha ja lusikoi päälle yrttikastiketta. Herkuttele perunasalaatin kanssa.

Lipstikkapesto-perunasalaatti

Ainekset

800
g
perunoita
2
varrellista nippusipulia
1
nippu retiisiä
1
pieni kesäkurpitsa
PESTO
2
dl
lipstikkaa
2
valkosipulinkynttä
½
sitruunan kuori ja mehu
2
dl
parmesaania
1
d
auringonkukansiemeniä
2
dl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Aloita pestosta. Huuhtele lipstikat. Hienonna valkosipulinkynnet. Raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Raasta parmesaani.

  2. Paahda siemeniä kuumalla kuivalla pannulla 1–2 minuuttia.

  3. Laita kaikki peston ainekset teho- tai sauvasekoittimen kulhoon. Soseuta tasainen tahna.

  4. Harjaa perunat puhtaiksi. Kuumenna litra vettä kattilassa, mausta suolalla ja keitä perunat kypsiksi. Kaada vesi pois ja anna perunoiden jäähtyä hieman.

  5. Halkaise suurimmat perunat, jätä pienet kokonaisiksi. Hienonna sipulit, viipaloi retiisit ja kesäkurpitsat. Laita kasvikset isoon kulhoon ja sekoita joukkoon pesto.