Bilberry Hill on lisännyt 13 reseptiä.
Linkitetty 31 keittokirjaan.
Kasvispihvit yrteillä tarjoiluvalmiina
Kasvispihvit yrteillä tarjoiluvalmiina

Pannulla ihanan rapeiksi paistetut kasvispihvit maistuvat koko perheelle. Ohjeessa on käytetty vatsalle lempeitä kasviksia ja proteiinin lähteenä mantelijauhetta. Tuore basilika, persilja, timjami sekä soijakastike antavat pihveihin mahtavaa lisämakua.

Maukkaat kasvispihvit valmistetaan ilman kananmunaa, soijaproteiinia, lihaa, gluteiinia, maitotuotteita ja laktoosia. Ohje on suunniteltu vatsaystävälliseksi, sillä reseptissä ei käytetä myöskään palkokasveja (jotka usein turvottaa vatsaa).

Kasvispihvien perustana käytetään tuiki tavallisia kotimaisia juureksia: perunaa, lanttua ja porkkanaa sekä sipulia ja kesäkurpitsaa. Pihveistä tulee näillä perusaineksilla ruokaisia ja monen makuun sopivia. Halutessasi voit lisätä makua rohkeammilla mausteilla, tuunaus onkin hauskinta!

Ohjeella tulee 15 kpl reilun kokoista kasvispihviä. Varaa aikaa  pihvien paistamiseen, miedolla lämmöllä paistaen pihveistä tulee rapeapintaisia ja paistettaessa helpompia käsitellä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
15
Vaikeustaso
Kohtalainen

Herkulliset kasvispihvit, vegaani ja gluteeniton

Ainekset

1
kpl
hopeasipuli n. 100 – 130 g (keltasipuli tai pala purjoa käy myös)
1
kpl
valkosipulin kynsi
150
g
porkkanaa (2 kpl reilun kokoista)
250
g
jauhoista perunaa (2 kpl reilunkokoista)
100
g
lanttua (eli n. tennispallon kokoinen pala)
100
g
parsakaalia
200
g
kesäkurpitsaa
1
dl
korppujauhoa (gluteenitonta)
200
g
mantelijauhetta
4
rkl
riisijauhoa (gluteenitonta)
1
tl
kasvisliemijauhetta
4-5
rkl
soijakastiketta
Paistamiseen tilkka ruokaöljyä.
Nippu tuoretta persiljaa, basilikaa, hieman tuoretta timjamia ja noin 1 tl pippuria myllystä rouhittuna.

Työvaiheet

1. Kuori perunat, porkkanat sekä lanttu ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Kiehauta juurekset mahdollisimman pienessä vesimäärässä kypsiksi, näin saat säilytettyä juuresten maun parhaimmillaan. Kaada keitinvesi pois ja hienonna kypsät juurekset haarukalla. Pieniä sattumia saa jäädä, on hyvä jättää pientä purutuntumaa.

2. Höyrytä tai kiehauta parsakaalin palat kypsäksi ja hienonna silpuksi.

3. Hienonna raaka sipuli ja puserra valkosipuli puristimella. Kuumenna tilkka öljyä pannulla ja kuullota sipuli- ja valkosipulisilppu läpikuultavaksi.

4. Raasta kesäkurpitsa hienoksi ja kaada isoon kulhoon. Lisää joukkoon hienonnettu juuresseos, parskaali, sipulit ja mausta soijakastikkeella, mustapippurilla sekä kasvisliemijauheella. Mittaa kulhoon myös mantelijauhe, riisijauho ja korppujauho ja sekoita. Hienonna persilja, basilika ja nypi timjaminlehdet ja lisää taikinan joukkoon. Sekoita huolellisesti tasaiseksi massaksi.

5. Anna seoksen levätä noin 10 minuuttia, silloin korppu- ja riisjauhot ehtivät imeä itseensä taikinassa olevaa kosteutta ja taikina jämäköityy. Jos taikina tuntuu vielä löysältä, voit lisätä hieman riisijauhoa.

6. Maista kasvistaikinaa ja tarkista onko mausteita riittävästi. Jos taikina kaipaa lisämakua voit lisätä soijakastiketta, mustapippuria tai kasvisliemijauhetta. Kun maku on kohdillaan, muotoile taikinasta pihvejä ja paista pannulla öljytilkassa rapeapintaiseksi molemmin puolin.

Vinkki! Anna pihvien pinnan paistua hiljalleen miedolla lämmöllä kauniin ruskeaksi ja rapeaksi, silloin pihvit pysyvät paremmin kasassa ja niiden kääntäminen on helppoa.

Tarjoa lämpimät kasvispihvit keitettyjen perunoiden, yrteillä maustetun Kaura Fraichen ja raikkaan vihersalaatin kera.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1588 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Umamista makua huokuva sieniliemi valmistuu kuivatuista sienistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
noin 1,2 l valmista lientä
Valmistusaika
2 t
Vaikeustaso
Helppo

Sieniliemi

Ainekset

1
sipuli
1
keskikokoinen purjo
1
juuripersija
2
rkl
rypsiöljyä
4
dl
kuivattuja sieniä (suppilovahveroita, tatteja, orakkaita)
2
l
vettä
1
rosmariinin oksa
5
viherpippuria

Työvaiheet

  1. Lohko sipuli kuorineen. Leikkaa purjo pituussuunnassa puoliksi, huuhtele huolellisesti ja paloittele muutaman osaan. Pese juuripersilja ja lohko se.

  2. Kuumenna öljy isossa kattilassa ja lisää sipulit. Paista, kunnes lohkot ovat saaneet väriä. Lisää loput kasvikset ja kuullota 10 minuuttia.

  3. Lisää kuivatut sienet, vesi, rosmariini ja pippurit. Anna kiehua kannen alla hiljalleen poreillen noin tunti.

  4. Siivilöi liemi ja jatka keittämistä ilman kantta 30 minuuttia, kunnes liemi on hieman sakeutunut.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3196 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6 pasteijaa
Valmistusaika
45 min + taikinalevyjen sulaminen
Vaikeustaso
Helppo

Sienipasteijat sieniliemessä

Ainekset

500
g
lehtitaikinalevyjä
TÄYTE
200
g
suppilovahveroita (pakaste)
dl
keitettyä ohraa (noin 1⁄2 dl keittämättömiä ohrasuurimoita)
1
banaanisalottisipuli
2
tl
oliiviöljyä
½
tl
suolaa
¼
tl
kuivattua (sitruuna)timjamia
1
dl
kasvikermaa
½
tl
mustapippuria
VOITELUUN
½
dl
kasvikermaa
TARJOILUUN
1
l
sienilientä
1
tl
suolaa
1–2
rkl
kuivaa sherryä

Työvaiheet

  1. Valmista ensin sieniliemi (ks. ohje).

  2. Sulata taikinalevyt pakkauksen ohjeen mukaan. Sulata sienet ja purista niistä ylimääräinen neste pois. Keitä ohrasuurimot kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan, valuta ja jäähdytä.

  3. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sitä pannulla öljyssä matalalla lämmöllä noin 7 minuuttia. Kun sipuli on pehmeää, lisää sienet, suola ja timjami. Paista sekoittaen muutama minuutti.

  4. Laita keitetty ohra kulhoon ja lisää sieniseos. Sekoita joukkoon kasvikerma ja pippuri.

  5. Leikkaa taikinalevyistä pyöreällä muotilla kiekkoja. (Voit tehdä pasteijois­ta myös kolmioita, leikkaa taikinalevyt tällöin puoliksi.) Kostuta taikinakiekon reunat vedellä ja laita keskelle noin 1 rkl täytettä. Taita taikina puolikuun muotoiseksi pasteijaksi. Painele pas­teijan reunat kiinni haarukalla.

  6. Laita pasteijat leivinpaperin päälle uunipellille ja sivele ne kasvikermalla. Paista 225­asteisen uunin keskitasolla 14–15 minuuttia.

  7. Kuumenna liemi. Lisää suola ja tilkka sherryä. Laita lautasille pasteija ja kaada lientä ympärille.

Sieniliemi

Ainekset

1
sipuli
1
keskikokoinen purjo
1
juuripersija
2
rkl
rypsiöljyä
4
dl
kuivattuja sieniä (suppilovahveroita, tatteja, orakkaita)
2
l
vettä
1
rosmariinin oksa
5
viherpippuria

Työvaiheet

  1. Lohko sipuli kuorineen. Leikkaa purjo pituussuunnassa puoliksi, huuhtele huolellisesti ja paloittele muutaman osaan. Pese juuripersilja ja lohko se.

  2. Kuumenna öljy isossa kattilassa ja lisää sipulit. Paista, kunnes lohkot ovat saaneet väriä. Lisää loput kasvikset ja kuullota 10 minuuttia.

  3. Lisää kuivatut sienet, vesi, rosmariini ja pippurit. Anna kiehua kannen alla hiljalleen poreillen noin tunti.

  4. Siivilöi liemi ja jatka keittämistä ilman kantta 30 minuuttia, kunnes liemi on hieman sakeutunut.

Kommentit (1)

Vierailija

sieniliemen ohje unohtunut kyydistä?

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3196 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Paistettu munakoiso, linssit ja halloumi ovat täydellinen trio salaattiin. Pilkuta ruoka granaattiomenan ja pistaasin avulla viikonloppupöytäänkin sopivaksi tarjottavaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Mausteinen munakoiso-halloumisalaatti

Ainekset

2
pientä munakoisoa
2–3
rkl
rypsiöljyä
1
tl
suolaa
3
tl
za’ataria
½
tl
mustapippuria myllystä
½
tl
kuivattua chiliä myllystä
SALAATTI
2
valkosipulinkynttä
100
g
(punaista) lehtikaalia
1
rkl
rypsiöljyä
1
prk (noin 4 dl)
kypsiä linssejä (esim. vihreitä)
1
pkt (250 g)
halloumia
SALAATINKASTIKE
1
valkosipulinkynsi
2
rkl
sitruunamehua
¾
dl
oliiviöljyä
(1
tl
sumakkia)
1
tl
vaahterasiirappia
JOGURTTIKASTIKE
2
dl
turkkilaista jogurttia
1
rkl
tahinia
1
rkl
sitruunamehua
¼
tl
suolaa
VIIMEISTELYYN
1
dl
pistaaseja kuorittuna
1
dl
granaattiomenansiemeniä
2
dl
hienonnettuja yrttejä (lehtipersiljaa, minttua ja/tai korianteria)

Työvaiheet

  1. Tee ensin kastikkeet. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Purista sitruunamehu. Yhdistä salaatinkastikkeen ainekset keskenään. Valmista jogurttikastike yhdistämällä jogurtti, tahini, sitruunamehu ja suola.

  2. Viipaloi munakoiso. Paista viipaleet pannulla öljyssä kypsiksi. Nosta ne talouspaperin päälle lautaselle ja valuta hetki. Siirrä munakoisot tarjoiluvadille. Mausta suolalla, za’aatarilla, pippurilla ja chilillä. Peitä foliolla ja pidä lämpimänä.

  3. Kuori ja viipaloi valkosipulit. Revi lehtikaali pieniksi paloiksi. Paista kaalia pannulla valkosipulin kanssa öljyssä muutama minuutti, kunnes kaali pehmenee hieman. Lisää valutetut linssit pannulle ja anna lämmetä. Sekoita joukkoon salaattikastike.

  4. Viipaloi halloumi ja paista se toisella pannulla öljyssä kauniin väriseksi.

  5. Nosta kaali-linssiseos ja halloumi tarjoiluvadille munakoisojen päälle. Viimeistele rouhituilla pistaaseilla, granaattiomenansiemenillä ja yrteillä. Tarjoa jogurttikastikkeen kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3196 reseptiä.
Linkitetty 22 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Coleslaw maistuu mahtavalta myös talvella. Ohuen ohueksi suikaloitujen kasvisten joukkoon sekoitetaan sitruunainen tahinikastike. Pähkinäinen tofu tuo salaattiin ruokaisuutta ja lisää makukerroksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Talvislaw

Ainekset

1/3
punakaali
½
savoijinkaali
3
rkl
sitruunamehua
tl
suolaa
1
porkkana
2
dl
pekaanipähkinöitä paahdettuna
1
ruukku lehtipersiljaa ja/tai minttua
1
dl
granaattiomenansiemeniä (pakaste)
1
rkl
unikonsiemeniä
TAHINIKASTIKE
4
rkl
oliiviöljyä
2
rkl
sitruunamehua
2
rkl
tahinia
1
rkl
vaahterasiirappia
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
TARJOILUUN
maapähkinätofua (ohje alla)

Työvaiheet

  1. Leikkaa kaalit mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi. Purista joukkoon sitruunaa ja lisää suola. Rutistele kaaleja puhtain käsin.

  2. Kuori porkkana ja leikkaa se ohuenohuiksi tikuiksi tai lastuiksi. Paahda pähkinät kevyesti kuivalla, kuumalla pannulla ja siirrä jäähtymään. Irrottele yrtinlehdet.

  3. Tee kastike sekoittamalla ainekset.

  4. Yhdistä kasvikset, yrtinlehdet ja kastike. Viimeistele pähkinöillä, granaattiomenan- ja unikonsiemenillä. Tarjoa tofun kanssa.

Vinkki Voit tarjota salaatin kanssa tofun sijaan myös paistettua broileria.

Maapähkinätofu

Ainekset

500
g
kiinteä tofua
2
valkosipulinkynttä
2
tl
tuoretta inkivääriä hienonnettuna
2
rkl
limettimehua
2
dl
maapähkinävoita
2
rkl
soijakastiketta
1
rkl
riisiviinietikkaa
½
tl
kuivattua chiliä myllystä
PAISTAMISEEN
1
rkl
öljyä
(VIIMEISTELYYN
tuoretta chiliä ja korianteria)

Työvaiheet

  1. Kääri tofu keittiöpyyhkeeseen lautaselle. Valuta tofua kevyen painon alla 15 min.

  2. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja inkivääri. Purista limettimehu. Sekoita ne maapähkinävoin, soijan, riisiviinietikan, vaahterasiirapin ja chilin kanssa kulhossa.

  3. Revi tofu tai leikkaa se paloiksi. Paista tofupaloihin pannulla öljyssä kaunis väri.

  4. Yhdistä tofu ja kastike. Koristele halutessasi chilillä ja korianterinlehdillä.

Kommentit (0)