Kasvisvartaat tarvitsevat aikaa, jotta palat kypsyvät tasaisesti.
Kasvis-halloumivartaat
Ainekset
Työvaiheet
- Irrota retiiseistä naatit retiisivoita varten. Tee retiisivoi (ks ohje alla).
- Pese perunat ja keitä ne suolalla maustetussa vedessä lähes kypsiksi, noin 15 minuuttia.
- Laita puiset varrastikut veteen likoamaan. Huuhtele retiisit. Halkaise isot herkkusienet, pienet voit käyttää kokonaisina. Irrota kukkakaalista kukinnot ja halkaise isot palat. Leikkaa halloumi 8 osaan. Jätä pienet perunat kokonaisiksi, puolita isommat.
- Pujota vihannekset ja halloumipalat grillivartaisiin. Grillaa ensin suoralla lämmöllä kuuman hiilloksen päällä, kunnes kasvikset saa-vat väriä. Kääntele vartaita, jotta kasvikset eivät tummu liikaa. Kun kasvikset ovat saaneet väriä, jatka kypsennystä epäsuoralla lämmöllä 15–20 minuuttia. Sivele välillä retiisinlehtivoita paistopintaan.
- Juuri ennen tarjoamista mausta vartaat sormisuolalla ja musta-pippurilla. Tarjoa retiisivoin kanssa.
Paahdettu retiisivoi
Ainekset
Työvaiheet
- Laita voi paksupohjaiseen kattilaan ja kuumenna korkeintaan keskilämmöllä. Miedolla lämmöllä voi paahtuu hitaammin, mutta silloin se ei myöskään pala yhtä helposti kuin korkeammassa lämpötilassa.
- Kuori sulaneen voin pinnalle nouseva vaahto. Vaahtoaminen laantuu, kun voissa oleva neste alkaa haihtua. Laske lämpöä heti, kun voi alkaa tuoksua paahteiselta ja muuttua kullanruskeaksi. Tähän menee noin 5–10 minuuttia. Anna voin poreilla alhaisella lämmöllä hiljalleen 5 minuuttia. Paahtuessaan voi muuttuu kastanjanruskeaksi.
- Siivilöi voi kulhoon niin, että kattilan pohjalle painunut maitosakka jää pois. Anna voin jähmettyä kulhossa huoneenlämmössä ainakin 1 tunti.
- Kun voi on jähmettynyt, vatkaa se sähkövatkaimella kuohkeaksi.
- Huuhtele retiisinnaatit ja ryöppää niitä 30 sekuntia kiehuvassa vedessä. Huuhtele heti kylmällä vedellä. Purista ylimääräinen neste pois. Hienonna naatit veitsellä tai sauvasekoittimella.
- Sekoita hienonnetut naatit voin joukkoon.
(noin 2 dl, 15 min + 1 t)